Rămâi conectat

Actualitate

Cercul de teatru din Cugir, reper important pentru dezvoltarea cultural artistică a orașului

cugirinfo.ro

Publicat

în

Cercul de teatru al Centrulu Cultural din Cugir îşi desfăşoară activitatea încă din anul 2012 la initiativa artistei cugirene, Maria Dodoc cu sprijinul autorității publice locale și nu în ultimul rând al instituției de cultură prin directorul Diane Dobrean. 

De-a lungul timpului din echipele cercului de teatru au făcut parte numeroși tineri unii dintre ei alegând ca profesie meseria de actor continuând studiile în domeniu în cadrul instituțiilor de specialitate din țară, pentru alții a  fost un ajutor însemnat în dezvoltarea personală și conturarea carecterului uman a adultului în devenire prin depăşirea unor praguri emoţionale, exersarea vorbirii în public, perfecționarea dicției, concentrare şi coordonare.

Totodată, cercul de teatru a sprijinit orașul din punct de vedere artistic și cultural prin spectacole tematice construite special cum sunt: evocarea unor evenimente precum: ziua de 24 Ianuarie, 1 Decembrie şi Ziua limbii române, dar şi spectacole clasice, piese de teatru pentru copii cât şi piese din teatru dramatic: „Gâlcevele din Chioggia”de C. Goldoni; „Şcoala nevestelor” J.B.P. Moliere; „O soacră” I.L. Caragiale; „Mincinosul” C. Goldoni; „Titanic vals” de Tudor Muşatescu; „Îmblanzirea scorpiei” W. Shakespeare; „Dumbrava minunată” M. Sadoveanu ( dramatizare şi adaptare Maria Dodoc; „Cenuşăreasa” H.C. Andersen dramatizare şi adaptare Maria Dodoc); „Copilul din stele” de Oscar Wild, etc.

„Spectacolele Cercului de teatru Cugir au putut fi vizionate de-a lungul timpului atât pe scena Centrului Cultural din oraşul nostru cât şi pe scenele din Alba Iulia,  Orăştie,  Hunedoara, Ocna Mureș,  dar şi în spaţii convenţionale: gradiniţe, parcuri şi bulevard, cei mai mici dar şi cei mai mari dintre actorii grupului dând dovadă de dedicare şi adaptare la cerinţele organizatorilor. Așa cum am spus în repetate rânduri componenţa grupului fiind în continuă dezvoltare există în permanență posibilitatea selecţiilor. Acum, sutem în perioada de reînnoire a membrilor componenți ai cercului, astfel că așteptăm să îi cunoștem la Centrul Cultural pe toți cei care doresc să performeze în acest domeniu sau să petreacă timpul în mod plăcut, util, creativ și constructiv”, a declarat artista Maria Dodoc.

Constantin PREDESCU


 Urmărește cugirinfo.ro și pe GOOGLE NEWS


Actualitate

Din fonduri proprii, Spitalul orășenesc Cugir a pus în funcțiune o spălătorie modernă

cugirinfo.ro

Publicat

în

Spălătoria care deservește Spitalul orășenesc Cugir a fost dotată recent, cu o mașină de spălat profesională și un uscător de rufe professional.

Potrivit echipei managereiale a unității de sănătate, la achiziția acestor utilaje s-a avut în vedere creșterea eficienței energetice, economisirea apei și a produselor chimice.

Totodată, prin acest demers s-a urmărit reducerea costurilor și sporirea productivității activităților din cadrul spălătoriei.

Spălătoria Spitalului orășenesc Cugir este organizată ca un serviciu unic în care se desfășoară: primire, dezinfecție, spălare, călcare, reparare și depozitare rufe”, a precizat conducerea unității.

Constantin PREDESCU


 Urmărește cugirinfo.ro și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Actualitate

10 strazi din Cugir vor rămâne luni, 11 decembrie 2023, fără energie electrică, din cauza unor lucrări la mai multe transformaroare electrice din oraș

cugirinfo.ro

Publicat

în

Mai multe străzi din Cugir vor rămâne fără energie electrică tinp de două ore, luni, 11 decembrie 2023, din cauza montării de concentratoare la mai multe transformatoare electrice.

„Luni, 11 decembrie 2023, între orele 10.00 și 12.00 se va face o întrerupere a energiei electrice pe străzile: Bălcescu, Înfrățirii, Victoriei (parțial), Gheorghe Doja, Viitorului, M. Sadoveanu (parțial), Al. Sahia, I.L. Caragiale, Stadionului și Tineretului, din cauza lucrărilor de montare concentratoare la postul trafo de unde sunteți alimentat”, a transmis Primăria Orașului Cugir.


 Urmărește cugirinfo.ro și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Actualitate

„Cugirul la 1885. Răspunsuri la chestionarul lui B.P. Hașdeu al Academiei Române”, lansată la Salonul de Carte dedicat Zilei Naționale a României de la Alba Iulia

cugirinfo.ro

Publicat

în

Cartea intitulată „Cugirul la 1885. Răspunsuri la chestionarul lui B.P Hașdeu al Academiei Române”, scrisă de autorii originari din orașul Cugir, dr. Cristian Ioan Popa și prof. Petru Alin Teodorescu, a fost lansată vineri, la Salonul de carte dedicat Zilei Naționale a României.

Cartea valorifică cele trei răspunsuri trimise din Cugir, în anul 1885, la întrebările chestionarului lui B. P. Hașdeu, cel însărcinat să materializeze un proiect de dicţionar al limbii române iniţiat de regele Carol I şi pus în operă de Academia Română din Bucureşti.

Corespondenţii locali au fost învăţătorul Teodor Crişan, preotul greco-catolic Ioan Dreghiciu şi învăţătoarea Sofia Bria.

Răspunsurile lor vizează faţete extrem de diverse ale comunităţii cugirene tradiţionale, de la problemele de limbă, la cele legate de etnografie, tradiţii, folclor, credinţe, superstiţii, jocuri, port şi multe altele.

Aceste răspunsuri au venit nu doar din partea elitelor, care le-au consemnat, ci mai cu seamă de la oamenii simpli (de la şes sau de la munte), care le-au furnizat celor trei.

Autorii au urmărit să facă textul accesibil şi unui public neavizat, interesat de aceste valori, astfel încât şi cu ajutorul unor imagini de epocă să poată fi readusă la viaţă o lume altminteri greu de recuperat prin intermediul altor surse.


 Urmărește cugirinfo.ro și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Actualitate

Administrație

Știri din zonă

Stiri din Alba

Știrea ta

Politică

Societate

Economie

Sport

Din județ

Cele mai citite știri

cugirinfo, stiri cugir, informatii cugir