cugirinfo, stiri cugir, informatii cugir

Acasă » Actualitate » Duminică, 23 iunie 2019: „Parking”, cel de-al patrulea lungmetraj semnat de Tudor Giurgiu, ajunge la Cugir

Duminică, 23 iunie 2019: „Parking”, cel de-al patrulea lungmetraj semnat de Tudor Giurgiu, ajunge la Cugir

Publicat în 19.06.2019 la ora 17:48

Centrul Cultural Cugir găzduiește duminică, 23 iunie 2019, începând cu ora 18.00, proiecția specială „Parking”, filmul regizat de Tudor Giurgiu şi inspirat de romanul „Apropierea”, de Marin Mălaicu-Hondrari. Proiectat în premieră la TIFF, „Parking” spune o poveste de dragoste care îl face pe protagonist să se detaşeze de condiţia dificilă de imigrant român.

Este un film cald, pentru publicul larg, în care  viaţa unui poet pe nume Adrian (Mihai Smarandache) care emigrează ilegal în Spania, se schimbă radical-la nivel interior- odată ce o întâlneşte pe Maria (Belén Cuesta), cântăreaţă.    Suntem la începutul anilor 2000, când viaţa emigranţilor români, în lipsa Uniunii Europene era mult mai dificilă. Astfel, pe Adrian îl găsim angajat ca paznic de noapte într-un parc auto din Cordoba, condus de Rafael (Luis Bermejo) care, ajuns într-o afacere dubioasă, îl pune de câteva ori să ducă maşini în anumite locuri.

„Parking” nu se axează pe condiţia de emigrant a personajului lui Smarandache decât tangenţial, pentru ca povestea să curgă- asta pentru că totul este despre o iubire care îţi ia minţile şi care te lasă copil, despre dorinţa unui om de a scrie, dar şi de a învăţa spaniola perfect pentru a-l putea citi pe Roberto Bolano.

Filmul lui Giurgiu şi Mălaicu-Hondrari va fura câteva zâmbete spectatorilor, în special datorită jocului lui Smarandache care aduce pe ecrane în primul rând un personaj simpatic  pe care spectatorul şi-l apropie rapid.

În ciuda faptului că personajul joacă la dublu, intri într-un fel de cârdăşie cu el şi ajungi să-i doreşti fericirea cu Maria, ignorând familistul-dacă este acolo, desigur- din tine. Ca o concluzie, putem spune că „Parking” te relaxează, nu în sensul unei adormiri a minţii, ci în sensul liniştirii ei, printr-o serie de elemente în care, mai mult sau mai puţin, cu toţii ne regăsim.

Constantin PREDESCU

Acest articol a fost citit de 110 ori

Duminică, 23 iunie 2019: „Parking”, cel de-al patrulea lungmetraj semnat de Tudor Giurgiu, ajunge la Cugir
3 (60%) 2 vote[s]

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.