Rămâi conectat

Actualitate

“Combate Şomajul”, un proiect lansat la Cugir, menit să conducă la formare profesională şi creşterea gradului de ocupare pe piaţa muncii

Redacția Cugirinfo.ro

Publicat

în

  • Interviu cu economist Irina MARCU – manager de proiect

Irina Marcu economist– De unde a pornit ideea promovării unei iniţiative atât de valoroase, aşa cum este proiectul “Combate şomajul”?
– S-a ţinut seama de faptul că dezvoltarea resurselor umane pentru integrarea durabilă pe piaţa muncii se realizează prin promovarea învăţării continue şi dezvoltarea sistemelor de educaţie şi formare, de asigurare a competenţelor cheie şi a corelării acestora cu cerinţele pieţei muncii, creşterea oportunităţilor de ocupare şi promovarea culturii antreprenoriale, consilierea profesională şi furnizarea de servicii de mediere, acestea având efecte pe termen lung pe piaţa muncii. Este necesar ca populaţia din locaţiile de implementare vizate de proiect să beneficieze de formare profesională adaptată la nevoile lor şi să fie instruită pentru a dobândi competenţele solicitate în acest moment de mediul economic regional şi de evoluţia în perspectiva economiei româneşti.
S-a luat în considerare solicitarea Colegiului Tehnic “I.D. Lăzărescu” Cugir, o instituţie de învăţământ ce se bazează pe o experienţă relevantă în derularea proiectelor finanţate din fonduri structurale, inclusiv POSDRU, astfel, activitatea solicitantului fiind axată pe educarea, formarea şi calificarea tinerilor în diverse meserii. Pentru a spori aportul faţă de creşterea calităţii umane, instituţia a devenit membră a Pactului Regional pentru Ocupare şi Incluziune Socială, ceea ce oferă posibilitatea aplicării în parteneriat şi pe alte axe ale
POSDRU, astfel aducând o contribuţie substanţială dezvoltării resursei umane din regiunea Centru, implementând măsuri destinate îmbunătăţirii aptitudinilor şi nivelului de educaţie, în special al tinerilor şi femeilor din zona în care funcţionează.
Instituţia dispune de un număr mare de personal cu experienţă, atât în formarea şi educarea tinerilor, cât şi în implementarea unei serii de proiecte îndreptate spre îmbunătăţirea aptitudinilor acestora şi creşterea oportunităţilor de ocupare pe piaţa muncii, la care a participat în calitate de solicitant sau partener.
– Care a fost motivaţia alegerii ca partener în proiect a unui liceu din judeţul Hunedoara şi anume Colegiul Tehnic “Alexandru Borza” din Geoagiu?
– Colegiul Tehnic Agricol „Alexandru Borza” Geoagiu este o unitate de învăţământ care şi-a început activitatea în anul 1891 şi până în prezent şi-a diversificat nivelurile de pregătire şcolară a elevilor, ţinând pasul cu realităţile economice şi sociale precum şi cu oferta de pe piaţa muncii. Colegiul are la bază o experienţă de peste 6 ani în implementarea proiectelor care au avut drept scop îmbunătăţirea calităţii vieţii persoanelor aparţinând grupurilor vulnerabile, în special a tinerilor, a căror educaţie este obiectul său principal de activitate şi dezvoltarea comunităţilor din zonele rurale. De asemenea, formarea profesională a adulţilor a devenit, în noua conjunctură economică a zonei noastre, o prioritate, partenerul ieşind în întâmpinarea acestei nevoi prin implicarea sa în diferite proiecte care vizează aceste activităţi destinate dezvoltării umane. În acest sens, partenerul s-a înscris în Pactul Regional pentru Ocupare şi Incluziune Socială Regiunea Vest, având astfel posibilitatea aplicării în parteneriat şi pe alte axe ale
POSDRU. Colegiul Tehnic Agricol „Alexandru Borza” Geoagiu dispune de un număr mare de specialişti cu vechime de peste 5 ani, fiind implicat ca partener în implementarea a peste 10 proiecte cu finanţare europeană.
– Ce ne puteţi spune despre cel de-al doilea partener în proiect şi anume Asociaţia “Pro Factum” Alba Iulia ?
– Asociaţia “Pro Factum” Alba Iulia este o organizaţie neguvernamentală, nonprofit şi apolitică,
înfiinţată în 2010. Membrii asociaţiei, cu o experienţă de peste 5 ani, au fost implicaţi direct în activităţi de evaluare, contractare şi monitorizare a proiectelor cofinanţate prin programele Phare 2004 – 2006, precum şi în elaborarea, evaluarea, monitorizarea şi implementarea proiectelor co-finanţate prin FSE-POSDRU. Asociaţia derulează acţiuni, iniţiative, activităţi, studii, pentru a atinge obiective precum: informarea publicului larg asupra beneficiilor generate de integrarea României la Uniunea Europeană; sprijinirea acţiunilor legate de promovarea drepturilor omului, a egalităţii de şanse şi a nediscriminării; participarea la acţiuni privind realizarea parteneriatelor strategice la nivel local cu alte ONG-uri şi cu autorităţi locale.
– Care sunt obiectivele proiectului şi care sunt grupurile ţintă vizate?
– Obiectivul general al proiectului este îmbunătăţirea capacităţii de ocupare a persoanelor în căutarea unui loc de muncă, a persoanelor inactive şi a şomerilor, în special de lungă durată pentru un grup ţintă cu domiciliul în mediul urban şi rural din regiunea Centru, jud. Alba şi regiunea Vest, jud. Hunedoara, format din 600 de persoane. Ca obiective specifice putem aminti: Facilitarea accesului la servicii specializate de informare, orientare, consiliere privind cariera pentru un grup ţintă de 600 de persoane din mediul urban şi rural, format din 200 de persoane inactive şi persoane în căutarea unui loc de muncă şi 400 de şomeri (din care 60 de şomeri, 30 de şomeri tineri, 90 de şomeri tineri de lungă durată şi 220 de şomeri adulţi de lungă durată). Un alt obiectiv îl reprezintă dezvoltarea resurselor umane în zonele urbane şi rurale din regiunea Centru, jud. Alba şi regiunea Vest, jud. Hunedoara, prin facilitarea accesului la programe de formare profesională corelate cu cerinţele pieţei muncii din zonă, pentru un grup ţintă de 560 de persoane format din: 190 de persoane inactive şi persoane în căutarea unui loc de muncă şi 370 de şomeri (din care 55 de şomeri, 25 de şomeri tineri, 80 de şomeri tineri de lungă durată şi 210 şomeri adulţi de lungă durată).
Tot în cadrul proiectului se urmăreşte creşterea oportunităţilor de ocupare prin furnizarea unor servicii de mediere pentru 300 de persoane, din care 85 plasate şi 100 îndrumate spre alte forme de învăţământ şi promovarea culturii antreprenoriale prin furnizarea de asistenţă şi consiliere pentru 150 de persoane în vederea iniţierii a 21 de noi afaceri.
Iar un ultim obiectiv face referire la îmbunătăţirea iniţiativelor locale privind dezvoltarea resurselor umane prin corelarea dintre aptitudinile individuale, nivelul de educaţie şi potenţialul de muncă în vederea creşterii ratei de ocupare, prin înfiinţarea a două centre în care vor fi desfăşurate activităţi destinate grupurilor dezavantajate.
– Vă rugăm să ne faceţi câteva precizări legate de activităţile necesare atingerii obiectivelor şi despre sustenabilitatea proiectului.
– Pentru atingerea obiectivelor se va derula un set de activităţi integrate care vizează dezvoltarea resurselor umane pentru integrarea durabilă pe piaţa muncii prin promovarea învăţării continue şi dezvoltarea sistemelor de educaţie şi formare corelate cu cerinţele pieţei muncii, prin promovarea culturii antreprenoriale, a consilierii profesionale şi serviciilor de mediere, acestea având efecte pe termen lung pe piaţa muncii şi diversificând opţiunile de angajare. Dintre activităţi aş enumera: Managementul Proiectului, ca o activitate transversală, desfăşurată pe toată perioada de implementare a proiectului, Promovarea obiectivelor, activităţilor şi rezultatelor estimate ale proiectului, activitate transversală, desfăşurată pe toată perioada de implementare a proiectului, Informare, consiliere şi orientare privind cariera. Se derulează pe parcursul a 14 luni de implementare, Furnizare programe de formare profesională. Se derulează pe parcursul a 15 luni de implementare, Furnizare servicii de mediere în vederea creşterii ratei de ocupare. Această activitate se derulează pe parcursul a 13 luni de implementare, Asistenţă şi consiliere pentru iniţierea unei afaceri, va fi realizată de către experţi angajaţi, de-a lungul celor 13 luni de implementare ale acesteia şi are drept scop asistarea şi consilierea unui număr de 150 de persoane din grupul ţintă instruit şi certificat în vederea iniţierii a 21 de afaceri/activităţi independente.
În ceea ce priveşte sustenabilitatea proiectului, experienţa acumulată în acest proiect reprezintă un punct de plecare în vederea creării unui proiect de o mai mare amploare în domeniul formării profesionale continue în mediul rural şi urban cu posibilitatea de extindere la alte nivele şi la un grup ţintă mai numeros. La încheierea asistenţei financiare şi tehnice necesare susţinerii acestui proiect persoanele aparţinând grupurilor ţintă, beneficiare ale cursurilor de formare, ale serviciilor integrate de consiliere şi orientare privind cariera vor dobândi un nivel de cunoştinţe şi abilităţi ce le va permite să se integreze pe piaţa muncii, crescând nivelul de ocupare în regiunile în care se desfăşoară proiectul.
După finalizarea prezentului proiect, se va urmări continuitatea activităţilor de tipul celor din proiect din fonduri proprii, fonduri atrase (sponsorizări, subvenţii) şi/sau fonduri nerambursabile în contextul unor viitoare proiecte, inclusiv din fonduri europene prin depunerea de aplicaţii orientate pe detalierea şi dezvoltarea unor componente sau module de curs care să îmbunătăţească competenţele dobândite de participanţii la activităţile proiectului sau să se asigure replicarea activităţilor proiectului în alte regiuni de dezvoltare.
– Ce rezultate anticipaţi?
– Avem nişte calcule în acest sens care presupun: 560 de persoane instruite şi certificate ANC, 300 de persoane mediate în vederea creşterii ratei de ocupare, 100 de persoane îndrumate spre alte forme de învăţământ, 150 de persoane asistate şi consiliate în vederea înfiinţării unei firme, 21 de firme înfiinţate în cadrul proiectului.
– Vă doresc mult succes!


 Urmărește cugirinfo.ro și pe GOOGLE NEWS


Actualitate

Între 20 și 22 iunie 2025, Cugirul va găzdui o nouă ediție a Festivalului Cetăților Dacice

cugirinfo.ro

Publicat

în

Între 20 și 22 iunie 2025, Festivalul Cetăților Dacice își va deschide din nou porțile, readucând la viață mituri, legende și fapte de arme ce vor trezi mândria străbună în sufletul fiecărui participant.

Vor răsuna pași de legionari romani și strigăte de războinici daci, în vreme ce nimfele vor dansa ritualic în lumina torțelor. Asediul Cetății Singidava va fi reînscenat, iar fumul rugului dacic se va înălța, ca-n vechime, purtând către zei mesajul curajului și al onoarei.

Meșteșugari iscusiți vor da viață taberelor antice, iar copiii — pui de daci — vor învăța să descopere povestea neamului din care se trag. Decathlonul Dacic va pune la încercare vitejia și spiritul de echipă, într-o întrecere ce va aminti de vechile olimpiade ale cetăților.

Seara, spectacolul Rugului Dacic va transforma noaptea în legendă, iar cântecul, dansul și focul vor scrie povești de neuitat pe cerul Cugirului. Sub semnul Lupului Dacic, orașul va vibra de istorie, tradiție și spirit comunitar.

Festivalul Cetăților Dacice 2025 va fi, din nou, o călătorie în timp, o pledoarie pentru identitate, o lecție vie despre rădăcinile noastre adânci, despre eroii și credințele unui popor care a știut mereu să-și păstreze sufletul liber, se arată într-un comunicat al organizatorilor.


 Urmărește cugirinfo.ro și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Actualitate

Un recidivist din Cugir se întoarce la închisoare, după ce a amenințat și mușcat de mână un polițist

cugirinfo.ro

Publicat

în

Un recidivist din Cugir va întoarce la închisoare după ce a ultragiat un polițist. Sorin Adrian M. a fost a fost condamnat, la Judecătoria Alba Iulia, la pedeapsa de 2 ani de închisoare, în regim de detenție.

Bărbatul mai trebuie să îi plătească polițistului suma de 5.000 de lei daune morale. Incidentul a avut loc în 18 iunie 2022, când un echipaj mixt de poliție s-au prezentat în Cugir pentru a verifica măsura preventivă a arestului la domiciliu a unei persoane.

În timp ce se deplasau în zona unde se afla domiciliul celui pe care trebuiau să îl verifice, polițiștii au observat un grup de aproximativ cinci persoane având în mână sticle cu băutură alcoolică.

„Una dintre aceste persoane, s-a postat în fața autospecialei de poliție și a gesticulat că aruncă cu sticla în aceasta. În momentul în care ag. șef principal de poliție a încercat identificarea acestuia și imobilizarea, în vederea conducerii la sediul poliției, inculpatul a devenit agitat și recalcitrant, amenințând și exercitând acte de violență asupra agentului șef principal de poliție, mușcându-l de antebrațul drept (cauzându-i leziuni care au necesitat pentru vindecare 3-4 zile de îngrijiri medicale) și lovindu-l cu pumnul în zona gâtului”, se precizează în rechizitoriul procurorilor.

Cel de-al doilea polițist a declarat, ulterior, că persoana respectivă a venit în dreptul portierei și le-a adus injurii spunând „bai p… voi știți că eu astăzi m-am liberat din pușcărie”, ocazie cu care i-au cerut să se legitimeze.

„A devenit agitat și recalcitrant, l-a amenințat cu acte de violență cu voce tare și încercând să îi lovească, dar era ținut să nu ajungă la ei de către persoanele cu care se afla. În acel moment, în timp ce au încercat să stabilească identitatea persoanei recalcitrante, acesta s-a apropiat și i-a îmbrâncit, motiv pentru care au luat decizia de a-l imobiliza în vederea conducerii la sediul poliției”, a spus polițistul, chemat ca martor.

Acesta a mai susținut că, la fața locului, s-au adunat aproximativ 50 de persoane, el și colegii săi fiind loviți, scuipați și împiedicați să îl ducă pe bărbatul recalcitrant la sediul poliției. Bărbatul a continuat să se manifeste agresiv și după ce a fost introdus în autospeciala poliției, stând cu picioarele pe portieră, și împingând portiera astfel încât să nu poată fi închisă de către agenții de poliție.

La sediul poliției, inculpatul a continuat să înjure și să îl amenințe cu acte de violență pe agentul șef de poliție, căruia în altercație i-a fost ruptă uniforma în 2 locuri, pe umărul stâng și în zona subrațului drept. Sorin Adrian M. a spus că l-a agresat pe polițist numai după ce acesta l-a lovit și l-a strâns de gât.

În final, bărbatul a fost achitat pentru infracțiunea de tulburare a ordinii și liniștii publice și a fost condamnat pentru ultraj. Hotărârea din 29 mai 2025 poate fi contestată cu apel.


 Urmărește cugirinfo.ro și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Actualitate

Slujba de sfințire a capelei mortuare din incinta Bisericii „Sfinții Trei Ierarhi”, din Cugir

cugirinfo.ro

Publicat

în

Vineri, 13 iunie 2025, a fost inaugurată și sfințită capela mortuară din incinta Bisericii „Sfinții Trei Ierarhi” din Cugir, o realizare posibilă prin inițiativa primarului Adrian Teban și a Consiliului Local, susținută cu căldură și implicare de preotul paroh Ioan Cândea și de numeroși credincioși ai orașului.

Capela a fost gândită ca un spațiu modern, curat și bine organizat, în sprijinul familiilor îndurerate, indiferent de confesiunea religioasă:

 Structura capelei:

• Nivelul 1 (subsol) – destinat celorlalte culte religioase: sală mare, sală de îmbălsămare, 2 băi, spațiu de depozit;
• Nivelul 2 (parter) – destinat cultului ortodox: sală mare, 2 băi, vestiar și spațiu de depozit.

La intrare a fost amenajată și o centrală termică modernă, pentru a asigura confortul necesar în orice anotimp.

Primarul Adrian Teban a declarat: „Inaugurarea acestei capele reprezintă un pas important în sprijinul familiilor îndoliate din comunitatea noastră. Ne-am dorit să oferim un spațiu civilizat, bine organizat și accesibil tuturor cultelor, în care momentele despărțirii să poată fi trăite cu liniște, demnitate și respect. Le mulțumesc tuturor celor care s-au implicat – consilierilor locali, reprezentanților Bisericii și cetățenilor – pentru contribuția lor la realizarea acestui proiect de interes public”.

La slujba de sfințire au fost prezenți mai mulți preoți din zonă, alături de numeroși credincioși, semn că această lucrare este nu doar utilă, ci și profund simțită de întreaga comunitate.

Prin acest proiect, Cugirul dovedește că adevărata forță a unei comunități stă în unitate, respect și grija față de cei aflați în suferință. Nu doar zidurile contează, ci lumina pe care o putem aprinde unii în sufletul celorlalți.


 Urmărește cugirinfo.ro și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Actualitate

Administrație

Știri din zonă

Stiri din Alba

Știrea ta

Politică

Societate

Economie

Sport

Din județ

Cele mai citite știri

cugirinfo, stiri cugir, informatii cugir