Rămâi conectat

Ştiri din zonă

Din lipsă de elevi şi pentru a nu deveni ruine, trei şcoli primare din comuna Ceru Băcăinţi – transformate în tabără, casă de copii şi centru multifuncţional!

Redacția Cugirinfo.ro

Publicat

în

scoala primara comuna ceru bacaintiComuna Ceru Băcăinți este situată la marginea județului, la granița cu județul Hunedoara, la poalele din sud-vestul Munților Metaliferi, fiind cea mai mică unitate administrativ-teritorială din județul Alba.

Are în componență 10 cătune risipite pe  culmile care străjuiesc Valea Băcăinți: Bolovănești, Bulbuc, Ceru Băcăinți, Cucuta, Curpeni, Dumbrăvița, Fântânele, Groși, Valea Mare și Viezuri. La recensământul populației din anul 2011, comuna avea doar 269 de locuitori, cu 28,45 la sută mai puțini decât la numărătoarea din 2002, când aici trăiau 376 de persoane. Și parcă nu era îndeajuns că populația a scăzut, dar între timp a și îmbătrânit. Procesul de depopulare din ultimele decenii, prin plecarea tinerilor pentru a-și căuta un rost la orașe, a dus la îmbătrânirea populației, majoritatea locuitorilor fiind vârstnici. Din acest motiv, treptat, treptat și numărul copiilor a scăzut dramatic. Până la începutul anilor ‘80, în comuna Ceru Băcăinți au funcționat școli primare la Valea Mare, Bulbuc și Curpeni, o școală gimnazială în Ceru Băcăinți, plus o grădiniță. În anul 1981, însă, Școala Primară Valea Mare a fost închisă, în anul următor și-a închis porțile și Școala Primară Bulbuc, fiind urmată, doi ani mai târziu, de Școala Primară Curpeni. Așa se face că din anul 1984, toți copiii de vârstă școlară recenzați din cele 10 sate ale comunei au venit la școala gimnazială din Ceru Băcăinți. De exemplu, în anul trecut școlar, au început cursurile doar 36 de copii, în cifră fiind incluși și preșcolarii grădiniței. De la închiderea ultimei școli primare au trecut 31 de ani, iar clădirile școlilor respective se degradează pe zi ce trece. Grav este că nu există nici perspectiva ca acestea să fie redeschise, deoarece pentru următorii 10 ani nu se întrevede o creștere a populației școlare în comună. Prin urmare, comunitatea – de la directoarea școlii gimnaziale, la consilierii locali și  conducerea Primăriei Ceru Băcăinți – dorește schimbarea destinației celor 3 clădiri pentru un deceniu, pentru ca acestea să nu devină niște ruine. Astfel, cele 3 construcții ar urma să fie reabilitate și amenajate ca să funcționeze după cum urmează: Școala Primară Bulbuc – tabără de vară pentru elevi, având în vedere potențialul turistic deosebit oferit de cadrul natural pitoresc al zonei, Școala Primară Valea Mare – casă de copii, ținând cont de nevoile identificate în acest sens, respectiv Școala Primară Curpeni – centru multifuncțional pentru organizarea de conferințe și alte evenimente, potențială sursă de venit la bugetul local al comunei. scoli ceru bacaintiPotrivit legislației în vigoare, pentru schimbarea destinației celor 3 clădiri este necesară obținerea avizului conform din partea Ministerului Educației și Cercetării Științifice, în caz contrar orice hotărâre luată de consiliul local în acest sens fiind nulă. Pentru obținerea avizului conform, primarul Remus Giurgiu a cerut sprijinul prefectului Gheorghe Feneșer și al inspectorului școlar general Marcela Dărămuș, solicitând totodată Inspectoratului Școlar Județean Alba să trimită la fața locului un reprezentant, ca să constate, dacă mai e necesar, oportunitatea acestui demers.


 Urmărește cugirinfo.ro și pe GOOGLE NEWS


Ştiri din zonă

Filmare indecentă transmisă live pe două rețele de socializare, de un tânăr de 19 ani din Balomirul de Câmp. Vezi ce pedeapsă a primit

cugirinfo.ro

Publicat

în

Un tânăr de 19 ani, din Balomirul de Câmp, care a filmat și a transmis prin rețelele Telegram și WhatsApp o înregistrare în care două persoane întrețineau relații sexuale, a fost condamnat la plata unei amende penale pentru infracțiunea de violare a vieții private.

Bărbatul (M.C.R.) este acuzat de procurori de săvârșirea a două fapte de violare a vieții private. Plângerea a fost depusă de femeia care apărea în înregistrarea video. Potrivit Parchetului de pe lângă Judecătoria Alba Iulia, în data de 24 august 2021, a realizat o înregistrare audio-video cu telefonul mobil, în cadrul căreia a surprins pe un martor în cauză, prieten de-al său, şi o femeie în timp ce aceştia întreţineau relaţii sexuale.

Filmarea a fost realizată într-o încăpere din locuința sa, în comuna Șibot, satul Balomiru de Câmp.

„Ulterior, în aceeași noapte, fără a avea consimţământul persoanei vătămate a transmis mai multor persoane filmarea realizată cu telefonul mobil, în care se observă cum martorul şi persoana vătămată întreţineau relaţii sexuale, filmarea ajungând în cele din urmă să fie distribuită pe aplicaţia Telegram”, se precizează în rechizitoriul Parchetului

Femeia a declarat că, în timp ce aceasta se afla la locuinţa bărbatului, un prieten al acestuia a întrebat-o dacă doreşte să întreţină relaţii sexual, fiind de acord.

• Daune morale de 1.000 de euro

„Inculpatul se afla în cameră şi i-a filmat cu telefonul său mobil, însă persoana vătămată nu a ştiut şi nici nu şi-a dat acordul pentru a fi filmată, motiv pentru care l-a întrebat pe acesta ce face cu telefonul în mână. În cursul zilei de 25 august 2021 persoana vătămată a primit un mesaj pe Snapchat de la un utilizator, în care se regăsea filmarea actului sexual”, se mai susține în dosar.

Autorul filmului a menţionat că a trimis filmarea mai multor persoane, în jur de 4-5, fără a putea preciza numele acestora. Acesta  a recunoscut că nu a avut consimţământul femeii sau a celuilalt bărbat pentru a trimite acea înregistrare către alte persoane.

„Chiar dacă inculpatul a afirmat că a comunicat înregistrarea doar unui număr mic de persoane, acest aspect nu prezintă relevanţă deoarece consecinţa finală a fost aceea a încărcării conţinutului pe Telegram şi a trimiterii acestuia pe cel puţin un grup de Whatsapp”, se menționează în hotărârea Judecătoriei Alba Iulia.

Acesta trebuie să plătească o amendă penală în valoare de 1.190 de lei și la daune morale de 1.000 de euro. Hotărârea a rămas definitivă.

Parlamentul a votat, recent. o lege care incriminează penal și divulgarea, difuzărea, prezentărea sau transmiterea, în orice mod, a unei imagini intime a unei persoane, fără consimţământul persoanei înfăţişate, de natură să provoace acesteia o suferinţă psihică sau o ştirbire a imaginii sale. Pedeapsa stabilită pentru o astfel de faptă este închisoare de la 6 luni la 3 ani sau amendă. Legea urmează să fie promulgată de președinte.


 Urmărește cugirinfo.ro și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Ştiri din zonă

Miercuri, 24 mai 2023, debitul Râului Cugir va fi în crește, ca urmare a golirii barajului de la Canciu

cugirinfo.ro

Publicat

în

Primăria Orașului Cugir a fost înștiințată de către Hidroelectrica, Sucursala Sebeș că în data de 24 mai 2023, între orele 09.00-12.00 sunt planificate manevre de circulație de apă în albia râului Cugir pentru verificarea funcționalității instalațiilor hidromecanice de la Barajul Cugir – Vana de golire de fund.

Debitul tranzitat în aval de acumularea Cugir va fi maxim 15 m3/s. Manevrele sunt executate conform „Programului de măsuri pentru pregătirea exploatării amenajării în condiții de ape mari (viitură) SH Sebeș-2023.”

Detali suplimentare se pot obține de la Dispeceratul Hidrocentru SH Sebeș, la telefon 0258806450.


 Urmărește cugirinfo.ro și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Ştiri din zonă

Un tânăr de 20 de ani din Săliștea a ajuns la spital, în urma unui accident rutier produs de DJ 107A, în cartierul Pâclișa din Alba Iulia

cugirinfo.ro

Publicat

în

Ieri, 17 mai 2023, în jurul orei 18.00, polițiștii din cadrul Poliției Municipiului Alba Iulia au intervenit în afara localitătii Pâclișa, unde a fost semnalată producerea unui accident rutier.

Din primele cercetări efectuate de polițiști, a rezultat că un tânăr de 20 de ani, din comuna Săliștea, în timp ce conducea un autoturism, pe DJ 107A, a pierdut controlul asupra autoturismului și a intrat în coliziune cu un autoturism condus de un bărbat de 48 de ani din localitatea Săliștea.

În urma accidentului, conducătorul auto de 20 de ani a suferit leziuni corporale ușoare și a fost transportat la spital.

Cercetările sunt continuate sub aspectul săvârșirii infracțiunii de vătămare corporală din culpă.

FOTO: ARHIVĂ


 Urmărește cugirinfo.ro și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Actualitate

Administrație

Știri din zonă

Stiri din Alba

Știrea ta

Politică

Societate

Economie

Sport

Din județ

Cele mai citite știri

cugirinfo, stiri cugir, informatii cugir