Ştiri din zonă
De la 1 iulie, arheologii reîncep săpăturile arheologice la situl din Tărtăria
Reprezentanţii Muzeului Unirii din Alba Iulia împreună cu cei ai Muzeului Brukenthal din Sibiu au anunţat, vineri, la Sibiu, că săpăturile în situl Tărtăria din judeţul Alba vor fi reluate după o pauză de doi ani.
Managerul Muzeului Naţional Brukenthal din Sibiu, Sabin Luca, şi directorul Muzeului Naţional al Unirii din Alba Iulia, Gabriel Rustoiu, au precizat că săpăturile arheologice la Tărtăria vor începe în 1 iulie.
Tăblițele de la Tărtăria au fost descoperite în anul 1961 de către arheologul Nicolae Vlassa. Două sunt acoperite cu reprezentări stilizate de animale, copaci și diferite obiecte. Cea de-a treia cuprinde patru grupuri de semne, despărțite prin linii. Tăblițele de la Tărtăria ar putea reprezenta cea mai veche scriere din lume, fiind cu o mie de ani mai veche decât scrierile sumeriene de la Uruk și Djemdet Nasr. Datarea lor reprezintă însă motivul pentru care sunt atât de controversate. Tăblițele au fost confecționate din lut nears, iar, pentru conservarea lor, au fost arse în cuptor. După stilul pictogramelor, acestea au similitudini cu cele de la Uruk și Djemdet Nasr.
Şantierul ce se deschide în iulie este organizat sub egida Consiliului Judeţean Alba, desfăşurarea lucrărilor fiind sprijinită de Ministerul Culturii, CJ Alba şi Universitatea “Lucian Blaga” din Sibiu (ULBS), studenţii la specializările Istorie şi Restaurare participând, în orele de practică, la săpături.
La cercetări vor participa, pentru început, 15 studenţi ai ULBS, între 5 şi 10 angajaţi ai Muzeului Brukenthal şi 12 specialişti de la cele două muzee implicate.
Zona supusă cercetării este situată pe teritoriul comunei Săliştea, în satul Tărtăria, punct Gura Luncii şi are o suprafaţă de peste 2,5 hectare, care a fost cumpărată de către Consiliul Judeţean Alba de la foştii proprietari, pentru a conserva situl.
Aici se va organiza un şantier pe care se va face o cercetare sistematică.
” De fapt, ţinta şantierului e să demonstrăm locul şi apartenenţa culturală a acestei descoperiri fenomenale anterioare (tăbliţele de la Tărtăria – n.r.)”, a explicat Sabin Luca.
El a afirmat că se doreşte crearea unei baze arheologice stabile, care să cuprindă “depozite, locuri de dormit pentru arheologi, ateliere de restaurare”.
“Dorinţa noastră este ca, în cel mai scurt timp, să facem la faţa locului şi primele restaurări de locuinţe, ca să se vadă cum ni le închipuim noi, în funcţie de ce găsim, locuinţe în care e liber să locuiască cine doreşte. În Occident, şi sper că şi la noi, sunt tot felul de oameni care plătesc ca să locuiască şi să se primenească spiritual în case făcute după modelul preistoric. Noi o să le dăm şansa”, a spus Luca.
La rândul său, Gabriel Rustoiu a declarat că situl are toate şansele să devină un punct de atracţie turistică.
“Faţă de ieşirea de pe autostradă este până în 10 kilometri, şi înspre Sebeş şi înspre Cugir. Este o zonă între calea ferată şi drumul european, de acum, unde se poate amenaja o parcare. Accesul se poate face prin două locuri pe sub calea ferată şi zic eu că va fi un punct de interes turistic, cu ceea ce se va întâmpla acolo”, a explicat Rustoiu.
Situl de la Tărtăria a fost descoperit de către Endre Orosz în anul 1906 şi cercetat de-a lungul timpului de Kurt Horedt (1942-1943), Nicolae Vlassa (1961) şi Iulia Paul (1989). Planul şi profilul aşezării au fost stabilite de către Gheorghe Lazarovici şi Marco Merlini în perioada 2005-2006.
Săpăturile au fost reluate în 2010, cu un colectiv condus de Sabin Luca, dar abandonate ulterior din lipsă de bani.
Potrivit lui Luca, suprafaţa pe care au fost realizate săpături până acum este de maxim 500 de metri pătraţi, şatierul urmând a fi deschis pe o perioadă extrem de lungă.
În aprilie anul trecut, piese de bronz şi fier, datând din Epoca Bronzului au fost descoperite în localitatea Tărtăria, pe traseul autostrăzii Orăştie – Sibiu. Ar fi vorba despre un depozit de astfel de piese, iar descoperirea a fost anunţată de Ministerul Transporturilor şi Infrastructurii.
Reprezentanţii ministerului arată că, în toamna anului 2011, pe acest tronson lucrările de diagnostic arheologic au indicat existenţa a 11 situri, iar începând cu jumătatea lunii martie 2012 au demarat cercetările în şase dintre acestea, fiind identificate vestigii arheologice datând din perioada preistorică (neolitic, epoca bronzului şi epoca fierului), epoca romană şi perioada medievală.
Reprezentanţii MTI mai susţin că “în cadrul sitului 7 (km 14+100-km 14+500), identificat şi sub denumirea Tărtăria 1, a fost descoperit un depozit de piese de bronz şi fier datând din perioada epocii fierului (sec. IX–VIII a. Chr.). Este vorba despre peste 200 de obiecte de bronz şi fier (podoabe, arme şi piese de harnaşament), depuse într-un vas ceramic”.
Piesele au fost transportate pentru conservare şi restaurare la Muzeul Naţional de Istorie a României, instituţie care coordonează cercetările arheologice de pe coridorul IV pan-european al autostrăzii.
SURSA: MEDIAFAX

Ştiri din zonă
Cadavru aflat în stare avansată de putrefacție, găsit plutind în râul Mureș, pe raza localității Blandiana
Duminică, 22 iunie 2025, polițiștii Secției 2 de Poliție Rurală Vințu de Jos au fost sesizați cu privire la faptul că, în albia râului Mureș, în dreptul localității Blandiana, se află trupul unei persoane.
Persoana nu a putut fi identificată, până în acest moment, din cauza stării avansate de putrefacție. Polițiștii efectuează verificări, în vederea stabilirii identității persoanei, precum și a împrejurărilor în care s-a produs acest eveniment.
UPDATE: „Detașamentul de pompieri Sebeș a fost solicitat să intervină pentru extragere unei persoane gasite decedate, în Râul Mureș, zona Blandiana. Persoana a fost extrasă de catre pompierii militari și predată organelor competente pentru indetificarea acesteia. Forte alocate: 2 x APIC și 1 x barca pneumatică”, a transmis ISU Alba.
Ştiri din zonă
Bărbat de 35 de ani din Șibot, condamnat la închisoare cu executare, reținut de polițiști și dus la Penitenciarul Aiud
Vineri, 20 iunie 2025, polițiștii Secției 2 de Poliție Rurală Vințu de Jos au depistat și reținut un bărbat de 35 de ani, din localitatea Șibot, județul Alba, care este posesorul unui mandat de executare a pedepsei închisorii, emis la data de 19 iunie 2025, de către Judecătoria Alba Iulia.
Bărbatul a fost condamnat la executarea unei pedepse privative de libertate de 2 ani închisoare, pentru săvârșirea infracțiunii de furt calificat.
Acesta a fost depus în Penitenciarul de Maximă Siguranță Aiud, în vederea executării pedepsei.
Ştiri din zonă
Trafic îngreunat pe Autostrada A1, pentru mai multe zeci de minute, după ce o autoutilitară s-a răsturnat pe sensul de mers Sebeș-Orăștie
Pompierii militari din Sebeș au fost solicitați să intervină, luni după-amiază, după ce o autoutilitară a derapat și să răsturnat pe Autostrada A1, sensul de mers Șebeș-Orăștie.
„Detașamentul de pompieri Sebeș intervine pentru asigurarea măsurilor specifice la un accident rutier produs pe Autostrada A1, km 326, sens Sebeș-Oraștie. Este vorba despre o autoutilitară rasturnată pe partea carosabilă, fară persoane încarcerate. Forțe alocate: 1 x ASAS și 1 x EPA”, a transmis ISU Alba.
-
Mondenacum 11 luni
Mesaje de Sfânta Maria 2024. URĂRI, FELICITĂRI și SMS-uri care pot fi trimise persoanelor care își serbează onomastica | cugirinfo.ro
-
Mondenacum 2 luni
Când pică Paștele ortodox și cel catolic 2026, dar și în următorii ani | cugirinfo.ro
-
Din judeţacum 2 luni
MESAJE de Sfântul Gheorghe 2025. SMS-uri, urări şi felicitări pe care le poţi transmite celor dragi de ziua numelui | cugirinfo.ro
-
Administraţieacum 9 luni
Premiu simbolic oferit de Primărie unor societăți comerciale din Cugir, cu prilejul aniversării a 225 de ani de tradiție industrială a orașului
-
Mondenacum o lună
Sfinții Constantin și Elena 2025. FELICITARI, MESAJE și URARI pentru cei care își sărbătoresc onomastica | cugirinfo.ro
-
Sportacum 7 luni
Triumf pentru șahiștii de la Metalurgistul Cugir, la „Cupa de Iarnă” desfășurată la Sibiu
-
Din judeţacum 3 luni
Când sunt Floriile Ortodoxe și Catolice în următorii ani | cugirinfo.ro
-
Sportacum 9 luni
„Roș-albaștrii” – remiză externă, după un meci nebun: ACS Mediaș – Metalurgistul Cugir 2-2 (0-0)