Administraţie
Fonduri europene de peste 57 milioane lei pentru Cugir: 14 km străzi modernizate, șase autobuze hibride, 41 de noi stații și 70 de biciclete pentru bike-sharing
Primul contract din Regiunea Centru care vizează reducerea emisiilor de carbon prin îmbunătățirea transportului public și a mobilității urbane a fost semnat azi la sediul Agenției pentru Dezvoltare Regională Centru, de către directorul general Simion Crețu și primarul orașului Cugir, Adrian Teban, în prezența președintelui Consiliului Județean Alba, Ion Dumitrel. Valoarea totală a proiectului depășește 57 milioane lei, din care 98% din valoarea eligibilă sunt sume nerambursabile REGIO – aproape 10 milioane euro.
Prin proiect se vor achiziționa autobuze cu propulsie hibridă, biciclete electrice, vor fi modernizate câteva stații de autobuz și vor fi construite de cinci ori mai multe, fiind modernizată și infrastructura rutieră pe o lungime totală de peste 14 km, din orașul Cugir și cele 7 localități componente: Bocșitura, Bucuru, Călene, Fețeni, Goasele, Mugești și Vinerea.
Obiectivul general al acestui proiect, finantat in cadrul Axei Prioritare 3 a Programului Operational Regional, este reducerea emisiilor de carbon in orasul Cugir, pe baza directiilor de actiune identificate in Planul de Mobilitate Urbana Durabila (PMUD) al municipalitatii, prin optimizarea transportului in comun, promovarea deplasarilor cu mijloace de transport alternative. Nu in ultimul rand se doreste cresterea mobilitatii urbane si a sigurantei traficului, prin reorganizarea intersectiilor in punctele critice si in zonele cu risc ridicat.
”Traficul din orasul Cugir este in prezent dominat de prezenta automobilului privat, care constituie optiunea prioritara, si uneori unica, de deplasare a locuitorilor. Conform sondajului de opinie printre locuitorii orasului privind calitatea serviciilor de transport public de persoane, un procent de 55% dintre cei chestionati utilizeaza autovehiculul personal in vederea deplasarii zilnice, atat in vederea accesarii locurilor de munca, cat si catre institutiile de invatamant, catre cele medicale sau spre alte servicii publice sau private.
De asemenea, studiul de trafic realizat a aratat o pondere a automobilelor in trafic de peste 67% pe toate arterele monitorizate. In acest context, primaria Cugir a initiat proiectul de fata, care isi propune sa contribuie la schimbarea prioritatilor si a mentalitatilor, de la o mobilitate bazata pe utilizarea autoturismelor, la o mobilitate bazata pe transportul in comun, ecologic, de inalta calitate si eficient; pe utilizarea bicicletei ca mijloc de deplasare, in sistem bike-sharing, dar si pe mersul pe jos.
La baza elaborarii proiectului a stat „Planul de Mobilitate Urbana Durabila a orasului Cugir”, care se refera la perioada 2016 – 2030 si acopera zona preurbana si urbana, formata din orasul in sine si cele sapte localitati componente: Busitura, Bucuru, Caline, Feteni, Guasele, Mugesti si Vinerea”, a declarat domnul Adrian Teban, primarul orasului Cugir.
Prin proiectul „Reducerea emisiilor de carbon in orasul Cugir bazata pe Planul de Mobilitate Urbana Durabila” se doreste modernizarea infrastructurii traseelor mijloacelor de transport in comun, cu o lungime totala de 14.182 metri. Concret, va fi reabilitat carosabilul pe urmatoarele strazi: artera Principala din Vinerea, Strada Victoriei, Strada Stadionului, Strada Ion Budai Deleanu, Strada Mihai Viteazul, Strada ”1 Decembrie 1918”, Strada Rozelor, Strada Ion Creanga, pe traseele 1 si 2, Strada Tineretului, Strada Alexandru Sahia, pe traseul 2, Strada Nicolae Balcescu, Strada Grivitei si Strada Raul Mic.
De asemenea, va fi introdusa o noua ruta de transport public local, denumita “Linia T3”, care face legatura intre Zona Gara si Zona Suseni, in prelungirea liniei 1. Pentru siguranta circulatiei rutiere se vor realiza lucrari de semnalizare verticala vor fi reproiectate giratiilor si intersectiilor din punctele critice si in zonele cu risc ridicat.
O alta componenta a proiectului prevede achizitionarea a 6 autobuze cu propulsie hibrida, cu trei usi si motor vertical; dar si modernizarea a 8 de statii de autobuz existente si construirea a 41 de statii noi, instalarea unor sisteme de afisaj date calatori pentru transportul in comun, a unui sistem monitorizare video, precum si a unor automate pentru eliberarea biletelor. Astfel se va realiza un sistem nou de management al traficului, cu investitii menite sa asigure informarea cetatenilor asupra timpilor de asteptare a mijloacelor de transport si a timpilor de deplasare. Prin acest sistem se va realiza si eliberarea electronica a biletelor de calatorie – e-ticketing – care include automate de eliberare bilete si reincarcarea cardurilor de calatorie; monitorizarea video a intersectiilor si a statiilor de autobuz, etc.
Nu in ultimul rand, in vederea promovarii deplasarilor cu mijloace de transport alternative, proiectul propune o serie de masuri pentru imbunatatirea calitatii retelei de transport ciclist si pietonal, cresterea sigurantei deplasarilor si reducerea timpilor parcursi in conditii de confort sporit. Astfel, pe strazile supuse modernizarii vor fi realizate piste de biciclete in suprafata de peste 28.026 m.p. Vor fi achizitionate 70 de biciclete, care vor fi puse la dispozitia locuitorilor pentru utilizare cu titlu gratuit, dar si sapte standuri cu 20 porti, pentru gazduirea bicicletelor si software-ul aferent sistemului de bike-sharing.
Desigur, intregul proiect prevede si reabilitarea si extinderea de trotuare, in suprafata totala de peste patru hectare. Fata de suprafata actuala de 9.818 mp, suprafata trotuarelor va fi extinsa de peste 4,5 ori. Impactul scontat al acestor masuri este promovarea deplasarilor cu mijloace de transport alternative, cresterea numarului de kilometri de infrastructura modernizata, incurajarea locuitorilor orasului Cugir sa utilizeze bicicletele sau mersul pe jos, ca principale mijloace de deplasare, contribuind la reducerea poluarii orasului si la o crestere sustenabila a mobilitatii urbane.
”Masurile propuse de administratia locala au scopul de a scadea numarul de autovehicule utilizate pentru deplasarile zilnice si scaderea gradului de poluare datorita utilizarii mijloacelor de transport motorizat. La nivelul judetului investim in reabilitarea mai multor artere judetene, care fac legatura cu reteaua nationala de transport si, prin acest proiect, putem spune ca orasul Cugir este printre primele care raspunde acestei cerinte de eficientizare a transportului urban si acestei prioritati europene si nationale care urmareste reducerea poluarii si cresterea mobilitatii cetatenilor si a bunurilor cu metode moderne, prietenoase cu mediul”, a declarat domnul Ion Dumitrel, presedintele Consiliului judetean Alba.
In acest moment transportul rutier din Cugir se confrunta cu o stare tehnica nu foarte buna a drumurilor, traficul fiind caracterizat de o supraincarcare pe anumite sectoare de drum si de faptul ca reteaua de circulatie rutiera existenta nu deserveste toate zonele cu potential de utilizare. Transportul public de persoane prin curse regulate in orasul Cugir este deservit doar de doua linii de transport in comun, care traverseaza orasul de la nord la sud, facand, de asemenea, legatura localitatii apartinatoare, Vinerea, cu orasul.
Infrastructura retelei de transport este nefavorabila pietonilor si biciclistilor, atat sub aspect cantitativ, cat si calitativ, cu favorizarea autovehiculelor pe caile de rulare. Pe unele sectoare de drum presiunea exercitata de prezenta autovehiculelor stationate si de elementele de mobilier urban face dificila deplasarea pietonilor pe trotuar, expunandu-i la riscuri prin utilizarea cailor de rulare auto.
”Edilii din Cugir nu sunt la primul proiect finantat prin Programul REGIO. Si in perioada precedenta au fost realizate investitii pentru modernizarea unor strazi, dar si a unor obiective socio-economice, iar pentru aceasta perioada se lucreaza deja la eficientizarea energetica a Maternitatii Spitalului Orasenesc, un proiect in valoare totala de aproape 14 milioane lei. In plus, acum se investeste si in domeniul social, pentru crearea unui pentru crearea unui centru de varstnici, ce include o cantina sociala, si modernizarea gradinitelor 2 si 3 de la Scoala Gimnaziala ”Iosif Pervain”, in valoare totala de peste 5 milioane lei. Realizarea investitiilor propuse prin PMUD in oras este impusa de necesitatea de a realiza o infrastructura la standarde europene, astfel incat traficul in localitate sa se desfasoare in conditii maxime de siguranta si confort.
De masurile propuse prin aceasta initiativa vor beneficia toti locuitorii din zona, adica mai mult de 25.000 persoane, efectul obtinut fiind cresterea atractivitatii transportului public, alaturi de cresterea confortului utilizarii modurilor nemotorizate de transport. Pe de alta parte, prin cele doua proiecte pe care le-am mentionat, orasul Cugir va utiliza peste 70 milioane lei in vederea reducerii consumurilor si cresterea eficientei energetice, pentru oferirea de solutii viabile pentru cetateni, fie ca e vorba de eficientizarea unor cladiri publice, fie ca e vorba de cresterea mobilitatii, fie ca vorbim de dezvoltarea invatamantului si a serviciilor sociale”, a declarat domnul Simion Cretu, director general ADR Centru.

Administraţie
Echipamente IT în valoare de peste 275.000 de lei, pentru Spitalul Orășenesc Cugir
Spitalul Orășenesc Cugir a lansat în Sistemul Electronic de Achiziții Publice (SEAP) procedura de achiziție a unor echipamente IT.
Achiziția, în valoare de aproximativ 275.000 de lei, se face în cadrul proiectului „Guvernanță digitala e-Health și interoperabilitate în cadrul Spitalului Orășenesc Cugir”, finanțat de Uniunea Europeană în cadrul Planului Național de Redresare și Reziliență (PNRR).
Concret, urmează să fie achiziționate echipament și accesorii pentru computer, surse de alimentare electrică continuă, echipament de rețea și servicii de instalare de computere și de echipament de procesare a informațiilor.
Data limită pentru primirea ofertelor este 31 martie 2025.
Administraţie
Primarul Adrian Teban a verificat în teren stadiul lucrărilor de modernizare la Colegiul Tehnic „I.D. Lăzărescu” și la Grădinița cu Program Normal „Voinicel”
Primăria orașului Cugir continuă să investească în dezvoltarea infrastructurii educaționale. În acest context, primarul Adrian Teban, alături de echipa de proiect din cadrul primăriei, au realizat o evaluare a lucrărilor în curs de finalizare, la Colegiul Tehnic „I.D. Lăzărescu” și la Grădinița cu Program Normal „Voinicel”.
Acestea fac parte dintr-o serie de investiții destinate modernizării și eficientizării (energetice) pentru instituțiile educaționale. Constructorii au dat asigurări că lucrările vor fi finalizate în următoarele luni, iar elevii și cadrele didactice vor beneficia de facilități moderne și eficiente.
• Colegiul Tehnic „I.D. Lăzărescu” Cugir
Prin proiectul „Reabilitare, modernizare, echipare infrastructură educațională Colegiul Tehnic I.D. Lăzărescu Cugir”, în valoare de peste 12.000.000 lei , se realizează modernizarea a trei corpuri de clădire, respectiv a liceului, a cabinetelor de specialitate și a sălii de sport.
Printre lucrările importante se numără:
– Reabilitarea termică a anvelopantei și reconformarea structurală a șarpantei, pentru a asigura un confort termic sporit pe tot anul;
– Modernizarea instalațiilor utilitare : instalații electrice, de încălzire, apă-canal și climatizare, precum și finisaje interioare și exterioare de calitate superioară;
– Instalații pentru securitatea la incendiu și un sistem de supraveghere video , pentru creșterea siguranței elevilor și cadrelor didactice;
– Accesibilizarea clădirilor pentru utilizatori cu handicap locomotor , astfel încât toți elevii să beneficieze de un mediu educațional incluziv;
– Eficientizarea energetică a clădirii, prin implementarea soluțiilor care reduc consumul de energie și costurile de întreținere;
– Modernizarea sălii de sport , care va beneficia de suprafață nouă, iluminat LED, sistem de încălzire, finisaje moderne și grupuri sanitare noi;
– Mobilier și dotări noi pentru toți elevii și profesori, asigurând un spațiu de învățare adecvat standardelor actuale.
Stadiul actual – 95% realizat – fiind în desfășurare execuția de lucrări.
• Grădinița cu Program Normal „Voinicel”
Prin proiectul „Reabilitare, modernizare, echipare infrastructură educațională pentru învățământul preșcolar la Școala Gimnazială Singidava”, cu o valoare de peste 2.200.000 lei, se realizează o serie de lucrări esențiale pentru modernizarea Grădiniței „Voinicel”.
Printre acestea se numără:
– Refacerea învelitorii și a termoizolației existente , precum și înlocuirea hidroizolației, pentru a preveni infiltrațiile și a asigura o izolație termică adecvată.
– Înlocuirea tâmplăriei , a tuturor instalațiilor electrice, sanitare și termice, precum și a finisajelor interioare din grupurile sanitare.
– Amenajarea unei rampe de acces pentru persoanele cu mobilitate redusă, în conformitate cu standardele de accesibilitate.
– Instalații de protecție împotriva șocurilor electrice , sistem de supraveghere video și un sistem de ventilare a sălilor , pentru a asigura un mediu sănătos și sigur.
– Instalarea unui sistem de iluminat LED și a unor panouri solare , pentru eficientizarea consumului de energie.
– Refacerea trotuarelor , cu pante corecte pentru drenajul apelor pluviale pentru a facilita circulația în siguranță.
– Mobilier și dotări noi , adapte vârstei și nevoilor copiilor, pentru a crea un mediu de învățare stimulativ.
Stadiul actual – 70% realizat – fiind în desfășurare execuția de lucrări.
Investițiile în infrastructura educațională sunt o prioritate pentru administrația locală, iar finalizarea acestor lucrări vor contribui la crearea condițiilor de învățare pentru toți elevii și preșcolarii din orașul Cugir. Aceste modernizări nu doar că vor aduce un confort mai mare în sălile de clasă și spații educaționale, dar vor contribui și la eficientizarea energetică, protejarea mediului și crearea unui mediu educațional mai sigur.
Primăria orașului Cugir propune să continue implementarea proiectelor care să asigure condiții optime de învățământ și un viitor mai bun pentru comunitatea locală.
Administraţie
A început CURĂȚENIA DE PRIMĂVARĂ – 2025, la Cugir
Primăria Orașului Cugir, prin Serviciul Public de Gospodărire Locală și Administrarea Domeniului Public, demarează ca în fiecare an, campania de curățenie de primăvară, un efort susținut pentru igienizarea și înfrumusețarea orașului.
Pe lângă obiectivul principal de eliminare a deșeurilor și revitalizare a zonelor verzi, această inițiativă urmărește să consolideze responsabilitatea civică și atitudinea ecologică a comunității.
PERIOADA ȘI ACTIVITĂȚILE DESFĂȘURATE
Campania se desfășoară în perioada 17 martie – 11 aprilie și vizează toate zonele publice:
– spațiile verzi, aleile și trotuarele;
– malurile râurilor, văilor, șanțurile și rigolele;
– perimetrele din jurul blocurilor, locuințelor individuale, instituțiilor publice și sediilor agenților economici.
Toate acțiunile vor fi realizate în parteneriat cu cetățenii și diverse organizații locale, reflectând un efort comun pentru un oraș mai curat și mai primitor.
IMPLICAREA COMUNITĂȚII
Campania are succes datorită implicării active a mai multor parteneri locali, printre care:
– Asociații de proprietari și locatari ;
– Instituții de învățământ – elevii și profesorii sunt încurajați să participe activ la acțiunile de ecologizare;
– Biserici și organizații nonguvernamentale , inclusiv „Năsâpiște”, „Asociația ROM & GAL”, „Lupii Singidavei”, „Asociația Rotary Club”;
– Societăți comerciale și instituții publice, precum SC APA CTTA Cugir, Composesoratul Grăniceresc Cugir și Ocolul Silvic Sâpcea.
SPRIJIN DIN PARTEA PRIMĂRIEI
Pentru a facilita participarea cetățenilor și a partenerilor, Primăria Orașului Cugir pune la dispoziție:
– Materiale necesare curățeniei: mănuși, saci menajeri, semințe de iarbă;
– Suport logistic: transportul deșeurilor colectate va fi asigurat de administrația locală;
– Asistență pentru coordonarea activităților, prin Serviciul Public de Gospodărire Locală.
„Cei interesați să se alăture campaniei pot solicita materiale și sprijin logistic contactând Primăria Orașului Cugir la telefon fix 0258 751001, interior 109 sau mobil: 0731 001 271. Această campanie este o oportunitate de a contribui la un mediu mai curat și mai sănătos, demonstrând împreună că ne pasă de orașul în care trăim!”, au transmis reprezentanții primăriei orașului Cugir.
-
Din judeţacum 11 luni
Mesaje de Paste 2024. SMS-uri, urări şi felicitări pe care le poţi trimite celor dragi de Sfintele Pasti | cugirinfo.ro
-
Din judeţacum 11 luni
Mesaje de Paște fericit 2024. SMS-uri urări şi felicitări de Sfintele Pasti pe care le poţi trimite prietenilor | cugirinfo.ro
-
Mondenacum 7 luni
Mesaje de Sfânta Maria 2024. URĂRI, FELICITĂRI și SMS-uri care pot fi trimise persoanelor care își serbează onomastica | cugirinfo.ro
-
Mondenacum 11 luni
Când pică Paștele ortodox și cel catolic 2025, dar și în următorii ani | cugirinfo.ro
-
Actualitateacum 11 luni
MESAJE de Sfântul Gheorghe 2024. SMS-uri, urări şi felicitări pe care le poţi transmite celor dragi de ziua numelui | cugirinfo.ro
-
Administraţieacum 6 luni
Premiu simbolic oferit de Primărie unor societăți comerciale din Cugir, cu prilejul aniversării a 225 de ani de tradiție industrială a orașului
-
Mondenacum 10 luni
Sfinții Constantin și Elena 2024. FELICITARI, MESAJE și URARI pentru cei care își sărbătoresc onomastica | cugirinfo.ro
-
Sportacum 3 luni
Triumf pentru șahiștii de la Metalurgistul Cugir, la „Cupa de Iarnă” desfășurată la Sibiu
Scruiu
25.06.2019 la 15:31
Fata de suprafata actuala de 9.818 mp, suprafata trotuarelor va fi extinsa de peste 4,5 ori.
#Pahone #pavele