cugirinfo, stiri cugir, informatii cugir

Acasă » Ştiri din zonă » Din lipsă de elevi şi pentru a nu deveni ruine, trei şcoli primare din comuna Ceru Băcăinţi – transformate în tabără, casă de copii şi centru multifuncţional!

Din lipsă de elevi şi pentru a nu deveni ruine, trei şcoli primare din comuna Ceru Băcăinţi – transformate în tabără, casă de copii şi centru multifuncţional!

Publicat în 07.09.2015 la ora 11:00

scoala primara comuna ceru bacaintiComuna Ceru Băcăinți este situată la marginea județului, la granița cu județul Hunedoara, la poalele din sud-vestul Munților Metaliferi, fiind cea mai mică unitate administrativ-teritorială din județul Alba.

Are în componență 10 cătune risipite pe  culmile care străjuiesc Valea Băcăinți: Bolovănești, Bulbuc, Ceru Băcăinți, Cucuta, Curpeni, Dumbrăvița, Fântânele, Groși, Valea Mare și Viezuri. La recensământul populației din anul 2011, comuna avea doar 269 de locuitori, cu 28,45 la sută mai puțini decât la numărătoarea din 2002, când aici trăiau 376 de persoane. Și parcă nu era îndeajuns că populația a scăzut, dar între timp a și îmbătrânit. Procesul de depopulare din ultimele decenii, prin plecarea tinerilor pentru a-și căuta un rost la orașe, a dus la îmbătrânirea populației, majoritatea locuitorilor fiind vârstnici. Din acest motiv, treptat, treptat și numărul copiilor a scăzut dramatic. Până la începutul anilor ‘80, în comuna Ceru Băcăinți au funcționat școli primare la Valea Mare, Bulbuc și Curpeni, o școală gimnazială în Ceru Băcăinți, plus o grădiniță. În anul 1981, însă, Școala Primară Valea Mare a fost închisă, în anul următor și-a închis porțile și Școala Primară Bulbuc, fiind urmată, doi ani mai târziu, de Școala Primară Curpeni. Așa se face că din anul 1984, toți copiii de vârstă școlară recenzați din cele 10 sate ale comunei au venit la școala gimnazială din Ceru Băcăinți. De exemplu, în anul trecut școlar, au început cursurile doar 36 de copii, în cifră fiind incluși și preșcolarii grădiniței. De la închiderea ultimei școli primare au trecut 31 de ani, iar clădirile școlilor respective se degradează pe zi ce trece. Grav este că nu există nici perspectiva ca acestea să fie redeschise, deoarece pentru următorii 10 ani nu se întrevede o creștere a populației școlare în comună. Prin urmare, comunitatea – de la directoarea școlii gimnaziale, la consilierii locali și  conducerea Primăriei Ceru Băcăinți – dorește schimbarea destinației celor 3 clădiri pentru un deceniu, pentru ca acestea să nu devină niște ruine. Astfel, cele 3 construcții ar urma să fie reabilitate și amenajate ca să funcționeze după cum urmează: Școala Primară Bulbuc – tabără de vară pentru elevi, având în vedere potențialul turistic deosebit oferit de cadrul natural pitoresc al zonei, Școala Primară Valea Mare – casă de copii, ținând cont de nevoile identificate în acest sens, respectiv Școala Primară Curpeni – centru multifuncțional pentru organizarea de conferințe și alte evenimente, potențială sursă de venit la bugetul local al comunei. scoli ceru bacaintiPotrivit legislației în vigoare, pentru schimbarea destinației celor 3 clădiri este necesară obținerea avizului conform din partea Ministerului Educației și Cercetării Științifice, în caz contrar orice hotărâre luată de consiliul local în acest sens fiind nulă. Pentru obținerea avizului conform, primarul Remus Giurgiu a cerut sprijinul prefectului Gheorghe Feneșer și al inspectorului școlar general Marcela Dărămuș, solicitând totodată Inspectoratului Școlar Județean Alba să trimită la fața locului un reprezentant, ca să constate, dacă mai e necesar, oportunitatea acestui demers.

Acest articol a fost citit de 438 ori

Din lipsă de elevi şi pentru a nu deveni ruine, trei şcoli primare din comuna Ceru Băcăinţi – transformate în tabără, casă de copii şi centru multifuncţional!
5 (100%) 1 vote[s]

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.