Rămâi conectat

Ştiri din zonă

Frăsinei din Ciungii Romoşelului – satul rupt între două judeţe

Redacția Cugirinfo.ro

Publicat

în

frasineiCătunul Frăsinei din “Ciungii Romoşelului”, o aşezare situată la circa 6 kilometri de Cugir, oficial nu mai există din 1968, când a fost redesenată harta administrativă a României. Oamenii de acolo, deşi vecini, atunci când au probleme cu administraţia sau de sănătate merg la spitale sau primării din judeţe diferite: unii în Hunedoara, la Romos, alţii în Alba, la Cugir. 

În 1968 satul a fost rupt administrativ între cele două judeţe, iar limita este trasată de-a lungul satului, chiar pe mijloc. În ciuda dezbaterilor organizate şi pe plan local, la acea vreme, nu s-a ajuns la o soluţie mai bună, astfel încât satul, cu păşunile sale, să treacă la noul judeţ (Alba), ori să rămână la judeţul Hunedoara. Aşa se face că acum, şase case din sat (una nelocuită) aflate pe dreapta drumului ce merge de la sud spre nord, aparţin administrativ oraşului Cugir, din judeţul Alba, iar celelalte opt, de pe stânga drumului, sunt în grija Primăriei comunei Romos, din judeţul Hunedoara.
La Frăsinei, limita dintre cele două judeţe este chiar drumul care taie satul în două, de la un capăt la celălalt, cu excepţia unei porţiuni în care limita este încă marcată prin mici movile de pământ amplasate din 100 în 100 de metri. Localnicii merg la cumpărături în acelaşi loc, la Cugir, pentru că e mai aproape cu vreo 6-7 kilometri. Plus e şi puterea obişnuinţei, pentru că pe vremea când duduiau uzinele din Cugir, cei în putere făceau naveta pe la Crucea Romoşelului şi pe drumul din Valea Dăii spre fabrica de sus.
Când vine vorba de rezolvat o problemă cu ajutorul primăriei, o parte din sat trebuie să bată drumul până la Romos, vreo 20 de kilometri.
Când vine vorba de probleme edilitare, bat şi la poarta Primăriei Cugir cât şi la cea a comunei Romos. Iar probleme sunt. Drumul până la Cugir e greu practicabil, unul forestier, până la primele case de pe Valea Dăii, unde dau de asfalt. Drumul dinspre Romos abia acum se modernizează. Oamenii spun că nu se mai prea pot descurca fără curent electric.
Cele câteva familii mai tinere din Frăsinei spun că nu vor să se mute din satul scindat administrativ. Muncesc zi-lumină crescând porci, vaci şi oi, iar munca lor le asigură venituri decente.
În actele Primăriei Cugir, cele şase case din fostul sat Frăsinei situate pe partea estică a drumului sunt cuprinse de fapt în satul Feţeni, localitate aparţinătoare oraşului. Arhitectul-şef al oraşului, Victor Sava, unul dintre cei mai vechi angajaţi ai Primăriei Cugir, a declarat pentru ziarul Unirea că ştie despre situaţia satului Frăsinei, situat cumva la cumpăna apelor, între Râul Mic şi Valea Romosului, pe culmea dealului. ”Cele cinci case de pe partea Râului Mic au fost trecute la Feţeni – Cugir, iar celelalte case la Ciungu Mare – Romos, în 1968”, a explicat arhitectul-şef al Cugirului.
Pentru a-şi creşte animalele, oamenii din Frăsinei erau nevoiţi să care apă de la 5 – 6 kilometri distanţă, de jos, din râul Cugirului. Primarul din Romos a găsit o soluţie pentru o aducţiune care să treacă prin mijlocul satului, pe lângă graniţa de judeţe. Apoi, fără să aştepte ajutorul nimănui, fiecare localnic a pus mâna pe lopată şi pe târnăcop şi şi-a săpat şanţ ca să-şi tragă apa în curte. Curent încă nu au. Lămpaşul este la putere, cu petrolul care fumegă negru, nopţi de-a rândul.

Nicoleta IDITA-TOMUŢA


 Urmărește cugirinfo.ro și pe GOOGLE NEWS


Ştiri din zonă

Intervenție a pompierilor militari din Sebeș pentru stingerea unui incendiu izbucnit la un hambar, din Balumiru de Câmp

cugirinfo.ro

Publicat

în

Pompierii militari din Sebeș au fost solicitați să intervină în cursul serii de marți, 14 mai 2024, pentru localizarea și stingerea unui incendiu izbucnit la un hambar din localitatea Balomiru de Câmp.

„Secția de pompieri Sebeș intervine pentru localizarea și stingerea unui incendiu în localitatea Balomiru de Câmp. Din informațiile preliminare ar fi vorba despre un incendiu izbucnit la un hambar. Forțe alocate: 2 x ASAS și 1 x EPA”, a transmis ISU Alba.

UPDATE: „Incendiul este localizat. Arde acoperișul unui hambar pe o suprafață de aproximativ 30mp. De asemenea, echipajul medical prezent la locul producerii incendiului a asistat o persoană cu atac de panică. În continuare forțele de intervenție lucrează la stingerea în totalitate a incendiului”, a mai transmis ISU Alba.


 Urmărește cugirinfo.ro și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Ştiri din zonă

Ravagii făcute de o ploaie torențială însoțită de grindină, la Tărtăria

cugirinfo.ro

Publicat

în

O ploaie cu grindină de mari dimensiuni a făcut ravagii duminică în satul Tărtăria, comuna Săliștea. Curțile și grădinile oamenilor au fost acoperită de bucăți de gheață, ca după o ninsoare.

Codul galben de vreme rea și-a spus cuvântul la Tărtăria unde o ploaie de câteva minute, cu grindină a făcut prăpăd în curțile și grădinile localnicilor.

Oamenii spun că grindina le-a distrus grădinile, dar și florile din curți și pomii fructiferi.

Reamintim că județul Alba se află sub avertizare de vreme rea până duminică la ora 23.00. Sunt prognozate averse torențiale, descărcări electrice, vânt, dar și grindină.


 Urmărește cugirinfo.ro și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Ştiri din zonă

Un bărbat de 63 de ani a ajuns la spital, în urma unui accident rutier petrecut pe DJ 704K

cugirinfo.ro

Publicat

în

La data de 8 mai 2024 în jurul orei 20.45, polițiștii din Cugir au intervenit pe DJ 704K unde a fost sesizată producerea unui accident rutier.

Din primele cercetări, a rezultat că un bărbat de 46 de ani, din Bumbești-Jiu, în timp ce conducea un autoturism pe DJ 704K, într-o curbă, ar fi pierdut controlul asupra autoturismului și s-a răsturnat într-un canal de colectare a apei pluviale.

În urma accidentului, un bărbat de 63 de ani, pasager în autoturism, a suferit leziuni corporale și a fost transportat la spital.

Conducătorul auto a fost testat cu aparatul etilotest, rezultatul fiind negativ.

Cercetările sunt continuate sub aspectul săvârșirii infracțiunii de vătămare corporală din culpă.


 Urmărește cugirinfo.ro și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Actualitate

Administrație

Știri din zonă

Stiri din Alba

Știrea ta

Politică

Societate

Economie

Sport

Din județ

Cele mai citite știri

cugirinfo, stiri cugir, informatii cugir