cugirinfo, stiri cugir, informatii cugir

Acasă » Economie » Creşterea cu 100 de persoane a numărului de salariaţi de la Uzina Mecanică Cugir, o măsură necesară, susţinută de Guvernul României

Creşterea cu 100 de persoane a numărului de salariaţi de la Uzina Mecanică Cugir, o măsură necesară, susţinută de Guvernul României

Publicat în 02.09.2014 la ora 14:31
  • Interviu cu juristul Cristian CIUTRILĂ – administrator special la SC Uzina Mecanică Cugir SA

Cristian Ciutrila– Domnule Cristian Ciutrilă, în urmă cu câteva luni aţi primit misiunea de administrator special al uneia dintre societăţile comerciale importante aparţinând sectorului industriei de apărare. Ce responsabilitate consideraţi că presupune funcţia în care aţi fost numit şi ce proiecte v-aţi propus pentru perioada care urmează?
– Prin ordin al ministrului Economiei, în urmă cu aproape două luni, am fost numit administrator special la SC Uzina Mecanică Cugir. O funcţie care mă onorează, dar care mă şi obligă, ţinând seama de importanţa pe care această societate aflată în subordinea Companiei Naţionale ROMARM o are pentru sectorul de apărare şi implicit pentru siguranţa naţională. Pentru mine înseamnă implicare şi responsabilitate în gestionarea mai bună a activităţii societăţii, contacte permanente cu conducerea executivă a unităţii, rapoarte lunare legate de activitatea uzinei etc.
Trebuie să recunosc faptul că activitatea legată de SC Uzina Mecanică nu reprezintă pentru mine o noutate, având în vedere că am mai deţinut responsabilităţi în cadrul celor două unităţi cugirene de armament şi muniţie, îndeplinind funcţii în consiliile de administraţie atât la Uzina Mecanică cât şi la Fabrica de Arme. Prin prisma elaborării rapoartelor preliminare asupra activităţii uzinei din calitatea de administrator special, pot să spun ca am constatat stabilitate în activitatea societăţii, accentuată de interesul Guvernului în protejarea şi rezolvarea situaţiei industriei de apărare în ansamblul ei. Când fac această afirmaţie iau în calcul faptul că prin Ordonanţa nr. 25/2014, care se referă la unele măsuri pentru diminuarea arieratelor bugetare ale unor operatori economici din industria de apărare, societăţile de profil, printre care se află şi cea la care ne referim, au fost scutite de datoriile acumulate, fapt ce dovedeşte că o parte din balastul care atârna atât de greu asupra activităţii curente şi viitoare a fost eliminat. În acest sens, este important de semnalat că pentru prima dată un guvern îşi asumă practic realităţile existenţei unor arierate, de altfel, imposibil de valorificat, dând posibilitatea unităţilor din acest sector să-şi revigoreze întreaga activitate.
– Care sunt concluziile la care aţi ajuns la puţinul timp care s-a scurs după primirea misiunii de administrator special?
– Am constatat că uzina îşi achită obligaţiile contractuale faţă de partenerii de afaceri, obligaţiile faţă de instituţiile statului, iar din punct de vedere al activităţii curente rezultatele sunt profitabile, ceea ce ne dă speranţe în buna funcţionare şi dezvoltare a capacităţilor de producţie pe viitor. Concret, datorită şi politicilor guvernamentale, societatea se bucură de încărcare cu comenzi pentru o bună perioadă de timp, fapt ce presupune pe cale de consecinţă menţinerea şi crearea de noi locuri de muncă, lucru esenţial pentru comunitatea locală. De altfel, eforturile mele în calitatea pe care o deţin la UM Cugir s-au concentrat exact în acest sens şi anume de a obţine aprobare din partea Guvernului României pentru suplimentarea numărului de personal, ştiut fiind faptul că acest lucru se obţine exclusiv prin hotărâre de guvern. Luând contact cu realitatea în ceea ce priveşte resursa umană a societăţii, necesară îndeplinirii obligaţiilor contractuale, consider că ţinea şi de obligaţia mea ca împreună cu toţi factorii responsabili, pornind de la sindicat, Romarm şi Ministerul Economiei să susţinem Memorandumul privind suplimentarea numărului de personal la SC Uzina Mecanică Cugir cu aproape 100 de persoane, exclusiv pentru sfera producţie, măsură ce va fi pusă în practică începând de la 1 septembrie a.c. Demersul nostru a fost concretizat prin eforturile deputatului Ioan Dîrzu şi ale subprefectului Cornel Murg, care au contribuit în mod direct la includerea cât mai grabnică pe agenda de lucru a Guvernului, a demersului de concretizare a acestei doleanţe. Toate aceste realizări nu fac decât să se înscrie în programul de guvernare a Executivului condus de premierul Victor Ponta în legătură cu crearea de noi locuri de muncă, continuând de altfel ceea ce s-a început anul trecut la Fabrica de Arme.
– În timpul vizitei pe care a efectuat-o în luna mai la Cugir, ministrul Economiei, Constantin Niţă, a ridicat problema valorificării activelor pe care le deţine SC Uzina Mecanică Cugir. Ce măsuri v-aţi propus în sensul concretizării recomandărilor făcute de ministru?
– Voi aplica în continuare politicile societăţii privind reducerea arieratelor şi valorificarea activelor care, într-un fel sau altul, pe lângă faptul că nu mai sunt folositoare uzinei, creează chiar un balast în buna desfăşurare a activităţii acesteia, existând şi obligaţia de a plăti fără vreun rost taxe şi impozite. Sper ca prin reducerea acestor arierate, din care o bună parte au fost pierderi şi pe baza facilităţilor pe care le conferă Ordonanţa nr. 25/2014, să deschidem posibilităţi pentru noi investiţii în capacităţi de producţie, fapt ce ar permite un grad mai ridicat de comenzi şi implicit crearea de noi locuri de muncă.
– Ce gânduri şi speranţe nutriţi în legătură cu perspectiva de dezvoltare a societăţii al cărei adminstrator special sunteţi?
– Analiza pe ansamblu a activităţii de la SC Uzina Mecanică Cugir îmi permite să acord o estimare optimistă a activităţii de viitor a acestei unităţi de importanţă strategică pentru economia românească. Am constatat că preocuparea pe care o acordăm noi siguranţei acestei unităţi este în consens cu eforturile şi sprijinul permanent pe care Guvernul României îl acordă sectorului industriei de apărare. Faptul că avem încheiate contracte ferme, pe termen lung şi că putem crea noi locuri de muncă pentru cugireni este dovada certă că în preocupările mele şi ale colegilor mei punem pe primul loc fabricile cu oamenii şi interesele lor. De aceea, îi asigurăm atât pe salariaţii de la Uzina Mecanică, cât şi pe cei de la Fabrica de Arme că ne vom canaliza eforturile şi pe viitor pentru ca ei să aibă veniturile şi locurile de muncă asigurate, astfel ca împreună cu familiile lor să ducă o viaţă decentă.

Facebook 

Acest articol a fost citit de 667 ori

Creşterea cu 100 de persoane a numărului de salariaţi de la Uzina Mecanică Cugir, o măsură necesară, susţinută de Guvernul României
5 (100%) 2 votes

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *