Rămâi conectat

Actualitate

Debut de autor: Cugireanul Constantin Avădanei – „Ideea de patriotism la români”

cugirinfo.ro

Publicat

în

Un vechi proverb afgan spune: „Nu-mi arăta pomul,arată-mi fructele”

Mânat de acest  îndemn, am răsfoit de mai multe ori conținutul volumului de proză, „Ideea de patriotism la români” (scos recent de sub tipar), aparținând  d-lui lect. univ. dr. ing. Constantin Avădanei din Cugir.

O carte pentru a cărei apariție, în condiții grafice deosebite, Editura și Tipografia Gutenberg Arad, au făcut dovada unui efort și profesionalism, aparte cu un titlu deloc desuet pentru vremurile de tăgadă pe care le traversăm.

Am citit cartea cu sufletul la gură sub masca netemutului și, din câteva priviri printre cele aproape două sute de pagini, am trăit, parcă, aievea, trăirile autorului. De ce…Ideea de patriotism la români? De ce culoarea roșului sângeriu pe copertă? De ce douăzeci și cinci de file imagologice, foto-document inserate în conținut? De ce imagini în alb-negru, dovezi ale trecerii istoriei, podobesc conținutul… Toate aceste întrebări, nu sunt luate aleatoriu spre a înlocui  Note de lectură. Nu, din contră, dorim, la o lectură foarte atentă,  să ne răspundem singuri.

Astfel că, mărturisește autorul …. „La început a fost mama, care mi-a dat viață. (…..)M-a învățat și am simțit ce este dragostea de mamă. (….). Patriotismul trebuie să devină o componentă a personalității și nu doar o sclipire de moment …

” Volumul este dedicat fiicelor autorului, Elena-Bianca și Maria-Costina, cât și camarazilor militari și tinerei generații ca un imbold spre o nestăvilită iubire față de patrie. De asemenea, osatura cărții se bucură de avizați referenți de specialitate și consultanți științifici (Dr.Doru Sinaci, comandor Ioan Mociar, prof.Eugeniu Criste) însă dominanta importanță și conturarea personalității autorului îi aparțin domnului prof.univ.dr.Anton Ilica. „Constantin Avădanei își are originea în Fântâna Mare a Sucevei , acolo unde parcă Dumnezeu a semănat cu voia  Sa însemne de genialitate.(…..)
Constantin Avădanei scrie această carte ca să reconstruiască ideea de patriotism și să se construiască pe sine”(Prefață, Anton Ilica).

O carte de debut, structurată pe trei mari capitole, cu subdiviziuni aparte, la care se adaugă  Anexe-Document,  adevărate Călătorii la pas, prin Istoria trăită a autorului, (Pe urmele memorandiștilor, Anul Centenar 2018, Ziua Limbii române la Vidin, Ecouri la Sărbătoarea  Centenarului Marii Uniri, Pe drumul glorios al jertfelor de sânge ale ostașilor români căzuti în
Războiul de Independență a României, 1877-1878, Grupul de Inițiativă din Alba Iulia, participant la Festivitățile de la Viena din1,2 iunie 2019, Anul omagial al Satului tradițional românesc ), Bibliografie selectivă, fac din volum o Carte -Document, cu Lecții de istorie, care îl așează pe autor în Catalogul nestrigat al Marilor Patrioți Români.

De fapt, în calitate de Președinte al Grupului de Inițiativă „Centenar-Marea Unire-Alba Iulia-2018” autorul , lect.univ.dr.ing.col.(r)Constantin Avădanei, prin acest volum de debut, își trăiește clipa și spulberă graba unui vânt zburat al acelora, care, probabil, s-au grabit să îl catalogheze ca ,,..nu are operă..” însă Opera unui Militar de carieră nu se măsoară în cuvinte ci în fapte. Care fapte, desfășurate pe sute de pagini, sute de imagini, stau, acum, la rând, spre a fi așezate în alte pagini, De carte.

Nu ” Momente….”.ci ” Monumente”….domnule dr.ing.Constantin Avădanei, parafrazându-l pe G.Ranetti, ați fi putut boteza prezentul volum documentar.

Fragmente impresive din scriitori canonici înfrumusețeaza această carte, pentru că, ideea de patriotism, răzbate și acum, în manuale sau cărți, autorul însuși fiind iscat din ținuturi moldave cu iz de Mari Cărturari.

Sacramentul cărții coboară din istorie, converge înspre istorie, autorul, are o inerție pe care, iată, o împărtășește, la prima carte, cu inserții din Lumea prin care a trăit, trăiește. În Drumul său a întâlnit Glorii, acum, le avem în carte, ca un galop de forță , a unui militar de carieră. Despre Suflet românesc se vorbește în carte.

Autorul, se prea bine vede, crede în resurse personale, emană dragoste de la mângâieri de preascumpă mamă până la bătăi de suflet și de clopot, dar crede și în virtuți spiritual-culturale ale românismului, care nu trebuie uitate.

Fascinanta sa istorie, scris-trăită de acum, se va așeza, în Pantheon de Cultură, din Moldova în Ardeal, aici, unde, acum, cu aceleași incurabile sentimente,vecuieste.

Profund, confesiv, ușor elegiac, autorul se confundă, în pagini de carte, cu scriitorii pe care i-a citat în volum, limbajul ales, caracterul unui Român patriot, sunt pe măsura sufletului său, și, de-acum este un scriitor desprins din maturitate.

Portdrapelul unor înalte idealuri, un jurat militar cu o vastă experiență, nestrain de iubire de neam, patrie, popor, Constantin Avadanei își bea cuvintele din Fântâna de Acasă.

Om al Cetății, Constantin Avădanei, cu siguranță, prin volumul însoțit și de două aripioare( semnate de Ioan Godja și F.R. Cândea, ca un Însemn de supremă prțuire, devine un nou suflu.

Constantin PREDESCU


 Urmărește cugirinfo.ro și pe GOOGLE NEWS


Publicitate
2 Comentarii

Un comentariu

  1. Avatar

    Mircea Dan Irimescu

    16.04.2020 la 13:56

    Iată că Domnul dr.ing.col.(r) Constantin Avadanei, cunoscut până acum ca publicist fervent în diferite reviste, redactor al Radiotv „Unirea” din Wiener Neustadt Austria, ne surprinde plăcut cu prima carte tipărită. Să-i urăm sănătate și putere de muncă în drumul deschis cu primul pas Felicitări!

  2. Avatar

    Ștefănescu Elena

    31.01.2021 la 12:29

    Felicitari!!!! Si multa sănătate .

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Actualitate

Zi de mare sărbătoare la Vinerea, unde „păștenii” au dus la Biserică pâinea și vinul, pentru a fi pregătite pentru Noaptea de Înviere

cugirinfo.ro

Publicat

în

La Vinerea, în Miercurea Mare preotul merge la casa gazdei pentru a o sfinți și pentru a se face sfeştanie în gospodăria proaspăt zugrăvită.

Urmează Joia Mare, zi de mare sărbătoare, când de dimineață „păștenii” se adună la biserica din localitate, iar în frunte cu preotul pleacă la casa pășteanului care a deținut rolul de gazdă.

Acolo la casa gazdei se va face o slujbă religioasă, „păștenele” au împărțit lumânări frumos împodobite cu verdeață, iar după slujbă, pâinea se va de pune în desagi iar vinul într-un butoi nou de lemn pentru a fi dus la biserică.

Este momentul în care paștile sunt duse la lăcașul de cult de către alaiul format din prapori, preoți, oficialități și „păștenii” îmbracați în costume populare.

În fața alaiului merg bărbații cu desagii cu pâine, iar în spate femeile cu ciuberele împodobite cu verdeață, urmați de ceilalți participanți la eveniment.

La biserică se continuă slujba de sfințire a vinului și a pâinii care vor deveni Sfintele Paști, la finalul căreia fiecare persoană servește un pahar de vin şi o felie de cozonac, așa precum „feliile de viață”, le-au adus urcușuri sau coborâșuri.

În decursul aceleași slujbe ei participă și la un parastas în memoria colegilor de generație care au încetat din viață înainte de a împlini 60 de ani.


 Urmărește cugirinfo.ro și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Actualitate

Bărbat de 30 de ani din Cugir cercetat de polițiști, după ce a furat două biciclete din scara unui bloc

cugirinfo.ro

Publicat

în

Marți, 30 aprilie 2024, polițiștii de investigații criminale din cadrul Poliției Orașului Cugir au identificat un bărbat de 30 de ani, din Cugir, ca persoană bănuită de săvârșirea unei infracțiuni de furt calificat, faptă sesizată poliției la data de 25 aprilie 2024.

Se pare că, în noaptea de 24/25 aprilie 2024, bărbatul ar fi pătruns în scara unui bloc din Cugir de unde ar fi sustras două biciclete, cu scopul de a le valorifica, ulterior.

Ambele biciclete au fost recuperate de polițiști și restituite păgubiților.

Cercetările sunt continuate, pentru stabilirea întregii activități infracționale a bărbatului.

FOTO: ARHIVĂ


 Urmărește cugirinfo.ro și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Actualitate

Procesiune dedicată Sfintelor Paști, organizată de Biserica Ortodoxă „Adormirea Maicii Domnului” din Cugir

cugirinfo.ro

Publicat

în

O manifestare de mare încărcătură spirituală s-a desfășurat în seara zilei de miercuri, 1 mai 2024, la Cugir prin organizarea unei procesiuni care a precedat intrarea cu pâinea Paștilor în Biserica Ortodoxă ce poartă hramul „Adormirea Maicii Domnului”.

Dacă în cazul „obiceiului păștenilor” din satul Vinerea credincioșii care împlinesc 60 de ani și fac parte din același leat oferă întregului sat pâinea și vinul de Paști, la biserica amintită din Cugir, tuturor credincioșilor aparținând celui mai numeros cartier din oraș, care frecventează aceast locaș de cult, li se oferă pâinea și vinul Paștilor

Potrivit preotului paroh, Adrian Cebotari, este primul an în care s-a petrecut această frumoasă manifestare la Cugir, care reprezintă vechile tradișii în zona Transilvaniei.

S-a pornit de la familia Băcăințan Ioan și Anca într-o procesiune organizată, pe Bulevardul Alexandru Sahia, cu ciubere și coșuri în care se afla pâinea pentru sărbătoarea Paștilor, având în față bărbații bisericii, urmați de femei, tineri și copii – toți îmbrăcați în haine naționale.

La procesiune au fost prezenți cei doi preoți slujitori ai Bisericii Ortodoxe ,,Adormirea Maicii Domnului”: părintele Adrian Cebotari și părintele Bogdan Șalariu, primarul orașului Cugir, Adrian Teban, oficialități locale, precum și mai mulți cugireni sosiți acasă de sărbătorile pascale.

Părintele Adrian Cebotari ne-a declarat că: „M-am bucurat de prezența atât de numeroasă a credincioșilor la eveniment, fapt pentru care doresc să le mulțumesc celor peste 350 de participanți care au onorat demersul nostru din această seară. Cred că alături de credincioșii de la procesiune ne-au fost aproape persoane din întregul cartier: unii au asistat din fața blocurilor de locuințe, alții au ieșit la ferestre, alții ne-au întâmpinat la intrarea în bisrică”.

Constantin PREDESCU


 Urmărește cugirinfo.ro și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Actualitate

Administrație

Știri din zonă

Stiri din Alba

Știrea ta

Politică

Societate

Economie

Sport

Din județ

Cele mai citite știri

cugirinfo, stiri cugir, informatii cugir