Rămâi conectat

Ştiri din zonă

Clopotele bisericii ”Buna Vestire” din Tărtăria, turnate în 1925, după o „ciobitură” de fier, de meşterii de la fabricile din Cugir

cugirinfo.ro

Publicat

în

Biserica ”Buna Vestire” din Tărtăria este situată în mijlocul cimitirului din localitate, pe locul fostei biserici din lemn. Cu lemnul rezultat din demolarea bisericii vechi s-a ars cărămida pentru actuala biserică. Biserica a fost zidită între anii 1910-1913, cu sprijinul material și moral al credincioșilor.

Un aport deosebit la zidirea bisericii l-a avut  Ioan Vulcu, cu bani și mână de lucru, mărturiile vremii relevând că din partea acestuia permanent se aflau la lucru două perechi de boi și slugi. Biserica a fost zidită conform planului arhitectului Karl Rath, din Sebeș, și aprobat în ședința Consiliului Arhidiecezan Sibiu ca Senat Epitropesc, din 17 noiembrie 1907, nr. 122991, purtând sigiliul ”Consistoriul Bisericii Ortodoxe din Transilvania”.

Biserica este zidită în formă de cruce pe fundație de piatră de 2,50 m, zid din cărămidă 3,60 m și este acoperită cu tablă zincată. Are o suprafață de 207 mp cu o lungime de 23 m, lățime  de 9 m. Turnul mare  are o înălțime de 25 m, iar cel mic (cupola) de 5 m. Lucrările au fost executate de către meșterul Nicolae Părău  din Orăștie. După zidire, biserica  a fost pictată  în interior, parțial. Iconostasul, singura piesă rămasă în prezent în biserică, pictat pe pânză și aplicată pe lemn, a fost executat de către pictorul bulgar I. Kabadaeff. În anii 2007-2008 a fost pictată din nou  în tehnica „fresco” de către pictorul profesor Gheorghe Bondoc din Vedea de Argeș; iconostasul a fost doar restaurat de către pictorul  Mihai Minescu din Orăștie.

În 1986, 14 cărți de cult tipărite între anii 1659-1859 s-au predat pe timp nelimitat Protopopiatului Alba Iulia. În 2014 s-au dat cu împrumut, pentru expoziție, Muzeului Național Alba Iulia, două  icoane prăznicare pe sticlă de secolul al XVIII-lea.

• Meșterii din uzinele de fier de la Cugir au  turnat clopote noi pentru biserică

În turnul cel mare al bisericii, care ține și loc de clopotniță, sunt acum trei clopote cu inscripții în relief. Fostul preot, Gheorghe Marin, ne povestește zâmbind că enoriașii de multe ori îi spuneau că clopotele cu pricina ”glăsuiesc mai cristalin decât popa”. Și clopotele au o poveste tristă, cu un final fericit totuși pentru sătenii din Tărtăria. În Primul Război Mondial, clopotul mare și clopotul mic au fost rechiziționate și transformate în proiectile, în muniție pentru ostași. ”În 1925, clopotele noi au fost turnate la Fabrica de Fier din Cugir”, povestește preotul Gheorghe Marin. ”Și ca să vă faceți o idee ce meșteri buni lucrau încă de pe atunci la fabricile din Cugir, vă spun că clopotele au fost turnate după ce a fost luată o probă de fier din clopotul mijlociu. Atât. I-au studiat compoziția la Cugir și au turnat alte două clopote identice. Și acum se mai vede ciobitura pe clopotul mijlociu, de unde au luat proba de compoziție”, ne povestește preotul pensionar.

Clopotul cel mare poartă inscripția: ”Pe cei vii îi chem, pe cei morți îi plâng, fulgerile le răsfir. Procurat sub domnia gloriosului rege Ferdinand I de credincioșii Parohiei Ortodoxe Române Tărtăria. Din inițiativa preotului I. Radu în locul celui achiziționat în decursul războiului mondial. Donat de Ioan Vulcu și soția Maria Valeria născută Șincu. Turnat de Oscar Klain Cugir 1925.”

Clopotul mijlociu poartă inscripția: ”Binecuvintează Doamne intrările și ieșirile robilor tăi. S-a turnat  acest clopot  în anul Domnului 1912, pe spesele credincioșilor  din Parohia Tărtăria. Închinat Sfintei Treimi. Turnat de Antonio Novotny în Timișoara Nr. 3856”.

Clopotul mic poartă inscripția: ”Până la moarte luptă-te pentru adevăr. Și Domnul  Dumnezeu  se va lupta  pentru tine. Turnat de Oscar Klain în Cugir 1925”.

Din tradiția locală s-au păstrat nume de preoți slujitori ai satului: Petru Popovici (1740); Nicolae Bena; Gheorghe Radu (1898); Ioan Radu (1873-1954); Pompiliu Radu (1905-1967); Octavian Șuvaina (1967-1973); Petru Boldor (1973-1975); Gheorghe Marin (1975- 2017).


 Urmărește cugirinfo.ro și pe GOOGLE NEWS


Ştiri din zonă

Tânăr de 29 de ani din Blandiana cercetat de polițiști, după ce a fost depistat conducând băut pe raza localității Băcăinți

cugirinfo.ro

Publicat

în

Duminică, 23 iunie 2024, polițiștii Secției 2 Poliție Rurală Vințu de Jos – Postul de Poliție Ciugud au depistat un tânăr de 29 de ani, din localitatea Blandiana, în timp ce conducea un autoturism, pe raza localității Băcăinți, fiind sub influența băuturilor alcoolice.

În urma testării conducătorului auto, cu aparatul etilotest, a rezultat valoarea de  0,53 mg/l alcool pur în aerul expirat, motiv pentru care a fost condus la spital, unde i-au fost recoltate mostre de sânge, în vederea stabilirii alcoolemiei.

Cercetările sunt continuate, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de conducere sub influența alcoolului.

FOTO: ARHIVĂ


 Urmărește cugirinfo.ro și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Ştiri din zonă

Bărbat de 35 de ani reținut de polițiști, după ce și-a amenințat vecinii din Săliștea cu un topor

cugirinfo.ro

Publicat

în

Miercuri, 19 iunie 2024, în jurul orei 20.00, polițiștii Secției 2 Poliție Rurală Vințu de Jos au fost sesizați, prin 112, cu privire la faptul că o persoană face scandal, pe raza localității Tărtăria, comuna Săliștea.

Din primele cercetări efectuat de polițiști, a rezultat că un bărbat de 35 de ani, din Teiuș, care locuiește fără forme legale pe raza localității Tărtăria, pe fondul consumului de alcool și al unor discuții contradictorii avute cu două persoane din localitate, în timp ce se afla pe o stradă, ar fi devenit agresiv fizic și verbal și le-ar fi amenințat, cu moartea, folosindu-se de un topor pe care-l avea asupra sa.

Cu sprijinul polițiștilor Serviciului pentru Acțiuni Speciale din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Alba, bărbatul a fost imobilizat și condus la sediul Secției 2 Poliție Rurală Vințu de Jos.

Față de acesta, a fost luată măsura reținerii, pentru 24 de ore, sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de amenințare și tulburarea ordinii și liniștii publice, urmând ca în cursul zilei de azi, 20 iunie, să fie prezentat Parchetului de pe lângă Judecătoria Alba Iulia, pentru dispunerea măsurilor legale.

FOTO: ARHIVĂ


 Urmărește cugirinfo.ro și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Ştiri din zonă

O femie și fiul acesteia au fost reținuți de polițiști, după ce au furat dintr-o locuință din Șibot suma de 3.550 de euro și mai multe bijuterii din aur

cugirinfo.ro

Publicat

în

Marți, 18 iunie 2024, polițiștii Secției 2 Poliție Rurală Vințu de Jos au luat măsura reținerii, pentru 24 de ore, față de o femeie de 52 de ani și față de fiul acesteia, în vârstă de 19 ani, din comuna Șibot, care sunt cercetați sub aspectul săvârșirii infracțiunii de furt calificat.

Din cercetări a rezultat că, în dimineața zilei de 4 iunie 2024, cei doi ar fi profitat de faptul că ușa unei locuințe din comuna Șibot ar fi fost lăsată neasigurată, ar fi pătruns în interiorul acesteia și ar fi sustras suma de 3.550 de euro și mai multe bijuterii din aur. Ulterior, ar fi amanetat bijuteriile, la o casă de amanet din Cugir, loc din care au fost recuperate de către polițiști.

Pentru documentarea activității infracționale a celor doi, polițiștii Secției 2 Poliței Rurală Vințu de Jos au beneficiat de sprijinul polițiștilor din cadrul Serviciului Criminalistic.

În dimineața zilei de 18 iunie 2024, locuința celor două persoane bănuite de furt a fost percheziționată.

În cursul zilei de azi, 19 iunie 2024, acestea vor fi prezentate Parchetului de pe lângă Judecătoria Alba Iulia, pentru dispunerea măsurilor legale.

Cercetările sunt continuate, pentru stabilirea întregii lor activități infracționale și recuperarea integrală a prejudiciului.


 Urmărește cugirinfo.ro și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Actualitate

Administrație

Știri din zonă

Stiri din Alba

Știrea ta

Politică

Societate

Economie

Sport

Din județ

Cele mai citite știri

cugirinfo, stiri cugir, informatii cugir