cugirinfo, stiri cugir, informatii cugir

Acasă » Actualitate » Centrul Regional de Resurse pentru Ocupare și Formare Profesională Cugir a găzduit o masă rotundă cu tema „Parteneriat tehnic pentru inovare şi cooperare în domeniul formare profesională”

Centrul Regional de Resurse pentru Ocupare și Formare Profesională Cugir a găzduit o masă rotundă cu tema „Parteneriat tehnic pentru inovare şi cooperare în domeniul formare profesională”

Publicat în 08.12.2017 la ora 12:19

În cadrul Programului Erasmus+, la Centrul Regional de Resurse pentru Ocupare și Formare Profesională Cugir s-a desfășurat ieri, 7 decembrie 2017, dezbaterea în cadrul proiectului:„Parteneriat tehnic pentru inovare şi cooperare în domeniul formare profesională VET”, gestionat prin Agenția Națională pentru Programe Comunitare în Domeniul Educației și Formării Profesionale.

Proiectul tehnic reunește o structură de parteneriat ce cuprinde 4 regiuni ale Europei, Județul Alba, Regiunea Centru- România, Regiunea Branderburg – Germania, regiunea Perugia și Puglia – Italia, prin intermediul unui consorțiu multiorganizațional format din 8 parteneri.

Parteneri în proiect sunt: Inspectoratul Şcolar al Judeţului Alba – coordonator parteneriat; Consiliul Judeţean Alba; Colegiul Tehnic „Alexandru Domşa”, Alba Iulia; Liceul Tehnologic „Timotei Cipariu” Blaj; Bildungsgesellschaft mbH Pritzwalk – GBG Pritzwalk, Germania; MANCOM GmbH, Germania; Umbria Training Center, Italia; Istituto Professionale Industria e Artigianato “L. Santarella”, Italia

• Perioada de implementare: 01.09.2017 – 31.08.2019, iar bugetul proiectului este de 190.225,00 euro

Conform prezentării făcute reprezentanții Consiliului Județean Alba, obiectivul general al proiectului este creşterea atractivităţii învăţământului profesional şi tehnic(IPT) pentru elevi si părinţi, prin elaborarea unei strategii eficiente de promovare si orientare a elevilor in cariera, astfel incat numarul elevilor  care opteaza pentru IPT in zonele de provenienta ale scolilor partenere in proiect, sa creasca cu 5%, in intervalul 2017-2019 (perioada derularii proiectului).

În cadrul acestui proiect au avut loc și urmează să se desfășoare o serie de activităși, precum:Întâlniri, workshopuri cu toţi actorii implicaţi în domeniul ÎPT (elevi, părinţi, agenţi economici, şcoli, autorităţi locale) în vederea stabilirii de acţiuni comune care să vizeze dezvoltarea ÎPT şi o mai bună comunicare a şcolilor tehnologice cu agenţii economici; în vederea asigurării unei mai bune cunoaşteri a agenţilor economici din judeţ, a meseriilor, a traseului educaţional şi profesional; Realizarea unui Ghid de consiliere vocaţională, adresat profesorilor, formatorilor, experţilor, managerilor, factorilor de decizie din domeniul ÎPT în vederea facilitării orientării şi consilierii vocaţionale a elevilor şi tinerilor în acest domeniu;  Realizarea unui notebook al meseriilor; Realizarea unui e-book cu poveşti de succes ale absolvenţilor de ÎPT din fiecare ţară participantă la proiect; Realizarea unui site al proiectului care va cuprinde şi un muzeu virtual care va cuprinde pagina meseriilor, imagini ale produselor realizate de elevi, proiecte pentru certificarea competenţelor, un istoric al meseriilor, evoluţia tehnologică şi utilajele utilizate de-a lungul timpului; Realizarea unui Plan de acţiune pentru creşterea atractivităţii ÎPT, elaborat în cooperare şcoală – mediu de afaceri – autorităţi publice locale; Activităţi de formare pe termen scurt pentru profesori, formatori, experţi, manageri, factori de decizie din domeniul ÎPT, în vederea schimbului de bune practici în domeniul promovării şi dezvoltării ÎPT. Întâlnirea s-a dovedit un cadru de schimb de idei și bune practici între actorii implicați în învățământul profesional și tehnic, dar și un punct de porire pentru noi colaborări de viitor. Au participat la dezbateri: Jörg Ahlgrimm, Anja Rosemann, Anne Jacob, Klaus-Peter Krüger,Andreas Kotzorek (toți din Germania), Lenica Bucur, Roxana Roman, Marilena Moga și Lidia Dogaru( din partea Consiliului Județean Alba), dr. ing.Emil Nicolae Muntean, președintele Asociației de Dezvoltare Socioo – Economic Alba – director general la Parcul Indusdtrial Cugir. Deși au avut doar statutul de invitați la eveniment, au vorbit despre implicarea orașului Cugir în dezvoltarea în localitate a învățământului profesional și tehnic: prof. Ionuț Iancu – director la Colegiul tehnic ,,Ion D. Lăzărescu” Cugir, respectiv prof. Liliana Dache, prof. Stela Predescu – director adjunct la Școala Gimnazială ,,Singidava” Cugir, Diana Morar- reprezentant Nova Grup Cugir și Adrian Păștină (SC Uzina Mecanică Cugir).

Constantin PREDESCU

Acest articol a fost citit de 324 ori

Centrul Regional de Resurse pentru Ocupare și Formare Profesională Cugir a găzduit o masă rotundă cu tema „Parteneriat tehnic pentru inovare şi cooperare în domeniul formare profesională”
5 (100%) 1 vote

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.