cugirinfo, stiri cugir, informatii cugir

Acasă » Societate » Învăţământ - Cultură » Cu ocazia Zilei Internaţionale a Zonelor Umede la Colegiul Național „David Prodan” din Cugir a fost predată o veritabilă lecţie de ecologie despre Delta Dunării

Cu ocazia Zilei Internaţionale a Zonelor Umede la Colegiul Național „David Prodan” din Cugir a fost predată o veritabilă lecţie de ecologie despre Delta Dunării

Publicat în 03.02.2017 la ora 9:06

Ieri, 2 februarie 2017, a fost marcată Ziua internaţională a zonelor umede prin susţinerea unor lecţii de educaţie ecologică de elevii Colegiului Naţional „David Prodan” din Cugir și colegii lor de la Şcoala Gimnazială din Ceru Băcăinţi. 

Convenţia Ramsar este cea care asigură  cadrul legal pentru acţiunile de protecție a mediului  la nivel local, naţional și internaţional, pentru că multe din speciile de faună, unele specii de peşti, multe păsări de apă, insecte precum fluturii şi libelulele sau unele mamifere, sunt specii migratoare a căror conservare şi management necesită cooperare internaţională.

După  lecturarea de către Alexandra Bardan din clasa a XII-a B a powerpoint-ului  despre situl Delta Dunării (protejat din 21 mai 1991), elevii împărţiţi pe grupe s-au documentat  cu  ajutorul atlaselor  şi  internetului   despre  ecosisteme din România  declarate zone de importanţă internaţională.

Dintre cele 19 zone  ce corespund criteriilor de importanţă internaţională ale Convenţiei Ramsar, ei au avut de pregătit documentația despre siturile  Parcul Natural Lunca Mureşului, Delta Dunării, Balta Brăilei, Lacul Techirghiol şi  Parcul Natural Porţile de Fier. Elevii Georgiana Alb, Bianca Cugerean, George Căldăraş, Cristina Vintilă, Adriana Urîtoiu, Marian Făcăleţ  şi Cristina Besoiu au  prezentat colegilor informaţiile despre obiectivele ariilor protejate, exemple de faună, mamifere, vegetaţie protejate (360 de specii de păsări , 45 de specii de peşte, nurcă, hermină, şacal auriu, Pădurea Letea şi Caraorman în Delta Dunării, care cu cei 3446 km² este  a  doua ca mărime din Europa). Pentru participarea activă  la interesanta lecție de protejare a mediului propriului lor viitor, elevii vor primi diplome de participare din partea profesoarei Tatiana Ungurianu.

Coordonați de profesoarele Florina Dubleș și Dorina Rotar , elevii de la gimnaziu au lecturat powerpoint și referate, au discutat despre protejarea habitatelor zonelor umede, a peisajului, a speciilor de plante și animale  specifice  acestora,  ce  pot fi degradate sau distruse prin impactul uman asupra  surselor de apă prin  poluarea domestică, agricultură sau  industrie.

Zonele umede constituie o importantă sursă economică, ştiinţifică, culturală şi recreaţională, de aceea  sunt necesare  măsuri de protecție, conservare  şi trebuie stopată dispariţia lor. Dintre elevii care au susținut interesante discuții despre protecția mediului înconjurător, menţionăm pe Bota Alexandru, Cristian Florin, Ionela Andreea, Denisa Popa, Cristian  Ungurianu, Andrei Ionuț și Marius Bota, cărora le vor fi înmânate diplome de participare.

Prof. doc. Tatiana Ungurianu

Acest articol a fost citit de 62 ori

Acordă o notă articolului

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.