Rămâi conectat

Învăţământ - Cultură

În acest an, Cugirul are cei mai buni elevi la informatică din județul Alba

cugirinfo.ro

Publicat

în

Banu-si-CraciunCei mai buni elevi din județul Alba la informatică sunt din orașul Cugir. Cel puțin asta arată rezultatele Olimpiadei județene, care a avut loc în 7 martie, la Colegiul Național ”Horea, Cloșca și Crișan” din Alba Iulia, în urma căreia la națională vor participa cinci elevi din Cugir și Câmpeni.

Doi dintre ei învață la Colegiul Național ”David Prodan” Cugir, în clasa a IX-a și a X-a, și sunt singurii care au obținut peste 100 de puncte. Nu o să intrăm în detalii de natura a ceea ce înseamnă peste 100 de puncte, însă precizăm că profesorii de informatică au arătat că punctajul nu e ușor de obținut. Spunem că au un viitor promițător și datorită ascensiunii domeniului IT, informaticienii sunt foarte căutați și bine plătiți. Bineînțeles, această remarcă o facem fără a minimaliza meritele altor elevi, care au obținut note bune la alte discipline. Ce înseamnă această performanță, câte ore studiază zilnic și cum se pregătesc pentru etapa națională, ne-au răspuns chiar ei.

”Pentru mine, acest rezultat reprezintă răsplata pentru munca depusă și pot spune că m-am bucurat enorm când am aflat că am reușit sa rezolv o problema integral, chiar dacă încă nu știam ca acea problema mă va și trimite la Târgoviște. Acum, trebuie să mă pregătesc pentru etapa naționala, și sper că mă voi întoarce si de acolo cu un premiu pentru colegiul nostru. Cred că faptul că doi elevi din Cugir au luat locul I la aceasta etapa, aduce un prestigiu colegiului”, a spus Dan Crăciun.

”Pentru mine acest rezultat reprezintă un început, o noua cale pe care o pot urma. Nu sunt sigur cât de important este rezultatul pentru liceu; nu sunt nici primul nici ultimul elev care ia locul I la o olimpiada județeană, dar munca depusă de mine pentru a obține acest rezultat a fost apreciată de toți profesorii și, de asemenea, chiar sunt mândru să reprezint liceul, orașul si județul meu la o olimpiada naționala”, a spus Andrei Banu.

Câte ore studiază zilnic, în ce constă pregătirea pentru Olimpiada de informatică și ce planuri au pentru viitor.

”Lucrez cam 2-3 ore pe zi, însă sunt zile în care nu lucrez deloc, pentru că am alte treburi legate de școala, prieteni, pasiuni etc. De obicei, pregătirea presupune rezolvarea unei probleme dată anii trecuți la olimpiada. Problemele reprezintă mereu o provocare, pentru că ele trebuie rezolvate într-un mod cât mai eficient, printr-o metoda cât mai simpla, deoarece execuția programelor trebuie să se facă într-o anumita limită de timp și de memorie. Îmi doresc să urmez Facultatea de Informatica la Cluj, însă, încă nu am făcut alegerea între Politehnica si Babeș-Bolyai. Meseria pe care vreau să o urmez este cea de programator. Încă nu știu unde o sa urmez aceasta meserie, dar mi-aș dori să rămân în Romania. Pentru olimpiada naționala îmi propun sa mă pregătesc mai intensiv decât pana acum dar, înainte de toate, să mă și relaxez. Probabil că în aceste trei săptămâni va trebui să învăț algoritmi noi, metode noi de rezolvare a problemelor, dar cred ca cel mai important este să rezolv cât mai multe probleme, pentru că asta ajută cu adevărat, experiența. Eu sunt încrezător in propriile puteri, iar prietenii si profesorii mei mă încurajează foarte mult. Informatica a devenit pentru mine un fel de pasiune, și asta datorită profesorului meu, Calin Furdui  și mamei mele, care este și ea profesoară de informatică. Probabil fără aceste două persoane, as fi alocat mai mult timp altor pasiuni. Deci, in concluzie, consider ca este nevoie atât de talent, cat si de muncă, pentru că talentul nu ajunge dacă nu este cultivat”, a spus Dan Crăciun.

”Nu am un program stabil de muncă/pregătire la informatică. Lucrez când am timp liber și când mă simt în stare. Dacă nu am dispoziția necesara consider ca nu are rost sa mă chinui la o problema grea si prefer sa revăd probleme rezolvate si să le rezolv printr-o altă metodă. De obicei lucrez cam 2 ore pe zi. Bineînțeles, există excepții, sunt zile când am stat și 6 ore la probleme si sunt alte zile în care nici nu îmi deschid calculatorul. Pregătirea aceasta constă în rezolvarea problemelor deja date la etapele județene ale olimpiadei de informatică, începând cu clasa a 5-a si până la a 9-a.

Prefer sa trăiesc prezentul și sa nu mă gândesc la viitor și trecut, dar nu pot să spun ca nu m-am gândit la o cariera in informatica. Din multe puncte de vedere este drumul ideal pentru mine, dar sincer nu mă văd stând 8 ore pe zi in fata unui calculator; prefer să îmi creez singur programul de munca (consider că atâta timp cât îmi termin sarcinile la ora stabilită, nu contează cât a durat și când le-am rezolvat). Pregătirea pentru etapa naționala este destul de grea pentru că la un moment dat obosesc si nu îmi mai iese nimic, mai ales în cazul în care mă chinui prea mult la o problemă. Aici intervine doamna profesoara Janeta Crăciun care discuta problemele cu mine si îmi indică drumul spre o rezolvare”, a spus Andrei Banu.

Atât Andrei, cât și Dan susțin că fără muncă nimic nu este posibil și performanța poate fi întrecută de orice elev pasionat și care muncește.

Dan are 16 ani, spune că prietenilor le datorează multe și este un tip activ căruia nu-i place să petreacă toată ziua în fața calculatorului. El ascultă muzică, în special, electronică, rap si reggae, participă la concerte și festivaluri, o altă pasiune a lui fiind fotografia.

Andrei are 15 ani, este pasionat de sport, merge la sala de fitness, iar în timpul liber se joacă pe calculator: DotA 2, League of Legends, Counter-strike: Global offensive. Îmbină utilul cu plăcutul; în timp ce lucrează la informatică ascultă muzica ce îl ajută să se concentreze și să se elibereze de stres.

Etapa națională va avea loc în Târgoviște, județul Dâmbovița, în perioada 3-8 aprilie.


 Urmărește cugirinfo.ro și pe GOOGLE NEWS


Învăţământ - Cultură

A fost aprobată reţeaua unităților de învăţământ de pe raza oraşului Cugir, pentru anul școlar 2025-2026

cugirinfo.ro

Publicat

în

În baza avizului ISJ Alba, Consiliul Local Cugir a avizat organizarea Reţelei şcolare a unităților de învăţământ preuniversitar şi particular de pe raza oraşului Cugir pentru anul şcolar 2025-2026.

Conform Legii învățământului preuniversitar rezultă că unitățile de învățământ de stat au personalitate juridică, dacă se organizează și funcționează, după caz, astfel: cu minimum 300 de elevi, preșcolari și/sau antepreșcolari; cu minimum 140 de preșcolari și/sau antepreșcolari; cu minimum 120 de antepreșcolari; cu minimum 80 de elevi, în cazul unităților de învățământ liceal tehnologic care școlarizează exclusiv în sistem dual;cu minimum 50 de elevi sau minimum 50 de elevi și/sau preșcolari, în cazul unităților de învățământ special; cu minimum 100 de elevi.

Pentru Cugir a fost aprobată următoarea structură:

Colegiul Național „David Prodan” Cugir; Liceul Tehnologic „Ion D. Lăzărescu” Cugir – Structură arondată: Școala Profesională Cugir.

Şcoala Gimnazială „Iosif Pervain” Cugir – Structuri arondate: Grădinița „Piticot” , Grădinița Nr. 1, Școala Primară Mugești.

Școala Gimnazială „Singidava” Cugir: Structuri arondate: Grădinița „Prichindel”, Grădinița „Voinicel”, Creșa „Voinicel”.

Școala Gimnazială Nr. 3 Cugir: Structuri arondate: – Şcoala „Ioan Mihu” Vinerea, Grădinița cu Program Prelungit Vinerea, Creșa „Kunterbunt”,  Grădinița „Kunterbunt”

Unități de învățământ particular: Școala Postliceală Med – Farm „Speranța” Cugir: Învățământ particular autorizat – filială a Fundației Rad Med Farm „Speranța” – Corunca Tg. Mureș.

 

Constantin PREDESCU


 Urmărește cugirinfo.ro și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Învăţământ - Cultură

Locul I pentru „IDeaL ELECTRONICS” – echipa de robotică a orașului Cugir, la Concursul HEART OF TRANSYLVANIA

cugirinfo.ro

Publicat

în

Sâmbătă, 11 ianuarie 2025 s-a desfășurat meetul oficial de robotică HEART OF TRANSYLVANIA, organizat de către echipa de robotică Alphatronic Robotics , la Transylvania College/The Cambridge International School în Cluj, eveniment inclus în Programul Național de Educație STEM și antreprenoriat în robotică, First Tech Challenge România.

Echipa de robotică a orașului Cugir, „IDeaL ELECTRONICS”, a participat alături de alte 14 echipe din zona Transilvaniei la un concurs ce a implicat pe lângă Știință, Tehnologie și Educație, muncă în echipă, implicare și mai ales pasiune.

La sfârșitul zilei de concurs, „IDeaL ELECTRONICS” s-a clasat pe locul I, podiumul fiind completat de echipa Rubix Blaj și Alphatronic Robotics Cluj.

Felicitări membrilor echipei participante:Bulzan Briana, Dima Dan, Grosu Ioana, Molodeț Daniel, Mureșan Andrada, Negru Tudor, Oprea Cristian, Popescu David, Străjan Alexandru, Vulcu Răzvan și celor trei mentori: Dache Liliana, Ion Nicu , Toma Florin.

Sincere mulțumiri sponsorilor care au făcut posibil ca acest lucru să se întâmple:

Star Assembly & Star Transmission, Eurotec Product SRL, Univers Construct Electric SRL, Atelier Archivox SRL și Primăria orașului Cugir.

Constantin PREDESCU


 Urmărește cugirinfo.ro și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Învăţământ - Cultură

Grant de aproape 1,5 milioane lei pentru reducerea abandonului școlar în Școala Gimnazială „Singidava” Cugir

cugirinfo.ro

Publicat

în

Luna decembrie 2024 a adus pentru Școala Gimnazială „Singidava” Cugir,un nou proiect cu finanțare nerambursabilă „Împreună învățăm să reușim”, demers care face parte din Programul Național pentru Reducerea Abandonului Școlar.

Suma grantului este de 1.484.370,00 lei și sume aferente TVA 282.030,00 lei pentru perioada de implementare 28.11.2024 – 30.06.2026. Grupul țintă îl reprezintă 180 de elevi de gimnaziu ai școlii. Prin acest proiect se va oferi elevilor posibilitatea de a beneficia de ore remediale, la matematică, limba română și limba engleză, susținute de către cadrele didactice din cadrul școlii.

Aceste activități vor fi organizate după un program stabilit de către echipa managerială a proiectului. Potrivit conducerii instituției, este o activitate prin care se oferă elevilor din grupul țintă un ajutor concret și necesar pentru frecventarea școlii: cărți (lecturi școlare, ficțiune generală, non-ficțiune, auxiliare școlare, dicționare, atlase), produse necesare studiului, cum ar fi caiete, penare, instrumente de scris etc.

Tot în acest cadru se vor organiza competiții sportive și de dans la care se dorește participarea tuturor elevilor de gimnaziu din școală. Activitățile sportive vor include diverse jocuri și competiții adaptate vârstei și nivelului de pregătire al elevilor, având scopul de a încuraja spiritul de echipă, fair-play-ul și perseverența. În paralel, activitățile de dans vor oferi elevilor oportunitatea de a explora expresivitatea artistică.

De asemenea, va avea loc dotarea centrului de Documentare si Informare cu echipamente IT și cu tehnologie digitală după cum urmează: cromebooks, stații de încărcare mobile, sistem de supraveghere audio-video, abonamente la biblioteca digital.Rezultatele așteptate: 100 de elevi de gimnaziu participanți la program de pregătire suplimentară; – 100 de elevi de gimnaziu beneficiari de consiliere și orientare profesională; – Rata de abandon a elevilor din anii terminali scăzută cu 1%; – Rata de absolvire a școlii crescută cu 1% ; – Rata de participare la Evaluare națională crescuta cu 1,5% si promovarea examenului crescuta cu 1,00% – 10% dintre părinți informați despre activitățile proiectului și despre situația școlară a elevilor.

 

Constantin PREDESCU


 Urmărește cugirinfo.ro și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Actualitate

Administrație

Știri din zonă

Stiri din Alba

Știrea ta

Politică

Societate

Economie

Sport

Din județ

Cele mai citite știri

cugirinfo, stiri cugir, informatii cugir