Rămâi conectat

Ştiri din zonă

Frăsinei din Ciungii Romoşelului – satul rupt între două judeţe

Redacția Cugirinfo.ro

Publicat

în

frasineiCătunul Frăsinei din “Ciungii Romoşelului”, o aşezare situată la circa 6 kilometri de Cugir, oficial nu mai există din 1968, când a fost redesenată harta administrativă a României. Oamenii de acolo, deşi vecini, atunci când au probleme cu administraţia sau de sănătate merg la spitale sau primării din judeţe diferite: unii în Hunedoara, la Romos, alţii în Alba, la Cugir. 

În 1968 satul a fost rupt administrativ între cele două judeţe, iar limita este trasată de-a lungul satului, chiar pe mijloc. În ciuda dezbaterilor organizate şi pe plan local, la acea vreme, nu s-a ajuns la o soluţie mai bună, astfel încât satul, cu păşunile sale, să treacă la noul judeţ (Alba), ori să rămână la judeţul Hunedoara. Aşa se face că acum, şase case din sat (una nelocuită) aflate pe dreapta drumului ce merge de la sud spre nord, aparţin administrativ oraşului Cugir, din judeţul Alba, iar celelalte opt, de pe stânga drumului, sunt în grija Primăriei comunei Romos, din judeţul Hunedoara.
La Frăsinei, limita dintre cele două judeţe este chiar drumul care taie satul în două, de la un capăt la celălalt, cu excepţia unei porţiuni în care limita este încă marcată prin mici movile de pământ amplasate din 100 în 100 de metri. Localnicii merg la cumpărături în acelaşi loc, la Cugir, pentru că e mai aproape cu vreo 6-7 kilometri. Plus e şi puterea obişnuinţei, pentru că pe vremea când duduiau uzinele din Cugir, cei în putere făceau naveta pe la Crucea Romoşelului şi pe drumul din Valea Dăii spre fabrica de sus.
Când vine vorba de rezolvat o problemă cu ajutorul primăriei, o parte din sat trebuie să bată drumul până la Romos, vreo 20 de kilometri.
Când vine vorba de probleme edilitare, bat şi la poarta Primăriei Cugir cât şi la cea a comunei Romos. Iar probleme sunt. Drumul până la Cugir e greu practicabil, unul forestier, până la primele case de pe Valea Dăii, unde dau de asfalt. Drumul dinspre Romos abia acum se modernizează. Oamenii spun că nu se mai prea pot descurca fără curent electric.
Cele câteva familii mai tinere din Frăsinei spun că nu vor să se mute din satul scindat administrativ. Muncesc zi-lumină crescând porci, vaci şi oi, iar munca lor le asigură venituri decente.
În actele Primăriei Cugir, cele şase case din fostul sat Frăsinei situate pe partea estică a drumului sunt cuprinse de fapt în satul Feţeni, localitate aparţinătoare oraşului. Arhitectul-şef al oraşului, Victor Sava, unul dintre cei mai vechi angajaţi ai Primăriei Cugir, a declarat pentru ziarul Unirea că ştie despre situaţia satului Frăsinei, situat cumva la cumpăna apelor, între Râul Mic şi Valea Romosului, pe culmea dealului. ”Cele cinci case de pe partea Râului Mic au fost trecute la Feţeni – Cugir, iar celelalte case la Ciungu Mare – Romos, în 1968”, a explicat arhitectul-şef al Cugirului.
Pentru a-şi creşte animalele, oamenii din Frăsinei erau nevoiţi să care apă de la 5 – 6 kilometri distanţă, de jos, din râul Cugirului. Primarul din Romos a găsit o soluţie pentru o aducţiune care să treacă prin mijlocul satului, pe lângă graniţa de judeţe. Apoi, fără să aştepte ajutorul nimănui, fiecare localnic a pus mâna pe lopată şi pe târnăcop şi şi-a săpat şanţ ca să-şi tragă apa în curte. Curent încă nu au. Lămpaşul este la putere, cu petrolul care fumegă negru, nopţi de-a rândul.

Nicoleta IDITA-TOMUŢA


 Urmărește cugirinfo.ro și pe GOOGLE NEWS


Ştiri din zonă

Filmare indecentă transmisă live pe două rețele de socializare, de un tânăr de 19 ani din Balomirul de Câmp. Vezi ce pedeapsă a primit

cugirinfo.ro

Publicat

în

Un tânăr de 19 ani, din Balomirul de Câmp, care a filmat și a transmis prin rețelele Telegram și WhatsApp o înregistrare în care două persoane întrețineau relații sexuale, a fost condamnat la plata unei amende penale pentru infracțiunea de violare a vieții private.

Bărbatul (M.C.R.) este acuzat de procurori de săvârșirea a două fapte de violare a vieții private. Plângerea a fost depusă de femeia care apărea în înregistrarea video. Potrivit Parchetului de pe lângă Judecătoria Alba Iulia, în data de 24 august 2021, a realizat o înregistrare audio-video cu telefonul mobil, în cadrul căreia a surprins pe un martor în cauză, prieten de-al său, şi o femeie în timp ce aceştia întreţineau relaţii sexuale.

Filmarea a fost realizată într-o încăpere din locuința sa, în comuna Șibot, satul Balomiru de Câmp.

„Ulterior, în aceeași noapte, fără a avea consimţământul persoanei vătămate a transmis mai multor persoane filmarea realizată cu telefonul mobil, în care se observă cum martorul şi persoana vătămată întreţineau relaţii sexuale, filmarea ajungând în cele din urmă să fie distribuită pe aplicaţia Telegram”, se precizează în rechizitoriul Parchetului

Femeia a declarat că, în timp ce aceasta se afla la locuinţa bărbatului, un prieten al acestuia a întrebat-o dacă doreşte să întreţină relaţii sexual, fiind de acord.

• Daune morale de 1.000 de euro

„Inculpatul se afla în cameră şi i-a filmat cu telefonul său mobil, însă persoana vătămată nu a ştiut şi nici nu şi-a dat acordul pentru a fi filmată, motiv pentru care l-a întrebat pe acesta ce face cu telefonul în mână. În cursul zilei de 25 august 2021 persoana vătămată a primit un mesaj pe Snapchat de la un utilizator, în care se regăsea filmarea actului sexual”, se mai susține în dosar.

Autorul filmului a menţionat că a trimis filmarea mai multor persoane, în jur de 4-5, fără a putea preciza numele acestora. Acesta  a recunoscut că nu a avut consimţământul femeii sau a celuilalt bărbat pentru a trimite acea înregistrare către alte persoane.

„Chiar dacă inculpatul a afirmat că a comunicat înregistrarea doar unui număr mic de persoane, acest aspect nu prezintă relevanţă deoarece consecinţa finală a fost aceea a încărcării conţinutului pe Telegram şi a trimiterii acestuia pe cel puţin un grup de Whatsapp”, se menționează în hotărârea Judecătoriei Alba Iulia.

Acesta trebuie să plătească o amendă penală în valoare de 1.190 de lei și la daune morale de 1.000 de euro. Hotărârea a rămas definitivă.

Parlamentul a votat, recent. o lege care incriminează penal și divulgarea, difuzărea, prezentărea sau transmiterea, în orice mod, a unei imagini intime a unei persoane, fără consimţământul persoanei înfăţişate, de natură să provoace acesteia o suferinţă psihică sau o ştirbire a imaginii sale. Pedeapsa stabilită pentru o astfel de faptă este închisoare de la 6 luni la 3 ani sau amendă. Legea urmează să fie promulgată de președinte.


 Urmărește cugirinfo.ro și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Ştiri din zonă

Miercuri, 24 mai 2023, debitul Râului Cugir va fi în crește, ca urmare a golirii barajului de la Canciu

cugirinfo.ro

Publicat

în

Primăria Orașului Cugir a fost înștiințată de către Hidroelectrica, Sucursala Sebeș că în data de 24 mai 2023, între orele 09.00-12.00 sunt planificate manevre de circulație de apă în albia râului Cugir pentru verificarea funcționalității instalațiilor hidromecanice de la Barajul Cugir – Vana de golire de fund.

Debitul tranzitat în aval de acumularea Cugir va fi maxim 15 m3/s. Manevrele sunt executate conform „Programului de măsuri pentru pregătirea exploatării amenajării în condiții de ape mari (viitură) SH Sebeș-2023.”

Detali suplimentare se pot obține de la Dispeceratul Hidrocentru SH Sebeș, la telefon 0258806450.


 Urmărește cugirinfo.ro și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Ştiri din zonă

Un tânăr de 20 de ani din Săliștea a ajuns la spital, în urma unui accident rutier produs de DJ 107A, în cartierul Pâclișa din Alba Iulia

cugirinfo.ro

Publicat

în

Ieri, 17 mai 2023, în jurul orei 18.00, polițiștii din cadrul Poliției Municipiului Alba Iulia au intervenit în afara localitătii Pâclișa, unde a fost semnalată producerea unui accident rutier.

Din primele cercetări efectuate de polițiști, a rezultat că un tânăr de 20 de ani, din comuna Săliștea, în timp ce conducea un autoturism, pe DJ 107A, a pierdut controlul asupra autoturismului și a intrat în coliziune cu un autoturism condus de un bărbat de 48 de ani din localitatea Săliștea.

În urma accidentului, conducătorul auto de 20 de ani a suferit leziuni corporale ușoare și a fost transportat la spital.

Cercetările sunt continuate sub aspectul săvârșirii infracțiunii de vătămare corporală din culpă.

FOTO: ARHIVĂ


 Urmărește cugirinfo.ro și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Actualitate

Administrație

Știri din zonă

Stiri din Alba

Știrea ta

Politică

Societate

Economie

Sport

Din județ

Cele mai citite știri

cugirinfo, stiri cugir, informatii cugir