Rămâi conectat

Politică

Deputatul Dan Simedru: Reorganizarea teritorială a României este un proiect orientat înspre dezvoltarea comunităţilor

cugirinfo.ro

Publicat

în

Proiectul de reorganizare teritorială a României, prin consolidarea celor 8 regiuni de dezvoltare deja existente, este unul dintre cele mai importante obiective asumate de către USL. Îndelung dezbătută şi prea mult politizată, în special de preşedintele Băsescu, reorganizarea teritorială este supusă riscului de a fi greşit interpretată de către cetăţeni.

Proiectul USL, care îşi propune să ofere autonomie administrativă reală şi şanse concrete de dezvoltare a comunităţilor, în cadrul celor 8 regiuni, nu are nimic în comun cu planurile pe care şi le-a făcut Traian Băsescu referitor la reorganizarea administrativ-teritorială. Scopul nostru, al celor din USL, este să aliniem România nu doar la politicile UE, ci, prin acţiuni concrete, să ne îndeplinim promisiunile pe care le-am făcut oamenilor şi să valorificăm, în acest fel, încrederea care ne-a fost acordată prin vot.

Fiecare cetăţean al României trebuie să ştie că regionalizarea propusă de către USL nu are la bază criterii etnice. Scopul esenţial al proiectului USL este acela de a consolida cele 8 regiuni deja înfiinţate, prin descentralizare şi creşterea autonomiei locale. Statul se va ocupa de proiecte, planuri şi investiţii naţionale, iar regiunile vor avea posibilitatea de a se dezvolta, graţie asocierii dintre comunităţi, respectiv judeţe, de a accesa fondurile puse la dispoziţie de Uniunea Europeană şi de a decide, mai aproape de cetăţean, care sunt priorităţile şi liniile de acţiune. Înfiinţarea Consiliului Regional şi a Camerei Reprezentanţilor Locali nu fac altceva decât să aducă mai aproape de fiecare comunitate în parte factorul şi nivelul decizional, iar birocraţia va fi diminuată. Din toate punctele de vedere, reorganizarea administrativ-teritorială în viziunea USL, înseamnă dezvoltare, evoluţie pozitivă şi o viaţă mai bună pentru cetăţeni.

 Alba Iulia – capitală multidimensională

 Alba Iulia rămâne capitala de suflet a tuturor românilor şi nicio reorganizare teritorială nu va schimba importanţa istorică şi culturală a acestui oraş. Alba Iulia trebuie să lupte pentru statutul de capitală de regiune şi acesta poate fi obţinut doar prin dezvoltare economică, politico-administrativă, culturală, universitară şi aşa mai departe. Mentalitatea, în primul rând a factorilor de decizie şi nu în ultimul rând a populaţiei, trebuie schimbată. Judeţul, aşa cum este el acum, nu mai poate funcţiona fragmentat, prin urmărirea unor obiective locale şi pe termen scurt. Comunităţile trebuie să înceapă să se asocieze, să îşi pună resursele la comun, să muncească împreună, pe proiecte care să asigure dezvoltarea fiecăreia şi a tuturor în egală măsură. Factorii politici trebuie să înţeleagă că cel mai mare şi mai important proiect politic este acela care pune interesul societăţii pe primul loc.

Politicianismul ieftin nu-şi mai are locul. Liderii politici şi administrativi ar trebui să renunţe la declaraţiile ipocrite, cum sunt şi cele ale senatorului Alexandru Pereş şi ale preşedintelui CJ Alba Ion Dumitrel care, atunci când Băsescu vorbea despre reorganizarea pedelistă a României, nu au scos un sunet, iar acum, când proiectul USL propune regionalizarea, neavând mai nimic în comun cu proiectul pedelist, cu excepţia denumirii, „militează” entuziast pentru ca Alba Iulia să devină capitală de regiune, după atâţia ani în care au fost la putere şi nu au făcut nimic pentru a se asigura că, din punctul de vedere al dezvoltării ei, Alba Iulia are toate şansele să devină capitală regională.

Cu certitudine, Alba rămâne judeţ, pentru că unităţile administrativ-teritoriale nu se desfiinţează. Prin regionalizare, doar se adaugă un nivel, cel regional, la fel ca în celelalte ţări europene. Regiunea va fi aceea care va menţine relaţia cu centrul şi va avea în subordine structurile judeţene şi locale.


 Urmărește cugirinfo.ro și pe GOOGLE NEWS


Politică

Miercuri, 22 martie 2023, femeile social democrate din Cugir și-au ales o nouă conducere

cugirinfo.ro

Publicat

în

În sala de reuniuni a Centrului Cultural Cugir a avut loc miercuri, 22 martie 2023, Conferința de dare de seamă și alegeri a Organizației de Femei a PSD Cugir, eveniment la care au fost prezente peste 100 de participante.

Au luat parte ca invitați: Marcela Daramus-președinta organizației de femei Alba a PSD, deputatul Radu Tuhuț – președintele Organizației Județene Alba a PSD, subprefectul Județului Alba, Corneliu Mureșan – secretar executiv al PSD Alba, ing. Mircea Trifan – președintele organizației Cugir a PSD – director general la Societatea Uzina Mecanică Cugir.

Conferința a ales un birou format din: președinte, trei vicepreședinți și 11 membri.

În funcția de președinte a fost aleasă Ancuța Mizgai – de profesie psiholog la Societatea Uzina Mecanică Cugir, iar ca vicepreședinți: Mirela Cutean, Julieta Isarie și Mihaela Găldău.

În funcșia de secretar a fost aleasă Georgiana Jurj.

Invitații au felicitat-o pe noua președintă a organizației și i-au urat mult success în noua sa misiune care i-a fost încrdințată.

„Felicitări și mult succes, Ancuța Mizgai, pentru alegerea ta în fruntea Organizației Femeilor Social Democrate (OFSD) Cugir. Felicitări tuturor doamnelor alese astăzi în Biroul Politic OFSD Cugir! Mulțumesc domnului președinte PSD Cugir, Mircea Trifan și întregii sale echipe. Mulțumesc organizației PSD a județului Alba pentru sprijin acordat organizației de femei social democrate din Județ”, a ținut să transmită participanților, Marcela Dărămuș.

Constantin PREDESCU


 Urmărește cugirinfo.ro și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Politică

Județul Alba, prezent la Ședința Biroului Național al Seniorilor Liberali, destinată convocării Congresului din aprilie 2023

cugirinfo.ro

Publicat

în

În cursul zilei de ieri, 18 martie 2023, la Palatul Parlamentului din București s-a desfășurat  Ședința Biroului Național al Organizației Naționale a Seniorilor  Liberali, eveniment la care au luat parte reprezentanți ai tuturor organizațiilor liberale de pensionari din țară și din municipiul București.

Din partea organizației județene Alba a pensionarilor PNL a participat ing. Aurel Voicu, reales președinte al pensionarilor PNL Alba la alegerile din octombrie 2022.

Potrivit lui Voicu, reuniunea de la București a avut pe ordinea de zi 3 puncte: Pregătirea Congresului seniorilor liberali care va avea loc pe 28 aprilie 2023 (ocazie cu care s-a format o comisie de pregătire a congresului);  Discuții pe problemele organizatorice ridicate de filiale; Prezentarea moțiunilor celor 2 candidați la funcția de președinte al seniorilor PNL pentru desemnarea candidatului ce urmează a fi ales la Congresul din aprilie. Este vorba despre liberalii Lucrețiu Todoroiu și Victor Paul Dobre. Aceste moțiuni urmează să fie discutate în fiecare birou județean al organizațiilor de pensionari.

La ședința biroului central al organizației pensionarilor a luat parte parlamentarul Virgil Guran, vicepreședinte al PNL.

Constantin PREDESCU


 Urmărește cugirinfo.ro și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Politică

Sărmășan Andrei Călin și Cutean Maria Mirela sunt noii consilieri locali în tabăra social democraților din Cugir

cugirinfo.ro

Publicat

în

Consiliul Local Cugir a luat act de încetarea de drept a mandatelor de consilieri locali aparținând lui Sava Gheorghe (director general adjunct la Societatea Uzina Mecanică Cugir) și Mihu Valentin, aleși pe listele Partidului Social Democrat – organizația Cugir, la alegerile locale desfășurate în luna iunie 2020.

Locurile  celor doi fiind declarate vacante, au fost ocupate de următorii supleanți pe lista PSD și anume: Sărmășan Andrei – Călin, respectiv Cutean Maria Mirela.

Aceștia au depus jurământul și au fost validați în ședința extraordinară de astăzi, 18 noiembrie 2022, a Consiliului Local Cugir.

În ceea ce îl privește pe Sava Gheorghe, încetarea de drept a mandatului de consilier local în cadrul Consiliului Local Cugir s-a produs ca urmare a opțiunii acestuia de a exercita calitatea de Director general adjunct la Uzina Mecanică Cugir, iar în cazul lui Mihu Valentin  încetarea de drept a mandatului de consilier local în cadrul Consiliului Local Cugir a avut loc ca urmare a demisiei acestuia (prin schimbarea temporară a domiciliului în altă țară). De menționat că Sărmășan Andrei – Călin este salariat al Fabricii de Arme Cugir, iar Cutean Maria Mirela este angajată la Uzina Mecanică Cugir.

Potrivit art. 9, alin. 2, lit. b din Legea nr. 393/2004 privind Statutul aleșilor locali, calitatea de consilier local încetează de drept înainte de expirarea duratei normale a mandatului, în caz de incompatibilitate sau demisie și se constată de către consiliul local, prin hotărâre, la propunerea primarului sau a oricărui consilier local.

 Constantin PREDESCU


 Urmărește cugirinfo.ro și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Actualitate

Administrație

Știri din zonă

Stiri din Alba

Știrea ta

Politică

Societate

Economie

Sport

Din județ

Cele mai citite știri

cugirinfo, stiri cugir, informatii cugir