Rămâi conectat

Cugireni

Cugireanca Simona Mureșan, prezență strălucitoare pe covorul roșu al Festivalului de Film de la Cannes

cugirinfo.ro

Publicat

în

Simona Mureșan, tânăra originară din Cugir, a strălucit la propriu pe covorul roșu de la Festivalul Internațional de Film de la Cannes, alături de starurile de la Hollywood care au atras în ultimele zile toate blitzurile cu ținutele fabuloase.

Cea de-a 77-a ediție anuală a Festivalului de Film de la Cannes are loc între 14 și 25 mai 2024, iar în cadrul ceremoniilor, printre vedetele care au defilat pe covorul roșu, s-a aflat și Simona Mureșan, o tânără din Alba, plecată din micul oraș de la poalele Drăganei și care în prezent trăiește visul american chiar în Miami, unul dintre cele mai frumoase orașe din SUA.

În anul 2016, Simona a înființat împreună cu partenerul ei de afaceri din Los Angeles, Minh Collins, un festival de film, Hollywood Florida Film Festival, care i-a deschis foarte multe uși.

„Cannes este o experiență absolut magică! Sunt atât de multe filme excelente rulate pe marele ecran. Am participat și la proiecția filmului românesc, singurul film romanesc de altfel din competiție regizat de Emanuel Pârvu (sper să câștige ), mi-au dat lacrimile de emoție la final. Impresionant!

Am fost în sală și în proximitatea lui Nicolas Cage după proiecția filmului în care este actorul principal, de asemenea un film de mare anvergură. Chiar nu am cuvinte, sunt extrem de fericită și onorată să fiu aici pentru a 3-a oară”, a declarat Simona.

Tot anul acesta, pe data de 7 martie, a avut loc cea de a 7-a ediție a evenimentului „Mujeres Exitosas de Alto Nivel” în Miami, eveniment la care Simona participă de câțiva ani: ”Fiind chiar cu o zi înainte de 8 Martie, am considerat că este momentul ideal pentru a o avea pe mama alături de mine la acest eveniment și am sărbătorit împreună 8 Martie pe Covorul Roșu. 8 martie este și ziua internațională a femeii de pretudindeni, prin urmare a fost un eveniment de mare anvergură aici și toate femeile prezente erau fericite, se felicitau și se bucurau împreună”, spune cugireanca.

A fost prima dată când tânăra a avut-o alături pe mama sa la un astfel de eveniment: ”Mereu îmi doream să mă însoțească și ea măcar o dată. A făcut o gramadă de poze, ce emoție și cred ce mândră se simțea ea. Inițial îmi era puțin teamă că nu va înțelege prea mult, dar a fost chiar bine, a înțeles și spaniola (evenimentul se ține în spaniolă deoarece implică comunitatea din America Latină). A fost super frumos, mi-am revăzut prietene din trecut”, mai spune Simona.

Simona a fost și ea premiată în 2019, în cadrul celei de-a doua ediții: ”Îmi aduc aminte când m-au contactat și mi-au dat vestea, am rămas surprinsă, mai ales pentru că îmi spuseseră că evenimentul este orientat spre comunitatea din America Latină. I-am și întrebat: Sunteți siguri? Eu sunt din România, au spus da sigur, ești pe lista de premiante și te invităm să participi la Gală. În momentul de față, sunt singura româncă din patrimoniul lor de femei de succes”, își amintește tânăra.

O data ce primești acest premiu, ești deja considerat ambasadorul lor și ești invitat în fiecare an la gală: „Îmi place mult ideea de a susține și alte femei de oriunde ar fi ele, de a le încuraja și de a arăta că se poate să reușim și într-o țară străină. Eu sunt din Cugir, un oraș mic relativ și nu puteam decât să visez să ajung antreprenor în Miami, mai ales să fiu și recunoscută. Multă lume crede că este ușor, însă nu a fost. A fost nevoie de foarte multă muncă, determinare, nopți nedormite și multe eforturi.”

La Miami, cugireanca activează în două lumi total diferite, lumi dominate de bărbați: în domeniul dezvoltatorilor de imobiliare: „Construim clădiri de birouri, shopping centers, depozite industriale imense, este destul de greu, doar bărbați în toate întâlnirile de afaceri, dar mă motivează și mai mult și nu mă las, stați să discutați și cu ardeleanca din Cugir, vedeți voi, glumesc bineînțeles. Dar sunt mândră că provin dintr-un oraș mic și îi educ pe toți de aici, toți vor să știe de Transilvania și mă întreabă despre legenda contelui Dracula. Le spun că este străbunicul meu, să nu mă supere că nu se știe niciodată ce se întâmplă după miezul nopții. Unul dintre colaboratorii și partenerii noștri mereu spune «Simona please go Dracula on everyone», se amuză tânăra.

Simona își ai în serios rolul de ambasador și le vorbește femeilor despre parcursul ei profesional, le încurajează în a-și continua drumul spre succes indiferent cum arată acesta și în ce domeniu: ”Ne susținem, ne ajutăm, este loc pentru toată lumea. Atâta timp cât faci totul cu pasiune și demnitate, sky is the limit. Sunt ferm convinsă că totul este posibil”.

Simona și-ar dori ca pe viitor să aducă festivalul și în România: „Mi-a venit această idea chiar anul acesta în timpul ceremoniei din Miami. Această organizație este extinsă la nivel mondial, cred că următorul eveniment este în Mexico, au organizat și în Spania și alte țări din America Latină. În timpul ceremoniei, când au anunțat România și doar eu și mama eram acolo cu mâinile pe sus am zis … stai așa, putem și noi să organizăm și să premiem femeile din România pentru traiectoria lor și impactul lor pozitiv asupra societății. E ceva ce vreau să discut cu ei, să vedem cum putem pune în practică”.

În prezent, Simona se ocupă și de organizarea în noiembrie a Hollywood Florida Film Festival, un eveniment pe care l-a co-fondat împreună cu regizorul Minh Collins din Los Angeles, în urmă cu 9 ani.


 Urmărește cugirinfo.ro și pe GOOGLE NEWS


Cugireni

Agentul principal de poliție Ovidiu Văsian a salvat o femeie de 96 de ani, imobilizată la pat, din casa cuprinsă de incendiul de pe strada Ion Creangă

cugirinfo.ro

Publicat

în

Agentul principal de poliție Ovidiu Văsian din cadrul Poliției Orașului Cugir, este eroul zilei. Miercuri, 14 mai 2025, el a răspuns prompt la un apel care anunța un incendiu la un imobil din Cugir.

Ajuns la fața locului, nu a stat pe gânduri și a pătruns în imobil, preocuparea sa principală fiind să salveze persoana care se afla în interior, o femeie, în vârstă de 96 de ani, imobilizată la pat.

„Îl felicităm pe colegul nostru pentru mobilizarea exemplară și devotamentul de care a dat dovadă!”, a transmis Poliția Română.


 Urmărește cugirinfo.ro și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Cugireni

La aproape 90 de ani, cugireanul Aurel Voicu este cel mai vârstnic doctorand din România

cugirinfo.ro

Publicat

în

Aurel Voicu, fostul primar al orașului Cugir, își pregătește doctoratul, după ce anul trecut, în 2024, bărbatul a devenit cel mai vârstnic absolvent din România, odată cu finalizarea studiilor de master la Universitatea 1 Decembrie 1918” din Alba Iulia.

Cu toate că peste două luni Aurel Voicu va împlini venerabila vârstă de 90 de ani, setea sa de cunoaștere nu are limite, motiv pentru care fostul edil al orașului de la poalele Drăganei s-a apucat de doctorat: „Mă aflu pe drumul lung și greu al studiilor doctorale, care spre deosebire de masterat, este mult mai lung și mai complex, atât în conținut, cât și în volum”, a declarat bărbatul pentru ziarulunirea.ro.

Doctorand la 90 de ani

Aurel Voicu a urmat studiile de masterat la Universitatea din Alba Iulia în perioada 2022-2024, pe care le-a finalizat cu lucrarea de disertație „Monumentele de for public din orașul Cugir. Evidență și punere în valoare”: „S-a făcut un studiu pe această temă și a fost apreciat de cei interesați, respectiv Primăria, Uzina Mecanică, Fabrica de Arme, biserica, mai ales că a fost și o apreciere pozitivă prin apariția mea la emisiunea La Măruță”, ceea ce a atras aprecierile mai multor concetățeni sau chiar români”, spune bărbatul.

Tema aleasă de cugirean pentru lucrarea de doctorat este „Premisele înființării Muzeului orașului Cugir”. Începuturile înființării muzeului de la Cugir sunt în anul 2007 și s-au încheiat în 2022 cu o expoziție muzeală publică permanentă, organizată de către Asociația Pro Cugir, pe care Aurel Voicu o conduce cu onoare, după cum spune: „Din 2022 în 2024, dar și anul acesta, au apărut în cadrul expoziției permanente aprobate de Consiliul Local în 2014, și doi angajați cu specialitatea Istorie, de la Universitatea „1 Decembrie 1918”, și anume Barbu Mihaela, respectiv Claudiu Purdea, care au pus în rând cele 3800 de exponate dobândite de mine în perioada menționată”, mai spune bărbatul.

 

Înființarea Muzeului Tehnic al orașului Cugir

De asemenea, potrivit lui Aurel Voicu, s-a obținut deja o hotărâre de Consiliu Local pentru înființarea Muzeului Tehnic al orașului Cugir, cu aprobările cuvenite de la Ministerul Culturii, dar și a altor instituții abilitate.

„Acum ne aflăm în perioada de atestare, de stabilire și prezentare a parametrilor în care se află precedenta expoziție muzeală care a avut 14 săli, cu tot atâtea teme, iar acum se mai adaugă încă 2 secțiuni, însă pentru că se află într-o clădire improprie, administrația locală se zbate să amenajeze o altă clădire pentru a găzdui Muzeul Tehnic al orașului Cugir care, pe timp ce trece, se îmbogățește cu exponate de valoare”, a mai adăugat Aurel Voicu.

Potențialul turistic uriaș al orașului Cugir este un alt punct important pe lista de interese a cugireanului, acesta subliind că traseul Via Transilvanica, care trece și prin orașul Cugir, atinge toate monumentele principale de for public, care sunt cuprinse în studiul masteratului său: „Este o ocazie de a scoate în evidență această bogăție a unui tezaur privind istoria locală, care sunt într-o stare bună, dar și relevante pentru istoria locală.”


 Urmărește cugirinfo.ro și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Cugireni

După ce au muncit 20 de ani în Italia, doi soți din Vinerea s-a întors în țară și au pus bazele unei miniafaceri cu ciuperci Pleurotus

cugirinfo.ro

Publicat

în

Povestea soților Adriana și Marin Jurj, din Vinerea, a început în 2015, când au decis să intre în afaceri și au pus bazele unei ciupercării în satul de lângă orașul Cugir.

• Inițierea unei afaceri de familie

Soții Jurj s-au întors în România după 20 de ani petrecuți în Italia și s-au gândit, la vremea aceea, să-şi pună la bătaie agoniseala și să își facă propria lor firmă. După mai multe tentative și tatonări, familia a ales să meargă pe ciuperci Pleurotus. Oamenii s-au pus pe treabă și în anul 2015 au găsit tehnologul și au implementat programul prin AFIR. Producția au început-o abia în 2018, iar valoarea proiectului a fost de 350.000 de euro, din care 10% a fost contribuția familiei.

„După 20 de ani la Roma, am venit să fiu stăpân la mine în țară, să am activitatea mea, asta a fost ideea. Nu am vrut de la început să fac ciupercărie, am vrut doar să fiu independent, să am afacerea mea. Ideea cu ciupercăria a venit pe parcurs: am luat o hârtie și am pus acolo 20 de variante posibile, am găsit tehnologul și am ales să mergem pe ciuperci Pleurotus. Este mai puțin de lucru decât la celelalte ciuperci, ca la Champignon, de exemplu. A fost bine și că am reușit să prindem o finanțare în care contribuția noastră să fie de doar 10%, pentru că acum, din câte știu, e nevoie de o contribuție personală de 30%”, își amintește Marin, capul familiei.

Deși au crezut că afacerea va fi una prosperă, perioada 2018-2021 a fost destul de grea pentru familia Jurj, în special din lipsa unei piețe de desfacere: „Acum lucrurile merg mai bine. În prezent, lucrăm cu Carrefour și Lidl”, spune bărbatul.

După ce au început colaborarea cu cei doi retaileri, și-au propus să-și extindă afacerea și să acceseze și alte fonduri europene. Cei doi soți spun că fără ajutorul acestor proiecte nu ar fi reușit niciodată să demareze afacerea, 350.000 de euro fiind o sumă prea mare pentru ei.
Producție de aproape 50 de tone pe an

În ceea ce privește spațiul de producție, sera are trei tunele și produce 4 tone de ciuperci pe tunel, între 2 valuri, respectiv valul întâi și valul doi: „Într-un an, un tunel îl încărcăm de 4 ori, așadar ar fi 16 tone de pe un tunel, deci 48 de tone în total. Pe viitor, am vrea să ne extindem la 6 tunele. Atunci aș avea producție zilnică, fără pauzele care sunt acum”, explică producătorul.

Pentru a produce o serie de ciuperci este nevoie de 3 luni. Întâi se aduce compostul, iar după o lună se recoltează primul val, apoi se curăță și se pregătește pentru valul doi. După a doua lună iese valul doi, iar ulterior se scoate din seră, se curăță, se spală și se dezinfectează: „O singură problemă mai avem în prezent și anume materia primă – miceliul – pe care trebuie să o aducem din Ungaria. De multe ori nu dă randamentul așteptat, care e calculat la 23% din tonaj. Era o fabrică și în România, dar s-a închis și toată lumea aduce acum de la Budapesta. O variantă ar mai fi Olanda, dar prețul este prea mare”, spune familia Jurj.

Un kilogram de ciuperci pleacă din seră spre casa de marcat la prețul de 18 lei/kg, iar în Carrefour și Lidl costul se ridică la 6-7 lei caserola de 500 de grame.

Soții Jurj nu au angajați, ciupercăria fiind o afacere de familie: „Suntem angajați eu, soția și băiatul”, spune domnul Jurj. „Sunt mulțumit de activitatea mea, lucrez 12 ore pe zi, dar am avantajul că le lucrez de la mine de acasă. Dacă lăsăm partea bănească deoparte, e mult mai bine ca în Italia și, deși e mai mult de lucru, este o muncă plăcută”, concluzionează producătorul.

• Despre ciupercile Pleurotus

Ciupercile Pleurotus se numără printre cele mai cultivate si consumate tipuri de ciuperci comestibile din întreaga lume. Sunt renumite pentru gustul lor delicios, textura delicată și numeroasele beneficii pentru sănătate. Aceste ciuperci conțin puține calorii și sunt bogate în nutrienți, fiind o alegere potrivită pentru o dietă sănătoasă.

Ciupercile Pleurotus au fost cultivate inițial în Germania, în timpul Primului Război Mondial, pentru a compensa lipsurile alimentare. În zilele noastre, aceste ciuperci hrănitoare se găsesc în pădurile din America de Nord, Europa și Asia și sunt, de asemenea, cultivate pentru uz comercial în întreaga lume. Sunt cunoscute pentru proprietățile lor impresionante de îmbunătățire a sănătății și conțin o varietate de compuși puternici.

De fapt, ciupercile Pleurotus au fost folosite în medicina tradițională timp de secole. Ciupercile Pleurotus sunt bogate în fibre, vitamine, minerale și alți nutrienți importanți. De asemenea, au un conținut scăzut de carbohidrați, fiind excelente pentru persoanele care consumă de regulă puțini carbohidrați.

Ca și beneficii pentru sănătate, ciupercile Pleurotus pot reduce nivelul de colesterol, ajută la ameliorarea inflamației, pot ajuta la blocarea dezvoltării cancerului și contribuie la îmbunătățirea sănătății creierului.


 Urmărește cugirinfo.ro și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Actualitate

Administrație

Știri din zonă

Stiri din Alba

Știrea ta

Politică

Societate

Economie

Sport

Din județ

Cele mai citite știri

cugirinfo, stiri cugir, informatii cugir