Actualitate
Cetăţenii de pe strada Simion Bărnuţiu din Cugir – nemulţumiţi de gospodărirea zonei. Vezi ce spun edilii locali
Un grup de localnici de pe strada Simion Bărnuțiu (Râul Mic) din Cugir s-a adresat cotidianului Unirea cu rugămintea de a atenționa administrația locală în legătură cu situația în care se prezintă infrastructura de pe respectiva arteră de circulație.
Oamenii se plâng de faptul că strada n-a mai fost reabilitată de foarte mulți ani, este plină de gropi, fapt ce creează serioase probleme, atât deplasării pietonale, dar mai ales circulației cu mijloacele auto, localnicii fiind nevoiți să plătească tot mai mulți bani pentru reparația mașinilor. O altă nemulțumire se referă la faptul că „viiturile de pe versanți se revarsă aproape direct pe stradă, antrenând în drumul lor mari cantități de gunoi menajer, crengi de copaci și vegetație uscată, cele două podețe de mici dimensiuni, precum și lipsa rigolelor, neputând să colecteze apele pluviale ce vin din amonte”, spune Mihai Tănase. Cetățenii cu care am stat de vorbă ne-au mai declarat că nici situația Râului Mic, care traversează zona, nu arată mai bine, acesta fiind înțesat cu arbuști și vegetație uscată, fapt ce ar trebui să fie un semnal de alarmă și pentru Apele Române, luând în calcul pericolul unor inundații precum cele din 1999. Tot aici se impune și un zid de protecție, care să evite erodarea malurilor râului. Față de cele semnalate mai sus, am luat legătura cu viceprimarul Cugirului, ing. Călin Furdui, care ne-a și însoțit la fața locului pentru constatări și concluziile de rigoare. Din partea administrației publice locale am primit următorul răspuns: “Strada Simion Bărnuțiu reprezintă una dintre prioritățile administrației locale, alături de străzile Victoriei, Stadionului, I.B. Deleanu, Carpaţi, Horea, Cloşca și Serelor din Cugir. Acestea fac parte dintr-o rețea stradală pentru care avem o strategie de modernizare, în concordanță cu necesitățile de dezvoltare a transportului public de călători. Sunt străzi unde au fost prioritare rețelele de apă și canal, pe care am reușit să le introducem sau să le modernizăm, astfel încât să putem vorbi la ora actuală de o dezvoltare durabilă. Avem deja în lucru un studiu de fezabilitate privind reabilitarea acestor străzi și urmează să întocmim un proiect în baza căruia să accesăm fonduri europene pe programul POR 2014-2017. După cum știți, anul trecut prioritatea noastră a fost să ducem la bun sfârșit modernizarea ambulatoriului și a rețelei de 7 străzi, pe care, cu toate dificultățile întâmpinate, le-am finalizat în bune condiții. Anul acesta vom continua investițiile și am dori ca oamenii să înțeleagă că atât strada Simion Bărnuțiu, cât și celelalte străzi din oraș care nu au fost încă modernizate se află în atenția noastră și fac parte dintr-un program de investiții realizat în funcție de particularitățile și necesitățile fiecărei zone, program cuprins în Strategia de Dezvoltare a Orașului Cugir”.
Constantin PREDESCU

Actualitate
Slujba de sfințire a capelei mortuare din incinta Bisericii „Sfinții Trei Ierarhi”, din Cugir
Vineri, 13 iunie 2025, a fost inaugurată și sfințită capela mortuară din incinta Bisericii „Sfinții Trei Ierarhi” din Cugir, o realizare posibilă prin inițiativa primarului Adrian Teban și a Consiliului Local, susținută cu căldură și implicare de preotul paroh Ioan Cândea și de numeroși credincioși ai orașului.
Capela a fost gândită ca un spațiu modern, curat și bine organizat, în sprijinul familiilor îndurerate, indiferent de confesiunea religioasă:
Structura capelei:
• Nivelul 1 (subsol) – destinat celorlalte culte religioase: sală mare, sală de îmbălsămare, 2 băi, spațiu de depozit;
• Nivelul 2 (parter) – destinat cultului ortodox: sală mare, 2 băi, vestiar și spațiu de depozit.
La intrare a fost amenajată și o centrală termică modernă, pentru a asigura confortul necesar în orice anotimp.
Primarul Adrian Teban a declarat: „Inaugurarea acestei capele reprezintă un pas important în sprijinul familiilor îndoliate din comunitatea noastră. Ne-am dorit să oferim un spațiu civilizat, bine organizat și accesibil tuturor cultelor, în care momentele despărțirii să poată fi trăite cu liniște, demnitate și respect. Le mulțumesc tuturor celor care s-au implicat – consilierilor locali, reprezentanților Bisericii și cetățenilor – pentru contribuția lor la realizarea acestui proiect de interes public”.
La slujba de sfințire au fost prezenți mai mulți preoți din zonă, alături de numeroși credincioși, semn că această lucrare este nu doar utilă, ci și profund simțită de întreaga comunitate.
Prin acest proiect, Cugirul dovedește că adevărata forță a unei comunități stă în unitate, respect și grija față de cei aflați în suferință. Nu doar zidurile contează, ci lumina pe care o putem aprinde unii în sufletul celorlalți.
Actualitate
Sute de credincioși au participat duminică, 8 iunie 2025, la slujba de Rusalii oficiată la Catedrala „Adormirea Maicii Domnului”, din orașul Cugir
Duminică, 8 iunie 2025, sute de credincioși au participat la slujba de Rusalii, la Catedrala din Cugir. S-au rugat pentru sfintirea tarinilor, a spicelor de grau si a apei.
Creștinii ortodocși și cei greco-catolici sărbătoresc astăzi Sărbătoarea Rusaliilor, care reprezintă Pogorârea Duhului Sfânt peste Sfinții Apostoli adunați în foișorul din Ierusalim. Este praznuita la 50 de zile de la Invierea Domnului. Sfântul Duh le-a dăruit Sfințiilor Apostoli, le-a dăruit capacitatea de a-și răspândi învățăturile în toate limbile pământului.
La Catedrala Ortodoxă din orașul Cugir a fost sărbătoare, sute de credincioși au participat la slujba Sfântei Liturghii a Sfântului Ioan Gură de Aur.
După taina Sfantei Liturghii, pe esplanada din fața lăcașului de cult, preoții au rostit rugăciuni pentru sfințirea țaranilor (holdelor), a spicelor de grâu și a apelor. La finalul slujbei, credincioșii au luat acasă spice de grâu și apă sfințită, cu care își vor binecuvanta casele.
De altfel, în Duminica Rusaliilor se obișnuiește să fie aduse spice de grâu, amintind de vremea secerișului. Spicele de grau simbolizeaza și „limbile de foc ale Sfântului Duh care s-a pogorât peste Sfinții Apostoli”.
Sorin GIURCA
Actualitate
Comunitățile din orașul Cugir și localitatea Vinerea s-au unit pentru a celebra cu evlavie și bucurie sărbătoarea Rusaliilor
La finalul acestei săptămâni, comunitățile din orașul Cugir și localitatea Vinerea s-au unit pentru a celebra cu evlavie și bucurie sărbătoarea Rusaliilor, una dintre cele mai importante sărbători ale Bisericii Ortodoxe Române.
Rusaliile sunt sărbătorite la 50 de zile după Paște. Cu rădăcini adânci în spiritualitatea românească, această sărbătoare marchează Pogorârea Sfântului Duh și este însoțită de obiceiuri menite să protejeze gospodăriile și sufletele oamenilor.
Un moment cu profundă încărcătură simbolică a fost sfințirea spicelor de grâu, oficiată de preoți în cadrul slujbei. Acest gest ritualic exprimă recunoștința față de roadele pământului și binecuvântarea muncii câmpului, având o semnificație aparte pentru comunitățile care își păstrează legătura cu natura și agricultura. Grâul ca simbol al vieții, al renașterii și al belșugului, este adus înaintea altarului ca ofrandă și este binecuvântat de preoți. În tradiția ortodoxă, grâul este strâns legat de taina Euharistiei – el devine pâine, trup dăruit. Grâul sfințit a fost apoi împărțit credincioșilor, ca simbol al belșugului și al protecției divine.
Evenimentul s-a bucurat de o participare numeroasă, semn că aceste tradiții continuă să unească generații și să întărească spiritul comunitar.
-
Mondenacum 10 luni
Mesaje de Sfânta Maria 2024. URĂRI, FELICITĂRI și SMS-uri care pot fi trimise persoanelor care își serbează onomastica | cugirinfo.ro
-
Mondenacum 2 luni
Când pică Paștele ortodox și cel catolic 2026, dar și în următorii ani | cugirinfo.ro
-
Din judeţacum 2 luni
MESAJE de Sfântul Gheorghe 2025. SMS-uri, urări şi felicitări pe care le poţi transmite celor dragi de ziua numelui | cugirinfo.ro
-
Administraţieacum 9 luni
Premiu simbolic oferit de Primărie unor societăți comerciale din Cugir, cu prilejul aniversării a 225 de ani de tradiție industrială a orașului
-
Mondenacum 4 săptămâni
Sfinții Constantin și Elena 2025. FELICITARI, MESAJE și URARI pentru cei care își sărbătoresc onomastica | cugirinfo.ro
-
Sportacum 6 luni
Triumf pentru șahiștii de la Metalurgistul Cugir, la „Cupa de Iarnă” desfășurată la Sibiu
-
Din judeţacum 2 luni
Când sunt Floriile Ortodoxe și Catolice în următorii ani | cugirinfo.ro
-
Sportacum 8 luni
„Roș-albaștrii” – remiză externă, după un meci nebun: ACS Mediaș – Metalurgistul Cugir 2-2 (0-0)