Ştiri din zonă
Din lipsă de elevi şi pentru a nu deveni ruine, trei şcoli primare din comuna Ceru Băcăinţi – transformate în tabără, casă de copii şi centru multifuncţional!
Comuna Ceru Băcăinți este situată la marginea județului, la granița cu județul Hunedoara, la poalele din sud-vestul Munților Metaliferi, fiind cea mai mică unitate administrativ-teritorială din județul Alba.
Are în componență 10 cătune risipite pe culmile care străjuiesc Valea Băcăinți: Bolovănești, Bulbuc, Ceru Băcăinți, Cucuta, Curpeni, Dumbrăvița, Fântânele, Groși, Valea Mare și Viezuri. La recensământul populației din anul 2011, comuna avea doar 269 de locuitori, cu 28,45 la sută mai puțini decât la numărătoarea din 2002, când aici trăiau 376 de persoane. Și parcă nu era îndeajuns că populația a scăzut, dar între timp a și îmbătrânit. Procesul de depopulare din ultimele decenii, prin plecarea tinerilor pentru a-și căuta un rost la orașe, a dus la îmbătrânirea populației, majoritatea locuitorilor fiind vârstnici. Din acest motiv, treptat, treptat și numărul copiilor a scăzut dramatic. Până la începutul anilor ‘80, în comuna Ceru Băcăinți au funcționat școli primare la Valea Mare, Bulbuc și Curpeni, o școală gimnazială în Ceru Băcăinți, plus o grădiniță. În anul 1981, însă, Școala Primară Valea Mare a fost închisă, în anul următor și-a închis porțile și Școala Primară Bulbuc, fiind urmată, doi ani mai târziu, de Școala Primară Curpeni. Așa se face că din anul 1984, toți copiii de vârstă școlară recenzați din cele 10 sate ale comunei au venit la școala gimnazială din Ceru Băcăinți. De exemplu, în anul trecut școlar, au început cursurile doar 36 de copii, în cifră fiind incluși și preșcolarii grădiniței. De la închiderea ultimei școli primare au trecut 31 de ani, iar clădirile școlilor respective se degradează pe zi ce trece. Grav este că nu există nici perspectiva ca acestea să fie redeschise, deoarece pentru următorii 10 ani nu se întrevede o creștere a populației școlare în comună. Prin urmare, comunitatea – de la directoarea școlii gimnaziale, la consilierii locali și conducerea Primăriei Ceru Băcăinți – dorește schimbarea destinației celor 3 clădiri pentru un deceniu, pentru ca acestea să nu devină niște ruine. Astfel, cele 3 construcții ar urma să fie reabilitate și amenajate ca să funcționeze după cum urmează: Școala Primară Bulbuc – tabără de vară pentru elevi, având în vedere potențialul turistic deosebit oferit de cadrul natural pitoresc al zonei, Școala Primară Valea Mare – casă de copii, ținând cont de nevoile identificate în acest sens, respectiv Școala Primară Curpeni – centru multifuncțional pentru organizarea de conferințe și alte evenimente, potențială sursă de venit la bugetul local al comunei. Potrivit legislației în vigoare, pentru schimbarea destinației celor 3 clădiri este necesară obținerea avizului conform din partea Ministerului Educației și Cercetării Științifice, în caz contrar orice hotărâre luată de consiliul local în acest sens fiind nulă. Pentru obținerea avizului conform, primarul Remus Giurgiu a cerut sprijinul prefectului Gheorghe Feneșer și al inspectorului școlar general Marcela Dărămuș, solicitând totodată Inspectoratului Școlar Județean Alba să trimită la fața locului un reprezentant, ca să constate, dacă mai e necesar, oportunitatea acestui demers.

Ştiri din zonă
Traficul a fost îngreunat pe Autostrada A1 pentru mai multe ore, după ce un autocamion și un autoturism au intrat în coliziune, pe sensul de mers Sebeș-Orăștie
Un accident rutier s-a produs, vineri, 13 iunie 2025, pe Autosrada A1, sensul de mers Sebeș-Orăștie. Un autoturism a întrat în coliziune cu un autocamion, care transporta lemne.
„Detașamentul de pompieri Sebeș intervine pentru asigurarea măsurilor specifice și prim ajutor medical la un accident rutier produs pe Autostrada A1, km 292, pe sensul de mers Sebeș-Orăștie. Din informațiile preliminare în accident ar fi implicate un autocamion si un autoturism, faăa persoane încarcerate. Forțe alocate: 1 x ASAS, 1 x Descarcerare și 1 x EPA”, a transmis ISU Alba.
Ştiri din zonă
Binecuvântarea casei parohiale, din parohia Ceru Băcăinți
Cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Irineu, Arhiepiscop al Alba Iuliei, luni 9 iunie 2025, în a doua zi de Rusalii, a avut loc slujba de binecuvântare a casei parohiale din parohia Ceru Băcăinți cu filia Curpeni, protopopiatul Sebeș.
Slujba a fost oficiată începând cu ora 17.00 de către părintele protopop Ionel Arsu, ca delegat al Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Irineu, părintele prof. univ. dr. Ovidiu Panaite, cadru didactic universitar la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Alba Iulia, părintele Răzvan Oprea, preot al parohiei Băcăinți, și subsemnatul, preot al parohiei Ceru Băcăinți.
La finalul slujbei, părintele protopop Ionel Arsu a transmis mesajul de binecuvântare al Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Irineu. De asemenea, în calitate de paroh, am adus mulțumiri Întâistătătorului Eparhiei noastre, autorităților locale, precum și tuturor celor care au sprijinit lucrările efectuate în decursul ultimilor ani.
Casa parohială din localitatea Ceru Băcăinți a fost amenajată și dotată cu toate cele necesare în urma înfrumusețării edificiului care a îndeplinit în trecut a găzduit elevii școlii primare din satul Curpeni. Lucrările au fost realizate în decursul ultimilor cinci ani, edificiul fiind dat în folosință gratuită de către Primăria Comunei Ceru Băcăinți. Operațiunile de amenajare și înfrumusețare s-au desfășurat prin implicarea autorităților locale și a bunilor credincioși, precum și cu sprijinul unor oameni de bine care și-au conjugat eforturile pentru realizarea acestui obiectiv important pentru comunitatea parohiei noastre.
Pr. paroh Remus Stoica
Ştiri din zonă
Un tânăr de 28 de ani din Blandiana a ajuns la spital, în urma unui accident rutier petrecut la Alba Iulia
Ieri, 8 iunie 2025, un bărbat, în vârstă de 68 de ani, din Alba Iulia, în timp ce conducea un autoturism, pe strada Calea Moților din municipiul Alba Iulia, ar fi pătruns de pe banda 2 de circulație, pe banda 1 și a intrat în coliziune cu un motociclu condus de un bărbat de 28 de ani, din comuna Blandiana.
În urma accidentului, bărbatul de 28 de ani a suferit leziuni corporale și a fost transportat la spital.
Ambii bărbați au fost testați cu aparatul etilotest, rezultatele fiind negative.
Cercetările sunt continuate.
-
Mondenacum 10 luni
Mesaje de Sfânta Maria 2024. URĂRI, FELICITĂRI și SMS-uri care pot fi trimise persoanelor care își serbează onomastica | cugirinfo.ro
-
Mondenacum 2 luni
Când pică Paștele ortodox și cel catolic 2026, dar și în următorii ani | cugirinfo.ro
-
Din judeţacum 2 luni
MESAJE de Sfântul Gheorghe 2025. SMS-uri, urări şi felicitări pe care le poţi transmite celor dragi de ziua numelui | cugirinfo.ro
-
Administraţieacum 9 luni
Premiu simbolic oferit de Primărie unor societăți comerciale din Cugir, cu prilejul aniversării a 225 de ani de tradiție industrială a orașului
-
Mondenacum 4 săptămâni
Sfinții Constantin și Elena 2025. FELICITARI, MESAJE și URARI pentru cei care își sărbătoresc onomastica | cugirinfo.ro
-
Sportacum 6 luni
Triumf pentru șahiștii de la Metalurgistul Cugir, la „Cupa de Iarnă” desfășurată la Sibiu
-
Din judeţacum 2 luni
Când sunt Floriile Ortodoxe și Catolice în următorii ani | cugirinfo.ro
-
Sportacum 8 luni
„Roș-albaștrii” – remiză externă, după un meci nebun: ACS Mediaș – Metalurgistul Cugir 2-2 (0-0)