Rămâi conectat

Ştiri din zonă

Conacul Barcsay, actualul sediu al Primăriei din Săliștea, va fi restaurat

cugirinfo.ro

Publicat

în

Proiectul de restaurare, în valoare de peste 1,3 milioane de lei, a fost câștigat de SC AXA Reconst SRL Sighetu Marmației, firma care a restaurat și Muzeul Memorial ”Avram Iancu” din Vidra

Marți, 12 septembrie 2017, a fost semnat ordinul de începere a lucrărilor de reabilitare a sediului Primăriei Săliștea, monument istoric, fostă reședință de vară a familiei nobiliare maghiare Barcsay. Conacul va fi reabilitat pe bani europeni, printr-un ambițios proiect depus la Agenția de Finanțare a Investițiilor Rurale.

Lucrările vor fi realizate de SC Axa Reconst SRL Sighetu Marmației, câștigătorul licitației pentru 1.342.170,48 de lei fără TVA. Înființată în 2006, SC Axa Reconst SRL Sighetu Marmației are în palmares renovarea și reabilitarea mai multor biserici monument istoric și clădiri de patrimoniu, majoritatea lucrărilor fiind câștigate în urma licitațiilor desfășurate de Institutul Național al Patrimoniului.

Firma a lucrat la: reabilitarea Muzeului Țării Crișurilor, a bisericuțelor din cretă de la Murflatar, renovarea Bisericii de lemn “Adormirea Maicii Domnului” Lărgăşani, Corbiţa, judeţul Vrancea, strămutarea a trei case-monument de la Curtișoara, din cadrul Muzeului Arhitecturii Populare Gorj: Casa Ceroi – Glodeni, Pivnița de Deal de la Bălănești și Cazania, mutarea bisericii de lemn din satul Broștenița (Fărcășești – Gorj), cu hramul ”Sfântul Ioan Botezătorul”, restaurarea unor monumente din lemn din Maramureș: Biserica monument istoric cu hramul ”Sf. Nicolae” din Săliștea de Sus; restaurarea a două mori, una din Ieud (Moara lui Dunca Boboiog, datată 1571), și una din Berbești (Moara lui Moiș, datată la începutul secolului al XIX-lea), ambele aflate în patrimoniul Muzeului Maramureșului din Sighet, la mănăstirea Agapia, firma a restaurat 17 case monahale, biserica de lemn „Sfinții Îngeri” din Așchileu, județul Cluj etc. La Muzeul Memorial ”Avram Iancu” din Vidra a executat o restaurare în valoare de 3 milioane de lei. Acționarul principal, Vasile Bârlea, este membru al Uniunii Naționale a Restauratorilor de Monumente Istorice.

Potrivit contractului semnat cu Primăria Săliștea, lucrările vor dura 2 ani, care se scurg din momentul semnării contractului. În această iarnă, personalul Primăriei Săliștea își va continua activitatea în vechiul sediu, însă din primăvară va fi relocat în sediul Căminului Cultural.
Proiectul de reabilitare va avea ca sursă de finanțare Programul Național de Dezvoltare Rurală 2014-2020, submăsura 7.6: ”Investiții asociate cu protejarea patrimoniului cultural”. Clădirea de secol XVIII se află, din 2010, pe Lista monumentelor istorice din România. Zbaterea administrației locale din Săliștea durează de mai bine de un an, cei de la AFIR solicitând mai multe clarificări, iar când, în final, anul acesta lucrarea a fost scoasă la licitație, a avut parte și de contestații, clarificate de Consiliul Național pentru Soluționarea Contestațiilor. Oricum, administrația locală din Săliștea se poate mândri că funcționează în cel mai vechi sediu de primărie din județul Alba, imobilul având o vechime de circa 300 de ani.

Potrivit istoricilor, clădirea conacului nobiliar din Săliștea a fost ridicată în perioada de glorie a barocului transilvănean care s-a dezvoltat sub conducerea împărătesei Maria Tereza (1717 – 1780). A fost renovată de mai multe ori după ce, în 1748, a fost arsă, împreună cu anexele gospodărești, în timpul răscoalei țărănești conduse de Horea, Cloșca și Crișan. A fost martor tăcut al uneltirilor împotriva sfântului părinte Sofronie de la Cioara și a vibrat dureros după aceea la fiecare biserică ortodoxă dărâmată de tunurile generalului Bukow. Evenimentele premergătoare Marii Uniri de la 1918 au marcat o nouă distrugere a conacului Barcsay, țăranii revoltați de asuprirea maghiară canalizându-și din nou mânia spre acest imobil în care mai locuia încă un descendent al familiei nobiliare maghiare. Casa Barcsay din Cioara și alte proprietăți, terenuri și păduri, au rămas în proprietatea ungurilor până la reforma agrară din perioada 1921 – 1927, încă vreo cinci ani. În 1923, conacul Barcsay a fost vândut, cu acte în regulă, Primăriei comunei Cioara, actuală Săliștea.

Casa și acareturile familiei Barcsay se întindeau pe o suprafață de 7200 de metri pătrați. Un imens parc înconjura conacul. După venirea comuniștilor la putere, cocheta construcție barocă a fost înghesuită de clădiri utilitare, respectiv un bloc cu două nivele și căminul cultural. Din imensul parc nobiliar a mai rămas, în timp, un gard viu. Oricum, și așa, puține primării de comune din Alba se pot mândri cu un parc pe o suprafață considerabilă!

Proiectul de restaurare propune ca imobilul să păstreze funcțiunile administrative de primărie, dar vor fi create și spații cu destinație culturală, expoziționale și de informare turistică. În pridvorul din fațada principală va fi amenajată o expoziție tematică despre celebrele Tăblițe cu scriere sumeriană, desoperite la Tărtăria. În dreapta holului central va fi amenajat un punct de informare turistică, cu spațiu expozițional permanent. Evident, clădirea va fi restaurată păstrând formele și modelul inițial, inclusiv canaturile geamurilor sau forma specifică a acoperișului. Utilitățile și materialele folosite la restaurare vor fi de secol XXI. La final, clădirea va avea inclusiv facilitățile pentru persoanele cu dizabilități care vor vizita Primăria Săliștea. O bijuterie arhitectonică ce le va vorbi generațiilor viitoare despre istoria acestor locuri.


 Urmărește cugirinfo.ro și pe GOOGLE NEWS


Ştiri din zonă

Nou accident pe Autostrada A1, în apropiere de Orăștie: Un TIR s-a răsturnat după ce a intrat în coliziune cu o autoutilitară înmatriculată în Alba

cugirinfo.ro

Publicat

în

Un accident grav a avut loc miercuri pe autostrada A1 Sebeș-Deva, la kilometrul 341, în direcția către Sebeș, în apropierea localității Turdaș, județul Hunedoara. Centrul INFOTRAFIC din Inspectoratul General al Poliției Române a furnizat informații cu privire la evenimentul tragic.

Potrivit rapoartelor, un ansamblu de vehicule a lovit puternic o autoutilitară, înmatriculată în județuk Alba, care se oprise pe banda de urgență. Coliziunea violentă a avut drept consecință rănirea unei persoane aflate în autoutilitară, care a fost imediat supusă unei evaluări medicale. Circulația rutieră a fost afectată de accident, fiind restricționată pe banda de urgență și pe prima bandă, traficul desfășurându-se acum pe banda numărul 2.

La locul incidentului, pompierii din Detașamentul Deva au intervenit rapid, folosind o autospecială echipată cu apă și spumă, inclusiv cu modul de descarcerare. După evaluarea situației, pompierii au confirmat că accidentul a implicat un autotren și o autoutilitară, iar în urma impactului violent, autotrenul s-a răsturnat periculos.

Conducătorul autoutilitarei implicate în accident a fost examinat medical la fața locului și ulterior transportat la spital de către un echipaj al Serviciului de Ambulanță Județean, care a oferit asistență esențială în această misiune de urgență. Totodată, pompierii militari au luat măsuri specifice pentru a preveni orice izbucnire a incendiilor în această situație critică.


 Urmărește cugirinfo.ro și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Ştiri din zonă

Un autoturism a ars în totalitate pe Autostrada A1, în apropiere de Orăștie, după impactul cu un TIR

cugirinfo.ro

Publicat

în

În dimineața zilei de miercuri, 27 septembrie 2023, pompierii hunedoreni au fost solicitați să intervină pe Autostrada A1, între localitățile Simeria și Orăștie, unde a avut loc un accident rutier între un TIR și un autoturism. În urma impactului, autoturismul a luat foc.

La sosirea echipajelor de pompieri la fața locului, incendiul se manifesta generalizat, la întregul autoturism. Pompierii au lichidat flăcările în circa 10 minute și din fericire, nu s-au înregistrat victime.

Conducătorul autoturismului a fost evaluat medical de către paramedici, fără a se impune transportul acestuia la spital. Pentru această misiune au fost alocate o autospecială de stingere cu apă și spumă și o ambulanță SMURD.


 Urmărește cugirinfo.ro și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Ştiri din zonă

Miercuri, 27 septembrie 2023, locuitorii comunei Săliștea rămân fără apă potabilă. Vezi motivul

cugirinfo.ro

Publicat

în

Miercuri, 27 septembrie 2023, locuitorii din comuna Săliștea rămân fără apă potabilă. Se vor efectua lucrări de spălare-dezinfecție la rezervorul de apă al localității.

„SC APA CTTA SA ALBA – Sucursala Cugir informează consumatorii că în data de 27.09.2023, furnizarea apei va fi întreruptă în satul Săliștea, din cauza lucrărilor de spălare-dezinfecție ale rezervorului de apă al localității, între orele 10.00-20.00. Rugăm consumatorii să-și asigure rezerva de apă necesară pe perioada întreruperii.

La reluarea furnizării cu apă potabilă, este posibil să apară depășiri ale parametrului turbiditate, caz în care rugăm clienții să utilizeze apa numai în scopuri menajere. Eventualele perturbații și zonele în care apar acestea trebuie semnalate imediat la numărul de telefon: 0258751139, în vederea intervenției.

Vă mulțumim pentru înțelegere și ne cerem scuze pentru orice disconfort creat”, au transmis reprezentanții APA CTTA Alba.


 Urmărește cugirinfo.ro și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Actualitate

Administrație

Știri din zonă

Stiri din Alba

Știrea ta

Politică

Societate

Economie

Sport

Din județ

Cele mai citite știri

cugirinfo, stiri cugir, informatii cugir