Administraţie
Controverse în Consiliul Local Cugir privind majorarea tarifelor la transportul urban de călători
În şedinţa ordinară a Consiliului Local al oraşului Cugir din data de 27.03.2014, proiectul de hotărâre iniţiat de primarul Adrian Teban prin care propunea majorarea tarifelor la transportul urban de călători nu a găsit susţinere din partea consilierilor locali, motiv pentru care a fost respins.
Prin proiectul de hotărâre, primarul Adrian Teban propunea creşterea preţului la bilete de la 1,5 lei/călătorie la 2 lei/călătorie, iar la abonamentele lunare pentru 40 de călătorii la 60 lei/lună, respectiv la 80 de lei/lună pentru 60 de călătorii. De asemenea, era propusă şi o subvenţie pentru persoanele cu vârsta de peste 60 de ani la 50% din valoarea abonamentului. Chiar dacă liberalii au încercat să susţină iniţiativa primarului cu privire la majorarea tarifelor ca fiind justificată, aleşii locali ai PSD, PDL şi PP-DD au venit cu argumente clare care au dovedit că demersul primarului de majorare a tarifelor nu este justificat, cu atât mai mult cu cât contractul de concesiune a transportului local pe rutele interioare este reziliat la ora actuală. Discuţiile pe marginea acestei propuneri de majorare a preţului biletelor au fost destul de aprinse şi prin prisma faptului că o iniţiativă a consilierilor PSD, prin care aceştia propuneau acordarea de bilete gratuite pentru pensionarii din Cugir, este ţinută într-un sertar din primărie, chiar dacă proiectul de hotărâre a fost depus în urmă cu două luni. În cadrul discuţiilor, juristul primăriei nu a putut explica în mod argumentat avizul negativ pe care l-a dat pe proiectul iniţiat de social democraţi, şi de ce unele cerinţe ale sale legate de obligativitatea existenţei unei prognoze vizavi de numărul de beneficiari, costuri şi identificarea sursei bugetare, nu se regăseau în proiectul iniţiat de primar. După cum susţinea primarul Adrian Teban, situaţia este destul de delicată, având în vedere că de trei luni a fost reziliat contractul cu firma locală de transport călători, iar licitaţia ce urmează ar putea să aducă modificări de preţ/bilet de călătorie în avantajul noului operator urban de transport călători.
C. P.

Administraţie
Începând de astăzi, 30 mai 2023, au intrat în vigoare modificări și restricții de circulație pe mai multe străzi din orașul Cugir
Începând de astăzi, 30 mai 2023, șoferii din Cugir trebuie să respecte modificările privind prioritățile de circulație rutieră pe străzile Ion Creangă și Trandafirilor și noile restricții de circulație impuse pe strada Trandafirilor. Restricții de circulație au mai fost instituite pe străzile Viitorului și Nicolae Bălcescu.
• „Cedează trecerea” pe Trandafirilor și „Drum cu prioritate” pe strada Ion Creangă
Primăria Oraşului Cugir a solicitat Inspectoratului de Poliție al Județului Alba – Poliția Orașului Cugir avizul necesar mutării indicatorului rutier “cedează trecerea” de pe strada I. Creangă, nr. 94, pe strada Trandafirilor, nr. 4. Totdată, a fost solicitat avizul amplasării indicatorului “drum cu prioritate” pe strada Ion Creangă, nr. 94. Noile modificări s-au considerat necesare întrucât la orele de vârf se forma o coloană de mașini de aproximativ 150 m pe strada I. Creangă.
Totodată a fost avizată amplasarea, pe ambele sensuri de circulație ale străzii Trandafirilor, a indicatorului rutier “oprirea interzisă”, în vederea fluidizării traficului rutier și evitării ambuteiajelor provocate de autoturismele oprite pe partea carosabilă.
• „Staționarea interzisă” pe străzile Viitorului și N. Bălcescu
Tot de astăzi au fost amplasate mijloace de semnalizare rutieră în zona Spitalului Orășenesc Cugir astfel:
– amplasarea a două indicatoare rutiere “staționarea interzisă” pe ambele sensuri de circulație ale străzii Viitorului, de la intersecția cu strada Nicolae Bălcescu până la Valea Viilor;
– amplasarea a două indicatoare rutiere “staționarea interzisă” pe ambele sensuri de circulație ale străzii Nicolae Bălcescu, de la intersecția cu strada Unirii până la intersecția cu strada Ion Creangă.
Prin aceste noi restricții se urmărește îmbunătățirea condițiilor de trafic în zonă, evitarea de ambuteiaje rutiere, facilitarea circulației autobuzelor și accesului autovehiculelor de intervenție.
După instituirea acestor restricții, accesul pacienților sau aparținătorilor acestora, respectiv al vizitatorilor, cu autoturismele în parcarea din incinta Spitalului Orășenesc Cugir – zona Policlinică este permis zilnic, în intervalul orar 07:00-22:00.
Administraţie
De la 1 ianuarie 2024, impozitele și taxele locale din Cugir vor fi majorate cu 13,8%
Aleșii Cugirului au aprobat pentru anul fiscal 2024 indexarea cu rata inflației de 13,8% a nivelurilor valorilor impozabile, a impozitelor și taxelor locale, a altor taxe și a taxelor speciale care constau într-o anumită sumă în lei.
Potrivit art. 491 alin.1 din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, “în cazul oricărui impozit sau oricărei taxe locale, care constă într-o anumită sumă în lei sau care este stabilită pe baza unei anumite sume în lei, sumele respective se indexează anual, până la data de 30 aprilie, de către consiliile locale, ţinând cont de rata inflaţiei pentru anul fiscal anterior, comunicată pe site-urile oficiale ale Ministerului Finanţelor Publice şi Ministerului Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice”.
Prin comunicatul de presă nr.13/13.01.2023 al Institutului Național de Statistică, s-a comunicat faptul că pentru anul fiscal 2022 rata inflației a fost de 13,8%.
Constantin PREDESCU
Administraţie
SPAS Cugir anunță că între în perioada 4 – 12 mai 2023 se distribuie pachete alimentare destinate categoriilor defavorizate ale populației. Vezi detalii
Serviciul Public de Asistență Socială Cugir vă informează că în perioada 04.05.2023-12.05.2023 se va desfășura activitatea de distribuire pachete alimentare acordate categoriilor defavorizate ale populației, prin intermediul POAD 2018-2021 tranșa VI, astfel :
– între orele 09.00 și 16.00, în zilele lucrătoare, la sediul Băii Sociale din Cugir, str. Gheorghe Asachi, nr.13A
Beneficiarii pachetelor cu produse alimentare distribuite in etapa 1 sunt:
a). familiile și persoanele singure beneficiare de venit minim garantat;
b). persoanele beneficiare de alocație pentru susținerea familiei.
Ridicarea personală a ajutoarelor distribuite sub forma produselor alimentare se face în baza prezentării actului de identitate valabil însoțit de dovada încadrării în categoria de beneficiari (dispoziția Primarului privind stabilirea dreptului pentru beneficiarii de venit minim garantat și alocație pentru susținerea familiei).
Începând cu data de 15.05.2023, după încheierea primei etape, pachetele alimentare rămase vor fi distribuite persoanelor/familiilor aflate temporar în situații critice de viață, respectiv victime ale calamităților, persoane dependente și alte situații asemănătoare și care se află în situații deosebite de vulnerabilitate, în cadrul celei de-a doua etape.
Informații suplimentare se pot obține la nr de telefon: 0258/750764, 0258/750370, 0258/750738.
-
Din judeţacum 2 luni
Mesaje de Paste. SMS-uri, urări şi felicitări pe care le poţi trimite celor dragi de Sfintele Pasti | cugirinfo.ro
-
Mondenacum 5 luni
MESAJE de Crăciun fericit! Urări și felicitări pe care le poți trimite celor dragi | cugirinfo.ro
-
Din judeţacum 4 luni
Cum vor sărbătorii românii Crăciunul și Anul Nou 2021. Ce spune Raed Arafat | cugirinfo.ro
-
Mondenacum 2 luni
Când pică Paștele ortodox și cel catolic în următorii ani | cugirinfo.ro
-
Din judeţacum 2 luni
Mesaje de Paște fericit. SMS-uri urări şi felicitări de Sfintele Pasti pe care le poţi trimite prietenilor | cugirinfo.ro
-
Mondenacum 3 luni
MESAJE de 8 MARTIE, Ziua Femeii. Felicitări, urări și SMS-uri pentru femeile din viața voastră | cugirinfo.ro
-
Actualitateacum 2 luni
MESAJE de 1 Aprilie, Ziua Păcălelilor. FARSE și PĂCĂLELI pe care le poţi transmite prietenilor | cugirinfo.ro
-
Mondenacum 4 luni
Obiceiuri şi tradiţii de Anul Nou: Pluguşorul, Capra, umblatul cu Ursul, Sorcova. Cele mai frumoase obiceiuri din ţara noastră | cugirinfo.ro