Rămâi conectat

Administraţie

În urma controlului Camerei de Conturi Alba – „Alb” şi „negru” în execuţia bugetului Primăriei Cugir

Redacția Cugirinfo.ro

Publicat

în

Primarie-CUGIR-nouConsiliul Local Cugir a făcut publică Decizia Camerei de Conturi Alba, privind Auditul financiar asupra contului anual de execuţie bugetară pe anul 2013.

Primăria Oraşului Cugir a transmis Consiliului Local, spre dezbatere, Decizia Camerei de Conturi Alba cu privire la deficienţele consemnate în Procesul Verbal de Constatare încheiat în urma acţiunii de verificare privind „Auditul financiar asupra contului anual de execuţie bugetară” pe anul 2013 la unitatea teritorial-orăşenească Cugir. Raportul constată abateri de la legalitate şi regularitate care nu au creat prejudicii, făcându-se referire la neînregistrarea ca active fixe corporale a lucrărilor de investiţii în valoare de 510.784,55 lei, care au fost terminate şi recepţionate, menţinându-se în mod nejustificat în soldul contului 231 „Active fixe corporale în curs de execuţie”. „În timpul auditului s-a procedat la înregistrarea în conturile corespunzătoare a investiţiei recepţionate, respectiv în contul de mijloace fixe corporale şi corectarea soldului contului 231 „Active corporale în curs de execuţie”, prin diminuarea înregistrărilor cu valoarea totală de 510.784, 55 lei”, se arată în raportul de constatare.
Tot în cadrul controlului s-au constatat abateri de la legalitate şi regularitate care au cauzat prejudicii, făcându-se referiri la acordarea unor sporuri salariale echipelor de implementare în cazul a două proiecte cu finanţare din fonduri comunitare, pentru un număr de ore care nu s-au justificat, prin desfăşurarea de activităţi prevăzute în proiecte. Astfel, în 2013, la nivelul entităţii au fost efectuate de către persoane din cadrul a două echipe de implementare a proiectelor finanţate din fonduri comunitare nerambursabile postaderare cu finanţare comunitară, plăţi reprezentând sporuri salariale suplimentare calculate la un nivel de 25 de clase de salarizare suplimentare aplicate la salariul de bază lunar al fiecărei persoane, nominalizată în echipă, reprezentând activităţi desfăşurate pentru implementarea proiectelor: Festivalul Naţional de Dansuri şi Tradiţii Populare – Cugir, respectiv Accesibilizarea Fondului Forestier şi Protecţia Mediului prin construirea Infrastructurii de Transport, la Ocolul Silvic „Sâpcea” Cugir. Stabilirea numărului de ore aferente celor două proiecte a avut la bază  foile de prezenţă colective, întocmite lunar, în baza unor rapoarte de activitate, de către managerul de proiect şi aprobate de către ordonatorul principal de credite. S-a mai constatat faptul că în cazul angajaţilor care au făcut parte din echipele de implementare a proiectelor cu finanţare externă există întocmite lunar câte două foi colective de prezenţă (pentru norma de bază şi  pentru activitatea de implementat proiecte). „Numărul orelor afectate pentru implementarea proiectelor nu se justifică în ceea ce priveşte necesitatea şi realitatea lor, având în vedere că activităţile au fost externalizate, prin încheierea de contracte de prestări servicii şi lucrări cu diverşi prestatori. Au fost plătite lunar cu o majorare salarială de 25 de clase de salarizare, un număr de 144 de ore lucrate pentru proiectele în cauză, depăşindu-se durata maximă a timpului de lucru, prevăzută de normele legale în vigoare, persoanele în cauză fiind pontate în acelaşi timp pentru activităţile din norma de bază cu 8 ore lucrate pentru fiecare zi lucrătoare din luna respectivă”, precizează raportul. Valoarea estimată a erorii/abaterii constatate însumează 82.539 de lei, la care se adaugă contribuţiile angajatorului (27,5%) de 22.698 de lei.
Referitor la acordarea unor sporuri salariale fixe reprezentând stimulente cu nerespectarea prevederilor legale în materie, valoarea estimativă a erorii/abaterii constatate, cauzatoare de prejudicii se cifrează la 92.055 de lei, din care sume brute 72.200 de lei şi contribuţie angajator suma de 19.855 de lei.
Abateri de la legalitate cauzatoare de prejudicii s-au constatat şi cu privire la angajarea şi efectuarea unor cheltuieli reprezentând indemnizaţii lunare acordate persoanelor cu handicap grav, suma acordată necuvenit ridicându-se la 34.637 de lei.
Faţă de cele constatate de echipa de control a Curţii de Conturi, primarul Cugirului, Adrian Teban, a declarat că decizia a fost contestată în instanţă de către Consiliul Local, iar dacă aceasta va fi respinsă, se va trece la recuperarea de la cei vinovaţi a pierderilor constatate. Termenul stabilit de Camera de Conturi Alba pentru luarea măsurilor stabilite este până la data de 31 decembrie 2014.


 Urmărește cugirinfo.ro și pe GOOGLE NEWS


Administraţie

Primarul Adrian Teban a semnat contractul de finanțare pentru Parcul Fotovoltaic al orașului Cugir

cugirinfo.ro

Publicat

în

Primarul orașului Cugir, Adrian Teban a fost prezent astăzi la sediul Ministerului Energiei, unde a semnat contractul de finantare pentru parc fotovoltaic al orasului Cugir de 1 MW, asigurând prin acest demers, independenta energetica a orasului Cugir.

Potrivit edilului, dupa instalarea parcului consumurile energetice ale institutiilor publice din subordinea Consiliului local Cugir: scoli, spital, primarie, Centrul Cultural Cugir „Valentin Uritescu” si Clubul Sportiv „Metalurgistul” Cugir.

„Vor fi acoperite prin acest proiect inclusiv consumurile cu iluminatul public si mobilitate: biciclete electrice si statii de incarcare. Termenul de implementare este 31.12.2026”, a mai precizat primarul Cugirului.

Constantin PREDESCU


 Urmărește cugirinfo.ro și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Administraţie

Bugetul local al orașului Cugir pentru anul 2025 a fost aprobat

cugirinfo.ro

Publicat

în

Joi, 27 martie 2025, Consiliul Local Cugir a aprobat în unanimitate bugetul orașului, stabilind priorități clare pentru dezvoltarea comunității! Dezbaterea publică pe marginea acestui buget a avut loc pe 25 martie, oferind transparență și implicare activă din partea cetățenilor.

Bugetul total pentru 2025 se ridică la 102.166.480 lei, din care 40% (40.572.000 lei) reprezintă venituri proprii, provenite din impozite, taxe locale și alte surse.

Veniturile sunt distribuite astfel:
– 56.093.650 lei – cheltuieli pentru funcționarea orașului (servicii publice, educație, sănătate, asistență socială);
– 46.072.830 lei – investiții pentru dezvoltare (modernizarea infrastructurii, reabilitarea clădirilor publice, proiecte de mediu);

Surse importante de finanțare:
– Fonduri europene & programe guvernamentale – 45 % un pilon esențial pentru creșterea orașului! Prin PNRR, PNI Anghel Saligny și alte programe europene, Cugir va continua să se dezvolte;
– Sumele defalcate din TVA – 13% din buget susțin servicii esențiale;
– Subvenții pentru servicii sociale – 2% din buget merg către sprijinirea comunității;
– Cheltuielile totale ale bugetului sunt de 103.841.480 lei, cu un deficit de 1.775.000 lei, acoperit din excedentul anilor anteriori;

Potrivit primarului Adrian Teban: „În acest an, investim în sănătate, educație, servicii sociale și modernizarea clădirilor publice. Cu sprijinul fondurilor europene și guvernamentale, vom finaliza proiectele aflate în derulare și vom continua dezvoltarea orașului. Cugirul crește, iar noi suntem aici să asigurăm un viitor mai bun pentru toți locuitorii!”

Ce urmează?
– Finalizarea proiectelor începute;
– Noi investiții pentru un oraș mai modern;
– Transparență și implicare comunitară;

În continuare vă prezentăm lista celor 31 de obiective finanţate din venituri proprii, fonduri europene sau fonduri rambursabile:
– Reducerea emisiilor de carbon în orașul Cugir;
– Modernizare rețea stradală transport public: Str. Principală Vinerea, Victoriei, Stadionului, I.B. Deleanu, M. Viteazu, 1 Decembrie 1918, Rozelor, I. Creangă, Tineretului, Alexandru Sahia tronson 2, Nicolae Bălcescu, Griviței, Râul Mic;
– Achiziția de autobuze hibrid;
– Achiziția de bicilete;
– Sistem de management al traficului și e-ticketing;


 Urmărește cugirinfo.ro și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Administraţie

„MUTAT LA ȚARĂ FEST”, eveniment cultural organizat în Poiana cu Goruni din Vinerea

cugirinfo.ro

Publicat

în

Aleșii Cugirului au aprobat în ședință extraordinară, încheierea unui parteneriat între UAT oraş Cugir, Centrul Cultural „Valentin Uritescu” Cugir şi „S.C. Mutat la țară fest” – S.R.L. Hunedoara, în vederea realizării în comun a evenimentului cultural de interes public local în intervalul 11-13 iulie 2025 în Poiana cu Goruni Vinerea-Cugir.

Demersul se dorește organizarea unui eveniment dedicat promovării vieții în mediul rural și a unui trai mai aproape de natură, inițiativă sprijinită de toate părțile implicate în parteneriat.

Printre metodele de colaborare pentru punerea în practică a prezentului parteneriat vor avea loc: întâlniri de lucru ale reprezentanţilor partenerilor şi ale cooordonatorilor de activitate desemnaţi; schimb de informaţii pentru armonizarea efortului de organizare a acţiunilor comune; colaborare, dialoguri, studii şi calcule în vederea organizării în condiţii optime de eficienţă şi costuri.

Potrivit contractului încheiat, părțile se obligă să pună la dispoziția partenerului-organizator a terenului necesar desfăşurării evenimentului şi a unei zone de campare în Poiana cu Goruni și asigurarea utilităţilor necesare desfăşurării evenimentului, respectiv: energie electrică, apă potabilă curentă, toalete, ridicarea gunoiului menajer; asigurarea promovării evenimentului prin intermediul presei scrise, a radioului şi prin intermediul mediului online.

Promovarea evenimentului va fi realizată de Centrul Cultural „Valentin Uritescu” Cugir , care va promova valorilor locale, prin identificarea meşteşugarilor, artizanilor, artiştilor şi producătorilor locali şi punerea la dispoziţia reprezentanului S.C. MUTAT LA ŢARĂ S.R.L. a datelor de contact ale acestora; distribuirea de materiale promoţionale: afişe, flayere, postări pe reţele de socializare şi în spaţii publicitare), relaţionarea cu mass-media şi publicul participant.

Menţionăm faptul că organizarea evenimentului nu va implica nicio cheltuială direct de la bugetul Oraşului Cugir, iar cheltuielile legate de asigurarea utilităţilor necesare organizării evenimentului şi pentru refacerea zonei vor fi recuperate de la partenerul-organizator, care va achita oraşului Cugir 5% din cuantumul total al tarifului de intrare la eveniment încasat.

Constantin PREDESCU


 Urmărește cugirinfo.ro și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Actualitate

Administrație

Știri din zonă

Stiri din Alba

Știrea ta

Politică

Societate

Economie

Sport

Din județ

Cele mai citite știri

cugirinfo, stiri cugir, informatii cugir