Actualitate
“Combate Şomajul”, un proiect lansat la Cugir, menit să conducă la formare profesională şi creşterea gradului de ocupare pe piaţa muncii
- Interviu cu economist Irina MARCU – manager de proiect
– De unde a pornit ideea promovării unei iniţiative atât de valoroase, aşa cum este proiectul “Combate şomajul”?
– S-a ţinut seama de faptul că dezvoltarea resurselor umane pentru integrarea durabilă pe piaţa muncii se realizează prin promovarea învăţării continue şi dezvoltarea sistemelor de educaţie şi formare, de asigurare a competenţelor cheie şi a corelării acestora cu cerinţele pieţei muncii, creşterea oportunităţilor de ocupare şi promovarea culturii antreprenoriale, consilierea profesională şi furnizarea de servicii de mediere, acestea având efecte pe termen lung pe piaţa muncii. Este necesar ca populaţia din locaţiile de implementare vizate de proiect să beneficieze de formare profesională adaptată la nevoile lor şi să fie instruită pentru a dobândi competenţele solicitate în acest moment de mediul economic regional şi de evoluţia în perspectiva economiei româneşti.
S-a luat în considerare solicitarea Colegiului Tehnic “I.D. Lăzărescu” Cugir, o instituţie de învăţământ ce se bazează pe o experienţă relevantă în derularea proiectelor finanţate din fonduri structurale, inclusiv POSDRU, astfel, activitatea solicitantului fiind axată pe educarea, formarea şi calificarea tinerilor în diverse meserii. Pentru a spori aportul faţă de creşterea calităţii umane, instituţia a devenit membră a Pactului Regional pentru Ocupare şi Incluziune Socială, ceea ce oferă posibilitatea aplicării în parteneriat şi pe alte axe ale
POSDRU, astfel aducând o contribuţie substanţială dezvoltării resursei umane din regiunea Centru, implementând măsuri destinate îmbunătăţirii aptitudinilor şi nivelului de educaţie, în special al tinerilor şi femeilor din zona în care funcţionează.
Instituţia dispune de un număr mare de personal cu experienţă, atât în formarea şi educarea tinerilor, cât şi în implementarea unei serii de proiecte îndreptate spre îmbunătăţirea aptitudinilor acestora şi creşterea oportunităţilor de ocupare pe piaţa muncii, la care a participat în calitate de solicitant sau partener.
– Care a fost motivaţia alegerii ca partener în proiect a unui liceu din judeţul Hunedoara şi anume Colegiul Tehnic “Alexandru Borza” din Geoagiu?
– Colegiul Tehnic Agricol „Alexandru Borza” Geoagiu este o unitate de învăţământ care şi-a început activitatea în anul 1891 şi până în prezent şi-a diversificat nivelurile de pregătire şcolară a elevilor, ţinând pasul cu realităţile economice şi sociale precum şi cu oferta de pe piaţa muncii. Colegiul are la bază o experienţă de peste 6 ani în implementarea proiectelor care au avut drept scop îmbunătăţirea calităţii vieţii persoanelor aparţinând grupurilor vulnerabile, în special a tinerilor, a căror educaţie este obiectul său principal de activitate şi dezvoltarea comunităţilor din zonele rurale. De asemenea, formarea profesională a adulţilor a devenit, în noua conjunctură economică a zonei noastre, o prioritate, partenerul ieşind în întâmpinarea acestei nevoi prin implicarea sa în diferite proiecte care vizează aceste activităţi destinate dezvoltării umane. În acest sens, partenerul s-a înscris în Pactul Regional pentru Ocupare şi Incluziune Socială Regiunea Vest, având astfel posibilitatea aplicării în parteneriat şi pe alte axe ale
POSDRU. Colegiul Tehnic Agricol „Alexandru Borza” Geoagiu dispune de un număr mare de specialişti cu vechime de peste 5 ani, fiind implicat ca partener în implementarea a peste 10 proiecte cu finanţare europeană.
– Ce ne puteţi spune despre cel de-al doilea partener în proiect şi anume Asociaţia “Pro Factum” Alba Iulia ?
– Asociaţia “Pro Factum” Alba Iulia este o organizaţie neguvernamentală, nonprofit şi apolitică,
înfiinţată în 2010. Membrii asociaţiei, cu o experienţă de peste 5 ani, au fost implicaţi direct în activităţi de evaluare, contractare şi monitorizare a proiectelor cofinanţate prin programele Phare 2004 – 2006, precum şi în elaborarea, evaluarea, monitorizarea şi implementarea proiectelor co-finanţate prin FSE-POSDRU. Asociaţia derulează acţiuni, iniţiative, activităţi, studii, pentru a atinge obiective precum: informarea publicului larg asupra beneficiilor generate de integrarea României la Uniunea Europeană; sprijinirea acţiunilor legate de promovarea drepturilor omului, a egalităţii de şanse şi a nediscriminării; participarea la acţiuni privind realizarea parteneriatelor strategice la nivel local cu alte ONG-uri şi cu autorităţi locale.
– Care sunt obiectivele proiectului şi care sunt grupurile ţintă vizate?
– Obiectivul general al proiectului este îmbunătăţirea capacităţii de ocupare a persoanelor în căutarea unui loc de muncă, a persoanelor inactive şi a şomerilor, în special de lungă durată pentru un grup ţintă cu domiciliul în mediul urban şi rural din regiunea Centru, jud. Alba şi regiunea Vest, jud. Hunedoara, format din 600 de persoane. Ca obiective specifice putem aminti: Facilitarea accesului la servicii specializate de informare, orientare, consiliere privind cariera pentru un grup ţintă de 600 de persoane din mediul urban şi rural, format din 200 de persoane inactive şi persoane în căutarea unui loc de muncă şi 400 de şomeri (din care 60 de şomeri, 30 de şomeri tineri, 90 de şomeri tineri de lungă durată şi 220 de şomeri adulţi de lungă durată). Un alt obiectiv îl reprezintă dezvoltarea resurselor umane în zonele urbane şi rurale din regiunea Centru, jud. Alba şi regiunea Vest, jud. Hunedoara, prin facilitarea accesului la programe de formare profesională corelate cu cerinţele pieţei muncii din zonă, pentru un grup ţintă de 560 de persoane format din: 190 de persoane inactive şi persoane în căutarea unui loc de muncă şi 370 de şomeri (din care 55 de şomeri, 25 de şomeri tineri, 80 de şomeri tineri de lungă durată şi 210 şomeri adulţi de lungă durată).
Tot în cadrul proiectului se urmăreşte creşterea oportunităţilor de ocupare prin furnizarea unor servicii de mediere pentru 300 de persoane, din care 85 plasate şi 100 îndrumate spre alte forme de învăţământ şi promovarea culturii antreprenoriale prin furnizarea de asistenţă şi consiliere pentru 150 de persoane în vederea iniţierii a 21 de noi afaceri.
Iar un ultim obiectiv face referire la îmbunătăţirea iniţiativelor locale privind dezvoltarea resurselor umane prin corelarea dintre aptitudinile individuale, nivelul de educaţie şi potenţialul de muncă în vederea creşterii ratei de ocupare, prin înfiinţarea a două centre în care vor fi desfăşurate activităţi destinate grupurilor dezavantajate.
– Vă rugăm să ne faceţi câteva precizări legate de activităţile necesare atingerii obiectivelor şi despre sustenabilitatea proiectului.
– Pentru atingerea obiectivelor se va derula un set de activităţi integrate care vizează dezvoltarea resurselor umane pentru integrarea durabilă pe piaţa muncii prin promovarea învăţării continue şi dezvoltarea sistemelor de educaţie şi formare corelate cu cerinţele pieţei muncii, prin promovarea culturii antreprenoriale, a consilierii profesionale şi serviciilor de mediere, acestea având efecte pe termen lung pe piaţa muncii şi diversificând opţiunile de angajare. Dintre activităţi aş enumera: Managementul Proiectului, ca o activitate transversală, desfăşurată pe toată perioada de implementare a proiectului, Promovarea obiectivelor, activităţilor şi rezultatelor estimate ale proiectului, activitate transversală, desfăşurată pe toată perioada de implementare a proiectului, Informare, consiliere şi orientare privind cariera. Se derulează pe parcursul a 14 luni de implementare, Furnizare programe de formare profesională. Se derulează pe parcursul a 15 luni de implementare, Furnizare servicii de mediere în vederea creşterii ratei de ocupare. Această activitate se derulează pe parcursul a 13 luni de implementare, Asistenţă şi consiliere pentru iniţierea unei afaceri, va fi realizată de către experţi angajaţi, de-a lungul celor 13 luni de implementare ale acesteia şi are drept scop asistarea şi consilierea unui număr de 150 de persoane din grupul ţintă instruit şi certificat în vederea iniţierii a 21 de afaceri/activităţi independente.
În ceea ce priveşte sustenabilitatea proiectului, experienţa acumulată în acest proiect reprezintă un punct de plecare în vederea creării unui proiect de o mai mare amploare în domeniul formării profesionale continue în mediul rural şi urban cu posibilitatea de extindere la alte nivele şi la un grup ţintă mai numeros. La încheierea asistenţei financiare şi tehnice necesare susţinerii acestui proiect persoanele aparţinând grupurilor ţintă, beneficiare ale cursurilor de formare, ale serviciilor integrate de consiliere şi orientare privind cariera vor dobândi un nivel de cunoştinţe şi abilităţi ce le va permite să se integreze pe piaţa muncii, crescând nivelul de ocupare în regiunile în care se desfăşoară proiectul.
După finalizarea prezentului proiect, se va urmări continuitatea activităţilor de tipul celor din proiect din fonduri proprii, fonduri atrase (sponsorizări, subvenţii) şi/sau fonduri nerambursabile în contextul unor viitoare proiecte, inclusiv din fonduri europene prin depunerea de aplicaţii orientate pe detalierea şi dezvoltarea unor componente sau module de curs care să îmbunătăţească competenţele dobândite de participanţii la activităţile proiectului sau să se asigure replicarea activităţilor proiectului în alte regiuni de dezvoltare.
– Ce rezultate anticipaţi?
– Avem nişte calcule în acest sens care presupun: 560 de persoane instruite şi certificate ANC, 300 de persoane mediate în vederea creşterii ratei de ocupare, 100 de persoane îndrumate spre alte forme de învăţământ, 150 de persoane asistate şi consiliate în vederea înfiinţării unei firme, 21 de firme înfiinţate în cadrul proiectului.
– Vă doresc mult succes!
Actualitate
20-22 septembrie 2024: „Toamna Cugireană”, pe stadionul „Parc”, din Cugir
Toamna Cugireană 2024, te invită să te bucuri de 3 zile de distracție, tradiții și voie bună! Vino alături de noi între 20-22 septembrie la Stadion „Parc”, Cugir, și trăiește atmosfera autentică a toamnei!
Ce te așteaptă?
– Concerte live cu artiști renumiți
– Târguri tradiționale cu produse locale
– Activități pentru copii și familii
– Bucate alese și multe surprize!
– Nu rata ocazia de a celebra toamna în stil Cugirean!
Readucem la viață istoria glorioasă a strămoșilor noștri prin spectaculoasele evenimente de reconstituire istorică din cadrul Festivalului Dacic Singidava. Atmosfera magică a serilor va fi completată de nume mari ale scenei, care vor transforma fiecare moment într-unul de neuitat, prin concerte vibrante și spectacole speciale dedicate Toamnei Cugirene.
Vino să retrăiești trecutul și să te bucuri de un prezent plin de muzică, tradiție și bucurie!
Actualitate
Percheziție domiciliară la Cugir, în cazul unui bărbat acuzat de nerespectarea regimului armelor și munițiilor
Vineri, 6 septembrie 2024, polițiștii Serviciul Arme, Explozivi și Substanțe Periculoase Hunedoara, împreună cu un specialist criminalist din cadrul Serviciului Criminalistic, au pus în executare două mandate de percheziție domiciliară, pe raza orașului Cugir și unei localități aparținătoare.
Activitățile procedurale se circumscriu unui dosar penal aflat în instrumentarea polițiștilor Serviciului Arme, Explozivi și Substanțe Periculoase Hunedoara, bănuit de comiterea faptelor investigate fiind un bărbat de 50 de ani, din județul Alba.
În urma activităților desfășurate, la cele două adrese au fost identificate ca fiind deținute fără drept și indisponibilizate în vederea continuării cercetărilor 119 proiectile metalice cu vârf ascuțit, 72 de capse de inițiere, un dispozitiv improvizat metalic cu percutor și resort, 11 tuburi de cartușe și două cutii/încărcătoare eferente unei mitraliere de asalt.
În cauză, polițiștii continuă cercetările sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de nerespectarea regimului armelor și al munițiilor, uzul de armă fără drept, nerespectarea regimului materiilor explozive și orice operațiuni cu articole pirotehnice efectuate fără drept.
Actualitate
7 proiectile si 9 elemente de muniție de infanterie, descoperite la Cugir. A intervenit echipa pirotehnică din cadrul ISU Alba
Echipa pirotehnică din cadrul ISU Alba a fost solicitată să intervină în dimineața zilei de vineri, 6 septembrie 2024, pentru asanarea a 7 proiectile si 9 elemente de munitie de infanterie, descoperite pe raza orașului Cugir.
„Echipa pirotehnica din cadrul ISU Alba a fost solicitată să intervină pentru asanare muniției rămasă neexplodată în oraș Cugir. În urma misiunii pirotehnice au fost asanate: 7 proiectile si 9 elemente de munitie de infanterie. Forțele alocate: 1 x autospeciala pirotehnică”, a transmis ISU Alba.
-
Mondenacum 9 luni
MESAJE de Crăciun fericit! Urări și felicitări pe care le poți trimite celor dragi | cugirinfo.ro
-
Mondenacum 4 luni
Când pică Paștele ortodox și cel catolic 2025, dar și în următorii ani | cugirinfo.ro
-
Din judeţacum 4 luni
Mesaje de Paste 2024. SMS-uri, urări şi felicitări pe care le poţi trimite celor dragi de Sfintele Pasti | cugirinfo.ro
-
Din judeţacum 4 luni
Mesaje de Paște fericit 2024. SMS-uri urări şi felicitări de Sfintele Pasti pe care le poţi trimite prietenilor | cugirinfo.ro
-
Mondenacum 6 luni
MESAJE de 8 MARTIE, Ziua Femeii 2024. Felicitări, urări și SMS-uri pentru femeile din viața voastră | cugirinfo.ro
-
Mondenacum 3 săptămâni
Mesaje de Sfânta Maria 2024. URĂRI, FELICITĂRI și SMS-uri care pot fi trimise persoanelor care își serbează onomastica | cugirinfo.ro
-
Actualitateacum 5 luni
MESAJE de Sfântul Gheorghe 2024. SMS-uri, urări şi felicitări pe care le poţi transmite celor dragi de ziua numelui | cugirinfo.ro
-
Mondenacum 4 luni
Sfinții Constantin și Elena 2024. FELICITARI, MESAJE și URARI pentru cei care își sărbătoresc onomastica | cugirinfo.ro