cugirinfo, stiri cugir, informatii cugir

Acasă » Societate » Învăţământ - Cultură » În cadrul Școlii Gimnaziale „David Prodan” din Săliștea a fost înființat Cercul „Cultul Eroilor”

În cadrul Școlii Gimnaziale „David Prodan” din Săliștea a fost înființat Cercul „Cultul Eroilor”

Publicat în 12.06.2018 la ora 21:26

Școala Gimnazială „David Prodan” din Săliștea a găzduit astăzi, 12 iunie 2018, un eveniment plin de semnificații cultural-istorice, dar și de puternică încărcătură emoțională: înființarea primului Cerc „Cultul Eroilor” din localitate.

Evenimentul s-a dovedit cu atât mai important cu cât acesta a avut loc în preajma comemorării marelui istoric și academician român, David Prodan – părintele spiritual al instituției locale de învățământ (decedat la 11 iunie 1992), născut pe aceste meleaguri.

De aceea și cercul nou înființat va purta numele ilustrului profesor „David Prodan”. Din partea Școlii gimnaziale au participat: prof. Ionela Gabriela Suciu – directorul școlii, prof. de istorie Claudiu Adrian Memu, precum și numeroși elevi din clasele V – VII.

Deschiderea festivităților a fost făcută de col(r)dr.ing. Constantin Avădanei, vicepreședintele Filialei județene Alba a Asociației Naționale Cultul Eroilor „Regina Maria”, acesta fiind și președintele Grupului de Inițiativă „CENTENAR-MAREA UNIRE-ALBA IULIA-2018”.

În continuare s-a prezentat salutul președintelui Asociației Naționale Cultul Eroilor, Generalul Maior (r) prof. univ. dr. Visarion Neagoe, după care s-a făcut o informare a Regulamentului Cercurilor Cultul Eroilor și a principalelor atribuții ce le revin.

Vorbitorul a subliniat faptul că aceste cercuri se înființează în anul sărbătoririi Centenarului Marii Uniri de la 1 Decembrie 2018.

Un moment important al intervenției d-lui Constantin Avădanei a fost prezentarea activităților desfășurate la Viena de delegația pe care a condus-o, în calitate de invitați de onoare la evenimentele organizate sub egida „Centenar Marea Unire”, în perioada 25-27 mai 2018.

Delegația de la Alba Iulia a avut de îndeplinit două obiective importante: înmânarea medaliei jubiliare „Centenar Marea Unire” emisă de ANCERM, ambasadorului României la Viena, ES Bogdan Mazuru și sfințirea drapelului românesc, marcând 100 de ani de la sfințirea la Viena , în anul 1918, a primului tricolor românesc din Imperiul Austro-Ungar, de către generalul Ioan Boeriu.

Tot despre anul Centenar Marea Unire a vorbit și profesorul de istorie al instituției școlare, domnul Claudiu Memu.
S-a trecut apoi la semnarea adeziunilor de către cei doritori să facă parte din cerc și la înmânarea insignelor „Cercul Cultul Eroilor” de către vicepreședintele Filialei Județene Alba, dl. Constantin Avădanei.

În semn de înaltă prețuire pentru activitatea desfășurată cu elevii privind cunoașterea istoriei și respectul pentru eroii neamului românesc, doamna director prof. Ionela Suciu și domnul prof. Claudiu Memu au primit din partea ANCERM insigna „România-100”, și transmisă de vicepreședintele Filialei Alba a ANCERM.

În încheiere d-l col(r) Constantin Avădanei i-a felicitat pe membrii cercului , a mulțumit conducerii școlii pentru sprijinul acordat și a dăruit câte un exemplar din revistele „România Eroică” și „Dacoromânia”.

Constantin PREDESCU

Acest articol a fost citit de 69 ori

În cadrul Școlii Gimnaziale „David Prodan” din Săliștea a fost înființat Cercul „Cultul Eroilor”
Acordă o notă articolului

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.