Rămâi conectat

Cugireni

Flaviu Predescu – pledoarie pro Blaga şi Eminescu la întâlnirea cu elevii Colegiului Naţional „David Prodan” Cugir

cugirinfo.ro

Publicat

în

Amfiteatrul „Horia” al Colegiului Naţional „David Prodan” Cugir a găzduit vineri un eveniment cu o importantă semnificaţie pentru viaţa culturală a oraşului Cugir. Scriitorul cugirean Flaviu Predescu s-a întâlnit cu peste 100 de elevi dar şi cadre didactice ale colegiului, în cadrul unei reuniuni organizate cu scopul de a purta un dialog cu referire la poezia şi proza clasică şi modernă.

Flaviu Predescu la colegiul nationa David Prodan CugirPoetul le-a prezentat elevilor propriile volume de versuri dar şi cartea sa de eseuri, publicate în ultimii ani, angajându-se apoi într-un dialog despre necesitatea comunicării, a asocierii şi a spiritului de iniţiativă, ca factori determinanţi pentru a putea reuşi în viaţă.

Flaviu Predescu şi-a motivat gestul ca pe o datorie de onoare, în calitate de absolvent al Colegiului în urmă cu 13 ani, de a veni şi a arăta că amprenta educaţională din prestigioasa instituţie l-a ajutat foarte mult în ceea ce a realizat ulterior. El a ţinut să mulţumească staff-ului profesoral de la CNDP şi în special directoarei Lilica Vanţ, pentru modul în care a fost primit, îndemnându-i pe elevi să aibă verticalitate în viaţă şi să nu intre în jocuri de culise, pentru că nu aceasta este cheia reuşitei.

Totodată, scriitorul i-a îndemnat pe elevi să pună umărul la „rebranduirea” lui Mihai Eminescu  şi să citească proza şi poezia marilor clasici români dar şi a contemporanilor, subliniind că „un titan ca Lucian Blaga ar fi meritat 10 premii Nobel nu izolarea şi marginalizarea pe care le-a trăit în finalul vieţii”.

La sfârşit, Flaviu Predescu a oferit fiecărui elev, cartea „Chezăşie pentru libertate” şi volume de versuri, cu semnătura proprie angajându-se în susţinerea reapariţiei „Metamorfoze” , publicaţie a Colegiului încă dinainte ca acesta să poarte uniforma CNDP.


 Urmărește cugirinfo.ro și pe GOOGLE NEWS


Publicitate
Click pentru a comenta

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Cugireni

Vasile Hârjoc, oprire la Primăria Cugir în cadrul turului Europei pe bicicletă

cugirinfo.ro

Publicat

în

Între 1 iulie și 13 octombrie 2024, atletul cugirean parcurge o buclă pe bicicletă și participă la o serie de concursuri de atletism în Europa.

Pe data de 1 iulie a pornit, cu bicicleta, din București înspre – Paris – Göteborg – Canfranc – Bucureşti. Pe parcursul traseului amintit, pe 7 iulie 2024, participă la un concurs de pregătire, Campionatul Naţional de Alergare Montană la Stâna de Vale, proba de trail 33km.

Paris, Franța: ca ţintă de sosire pe data de 26 iulie, de faţă la deschiderea Jocurilor Olimpice;

Göteborg, Suedia: ţintă de sosire pe 18 august, având apoi start în proba de 10km la Campionatul Mondial Masters de Atletism, apoi probele de cros 6km pe 20 august şi semi-maraton pe 24 august;

Canfranc, Spania: ţintă de sosire pe 14 septembrie, start în proba de trail 34km, D+ 2000m, la Campionatul Mondial Masters de Alergare Montană;

Bucureşti, închiderea buclei: ţintă 13 octombrie, start în proba de maraton la Campionatul Mondial Masters.

La vizita domnului Hârjoc în cadrul primăriei, viceprimarul Călin Furdui a apreciat eforturile continue pe care le depune sportivul nostru, unde reprezintă cu onoare orașul Cugir și obține rezultate de excepție de fiecare dată.

„Îi urez putere de muncă în continuare și noi performanțe în competițiile ce urmează, unde va reprezenta din nou România și orașul Cugir și îl asigur de susținere în continuare din partea Primăriei Orașului Cugir.”


 Urmărește cugirinfo.ro și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Cugireni

Cugireanul Vasile Hârjoc, care și-a propus în acest an să facă turul Europei pe bicicletă, a ajuns la Alba Iulia

cugirinfo.ro

Publicat

în

Atletul cugirean Vasile Hârjoc, campion național la +65 ani la maraton și deținător al mai multor recorduri naționale ale categoriei sale de vârstă, face turul Europei pe bicicletă.

Acesta luat startul pe 1 iulie 2024 la București, iar joi a făcut un popas în Alba Iulia. Intenționează să ajungă la Paris, la deschiderea Jocurilor Olimpice de Vară 2024, urmând să se deplaseze la Goetheborg, în august, pentru a lua startul în proba de 10k la Campionatul Mondial Masters de Atletism, apoi la probele de cros 6k şi semi-maraton.

Va continua periplul sportiv cu destinația Canfranc, Spania în septembrie, unde va participa la proba de trail 34k, D+ 2000m, la Campionatul Mondial Masters de Alergare Montană. Călătoria sa se va încheia la București în octombrie cu participarea la proba de maraton la Campionatul Mondial Masters.


 Urmărește cugirinfo.ro și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Cugireni

Cugireanul Voicu Aurel, cel mai vârstnic student din România, absolvent de masterat la aproape 90 de ani

cugirinfo.ro

Publicat

în

Voicu Aurel, cel mai vârstnic student din România, este absolvent la aproape 90 de ani. Fostul primar din Cugir a terminat masterul la Universitatea „1 Decembrie 1918” din Alba Iulia.

Voicu Aurel, fostul primar din Cugir și cel mai vârstnic student din România,  este absolvent de masterat la aproape 90 de ani, la Universitatea din Alba Iulia.

Universitatea „1 Decembrie 1918” din Alba Iulia s-a mândrit cu cel mai vârstnic student din România. Cugireanul Aurel Voicu, inginer mecanic de profesie, este absolvent de masterat la „Cercetarea, conservarea şi valorificarea patrimoniului istoric”.

„Am organizat la Cugir un muzeu și nu am putut să semnez documente cu caracter istoric. Au zis să faci studii și apoi să finalizăm muzeul. Măbucur că s-a întâmplat acest lucru”, a declarat Aurel Voicu.

„Antevorbitorii mei au spus tot. Da, există la clădirea rectoratului o expoziție muzeală. (…) m-a convins să fac arme albe. La Uzina din Cugir nu s-a putut, Muzeul din Cugir le are, dar nu le-a dat. Atunci am prezentat profesorului de specialitate un arc pentru întreceri sportive oficiale și un buzdugan. La rectorat există aceste două obiecte, să fie văzute că merită. Și buzduganul e ca a lui Mihai Viteazul”, a mai spus vârstnicul în cadrul festivității.

Vârstnicul, fost primar și viceprimar PDL în orașul Cugir, s-a dedicat, la pensie, realizării unui muzeu al orașului. Pentru a putea colabora legal, dar și pentru a aprofunda cunoștințele din domeniul istoriei, Aurel Voicu a decis să se înscrie la master, unde a studiat timp de patru semestre modul în care se poate valorifica patrimoniul istoric.

Acesta a ajuns student fără examen, în baza diplomei de studii superioare de inginer pe care a obținut-o în urmă cu 54 de ani. A lucrat întreaga sa viață profesională în cadrul uzinei mecanice din Cugir. Acesta este la pensie din 1995, fiind consilier local începând cu anul 1992. A fost ales primar timp de două mandate, în perioada 1996-2004. Ulterior, a fost viceprimar timp de un mandat. Acum el este liderul seniorilor PNL.


 Urmărește cugirinfo.ro și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Actualitate

Administrație

Știri din zonă

Stiri din Alba

Știrea ta

Politică

Societate

Economie

Sport

Din județ

Cele mai citite știri

cugirinfo, stiri cugir, informatii cugir