Ştiri din zonă
Conacul Barcsay, actualul sediu al Primăriei din Săliștea, va fi restaurat
Proiectul de restaurare, în valoare de peste 1,3 milioane de lei, a fost câștigat de SC AXA Reconst SRL Sighetu Marmației, firma care a restaurat și Muzeul Memorial ”Avram Iancu” din Vidra
Marți, 12 septembrie 2017, a fost semnat ordinul de începere a lucrărilor de reabilitare a sediului Primăriei Săliștea, monument istoric, fostă reședință de vară a familiei nobiliare maghiare Barcsay. Conacul va fi reabilitat pe bani europeni, printr-un ambițios proiect depus la Agenția de Finanțare a Investițiilor Rurale.
Lucrările vor fi realizate de SC Axa Reconst SRL Sighetu Marmației, câștigătorul licitației pentru 1.342.170,48 de lei fără TVA. Înființată în 2006, SC Axa Reconst SRL Sighetu Marmației are în palmares renovarea și reabilitarea mai multor biserici monument istoric și clădiri de patrimoniu, majoritatea lucrărilor fiind câștigate în urma licitațiilor desfășurate de Institutul Național al Patrimoniului.
Firma a lucrat la: reabilitarea Muzeului Țării Crișurilor, a bisericuțelor din cretă de la Murflatar, renovarea Bisericii de lemn “Adormirea Maicii Domnului” Lărgăşani, Corbiţa, judeţul Vrancea, strămutarea a trei case-monument de la Curtișoara, din cadrul Muzeului Arhitecturii Populare Gorj: Casa Ceroi – Glodeni, Pivnița de Deal de la Bălănești și Cazania, mutarea bisericii de lemn din satul Broștenița (Fărcășești – Gorj), cu hramul ”Sfântul Ioan Botezătorul”, restaurarea unor monumente din lemn din Maramureș: Biserica monument istoric cu hramul ”Sf. Nicolae” din Săliștea de Sus; restaurarea a două mori, una din Ieud (Moara lui Dunca Boboiog, datată 1571), și una din Berbești (Moara lui Moiș, datată la începutul secolului al XIX-lea), ambele aflate în patrimoniul Muzeului Maramureșului din Sighet, la mănăstirea Agapia, firma a restaurat 17 case monahale, biserica de lemn „Sfinții Îngeri” din Așchileu, județul Cluj etc. La Muzeul Memorial ”Avram Iancu” din Vidra a executat o restaurare în valoare de 3 milioane de lei. Acționarul principal, Vasile Bârlea, este membru al Uniunii Naționale a Restauratorilor de Monumente Istorice.
Proiectul de reabilitare va avea ca sursă de finanțare Programul Național de Dezvoltare Rurală 2014-2020, submăsura 7.6: ”Investiții asociate cu protejarea patrimoniului cultural”. Clădirea de secol XVIII se află, din 2010, pe Lista monumentelor istorice din România. Zbaterea administrației locale din Săliștea durează de mai bine de un an, cei de la AFIR solicitând mai multe clarificări, iar când, în final, anul acesta lucrarea a fost scoasă la licitație, a avut parte și de contestații, clarificate de Consiliul Național pentru Soluționarea Contestațiilor. Oricum, administrația locală din Săliștea se poate mândri că funcționează în cel mai vechi sediu de primărie din județul Alba, imobilul având o vechime de circa 300 de ani.
Potrivit istoricilor, clădirea conacului nobiliar din Săliștea a fost ridicată în perioada de glorie a barocului transilvănean care s-a dezvoltat sub conducerea împărătesei Maria Tereza (1717 – 1780). A fost renovată de mai multe ori după ce, în 1748, a fost arsă, împreună cu anexele gospodărești, în timpul răscoalei țărănești conduse de Horea, Cloșca și Crișan. A fost martor tăcut al uneltirilor împotriva sfântului părinte Sofronie de la Cioara și a vibrat dureros după aceea la fiecare biserică ortodoxă dărâmată de tunurile generalului Bukow. Evenimentele premergătoare Marii Uniri de la 1918 au marcat o nouă distrugere a conacului Barcsay, țăranii revoltați de asuprirea maghiară canalizându-și din nou mânia spre acest imobil în care mai locuia încă un descendent al familiei nobiliare maghiare. Casa Barcsay din Cioara și alte proprietăți, terenuri și păduri, au rămas în proprietatea ungurilor până la reforma agrară din perioada 1921 – 1927, încă vreo cinci ani. În 1923, conacul Barcsay a fost vândut, cu acte în regulă, Primăriei comunei Cioara, actuală Săliștea.
Casa și acareturile familiei Barcsay se întindeau pe o suprafață de 7200 de metri pătrați. Un imens parc înconjura conacul. După venirea comuniștilor la putere, cocheta construcție barocă a fost înghesuită de clădiri utilitare, respectiv un bloc cu două nivele și căminul cultural. Din imensul parc nobiliar a mai rămas, în timp, un gard viu. Oricum, și așa, puține primării de comune din Alba se pot mândri cu un parc pe o suprafață considerabilă!
Proiectul de restaurare propune ca imobilul să păstreze funcțiunile administrative de primărie, dar vor fi create și spații cu destinație culturală, expoziționale și de informare turistică. În pridvorul din fațada principală va fi amenajată o expoziție tematică despre celebrele Tăblițe cu scriere sumeriană, desoperite la Tărtăria. În dreapta holului central va fi amenajat un punct de informare turistică, cu spațiu expozițional permanent. Evident, clădirea va fi restaurată păstrând formele și modelul inițial, inclusiv canaturile geamurilor sau forma specifică a acoperișului. Utilitățile și materialele folosite la restaurare vor fi de secol XXI. La final, clădirea va avea inclusiv facilitățile pentru persoanele cu dizabilități care vor vizita Primăria Săliștea. O bijuterie arhitectonică ce le va vorbi generațiilor viitoare despre istoria acestor locuri.

Ştiri din zonă
Trafic îngreunat pe Autostrada A1, pentru mai multe zeci de minute, după ce o autoutilitară s-a răsturnat pe sensul de mers Sebeș-Orăștie
Pompierii militari din Sebeș au fost solicitați să intervină, luni după-amiază, după ce o autoutilitară a derapat și să răsturnat pe Autostrada A1, sensul de mers Șebeș-Orăștie.
„Detașamentul de pompieri Sebeș intervine pentru asigurarea măsurilor specifice la un accident rutier produs pe Autostrada A1, km 326, sens Sebeș-Oraștie. Este vorba despre o autoutilitară rasturnată pe partea carosabilă, fară persoane încarcerate. Forțe alocate: 1 x ASAS și 1 x EPA”, a transmis ISU Alba.
Ştiri din zonă
Traficul a fost îngreunat pe Autostrada A1 pentru mai multe ore, după ce un autocamion și un autoturism au intrat în coliziune, pe sensul de mers Sebeș-Orăștie
Un accident rutier s-a produs, vineri, 13 iunie 2025, pe Autosrada A1, sensul de mers Sebeș-Orăștie. Un autoturism a întrat în coliziune cu un autocamion, care transporta lemne.
„Detașamentul de pompieri Sebeș intervine pentru asigurarea măsurilor specifice și prim ajutor medical la un accident rutier produs pe Autostrada A1, km 292, pe sensul de mers Sebeș-Orăștie. Din informațiile preliminare în accident ar fi implicate un autocamion si un autoturism, faăa persoane încarcerate. Forțe alocate: 1 x ASAS, 1 x Descarcerare și 1 x EPA”, a transmis ISU Alba.
Ştiri din zonă
Binecuvântarea casei parohiale, din parohia Ceru Băcăinți
Cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Irineu, Arhiepiscop al Alba Iuliei, luni 9 iunie 2025, în a doua zi de Rusalii, a avut loc slujba de binecuvântare a casei parohiale din parohia Ceru Băcăinți cu filia Curpeni, protopopiatul Sebeș.
Slujba a fost oficiată începând cu ora 17.00 de către părintele protopop Ionel Arsu, ca delegat al Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Irineu, părintele prof. univ. dr. Ovidiu Panaite, cadru didactic universitar la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Alba Iulia, părintele Răzvan Oprea, preot al parohiei Băcăinți, și subsemnatul, preot al parohiei Ceru Băcăinți.
La finalul slujbei, părintele protopop Ionel Arsu a transmis mesajul de binecuvântare al Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Irineu. De asemenea, în calitate de paroh, am adus mulțumiri Întâistătătorului Eparhiei noastre, autorităților locale, precum și tuturor celor care au sprijinit lucrările efectuate în decursul ultimilor ani.
Casa parohială din localitatea Ceru Băcăinți a fost amenajată și dotată cu toate cele necesare în urma înfrumusețării edificiului care a îndeplinit în trecut a găzduit elevii școlii primare din satul Curpeni. Lucrările au fost realizate în decursul ultimilor cinci ani, edificiul fiind dat în folosință gratuită de către Primăria Comunei Ceru Băcăinți. Operațiunile de amenajare și înfrumusețare s-au desfășurat prin implicarea autorităților locale și a bunilor credincioși, precum și cu sprijinul unor oameni de bine care și-au conjugat eforturile pentru realizarea acestui obiectiv important pentru comunitatea parohiei noastre.
Pr. paroh Remus Stoica
-
Mondenacum 10 luni
Mesaje de Sfânta Maria 2024. URĂRI, FELICITĂRI și SMS-uri care pot fi trimise persoanelor care își serbează onomastica | cugirinfo.ro
-
Mondenacum 2 luni
Când pică Paștele ortodox și cel catolic 2026, dar și în următorii ani | cugirinfo.ro
-
Din judeţacum 2 luni
MESAJE de Sfântul Gheorghe 2025. SMS-uri, urări şi felicitări pe care le poţi transmite celor dragi de ziua numelui | cugirinfo.ro
-
Administraţieacum 9 luni
Premiu simbolic oferit de Primărie unor societăți comerciale din Cugir, cu prilejul aniversării a 225 de ani de tradiție industrială a orașului
-
Mondenacum 4 săptămâni
Sfinții Constantin și Elena 2025. FELICITARI, MESAJE și URARI pentru cei care își sărbătoresc onomastica | cugirinfo.ro
-
Sportacum 6 luni
Triumf pentru șahiștii de la Metalurgistul Cugir, la „Cupa de Iarnă” desfășurată la Sibiu
-
Din judeţacum 2 luni
Când sunt Floriile Ortodoxe și Catolice în următorii ani | cugirinfo.ro
-
Sportacum 8 luni
„Roș-albaștrii” – remiză externă, după un meci nebun: ACS Mediaș – Metalurgistul Cugir 2-2 (0-0)