cugirinfo, stiri cugir, informatii cugir

Acasă » Actualitate » Ilegalităţile refulează, maronii şi mirositoare, prin gurile de canal, la Vinerea

Ilegalităţile refulează, maronii şi mirositoare, prin gurile de canal, la Vinerea

Publicat în 13.06.2015 la ora 11:00

canal VinereaDin cauza branșamentelor la ”negru” la rețeaua de canalizare, patru gospodari întreprinzători din Vinerea s-au ales cu amenzi contravenţionale pentru că au deversat apele uzate în canalizarea publică, deşi reţeaua nu este încă funcţională.

Cei patru au fost somaţi de către Poliţia Locală Cugir în urmă cu aproximativ două luni, însă nu au luat nicio măsură, apa de la WC-urile lor ajungând tot în gurile de canal de pe stradă. Evident că neexistând încă branșamente spre stația de tratare din Cugir, deșeurile casnice și cele scurse de prin toaletele celor patru vinereni  bălteau în gurile de canal, până la preaplin, ulterior refulând. Acest lucru se întâmplă spre disperarea locuitorilor din apropierea gurilor de canal, care au parte mai tot timpul de un decor grețos și de mirosuri pestilențiale.  De precizat că, alături de cei patru contravenienţi, au mai primit somaţii alţi 12 localnici care s-au conformat, scăpând astfel de amenzi.
”Există posibilitatea ca numărul celor care folosesc ilegal reţeaua de canalizare să fie mult mai mare, motiv pentru care poliţiştii locali, cu sprijinul S.C. Apa CTTA Cugir, vor continua acţiunile de depistare şi de sancţionare a celor vinovaţi. Aceştia riscă amenzi între 500 şi 1000 de lei pentru racordarea la sistemul de utilităţi publice, fără aviz de branşare/racordare eliberat de operator, conform Legii 51/2006.”, transmite Primăria Cugir.
În localitatea aparținătoare orașului Cugir, Vinerea, reţeaua de canalizare a fost introdusă în urmă cu aproximativ 7 ani, însă nu a putut fi pusă în funcţiune pentru că nu a existat o staţie de epurare. Această problemă se va rezolva până la finalul anului 2015. De aproape o lună au început lucrările pentru construcţia viitoarei staţii de pompare care va prelua apele uzate din localitate şi le va pompa către staţia de epurare din Cugir.
În prezent se lucrează la introducerea conductelor de refulare a apei menajere, urmând ca staţia de pompare să fie construită la aproximativ 200 m față de ultima casă din în Vinerea (spre Șibot).
Investiția este de peste 1.570.000 lei (fără TVA) şi se realizează cu fonduri europene, în cadrul proiectului “Extindere reţele de canalizare în municipiul Alba Iulia, municipiul Blaj şi oraşul Cugir etapa a II-a”. Acesta este un nou proiect promovat de SC APA CTTA ALBA din fondurile neutilizate ale proiectului iniţial “Extinderea şi reabilitarea infrastructurii de apă și apă uzată din județul Alba “, în baza căruia, în Cugir au fost extinse reţelele de canalizare, a fost modernizată staţia de tratare şi a fost construită staţia de epurare. La dimensionarea staţiei de epurare a apelor uzate din oraşul Cugir s-a luat în considerare şi debitul de apă uzată din localitatea Vinerea, care urmează să fie adus prin staţia de pompare. Lucrările ce urmează a fi finalizate în 2015 la Vinerea sunt incluse în Master Planul privind infrastructura de apă şi apă uzată din județul Alba, cu patru componente ale sistemelor de apă-canalizare care necesită măsuri prioritare de intervenție:  subtraversarea râului Mureș cu conducte de aducțiune – UAT 11, Alba Iulia, extinderea de rețele de canalizare în orașul Cugir, etapa II – UAT 31, extinderea rețelelor de canalizare în municipiul Alba Iulia, etapa II – UAT 11 și extinderea rețelelor de canalizare în municipiul Blaj, etapa II – UAT 51. Măsura prioritară menționată în master Plan vizează conectarea sistemului de canalizare ape uzate menajere din localitatea Vinerea la Stația de Epurare Cugir – reabilitată și modernizată prin POS Mediu 2007-2013.

FOTO: ARHIVĂ

Acest articol a fost citit de 199 ori

Ilegalităţile refulează, maronii şi mirositoare, prin gurile de canal, la Vinerea
5 (100%) 1 vote

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *