Ştiri din zonă
Comemorarea bătăliei de pe Câmpul Pâinii: O victorie importantă a creștinătății împotriva expansiunii otomane în Europa
Ieri, 13 octombrie 2020, în condițiile impuse de măsurile de prevenție privind răspândirea epidemiei SARS-COV-2, la limita județelor Hunedoara și Alba a fost organizată comemorarea bătăliei din anul 1479 de pe Câmpul Pâinii.
„Acțiunea a fost mai puțin popularizată tocmai pentru a respecta măsurile de prevenție”, ne-a declarat Mihai Căstăian – directorul Muzeului de Istorie din Orăștie, artizanul organizării acestor manifestări. Cei 20 de participanți au reprezentat fundații, asociații și autorități locale din Geoagiu, Orăștie, Cugir, Șibot și Alba Iulia. Evenimentul a cuprins o evocare istorică, o rugăciune pentru cei 10.000 de creștini, care și-au adus tributul de sânge pe mănoasele pământuri ale Câmpului Pâinii.
A fost evocată figura eroică a participanților la bătălie, dar și importanța unirii forțelor transilvănene și bănățene în lupta antiotomană astfel încât victoriei obținute i-au urmat o jumătate de veac de pace și prosperitate. Delegații prezenți reprezentând: Cultul Eroilor Orăștie, Asociația Cadrelor militare în rezervă ”Nicolae Macici” Orăștie, Cultul Eroilor Alba Iulia, ASTRA Alba Iulia, Asociația Pro – Cugir, Societatea ,,Vinereana”, Cavalerii templieri ”Santa Cruce” Deva, Composesoratul grăniceresc Cugir, Prea cucernicul părinte Șandru Cosmin, Primarul comunei Șibot – Marcel Filimon, Primarul orașului Geoagiu – Vasile Cărăguț, s-au deplasat la monumentul din gara CFR unde au fost depuse jerbe și aprinsă candela neuitării.
Cu toate vicisitudinile sanitare și ale vremii nefavorabile participanții au fost întru totul de acord, să perpetueze lanțul comemorărilor, ca și un gest de vie recunoștință față de cei care cu prețul vieții acum 500 de ani au salvat încă odată, glia străbună.
Bătălia de pe Câmpul Pâinii reprezintă un moment de referință din istoria Transilvaniei, care consfințește o victorie importantă a creștinătății împotriva expansiunii otomane. O puternică oaste (c. 40.000 oşteni) condusă de paşa de Vidin, Ali Mihaloglu şi Iskender bey trece Dunărea pe la Orşova. Alături de un corp de oaste muntean condus de Basarab Ţepeluş (1474 – 1475, 1478 – 1482), atacă Transilvania. Înaintează pe Valea Oltului, mergând până la confluenţa cu Lotrul, după care, se despart, pentru a cuprinde o arie cât mai largă. Oastea condusă de Ali bey coboară pe Valea Sebeşului, cealaltă, condus de Iskender bey, coboară spre Haţeg şi Caransebeş. Acestea atacă şi jefuiesc Sebeş, Alba Iulia, Haţeg şi Hunedoara, după care fac joncţiunea pe Valea Mureşului. Lângă Orăştie, otomanii au întâlnit armata creştină, din care făceau parte trupele voievodului Transilvaniei Ştefan Báthory de Ecsed (1479 – 1493), oastea condusă de primarul Sibiului, Georg Hecht, un mic corp ce avea în frunte pe comitele Timişoarei şi căpitanul general al armatelor maghiare, Pavel Chinezul (Pál Kinizsi), un grup de munteni, strânşi de fostul domn Laiotă Basarab, alături de sârbii despotului Vuk Branković (1471 – 1497), în total 12.000 – 15.000 de oşteni. Lupta se dă pe Câmpul Pâinii, între Șibot și Orăştiei. Oastea creştină era flancată de steagurile secuieşti şi de banderiile nobiliare, în stânga, şi de steagurile săseşti şi româneşti, pe dreapta, în centru aflându-se cavaleria grea. Trupele voievodului Ştefan Báthory dau primul atac, cea mai mare parte a muntenilor, plasaţi în fruntea oştilor otomane, fiind ucisă. Ele sunt copleşite de oastea otomană net superioară. În pragul unei catastrofe, Pavel Chinezul atacă fulgerător din spatele oştirii otomane şi obţine o victoria, mai mult de jumătate din oastea otomană căzând pe câmpul de bătălie. Cei rămaşi se retrag în neorânduială, fiind urmăriţi de creştini până la graniţă. Bătălia are un important ecou, atacurile otomane asupra Transilvaniei se răresc, iar cele care au loc sunt mai puţin primejdioase.
Câmpul Pâinii se va transforma cu timpul într-un loc de pelerinaj, într-un ţinut de legendă care nu doar a născut eroi, ci şi i-a întreţinut. Trubadurii le-au cântat vitejia în strune, cronicarii le-au eternizat numele pe piedestalul istoriei, oamenii de rând ai locului i-au dat copiilor ca exemplu de luptă, de dârzenie, de neînfricare. Istoriografia română şi maghiară i-au recuperat, dar i-au şi revendicat, rând pe rând.
Constantin PREDESCU

Ştiri din zonă
O parte a carosabilului situat în vecinătatea văii Drejman, din Săliștea, s-a surpat din cauza lucrărilor la rețeaua de canalizare
O porțiune din carosabiluol situat în vecinătatea văii Drejman s-a surpat joi, 8 mai 2025, la Săliștea. Incidentul a fost anunțat de reprezentanții primăriei.
În zonă se execută lucrări la canalizare, fapt ce a dus la surparea unei porțiuni de stradă. Localnicii au fost atenționați să circule cu prudență, iar mașinile cu greutate mai mare de 3,5 tone nu au voie să circule pe această porțiune până marți, 13 mai 2025, când se va termina de turnat betonul.
”Circulați cu ATENȚIE! Pe Drejman, în zona casei lui Grozav Cristian s-a surpat o parte din drum, cauzată de lucrările de canalizare. Vă rugăm circulați cu atenție și prudentă pentru a evita evenimentele neplăcute. Mașinile cu greutate mai mare de 3,5 tone vă rugăm evitați deplasarea pe tronsonul respectiv, până MARȚI când se va termina de turnat betonul. Haideți să fim responsabili și să evităm posibilele accidente”, au transmis reprezentanții primăriei Săliștea.
Ştiri din zonă
Accident rutier, pe DN 7: Un autoturism s-a răsturnat în afara părții carosabile, în zona localității Cioara
Un accident rutier s-a produs marți, 6 mai 2025, în jurul orei 15.15, pe Drumul Național 7, în zona localității Cioara. Un autoturism s-a răsturnat în afara părții carosabile.
„Detașamentul de pompieri Sebeș intervine pentru asigurarea măsurilor specifice și prim ajutor medical la un accident rutier produs DN 7, zona localității Cioara. Este vorba despre un autoturism care ar fi părăsit partea carosabilă, fară persoane încarcerate. Forte alocate: 1 x ASAS si 1 x EPA”, a transmis ISU Alba.
Ştiri din zonă
Rețeaua de canalizare din Șibot și Balomiru de Câmp a fost finalizată
Miercuri, 30 aprilie 2025 au fost recepționate lucrările de realizare a rețelei de canalizare și a stațiilor de euprare aferente în Șibot și Balomiru de Câmp.

Anunțul a fost făcut de reprezentanții administrației locale din comuna Șibot. Potrivit acestora, de acum cetățenii celor două sate se pot conecta la rețeaua de canalizare.
Investiția a fost în valoare de aproape 18 milioane de lei și are următorii indicatori totalizatori tehnici:
Localitatea Șibot
– total lungime rețea de canalizare 11743 ml
– total lungime conductă refulare 2110 ml
– numar de cămine de vizitare -392 buc;
– 3 subtraversari drumuri;
Localitatea Balomiru de Camp
– total lungime rețea de canalizare 4581ml
– total lungime conductă refulare 1260 ml
– 9 subtraversari drumuri (din care o subtraversare de autostrada)
– 2 subtraversari calea ferata
– 6 subtraversari de cursuri de apa
– 1 subtraversare de gaz
Racorduri – 750 buc
Camine de vizitare – 392 buc;
Statii de pompare ape uzate – 5 buc.
-
Mondenacum 9 luni
Mesaje de Sfânta Maria 2024. URĂRI, FELICITĂRI și SMS-uri care pot fi trimise persoanelor care își serbează onomastica | cugirinfo.ro
-
Mondenacum 3 săptămâni
Când pică Paștele ortodox și cel catolic 2026, dar și în următorii ani | cugirinfo.ro
-
Din judeţacum 3 săptămâni
MESAJE de Sfântul Gheorghe 2025. SMS-uri, urări şi felicitări pe care le poţi transmite celor dragi de ziua numelui | cugirinfo.ro
-
Administraţieacum 8 luni
Premiu simbolic oferit de Primărie unor societăți comerciale din Cugir, cu prilejul aniversării a 225 de ani de tradiție industrială a orașului
-
Mondenacum 12 luni
Sfinții Constantin și Elena 2024. FELICITARI, MESAJE și URARI pentru cei care își sărbătoresc onomastica | cugirinfo.ro
-
Sportacum 5 luni
Triumf pentru șahiștii de la Metalurgistul Cugir, la „Cupa de Iarnă” desfășurată la Sibiu
-
Sportacum 7 luni
„Roș-albaștrii” – remiză externă, după un meci nebun: ACS Mediaș – Metalurgistul Cugir 2-2 (0-0)
-
Din judeţacum 3 săptămâni
Când sunt Floriile Ortodoxe și Catolice în următorii ani | cugirinfo.ro