Rămâi conectat

Învăţământ - Cultură

Cristian Ioan Popa și-a prezentat ieri Cugir monografia “Valea Cugirului – din preistorie până în zorii epocii moderne”

cugirinfo.ro

Publicat

în

monografia-valea-cugiruluiSala de conferinţe a Casei de Cultură din Cugir a găzduit ieri, în premieră în oraşul de la poalele Drăganei, prezentarea monumentalei lucrări “Valea Cugirului – din preistorie până în zorii epocii moderne”, aparţinând lectorului universitar Cristian Ioan Popa.

Un istoric talentat, un arheolog de excepţie cu pasiune pentru cunoaşterea trecutului localităţii sale natale, un specialist care a făcut deja dovada valorii maturităţii sale creatoare şi a competentei ştiinţifice. După cum recunoştea un reprezentant de marcă al trecutului istoric şi arheologic al Transilvaniei, profesorul Florin Gogâltan, cărţile şi numeroasele articole scrise în reviste de prestigiu, l-au ancorat pe Cristian Popa printre cei mai serioşi şi acribici istorici ai “tânărului val”.

În alocuţiunile lor, profesorii Horia Rotche, Simion Schiau, Nicolae Bacila, Rodica Florea şi preotul protopop, Gheorghe Donu, au salutat şi evidenţiat faptul că un om născut pe aceste meleaguri a avut răbdarea ca timp de 20 de ani, să culeagă din frageda tinereţe, crâmpeie din istoria locală, iar în anii maturităţii depline să strângă la un loc valoroase informaţii arheologice, cărora să le dea “viata” în excepţionala sa monografie despre valea Cugirului.

“Împrejurări concrete mi-au adus în sfera de preocupări un subiect care, cel puţin pentru început, îl credeam destul de uşor, lucru de care aveam să mă conving că nu era deloc aşa, abia mai târziu. Spectaculoasele rezultate ale săpăturilor arheologice conduse de Ioan Horaţiu Crişan pe Dealul Cetăţii au făcut ca graţie receptivităţii dascălilor cugireni pe care i-am avut să îmi parvină, încă din şcoala primară, la nivelul acela de înţelegere, informaţii care mi-au stârnit un viu interes pentru istoria locală”, mărturiseşte autorul în vasta sa monografie.

Lectorul dr. Cristian Popa n-a uitat să aducă în atenţie faptul că promovarea istoriei acestor ţinuturi tine de oamenii comunităţii locale, iar un oraş precum Cugirul are nevoie de un loc unde să fie strânse o parte din mărturiile arheologice ale istoriei acestor meleaguri, considerând de mare importanţă  existenţa unui muzeu al oraşului. Domnia sa n-a uitat să mulţumească celor care au făcut posibilă prezentarea la Cugir a cărţii sale, referindu-se la preşedintele Asociaţiei Pro-Cugir, ing. Aurel Voicu, precum şi la conducerea Casei de Cultură care a asigurat locaţia pentru lansarea cărţii.

Pe lângă alţi participanţi, la manifestare a fost prezent şi preşedintele Asociaţiei Culturale ,,Vinereana”, ing. Dorin David, coautor la Monografia “Vinerea 700”, realizată împreună cu profesorul Ioachim Lazăr. Pe întreg parcursul desfăşurării evenimentului, atenţia auditoriului a fost atrasă în mod plăcut de prezenţa unui grup de tineri, masteranzi, ai lectorului Cristian Popa, care au purtat costume din perioada daco-romană.

C.P.


 Urmărește cugirinfo.ro și pe GOOGLE NEWS


Învăţământ - Cultură

Două mențiuni la etapa județeană a Olimpiadei de istorie și una la Psihologie, pentru Colegiul Național „David Prodan” Cugir

cugirinfo.ro

Publicat

în

Odată cu apropierea vacanţei, au sosit şi ultimele rezultate de la olimpiadele la care au participat elevii Colegiului Naţional David Prodan, iar acestea sunt, la fel ca şi toate celelalte, îmbucurătoare.

Am fost încântaţi să aflăm că şi pe partea de socio-umane elevii îşi doresc performanţă şi că istoria şi psihologia se regăsesc printre materiile preferate de care elevii se îndrăgostesc ușor.

În acest an şcolar am avut astfel trei eleve care au obţinut menţiuni distribuite astfel: două la olimpiada de istorie, Arap Cătălina (din Republica Moldova) și Stanciu Claudia din clasa a 11-a C (profilul filologie) pregătite de doamna profesor Rusan Simona și una la olimpiada de psihologie Topîrceanu Ariana tot din clasa a 11-a C (profilul filologie) pregătită de doamna profesor Oarga Serafina.

„M-am îndrăgostit de istoria predată de doamna Simona Rusan. Datorită modului ei impresionant de a preda, astfel s-a creat o conexiune între mine și această disciplină ce mi-a aprins dorința de participa la olimpiadă. Istoria e frumoasă și e minunat sentimentul de a-ți cunoaște trecutul, căci pe baza trecutului, ne putem construi viitorul învățând din atât din greșelile unora, cât și faptele eroice ale altora!”, a declarat eleva Arap Cătălina (Republica Moldova).

„Mereu am fost curioasă și dornică să aflu cât mai multe din trecut, de aici s-a născut pasiunea mea pentru istorie. Anul acesta am participat pentru prima dată la olimpiada de istorie, o experiență din care am avut multe de învățat. Au fost multe ore de pregătire atât individuală cât și alături de doamna profesoara Rusan Simona. Cu toate că anul acesta am obținut doar o mențiune, acest lucru nu mă face să renunț ci mă ambiționează să particip și anul viitor ca să obțin un rezultat și mai bun”, declarat eleva a Stanciu Claudia.

„Psihologia m-a fascinat încă de pe clasa a 10-a, de când am început să studiez această materie, iar această fascinație m-a făcut să îmi doresc să particip la olimpiadă. A fost o experiență nouă pentru mine iar din acest motiv pot spune că nu știam la ce să mă aștept, însă doamna Oarga Serafina m-a îndrumat în toată această aventură. Vreau să îi mulțumesc doamnei profesoare pe această cale deoarece fără sprijinul ei nu aș fi reușit”, a declarat eleva Topîrceanu Ariana.

Felicitări fetelor şi sperăm ca şi anul viitor să vă regăsim numele pe listele olimpicilor, cu rezultate și mai bune.

Prof. Alisie Anca


 Urmărește cugirinfo.ro și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Învăţământ - Cultură

Şase mențiuni obținute de Colegiul Național „David Prodan” Cugir, la faza județeană a la Olimpiadei de Limba Engleză

cugirinfo.ro

Publicat

în

Una dintre discipinele pe care elevii le îndrăgesc încă din gimnaziu, este fără doar şi poate, Limba Engleză. Engleza – o materie care deşi poate părea uşoară având în vedere faptul că majoritatea filmelor pe care le vizionăm, reţelele de socializare pe care le folosim zilnic, hit-urile internaţionale pe care le fredonăm şi videoclipurile, cam toate sunt în engleză, aşa că suntem cu toţii familiarizaţi în oarecare măsură cu ea.

La o competiţie serioasă cum ar fi însă Olimpiada, unde nivelul de dificultate este mai ridicat cu fiecare etapă în parte, se poate observa însă că, detaliile fac diferenţa.

Cele şase eleve pe care le vedeţi în poza – Iulia Bîrlea, Laslău Oana, Ana Maria Spătăcean, Velişcu Sorana, Kis Ariana si Ţîr Ștefania, sunt toate fascinate de limba engleză și de oportunităţile pe care utilizarea aceasteia le oferă.

În acest an, cele 6 fete au obţinut menţiuni la etapa judeţeană și deşi sunt mulţumite de rezultatele lor, ştiu că este loc de mai bine. Dar să vedem ce au declarat ele:

„Când am început să înteleg limba engleză, mi-am dat seama că am trecut de o barieră a comunicării şi a devenit un mod de a-mi exprima gândurile și emotiile. Am participat la prima olimpiadă pe clasa a 8-a şi mi-a plăcut sentimentul de competiţie. Aş dori să le mulţumesc pe această cale doamnelor profesoare Lilica Vanţ și Anca Alisie pentru că m-au îndrumat și m-au încurajat.” – Iulia Bîrlea.

„Am început să am contact cu limba engleză de la o vârstă destul de fragedă, iar asta m-a făcut să realizez cât de frumoasă şi de importantă este această limbă pentru mine. Am participat în clasa a 8 -a prima oară la o olimpiadă de engleză iar experienţa s-a dovedit a fi una frumoasă aşa că mi-am dorit să particip şi în acest an. Am obţinut un rezultat bun, de care sunt mândră dar care nu ar fi fost posibil fără îndrumarea doamnei profesoare Alisie Anca căreia îi mulţumesc pentru sprijinul acordat.” – Oana Laslău.

„Pentru că sunt o fire sociabilă și mintea mea nu încetineşte niciodată, am simţit nevoia încă de când eram mică să învăţ o limbă străină. Engleza m-a ajutat de foarte multe ori să pun în cuvinte ceea ce nu reuşeam din diverse motive să exprim în limba română și am iubit mereu uşurinţa cu care am reuşit să o asimilez dar şi complexitatea ei.” – Ana Maria Spătăcean.

„Engleza joacă de foarte mult timp un rol important în viaţa mea şi nu am văzut-o niciodată ca pe o materie la care trebuie să învăţ pentru că sunt obligată să o fac, ci mai mult ca pe o pasiune pe care îmi place să o onorez atât la nivel academic cât şi în viaţa de zi cu zi. Orice lucru pe care trebuie să îl stâpâneşti necesită un efort în plus, însă dacă te pasionează cu adevarat, îl vei obţine cu mai multă uşurinţă.” – Velişcu Sorana.

„Cu siguranţă atât serialele cât şi muzica m-au ajutat la crearea unei relaţii mai bune cu limba engleză. Beneficiile cunoaşterii unei limbi străine m-au motivat cel mai mult să dedic timp şi să depun eforturi în pregătirea mea, care au fost şi recompensate de-a lungul timpului.” – Ștefania Ţîr.

„Relaţia mea cu engleza a început din copilărie. Am fost intrigată de această limbă auzită atât de des în filme şi mi-a stârnit curiozitatea. Limba engleză îmi oferă libertate de exprimare şi diversitate. Fiind o limbă de circulaţie internaţională, sunt sigură că într-un fel sau altul mă va ajuta pe viitor şi îmi va asigura mai multe oportunităţi şi avantaje.” – Ariana Kiş.

Felicitari fetelor! Vă dorim mult succes la concursurile viitoare şi sperăm să vă menţineți viu interesul pentru limba engleză!

Profesor, Alisie Anca


 Urmărește cugirinfo.ro și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Învăţământ - Cultură

Peste 300 de elevi ai Colegiului Național „David Prodan” Cugir au participat vineri, 12 mai 2023, la marșul ecologist „Ne pasă de natură!”

cugirinfo.ro

Publicat

în

În rândul acţiunilor cu tematică ecologistă desfășurate în cadrul „Săptămânii Verzi”, la Colegiul Național „David Prodan” Cugir, se numără şi marşul din ziua de vineri, 12 martie 2023.

Peste 300 de elevi, purtând însemne ecologiste şi pancarte cu mesaje care îndeamnă la protejarea pădurilor, râurilor și văilor din jurul orașului Cugir au mărșăluit pe străzi cu scopul de a creşte gradul de conştientizare în rândul cetăţenilor cu privire la grija faţă de mediul în care trăim. Nimeni nu este responsabil de ecologizarea unei zone mai mult decât proprii ei locuitori.

Cartea de vizită a fiecărei localităţi este după cum bine se știe, dată și de modul în care oamenii tratează mediul natural în care trăiesc. Pe plan local, s-a întamplat în repetate rânduri ca în urma ploilor torenţiale, Râul Mare și Râul Mic să fie inundate de gunoaiele lăsate -tot de noi, cugirenii- sus în munți, cu o inconștiență și nepăsare care sfidează orice regulă a bunului simț (toate în urma grătarelor și picnicurilor organizate cu diverse ocazii) și care ne sunt mai apoi aduse de ape înapoi în oraș.

De multe ori, gunoaiele provenind de la materialele de construcții, în loc să fie transportate în spațiul special amenajat în acest sens- și pus la dispoziție în mod gratuit de către Primăria Orașului Cugir- sunt duse și abandonate pe văile din apropiere (cu preponderenţă Valea Dăii, Valea Ghișagului, Părăul Gugului, Valea Sasului si Valea Prihodiștii). Este astfel de la sine înțeles că adesea, organizațiile ecologiste din oraș sunt de multe ori depășite de situație și nu fac față avalanșei de resturi, care în loc să se împuţineze, se înmulţesc văzând cu ochii.

În acest sens, elevii liceului nostru, au împărţit trecătorilor fluturaşi conţinând citate, îndemnuri și idei menite să contribuie la salvarea activă a naturii, cu atât mai mult cu cât, fiind un oraş situat la poalele munților, un colţ de rai înconjurat de păduri și străbătut de râuri, este nevoie de eforturi colective pentru a păstra intacte frumusețile locului.

Vă reamintim că liceul nostru, sprijinit de Primăria Cugir, a implementat anul acesta o campanie permanentă de colectare selectivă a deșeurilor intitulată ECOCNDP. Prin intermediul acesteia am reușit să creştem gradul de colectare selectivă la nivelul şcolii la 90%. Am dori evident, ca exemplul elevilor noștri să fie urmat de toți cetățenii orașului Cugir.

Le mulțumim pe această cale participanților la marș- și anume elevilor (care au fost deosebit de entuziaşti și deschişi la iniţiativa noastră), profesorilor, Consiliului Elevilor Colegiului Național David Prodan, Primăriei Orașului Cugir, Poliției Cugir, Poliției Locale și Jandarmeriei pentru că au fost alături de noi şi ne-au susţinut în organizarea acestui demers-sperăm noi, educativ pentru toată lumea- și ne-am bucura ca pe viitor să vedem schimbări în bine la nivelul localității în ceea ce priveşte protejarea mediului înconjurător.

Profesor, Alisie Anca


 Urmărește cugirinfo.ro și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Actualitate

Administrație

Știri din zonă

Stiri din Alba

Știrea ta

Politică

Societate

Economie

Sport

Din județ

Cele mai citite știri

cugirinfo, stiri cugir, informatii cugir