Rămâi conectat

Învăţământ - Cultură

Elevi ai Școlii Gimnaziale „Singidava” din Cugir au adus un omagiu poetului național Mihai Eminescu, la 167 de ani de la naștere

cugirinfo.ro

Publicat

în

Eminescu a fost o personalitate copleşitoare, care i-a impresionat pe contemporani prin inteligenţă, memorie, curiozitate intelectuală, cultura de nivel european şi farmecul limbajului. Scrisul era viaţa lui: omul cel mai silitor, veşnic citind, meditând, scriind… poet in toată puterea cuvântului.” (Titu Maiorescu)

La Școala Gimnazială ,,Singidava” Cugir a avut loc o activitate în cadrul căreia au fost implicați 30 de elevi din clasele V- VIII, care au prezentat un material bibliografic despre poetul nepereche, au recitat poezii în limbile română, franceză și engleză din creația eminesciană și au încheiat printr-un moment muzical având ca suport versuri eminesciene. O parte dintre elevi au marcat Ziua Culturii naționale prin realzarea unor afișe tematice.

Potrivit profesoarei Bogdana Sabău, activitatea a avut la bază proiectul educațional ,,Gânduri despre Eminescu” , la care o contribuție de seamă și-au adus profesorii din cadrul catedrei de limbă și comunicare: Văsuți Nicoleta, Sabău Bogdana, Bran-Koller Florina, Niculaș Delia, Bălteanu Eugenia, Zafiu Aida, Lupu Gabriela, Adam Florica. Proiectul urmăreşte formarea şi dezvoltarea la elevi a unor competenţe educaţionale, cultivarea interesului pentru lectură şi a plăcerii de a citi, a gustului pentru estetic în domeniul literaturii, artei  şi cunoaşterea şi valorificarea literaturii româneşti, a traditiilor, prin respectarea, practicarea şi transmiterea ei generaţiilor actuale şi viitoare.

,,La fiecare început de ianuarie devenim părtaşi la nemurire, redescoperind în adâncul acelor cuvinte, „ce exprimă adevărul”, esenţa spiritualităţii româneşti. „Eminescu este tot ce are sufletul nostru mai curat şi mai nins”, afirma Nichita Stănescu, creând astfel o punte între zariştea sufletului şi cea a limbii române.An de an vedem cum timpul nu rătăceşte pe cărări numele Lui, ci, dimpotrivă, cu fiecare trecere ni-l aduce mai aproape.Vibraţia acestui moment omagial se transmite şi dinspre sufletele tinere ale elevilor, care-i poartă lumina prin clipa de gând adresată întru retrăirea creaţiei sale. Eminescu este mereu actual, căci iubirea trăieşte atâta timp cât omenirea încă este sensibilă la frumos”, le-a transmis participanților profesoara Bogdana Sabău. La finalul activității elevii au fost felicitați de conducerea școlii, prin director Monica Vlasea și director adjunct Stela Predescu.

Constantin Predescu


 Urmărește cugirinfo.ro și pe GOOGLE NEWS


Învăţământ - Cultură

Cugirul a început procesul educațional în funcție de lucrările de modernizare care au loc în fiecare școală

cugirinfo.ro

Publicat

în

A început un nou an școlar. În majoritatea instituțiilor școlare au fost organizate festivități de deschidere la care au participat elevi, profesori, părinți, bunici și oficialități locale. O mare parte dintre elevii cugireni au fost așteptați în școli proaspăt modernizate, cu săli de clasă curate și dotate cu materiale didactice de calitate.

Prezent la festivități, Primarul Adrian Teban a declarat că până la finalul anului vor fi finalizate și celelalte școli aflate în prezent în șantier.

„Am organizat investițiile în așa fel încât fiecare școală să aibă cel puțin un local disponibil la început de an școlar. Știm că mai sunt intervenții de realizat, unele finisaje interioare, un gard, un spațiu verde, însă ne bucurăm că activitatea școlară poate fi organizată fără probleme, în condiții net superioare. Sperăm ca elevii să se bucure de ceea ce s-a făcut, să le folosească din plin, să le grijească și să le lase în aceleași condiții și celor care vor veni după ei. Continuăm procesul de modernizare la școlile aflate în șantier și ne noi dorim ca după vacanța de iarnă, majoritatea elevilor din Cugir să pășească în școli moderne și bine dotate”, a spus edilul orașului.

Așadar, Cugirul a început școala, procesul educațional fiind organizat în funcție de lucrările de modernizare care au loc în unitățile de învățământ prin proiectele europene implementate de Primăria Cugir.

O parte dintre instituțiile modernizate și-au deschis porțile odată cu debutul noului an școlar, chiar dacă mai sunt de realizat unele finisaje și intervenții la nivelul spațiilor exterioare. Altele sunt în plin proces de modernizare, astfel că activitatea este relocată în clădirile funcționale.

 Potrivit administrației cugirene, activitatea instructiv-educativă pe plan local va fi organizată astfel:

Activitatea Școlii Gimnaziale „Iosif Pervain” va fi organizată la localul proaspăt modernizat de pe str. 21 Decembrie Nr. 25, unde va fi comasată și activitatea celuilalt local.

Școala Gimnazială Nr. 3 Cugir și-a așteptat toți elevii la localul modernizat de pe strada Aleea Constructorului.  Referitor la organizarea procesului educațional, pentru ciclul primar cursurile se vor desfășura la localul mai sus menționat, în timp ce elevii de gimnaziu sunt relocați, ca și anul trecut, la Colegiul Național „David Prodan”.

Schimbări sunt și la Vinerea, unde elevii din clasele I-IV de la localul de pe str. „Merilor” (aflat în renovare) vor învăța alături de colegii de gimnaziu în clădirea de pe str. Principală, unde au fost așteptați în prima zi de școală.

Școala Gimnazială „Singidava” a luat startul anului școlar  de la ora 9.00 pentru clasele primare și la ora 10.00 pentru cele de gimnaziu, la localul de pe str. Gh Asachi, care a beneficiat de un amplu proces de modernizare și unde vor studia majoritatea claselor. Excepție vor face: clasa pregatitoare, o clasă I și o clasă de „step by step” care au mers în școala de pe str. N. Bălcescu, alături de grupa mare de la Grădinița „Voinicel”, aflată în lucru. Ceilalți preșcolari din cadrul acestei grădinițe, vor fi mutați la Grădinița și Creșa „Prichindel”.

Colegiului Tehnic „I.D. Lăzărescu” a începe anul școlar fără festivitate și în spațiu restrâns, datorită lucrărilor care au loc. Aici activitatea școlară va fi organizată pe 2 schimburi.

Elevii Colegiului Național „David Prodan” au fost așteptați la festivitatea de început de an școlar, ca de fiecare dată la ora 9.00.

Le dorim și noi elevilor și profesorilor cugireni mult succes în noul an școlar!

Constantin PREDESCU


 Urmărește cugirinfo.ro și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Învăţământ - Cultură

Întâlnirea Ambasadorilor eTwinning 2023, o experiență de împărtășire și inspirație

cugirinfo.ro

Publicat

în

După cum am prezentat într-un articol anterior, la Hotel Ramada Constanța a avut loc întâlnirea Ambasadorilor eTwinning 2023,  un eveniment deosebit care a adus împreună cadre didactice din întreaga țară pentru a celebra și împărtăși experiențele lor în domeniul eTwinning.

A doua zi a conferinței a fost marcată de prezentările susținute cu pasiune de către ambasadorii eTwinning, printre care ne-am numărat și noi ca speakeri, Nicoletta Hustiuc de la Școala Gimnazială Nr. 3 Cugir, și Corina Voicu, de la Liceul Tehnologic Aiud.

Acești ambasadori au avut ocazia să împărtășească activități și experiențe eTwinning din județul Alba, precum reviste online cu ISSN și cărți online cu ISBN, rezultate ale proiectelor eTwinning premiate la nivel național sau la Concursul „Made for Europe” faza județeană, website eTwinning Alba: https://etwinning-alba.webnode.ro/

De asemenea, au vorbit despre numeroasele webinarii și proiectele de succes care au contribuit la dezvoltarea eTwinning în județul lor.

În cadrul evenimentului, cadrele didactice din învățământul preșcolar, primar, gimnazial, liceal și universitar au lucrat la dezvoltarea a două viitoare cursuri pentru cadrele didactice, sub umbrela eTwinning ROMÂNIA. Aceasta demonstrează angajamentul lor în promovarea educației colaborative și a metodelor inovatoare în învățământ. S-a precizat și legăturile care există între eTwinning și Erasmus și faptul că mai trebuie lucrat în aceste domenii în învățământul românesc.

Potrivit ambasadoarei Nicoletta Huștiuc, mai mult decât o simplă conferință, Întâlnirea Ambasadorilor eTwinning a fost o experiență deosebită, în care participanții au simțit că fac parte dintr-o comunitate unită. Ambasadorii eTwinning nu sunt doar colegi, sunt o familie care împărtășește aceeași viziune: transformarea eTwinning într-un mod de viață pentru învățământul românesc.

„Evenimentul a oferit oportunitatea unică de a împărtăși experiențe eTwinning, bune practici și de a planifica activități și acțiuni pentru viitor. Cu entuziasm, ambasadorii au discutat despre modul în care pot continua să promoveze colaborarea și cooperarea între școli, elevi și cadre didactice în întreaga țară.

Pentru mulți dintre participanți, eTwinning reprezintă viitorul învățământului românesc. Este mult mai mult decât o serie de subpuncte într-o grilă de evaluare; este despre colaborare și despre împărtășirea bucuriei de a învăța împreună. În acest context, se adresează un apel călduros tuturor cadrelor didactice să se alăture platformei eTwinning, să participe și să se implice în proiecte care aduc doar bucurii și învățare autentică.

În încheiere, evenimentul Întâlnirea Ambasadorilor eTwinning 2023 a fost o ocazie de neuitat, care a adus împreună pasionați de învățământ și eTwinning. Echipa eTwinning România a fost apreciată pentru susținerea și promovarea continuă a acestui mod de învățare colaborativ și inovator. Pentru unii dintre participanți, eTwinning este mai mult decât un proiect; este o dragoste durabilă pentru educația și colaborarea dinamică”, ne-a declarat Nicoletta Huștiuc.

Constantin PREDESCU


 Urmărește cugirinfo.ro și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Învăţământ - Cultură

Școala Gimnaziala Nr. 3 Cugir reprezentată la întâlnirea ambasadorilor Erasmus Romania

cugirinfo.ro

Publicat

în

Recent, Hotelul „Ramada” din Constanța a fost gazda evenimentului anual Întâlnirea Ambasadorilor Erasmus România. Această reuniune importantă a adus împreună profesioniști din domeniul educației din întreaga țară, cu un focus special pe dezvoltarea și îmbunătățirea programelor Erasmus.

Județul Alba a fost mândru să fie reprezentat în cadrul evenimentului de către doi profesori remarcabili: prof. Nicoletta Hustiuc de la Școala Gimnazială Nr. 3 Cugir și prof. Corina Voicu de la Liceul Tehnologic Aiud.

Aceste două ambasadoare Erasmus pentru sectorul Educație Școlară au adus cu ele experiența și dedicarea în promovarea învățării internaționale și a mobilității în rândul elevilor și cadrelor didactice.

Programul evenimentului a fost plin de activități interesante și interactive. În prima zi, participanții au fost întâmpinați cu înregistrarea și introducerea în atmosfera evenimentului. Social Presencing Theatre și Body Mind au adus dimensiuni creative și introspective, facilitând interacțiunea și conexiunea dintre participanți.

A doua zi a fost dedicată prezentărilor ambasadorilor din rețea, actualizării și instrumentelor. De la formula „comunitate” de raportare la discuții și feedback cu privire la chestionarul VET, participanții au explorat diverse metode de învățare și schimb de experiență. Prezentările colegelor de la Connector 2023 au acoperit o gamă variată de subiecte, de la învățarea prin teatru la explorarea metodelor non-formale.

Participanții au avut ocazia să împărtășească bune practici Erasmus și să discute cu seriozitate despre detaliile programului pe regiuni. Fiecare reprezentant a notat cu atenție sarcinile în calendarul comun, asigurându-se că toate aspectele importante sunt luate în considerare.

În ultima zi a evenimentului, a avut loc evaluarea întâlnirii și au fost propuse direcții clare pentru viitoarele activități online lunare. Evenimentul s-a încheiat cu o poză de grup, simbolizând unitatea și angajamentul comun în promovarea valorilor Erasmus+.

„Întâlnirea Anuală a Ambasadorilor Erasmus România 2023 a reprezentat o oportunitate esențială pentru profesioniștii din educație de a se conecta, împărtăși experiențe și dezvolta strategii pentru promovarea învățării internaționale și a mobilității în mediul școlar românesc. A fost un eveniment plin de inspirație și colaborare, consolidând angajamentul continuu în promovarea schimburilor educaționale de bune practici, care aduc plusvaloare învățământului romanesc”, ne-a declarat profesor Nicoletta Huștiuc.

Constantin PREDESCU


 Urmărește cugirinfo.ro și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Actualitate

Administrație

Știri din zonă

Stiri din Alba

Știrea ta

Politică

Societate

Economie

Sport

Din județ

Cele mai citite știri

cugirinfo, stiri cugir, informatii cugir