Rămâi conectat

Ştiri din zonă

În comuna Ceru Băcăinţi, oamenii sunt consultaţi într-un birou din primărie

Redacția Cugirinfo.ro

Publicat

în

ceruNu au dispensar, iar medicul este de „împrumut”, astfel că îi vizitează doar 4 ore pe săptămână.

Cu toate că suntem în secolul XXI, există încă localităţi unde asistenţa medicală primară lipseşte cu desăvârşire. Localităţi care nu au nici medic, dar nici dispensar. De farmacie, ce să mai vorbim. Un astfel de caz găsim în judeţul Alba, în comuna Ceru Băcăinţi, un ţinut uitat parcă de… timp şi de autorităţi. Oamenii de aici au ajuns să fie trataţi într-un birou din primărie, iar medicul ajunge la consultaţii doar o dată la câteva zile. Şi asta cu ajutorul unui doctor de familie din Blandiana, care,  suplimentar, de câţiva ani încoace, se deplasează kilometri întregi pentru a ajunge la pacienţi câte două ore, de două ori pe săptămână. Doamne fereşte ca vreun localnic să aibă nevoie urgent de vreun medicament, fiindcă cea mai apropiată farmacie se află la aproximativ 30 de kilometri distanţă.
Zeci de kilometri îi despart de un spital pe oamenii din Ceru Băcăinţi, care nu au un dispensar al lor în comună. În cazul în care se îmbolnăvesc şi au nevoie de un consult, cele aproximativ 300 de suflete care îşi duc traiul aici sunt nevoite ori să aştepte zile la rând pentru a veni medicul, ori să apuce pe drumuri către alte comune sau oraşe. La ei în comună au consult cu porţia, de două ori pe săptămână. Şi atunci, într-un birou, în primărie.
Un medic de familie din Blandiana, o localitate aflată la aproximativ 20 de kilometri de Ceru Băcăinţi, îi vizitează şi le aduce de multe ori şi medicamente. Este vorba despre medicul Dan Hălălai, om cu drag de aproapele său şi cu suflet mare, care, deşi spune că îi este greu, s-a ataşat de ei şi încearcă, cu “minimul de dotări”, să rezolve cât se poate din problemele de sănătate ale localnicilor ori la primărie, ori în teren.
Oamenii s-au obişnuit deja cu gândul şi ştiu că medicul ajunge în fiecare zi de luni şi joi şi face consultaţii în intervalul orar 12.00 – 14.00. De multe ori, aceştia spun că preferă să se trateze ei cu leacuri băbeşti, acasă, şi că merg la medic doar în ultima clipă.
Până acum niciun medic nu s-a arătat interesat să se stabilească în comună. Accesul este greoi, iar numărul de pacienţi pe care un medic l-ar putea înscrie este prea mic.
Deşi autorităţile locale au făcut demersuri să obţină un spaţiu amenajat special, într-o şcoală veche, pentru ca pacienţii să poată fi consultaţi cum se cuvine, potrivit primarului Remus Florin Giurgiu, ministerul nu le-a dat aprobare, fiind într-o unitate de învăţământ.
Adevărat, Ceru Băcăinţi este comuna cu cea mai mică densitate de populaţie din judeţ, chiar şi din ţară, şi majoritatea oamenilor sunt în vârstă, însă au şi ei dreptul la o viaţă civilizată. Însă cum să-l obţină? Se tot vorbeşte de comasarea comunelor, atât pentru reducerea cheltuielilor cu administraţia locală cât şi pentru a se forma comunităţi mai mari şi a atrage astfel fonduri europene. Aşa probabil ar ajunge şi aceşti săteni să aibă un dispensar numai al lor, străzi şi drumuri asfaltate şi multe altele.
Localitatea se află în partea sudică a Munţilor Metaliferi şi are în componenţă 10 sate, pe culmile versanţilor, iar drumul este greu accesibil. Iernile sunt grele aici, fapt pentru care localnicii din unele cătune de pe munte nici nu se încumetă să coboare în centrul comunei. Vai şi amar de viaţa lor! Pe când se va îndura cineva de aceşti oameni?

A. M.


 Urmărește cugirinfo.ro și pe GOOGLE NEWS


Ştiri din zonă

Filmare indecentă transmisă live pe două rețele de socializare, de un tânăr de 19 ani din Balomirul de Câmp. Vezi ce pedeapsă a primit

cugirinfo.ro

Publicat

în

Un tânăr de 19 ani, din Balomirul de Câmp, care a filmat și a transmis prin rețelele Telegram și WhatsApp o înregistrare în care două persoane întrețineau relații sexuale, a fost condamnat la plata unei amende penale pentru infracțiunea de violare a vieții private.

Bărbatul (M.C.R.) este acuzat de procurori de săvârșirea a două fapte de violare a vieții private. Plângerea a fost depusă de femeia care apărea în înregistrarea video. Potrivit Parchetului de pe lângă Judecătoria Alba Iulia, în data de 24 august 2021, a realizat o înregistrare audio-video cu telefonul mobil, în cadrul căreia a surprins pe un martor în cauză, prieten de-al său, şi o femeie în timp ce aceştia întreţineau relaţii sexuale.

Filmarea a fost realizată într-o încăpere din locuința sa, în comuna Șibot, satul Balomiru de Câmp.

„Ulterior, în aceeași noapte, fără a avea consimţământul persoanei vătămate a transmis mai multor persoane filmarea realizată cu telefonul mobil, în care se observă cum martorul şi persoana vătămată întreţineau relaţii sexuale, filmarea ajungând în cele din urmă să fie distribuită pe aplicaţia Telegram”, se precizează în rechizitoriul Parchetului

Femeia a declarat că, în timp ce aceasta se afla la locuinţa bărbatului, un prieten al acestuia a întrebat-o dacă doreşte să întreţină relaţii sexual, fiind de acord.

• Daune morale de 1.000 de euro

„Inculpatul se afla în cameră şi i-a filmat cu telefonul său mobil, însă persoana vătămată nu a ştiut şi nici nu şi-a dat acordul pentru a fi filmată, motiv pentru care l-a întrebat pe acesta ce face cu telefonul în mână. În cursul zilei de 25 august 2021 persoana vătămată a primit un mesaj pe Snapchat de la un utilizator, în care se regăsea filmarea actului sexual”, se mai susține în dosar.

Autorul filmului a menţionat că a trimis filmarea mai multor persoane, în jur de 4-5, fără a putea preciza numele acestora. Acesta  a recunoscut că nu a avut consimţământul femeii sau a celuilalt bărbat pentru a trimite acea înregistrare către alte persoane.

„Chiar dacă inculpatul a afirmat că a comunicat înregistrarea doar unui număr mic de persoane, acest aspect nu prezintă relevanţă deoarece consecinţa finală a fost aceea a încărcării conţinutului pe Telegram şi a trimiterii acestuia pe cel puţin un grup de Whatsapp”, se menționează în hotărârea Judecătoriei Alba Iulia.

Acesta trebuie să plătească o amendă penală în valoare de 1.190 de lei și la daune morale de 1.000 de euro. Hotărârea a rămas definitivă.

Parlamentul a votat, recent. o lege care incriminează penal și divulgarea, difuzărea, prezentărea sau transmiterea, în orice mod, a unei imagini intime a unei persoane, fără consimţământul persoanei înfăţişate, de natură să provoace acesteia o suferinţă psihică sau o ştirbire a imaginii sale. Pedeapsa stabilită pentru o astfel de faptă este închisoare de la 6 luni la 3 ani sau amendă. Legea urmează să fie promulgată de președinte.


 Urmărește cugirinfo.ro și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Ştiri din zonă

Miercuri, 24 mai 2023, debitul Râului Cugir va fi în crește, ca urmare a golirii barajului de la Canciu

cugirinfo.ro

Publicat

în

Primăria Orașului Cugir a fost înștiințată de către Hidroelectrica, Sucursala Sebeș că în data de 24 mai 2023, între orele 09.00-12.00 sunt planificate manevre de circulație de apă în albia râului Cugir pentru verificarea funcționalității instalațiilor hidromecanice de la Barajul Cugir – Vana de golire de fund.

Debitul tranzitat în aval de acumularea Cugir va fi maxim 15 m3/s. Manevrele sunt executate conform „Programului de măsuri pentru pregătirea exploatării amenajării în condiții de ape mari (viitură) SH Sebeș-2023.”

Detali suplimentare se pot obține de la Dispeceratul Hidrocentru SH Sebeș, la telefon 0258806450.


 Urmărește cugirinfo.ro și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Ştiri din zonă

Un tânăr de 20 de ani din Săliștea a ajuns la spital, în urma unui accident rutier produs de DJ 107A, în cartierul Pâclișa din Alba Iulia

cugirinfo.ro

Publicat

în

Ieri, 17 mai 2023, în jurul orei 18.00, polițiștii din cadrul Poliției Municipiului Alba Iulia au intervenit în afara localitătii Pâclișa, unde a fost semnalată producerea unui accident rutier.

Din primele cercetări efectuate de polițiști, a rezultat că un tânăr de 20 de ani, din comuna Săliștea, în timp ce conducea un autoturism, pe DJ 107A, a pierdut controlul asupra autoturismului și a intrat în coliziune cu un autoturism condus de un bărbat de 48 de ani din localitatea Săliștea.

În urma accidentului, conducătorul auto de 20 de ani a suferit leziuni corporale ușoare și a fost transportat la spital.

Cercetările sunt continuate sub aspectul săvârșirii infracțiunii de vătămare corporală din culpă.

FOTO: ARHIVĂ


 Urmărește cugirinfo.ro și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Actualitate

Administrație

Știri din zonă

Stiri din Alba

Știrea ta

Politică

Societate

Economie

Sport

Din județ

Cele mai citite știri

cugirinfo, stiri cugir, informatii cugir