Rămâi conectat

Învăţământ - Cultură

Elevi din Republica Moldova au fost oaspeții Liceului Teoretic „David Prodan” din Cugir, în cadrul proiectului „Tezaur de cultură și tradiție moldavo-transilvănean”

cugirinfo.ro

Publicat

în

După zilele minunate pe care le-am petrecut în Republica Moldova, alături de elevii și cadrele didactice de la Liceul Teoretic „Petre Ștefănucă” din Ialoveni, a venit momentul să fim şi noi, la rândul nostru gazde, şi să încercăm pe cât posibil să răspundem cu aceeaşi generozitate și căldură cu care am fost primiţi, ridicându-ne pe cât posibil la nivelul aşteptărilor.

Ştiam încă din timpul vizitei noastre acolo, că doar câțiva copii au văzut o parte din România cu ce are ea mai frumos şi mai demn de a fi prezentat, aşa că am plănuit cu mare grijă, un program care să cuprindă excursii cât mai variate care să le ofere fraților de peste Prut, şansa să înţeleagă mai bine, să simtă şi să vibreze la unison cu spiritul românesc autentic.

Astfel, la începutul lunii iunie, timp de cinci zile (1-5 iunie 2019), împreună cu cei 12 elevi ai Liceului Teoretic «David Prodan» Cugir, implicați în proiectul “Tezaur de cultură și tradiție moldavo-transilvănean”, am vizitat pe îndelete câteva puncte cheie din cultura şi istoria Transilvaniei. Am pornit de la Alba Iulia și am continuat cu Cetatea Sighișoarei şi Sibiu, Turda şi Deva – iar, la Sarmizegetusa timpul parcă s-a oprit în loc, odată cu uimirea întipărită pe chipurile noastre. Mii de ani de istorie, adormiți peste un loc care le-a cam văzut pe toate.

Partea practică a proiectului a fost gândită ca o înfrățire a celor două comunități din Cugir și Ialoveni în numele binelui prin evenimentul caritabil stradal «Frații n-au hotar» derulat pe data de 5 iunie. Scopul a fost strângerea de fonduri de la comunitatea cugireană pentru a fi oferite unui număr de 5 copii nevoiași din Ialoveni ca burse lunare de 200 de RON timp de un an.

Pe parcursul întregii zile, copiii celor două comunități au învățat să facă clătite, să prepare aripioare de pui și cartofi prajiți care au fost oferite în schimbul unor donații. Alături de acestea ei au mai realizat obiecte ca semne de carte, linguri și ghivece pictate artizanal dar și cărți și jucării. Seara evenimentul a fost marcat de un spectacol stradal în care s-au împletit muzica, dansul și teatrul.

În ciuda ploii care ne-a vizitat standurile în numeroase rânduri, cei 24 de elevi nu s-au lăsat intimidați și, determinați să se implice activ în a aduce o schimbare calității vieții copiilor de peste Prut, au reușit să strângă suma de 2.450 de lei (521 euro).

Pe lângă latura materială a acestei inițiative însă, se poate lua în considerare și şansa pe care elevii participanți la proiect au avut-o, să sudeze și mai mult legăturile deja create cu noii lor prieteni… O experiență unică, de neuitat pentru toată lumea.

Una peste alta, revenind la excursiile organizate – cuvintele sunt prea puţine ca să pot exprima reacţiile elevilor – ale celor din Moldova mai ales – ai noştri fiind poate deja familiarizați cu multe dintre locaţiile vizitate, aş vrea în continuare să vă prezint, cȃteva mărturii ale acestora, referitoare la ceea ce au văzut şi la ceea ce au trăit, cuvinte spuse din sufletul lor de copii, care încă mai au puterea să vadă mai întâi partea plină a paharului și poate în treacăt, să observe doar – fără prea multă analiză – și partea goală. Sunt cuvinte simple dar sincere, care ne-au pus pe toți pe gânduri, și ne-au reamintit să fim recunoscători pentru ceea ce avem, pentru faptul că am fost binecuvântați să ne naștem și să locuim într-o țară atât de specială.

 «Călătoria noastă în România a fost splendidă. Nu mă așteptam că voi rămâne atât de impresionată. Desigur, primul lucru căruia i-am dus lipsa când am ajuns acasă sunt imaginile pitorești cu munți și dealuri. M-a fascinat priveliștea ce o vedeam în fiecare dimineață, în drum spre microbus. Aș da orice din lume să locuiesc într-un astfel de spațiu. Locurile pe care le-am vizitat au produs o impresie deosebită asupra tuturor cu istoria lor, mai ales că am avut pe deasupra și un ghid nemaipomenit care ne expunea toată informația într-o formă structurată și captivantă (Alin Toderescu J ).

De asemenea, n-am cum să nu menționez oamenii din Transilvania. Lumea de acolo e complet diferită de a noastră. Noi, moldovenii, nu știm să prețuim timpul – mereu îl împingem să meargă mai departe, grăbindu-ne și impunându-ne să trecem peste lucrurile simple, dar frumoase. Și nu în ultimul rând, cea mai mare importanță au avut-o persoanele cu care am petrecut acest timp pretios. Am văzut fete frumoase și deștepte, am văzut băieți care erau extrem de educați și aveau un simț al umorului nemaipomenit. Datorită acestor calități ne-a fost foarte ușor să găsim un limbaj comun.

Când am fost în vizită la liceu, am observat o conexiune puternică între profesori și elevi. Nu a fost ușor nici să ne despărțim. Lacrimile ne-au dat de gol emoțiile în ultima seară, atât nouă cât și lor. Un singur mulțumesc nu ar ajunge pentru a exprima toată gratitudinea pe care o am. Mi-am făcut nu doar cunoștințe noi, mi-am făcut prieteni – ceea ce e cel mai de preț lucru într-o călătorie. Experiența a fost cu siguranță, unică și aş repeta-o oricând.»

Gabriela Dicusar

«Pentru mine acest schimb de experiență a avut scopul de a înțelege și aprecia modul de trăire al altor oameni. Îndepărtându-mă de confortul de acasă și de toate lucrurile care îmi sunt familiare, am început să privesc lumea și pe mine însămi din perspective diferite. În aceste 5 zile petrecute în România am reușit să văd peisaje nemaipomenit de frumoase, să gust din mâncarea tradițională și să cunosc oameni extraordinari. Mă simt norocoasă că am avut șansa de a participa în acest schimb de experiență, astfel făcându-mi noi prieteni, unii fiind chiar din Moldova.»

Diana Bulgari

«Experiența mea în România m-a schimbat mult, am învățat să apreciez mai mult momentele petrecute alături de persoane dragi, mi-a arătat că pot să învăț să țin la un grup de persoane într-un timp foarte scurt încât la despărțire să vărs mii de lacrimi și să îmi creez amintiri frumoase de neuitat. Locurile pe care le-am vizitat mi-au tăiat respirația, unele din cauza amplasării, altele din cauza priveliștii dar cu toate astea cel mai mult m-a impresionat Salina Turda și cetatea Deva – două locuri minunate care sper să le vizitez din nou. Dar din toată experiența cel mai mult m-a marcat Evenimentul caritabil “Frații n-au hotar” aici am învățat să lucrăm în echipă și să facem un bine pentru cei din jur fără a ne păsa de vremea de afară.»

Corina Mîra

«Acest proiect pentru mine a însemnat mai mult decât un schimb de experiență și cultură, a fost un privilegiu de a vedea o parte din România pe care probabil ca nu aș fi avut șansa să o văd în viitorul apropiat. Mai mult decât atât, am creat legături strânse de prietenie care nu se vor pierde niciodată. Am avut parte de o săptămână de vis pe care aș repeta-o cu siguranță oricând dacă aș avea posibilitatea.»

Doina Silistraru

«Un ansamblu de amintiri minunate, oameni frumoși, locuri pline de istorie și emoții pozitive – asta a fost experiența noastră în România. Pornind de la faptul că suntem același neam m-am simțit ca acasă datorită oamenilor cu inima deschisă pe care i-am întâlnit. Cetatea Deva m-a impresionat prin priveliștea văzută de la înălțimea păsărilor din cer, Sighișoara mi-a oferit oportunitatea de a simți atmosfera autentică din trecutul României. Toate aceste locuri nu ar fi creat însă aceeași impresie dacă nu am fi fost alături de elevii din Cugir care au completat atmosfera din excursii prin zâmbete și căldură.»

Nagîț Beatricia

«Am avut ocazia să vizitez România de câteva ori, și credeam că deja am cunoscut toată frumusetea ei, dar pe parcursul celor câteva zile în care am avut ocazia să fiu parte activă a proiectului “Tezaur de cultură și tradiție moldavo-transilvănean” am înțeles că nu o văzusem pe toată. Vizita mai multor obiective turistice cum ar fi: Cetatea Alba Iulia, Cetatea Sighișoarei, Sibiu, Salina Turda și Cetatea Devei – m-au umplut de respect fată de tot ceea ce reprezintă istoria și trecutul strămoșilor noștri. Această experiență inedită le-o datorez oamenilor minunați alături de care m-am simțit ca acasă. Acest proiect mi-a oferit șansa să leg niște prietenii durabile, și sper ca mai departe acestea să simbolizeze unirea spirituală și culturală a fraților români din Republica Moldova și România.»

Evelina Slimovschi

«Stau în parcul pustiu după ploaie. Și singurul lucru la care mă pot gândi acum, sunt ei, acei oameni veseli, frumoși, tineri și neliniștiți pe care i-am cunoscut recent, și de la care îmi era de ajuns un zâmbet ca să mă simt plină de viață, și să văd numai raze de soare în zilele ploioase pe care le petreceam împreună.

Acum simt o umbră de singurătate, chiar dacă sunt alături de prietenii mei de aici. Am nevoie de acele zile în care cutreieram România, ascultam muzică și cântam toți în cor, în care, când îți era lumea mai dragă, auzeai o voce sonoră strigând “Haideți repede la o poză de grup toată lumea! Repede, am zis, că avem mult de vizitat!” în care fețele luminate ale familiilor lor ne umpleau cu energie, în care până la urmă oboseai fizic, dar te odihneai sufletește pentru că ai nimerit într-o lume diferită de a ta, una extraordinar de frumoasă. Și în pofida acestor clipe frumoase, au apărut și momente de lacrimi, în care știam că trebuie să ne despărțim, și probabil că cu unii nu ne vom mai vedea niciodată.

Acum rămâne să sperăm și să ne stăruim pentru o nouă întâlnire, pentru crearea noilor amintiri, pentru noi emoții. Cum mi-a spus un om, de o deosebită înțelepciune, demnă de admirație “Noi nu vom ține minte, unde am fost, ce am făcut, ce am spus, ci vom ține minte ce am simțit în acele momente.” În acest context mi-am luat rămas bun cu ei, cu acei oameni care mi-au arătat adevarata valoare a noilor cunoștinte, acei oameni care mereu vor avea un loc deosebit în sufletul meu…»

Nicoleta Ivassenco

În încheiere, să nu uităm, cuvintele lui Iulian Popescu, un copil absolut extraordinar care, la cina festivă din seara plecării ne-a stors literalmente râuri de lacrimi când, exprimându-și opinia vis-a vis de ceea ce l-a impresionat cel mai mult, a conluzionat….

«Aveți o țară minunată, de vis. Voi poate că nu vă dați seama, că v-ați obișnuit cu ea… dar e ca o poveste… Eu am simțit când am văzut cât e de frumos aici că dacă ai văzut România parcă ai văzut deja toată lumea. Nu mai trebuie să văd nimic. Am văzut deja tot.»

Prof. Alisie Anca J.


 Urmărește cugirinfo.ro și pe GOOGLE NEWS


Învăţământ - Cultură

Școala Gimnazială „Singidava” Cugir va reprezenta județul Alba la faza naţională a concursului „Sanitarii Pricepuţi”

cugirinfo.ro

Publicat

în

Aproximativ 300 de elevi de gimnaziu și de liceu au participat vineri, 6 iunie 2025, la faza județeană a concursului „Sanitarii Pricepuți”, cel mai longeviv concurs de educație pentru sănătate și prim ajutor din România.

Competiția este organizată anual de Crucea Roșie Română Filiala Alba și are ca scop formarea elevilor din școlile gimnaziale și liceele din județul Alba, în domeniul educației pentru sănătate și al primului ajutor. Și în acest an, concursul a fost organizat cu sprijinul companiei Star Assembly.

La faza județeană a concursului au fost invitate echipaje de la toate unitățile de învățământ din județul Alba, de nivel gimnazial și liceal. Potrivit regulamentului, competiția a însemnat o probă teoretică de verificare a cunoștințelor de sănătate și prim ajutor, precum și o probă practică în cadrul căreia concurenții au trebuit să își demonstreze abilitățile de a reacționa și a interveni într-o situație de urgență.

„Concursul național „Sanitarii Pricepuți” este mai mult decât o competiție, este o adevărată lecție de viață! Cu o tradiție neîntreruptă de peste 60 de ani, „Sanitarii Pricepuți” este cel mai longeviv concurs de educație pentru sănătate și prim ajutor din România. Acesta este locul unde cunoștințele se împletesc cu pasiunea, iar spiritul de echipă se întâlnește cu dorința sinceră de a salva vieți. Pe parcursul competiției, elevii și-au testat abilitățile și cunoștințele legate de sănătate și acordarea primului ajutor, dovedind că educația poate fi nu doar utilă, ci și captivantă. Și, fără să fim considerați lipsiți de modestie, vă spunem că multe cadre medicale au făcut primii pași în domeniul sanitar chiar în cadrul concursului nostru sau ca voluntari ai Crucii Roșii”, a spus Adrian Dușa, directorul Crucii Roșii Române Filiala Alba.

În urma competiției, clasamentul la școli generale s-a prezentat astfel:

locul 1: Școala Gimnazială „Singidava” Cugir – profesor coordonator doamna Stela Predescu,

locul 2: Școala Gimnazială „Avram Iancu” Abrud – profesor coordonator doamna Mardare Monica Maria,

locul 3: Școala Gimnazială „Decebal” Cricău – profesor coordonator doamna Blagu Ionela și Liceul de Arte „Regina Maria” Alba Iulia – profesor coordonator doamna Incze Monica.

La licee, clasamentul a fost:

locul 1: Liceul „Dr. Lazăr Chirilă” Baia de Arieș – profesor coordonator doamna Pârțilă Doriana,

locul 2: Colegiul Național Militar „Mihai Viteazul” Alba Iulia – profesor coordonator doamna Tudor Adela,

locul 3: Colegiul Național „Horea Cloșca și Crișan” Alba Iulia – profesor coordonator doamna Pașca Adriana.

În acest an, județul Alba va fi reprezentat la Faza Națională a concursului „Sanitarii Pricepuți” de echipajul Școlii Gimnaziale „Singidava” Cugir.

„De la an la an, competiția este tot mai strânsă, toate echipajele remarcându-se printr-o foarte bună pregătire în domeniul primului ajutor. Dorim pe această cale să felicităm toți participanții și mulțumim în mod deosebit cadrelor didactice care s-au ocupat de pregătirea acestora. Nu în ultimul rând, suntem profund recunoscători partenerului nostru Star Assembly care ne este alături în toate acțiunile ce vizează educația pentru sănătate și primul ajutor în rândul tinerilor”, a mai spus Adrian Dușa, directorul Crucii Roșii Române Filiala Alba.

„Sanitarii Pricepuți” este singurul concurs dedicat sănătății și primului ajutor în școlile din România, încă din anul 1962, având o contribuție însemnată la instruirea elevilor în acordarea primului ajutor, în orice situație: la școală, pe stradă, în cadrul diverselor evenimente publice și orice alte împrejurări în care este nevoie de pricepere, promptitudine și dorință de implicare.

Concursul presupune reguli stricte și o tematică care vizează aspecte legate de: noțiuni generale de igienă și educație pentru sănătate, regimul de activitate și odihnă al elevului, prevenirea bolilor contagioase, consumul de droguri, noțiuni de siguranță rutieră, principiile primului ajutor psihologic, noțiuni de protecție civilă.

Totodată tematica concursului conține o secțiune consistentă privind acordarea primului ajutor (principii de bază, etape în acordarea primului ajutor, suport vital de bază și defibrilare externă automată, primul ajutor de bază în urgențe de ordin medical, în caz de leziuni, probleme de sănătate cauzate de animale, probleme de sănătate cauzate de mediu etc).


 Urmărește cugirinfo.ro și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Învăţământ - Cultură

Festivitatea de absolvire a promoțiilor 2025, de la Colegiul Național „David Prodan” și Colegiul Tehnic „I. D. Lăzărescu” Cugir

cugirinfo.ro

Publicat

în

Vineri, 6 iunie 2025, într-un cadru festiv, plin de emoție și semnificație, a avut loc ceremonia de încheiere a anului școlar pentru elevii claselor a XII-a de la Colegiul Național „David Prodan” și Colegiul Tehnic „I. D. Lăzărescu”.

Acest moment solemn a adus împreună elevi, profesori, părinți și membri ai comunității, marcând cu respect și admirație finalul unei etape esențiale în parcursul educațional al tinerilor absolvenți.

Alături de emoțiile firești ale despărțirii de anii de liceu, festivitatea a fost încărcată de bucuria realizărilor, de aplauze sincere și de priviri pline de speranță.

Pe podiumul evenimentului au luat cuvântul mai multe personalități ale comunității. Primararul orașului Cugir, Adrian Teban, a adresat un mesaj emoționant și plin de încurajare:

„De fiecare data când particip la această manifestare de absolvire, sunt înconjurat atât de fericire dar și tristețe. Ne bucurăm cu toții că ați ajuns la această vârstă frumoasă și la terminarea liceului. Acest moment reprezintă finalul unei etape și începutul altei etape din viața voastră. Fiecare generație are provocările ei. Importantă este educația și informațiile acumulate în timpul liceului precum și lucrurile pe care le veți acumula de-a lungul timpului, în universitățile pe care le veți urma. Să aveți puterea de a face față la oricare provocare! Cu siguranță, unii veți pleca, alții veți rămâne iar alții vor reveni. Trebuie să beneficiați de toate oportunitățile pe care le aveți. Aici mă refer la Erasmus și alte programe care sunt puse la dispoziție voastră, pentru a vă putea atinge potențialul. Asta este cel mai important! Vă urez mult succes!”

Părintele Cebotari Adrian a oferit un moment de reflecție spirituală și binecuvântare.

Directorii celor două instituții de învățământ au vorbit despre parcursul educațional al elevilor și munca depusă de cadrele didactice, precum si alte oficialități locale care au adresat cuvinte de apreciere și încurajare.

În cadrul ceremoniei, absolvenții au fost felicitați și premiați pentru rezultatele obținute pe parcursul anilor de studiu, pentru implicarea în activitățile școlare și extracurriculare și pentru spiritul lor de echipă.

Promoția 2025 pășește acum către un nou început – spre universități, cariere și proiecte de viitor. Le dorim tuturor mult succes la examenele de Bacalaureat, curaj în alegerile ce vor urma și încredere în forțele proprii!

Felicitări, Promoția 2025!


 Urmărește cugirinfo.ro și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Învăţământ - Cultură

Profesoara Nicoletta Huștiuc din Cugir, la Simpozionului Național „Sustenabilitate în educație prin proiecte eTwinning și Erasmus”

cugirinfo.ro

Publicat

în

Peste 200 de cadre diactice din toată țara s-au înscris la cea de-a IV-a ediție a Simpozionului Național (desfășurat online) „Sustenabilitate în educație prin proiecte eTwinning și Erasmus”.

Simpozionul se desfășoară anual prin bunăvoința Școlilor eTwinning în care sunt Ambasadori eTwinning/Erasmus: Școala Gimnazială Nr. 3 Cugir și Liceul Tehnologic Aiud.

Cadrele didactice: Nicoletta Hustiuc, Corina Voicu și Maria Badale (Șc. Agârbiceanu Alba Iulia), în parteneriat cu Corpul Cadrelor Didactice Alba (reprezentată la simpozion de prof. Ligia Oros), ISJ Alba, inspector de proiecte Alina Miron și ANPCDEFP București, reprezentată de Nicușor Ciobanu, responsabil comunicare și rețea Ambasadori Erasmus România

Au participat cadre didactice din întreaga țară, care au prezentat proiecte de succes eTwinning și Erasmus, convingand toți participanții că se merită să acceseze acest tip de proiecte deoarece internaționalizarea este viitorul învățământului.

Constantin PREDESCU


 Urmărește cugirinfo.ro și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Actualitate

Administrație

Știri din zonă

Stiri din Alba

Știrea ta

Politică

Societate

Economie

Sport

Din județ

Cele mai citite știri

cugirinfo, stiri cugir, informatii cugir