Rămâi conectat

Învăţământ - Cultură

Elevii din Cugir au sărbătorit „Ziua Pământului” prin ample acţiuni de ecologizare și activități de educație împotriva poluării

cugirinfo.ro

Publicat

în

ziua-pamantului-cugir-2016Ziua de 22 aprilie, „Ziua Planetei Pământ”, i-a reunit pe elevii Colegiului Național ƒ„David Prodan” si ai Școlii Gimnaziale „Singidava” din  Cugir, în activități care   au marcat acest  eveniment desfășurat în  cadrul unui proiect de parteneriat pe temă de educație ecologică „Eco Educația” încheiat între cele   două instituții locale de învățământ.

Elevii claselor a V-a B  și a VI-a A  îndrumați de  profesoarele Stela Predescu, Bogdana Sabău și   Dorina Rotar  de la Școala Gimnazială „Singidava”, precum și colegii din clasele IX-XI îndrumați de profesorii Alin Teodorescu, Cristina Pătroescu,  Marius Bonța și Călin Furdui de la Colegiul „David Prodan”,  au efectuat acțiuni practice de ecologizare desfășurate atât în  școlile amintite, cât și  la nivelul localității, respectiv parcuri precum Parcul Doina, zona Alexandru Sahia – Tineretului, zona Podul Cindeni – Podul Roșu sau pe lângă Râul Mare și Râul  Mic.

Pe lângă activitatea practică, elevii au fost informați   despre importanța ecologiei, a protecției mediului în  care trăim zilnic și a educației împotriva poluării, prin vizionarea de powerpointuri și documentare precum „Planeta albastră”, „Salvați Terra!” puse la dispoziție de prof. documentarist Tatiana Ungurianu în  cadrul Cabinetului Documentare Informare de la Colegiul „David Prodan”. „Ziua Mondială a planetei Pământ” este  sărbătorită din anul 1970,  când senatorul american Gaylord Nelson a semnalat pentru prima dată  dezinteresul pe care oamenii îl arată  față de mediu. În anul 2009, Consiliul Națiunilor Unite a declarat ziua de 22 aprilie ca fiind sărbătoare oficială a Planetei  Albastre, de atunci milioane de oameni organizându-se în activități ecologice de amploare, expresie a dorinței tuturor  pentru un viitor mai bun, mai curat, mai sigur al planetei Pământ.

Constantin Predescu


 Urmărește cugirinfo.ro și pe GOOGLE NEWS


Învăţământ - Cultură

Magia poveștilor japoneze la Grădinița cu Program Prelungit din Vinerea. O întâlnire online dedicată teatrului kamishibai

cugirinfo.ro

Publicat

în

Joi, 5 decembrie 2024, la Grădinița cu Program Prelungit Vinerea, unitate școlară arondata Școlii Gimnaziale Nr. 3 Cugir, s-a desfășurat o activitate inedită: o întâlnire online dedicată teatrului kamishibai. Acest tip de teatru japonez tradițional folosește un mic decor din lemn pentru a reda povești ilustrate prin imagini desenate manual, acompaniate de narațiuni captivante.

Potrivit prof. Nicoletta Huștiuc, evenimentul a avut o invitată specială tocmai din Japonia, o performeră talentată de teatru kamishibai, care a adus magia poveștilor japoneze direct în sălile de clasă.

„Activitatea a avut loc în parteneriat cu proiectele eTwinning „STEM with Pete is Really Great” și „Cody Trip with Eric Carle’s Ship”, reunind cadre didactice și copii din România, Turcia, Grecia, Polonia, Italia și Japonia.Cu sprijinul tehnologiei și al ingeniozității echipei, micuții au interacționat online, schimbând saluturi calde precum „Hello”, „Arigato” sau „Kalimera”. Momentul s-a încheiat festiv cu urările de sărbători: „Merry Christmas” și „Crăciun Fericit!”, marcând un final plin de bucurie și emoție”, ne-a relatat Nicoletta Huștiuc.

După cum am aflat, profesoarele  Nicoletta Huştiuc, Andreea Tuhut și Daniela Olar, împreună cu cele trei grupe de copii, au demonstrat că prietenia și învățarea nu au granițe. A fost o experiență memorabilă, care a adus un strop de magie și multiculturalitate în sufletele tuturor participanților.

 Constantin PREDESCU


 Urmărește cugirinfo.ro și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Învăţământ - Cultură

„Limbi diferite, aceleași ritmuri”, la Școala Gimnazială Nr. 3 Cugir. Proiect eTwinning derulat cu elevi din 7 țări europene

cugirinfo.ro

Publicat

în

Elevii clasei a II-a A și a III-a B de la Școala Gimnazială Nr. 3 Cugir coordonați de prof. Mihaela Szilagyi-Tomoiu și prof. Luminița Enescu  participă in acest an școlar la  proiectul etwinning „Limbi diferite, aceleași ritmuri” împreună cu elevi din Franța, Italia, România, Ucraina, Moldova, Estonia și Polonia.

Deși limbajele sunt diferite, ritmurile sunt aceleași.

„În cadrul proiectului, profesorii doresc să le arate elevilor că muzica este o limbă universală și că oamenii care vorbesc diferite limbi și provin din culturi diferite pot simți emoții comune în aceleași ritm. Totodată, muzica reușește să reunească culturile bogate din diferite țări, să ofere interacțiune socială și să creeze un proces distractiv, permițând astfel copiilor să învețe prin abordări diferite”, susține prof. Luminița Enescu.

Potrivit doamnei Enescu, proiectele eTwinning oferă elevilor oportunitatea de a explora noi perspective culturale, de a colabora cu colegi din alte țări și de a-și dezvolta competențe esențiale pentru viitor.

Printre acestea, proiectul „Limbi diferite, aceleași ritmuri” iese în evidență prin unicitatea abordării sale, îmbinând diversitatea lingvistică și pasiunea pentru muzică.

„Participarea la acest proiect aduce multiple beneficii elevilor, atât pe plan academic, cât și personal. Prin colaborarea cu elevi din alte țări, aceștia au ocazia să-și exerseze cunoștințele de limbi străine într-un context autentic. De asemenea, proiectul promovează respectul pentru diversitatea lingvistică și încurajează învățarea expresiilor și tradițiilor muzicale în mai multe limbi. Acest lucru sporește încrederea elevilor în abilitățile lor de comunicare., precizează doamna Enescu.

Conform informațiilor, primite de la doamna Mihaela Szilagyi-Tomoiu, demersul încurajează lucrul în echipă, indiferent de granițele geografice. Elevii lucrează împreună pentru a crea materiale muzicale, videoclipuri sau spectacole, învățând să respecte punctele de vedere ale colegilor din alte culturi. Această colaborare îi ajută să înțeleagă importanța muncii comune și  interacțiunii pozitive în context global”, precizează doamna Enescu.

˜„Așadar, muzica este limbajul universal, iar proiectul „Limbi diferite, aceleași ritmuri” le oferă elevilor șansa de a-șiexprima creativitatea prin compoziții muzicale, dansuri sau interpretări vocale. Această activitate artistică îi ajută să se descopere pe sine, să-și dezvolte simțul estetic și să-și exprime emoțiile într-un mod autentic”, a conchis prof. Mihaela Szilagyi – Tomoiu.

Constantin PREDESCU


 Urmărește cugirinfo.ro și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Învăţământ - Cultură

Săptămâna națională a fructelor și legumelor donate, la Grădinița „Prichindel” din Cugir

cugirinfo.ro

Publicat

în

„Săptămâna națională a fructelor și legumelor donate” din cadrul proiectului național SNAC (Sistemul Național de Acțiune Comunitară) s-a încheiat și la Grădinița cu Program Prelungit  și Creșa „Prichindel” Cugir.

„Mulțumim tuturor părinților copiilor din această unitate pentru sprijinul lor voluntar. S-a adunat o cantitate impresionantă de legume și fructe (375 de kg) care au fost dăruite apoi Casei de tip familial „Speranța Copiilor” Cugir. Este un proiect pe care Șc.Gimnazială „Singidava” condusă de doamna profesor Vlasea Floare îl desfășoară an de an”, ne-a spus coordonator G.P.P. „Prichindel” Cugir, Suciu Delia.

După cum am aflat, cadrele didactice și auxiliare de la G.P.P.„Prichindel” Cugir: Suciu Delia, Alina Rotaru,Țigan Elena Daniela, Vinceler Anca, Trifa Adina și Budereș Andreea, ajutate de câțiva oameni inimoși ca sponsori: Roxana Jibotean (Casa Cugireană), Paul Henegar (Brutăria „Lae Pecu”), Bogdan Suciu (vicepreședinte Asociația Motocicliștilor „Lupii Sigidavei” Cugir) și  Lucian Ilea (din Alba-Iulia), au organizat, un eveniment cu titlul „O zi alături de tine”.

„Cu bucurie în suflete, acești oameni, au petrecut câteva ore alături de cei aflați în această instituție: au gătit împreună gulyas (gulaș) la ceaun, au depănat amintiri și au împărtășit gânduri și experiențe , au cântat, au ascultat muzică și au dansat până seara târziu. Au fost momente de neuitat cu o mare încărcătură emoțională. Mari mulțumiri adresăm sponsorilor noștri, dar nu în ultimul rând, personalului de la Casa de tip familial ”Speranța Copiilor” condus de doamna manager de servicii sociale, Maria Floarea  Maniac, pentru calda primire”, a mai transmis Delia Suciu.

Așadar, fericirea vine din lucruri mărunte, iar bucuria din ochii copiilor este mulțumirea tuturor celor prezenți.

Constantin PREDESCU


 Urmărește cugirinfo.ro și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Actualitate

Administrație

Știri din zonă

Stiri din Alba

Știrea ta

Politică

Societate

Economie

Sport

Din județ

Cele mai citite știri

cugirinfo, stiri cugir, informatii cugir