Rămâi conectat

Actualitate

Centrul Regional de Resurse pentru Ocupare și Formare Profesională Cugir a găzduit o masă rotundă cu tema „Parteneriat tehnic pentru inovare şi cooperare în domeniul formare profesională”

cugirinfo.ro

Publicat

în

În cadrul Programului Erasmus+, la Centrul Regional de Resurse pentru Ocupare și Formare Profesională Cugir s-a desfășurat ieri, 7 decembrie 2017, dezbaterea în cadrul proiectului:„Parteneriat tehnic pentru inovare şi cooperare în domeniul formare profesională VET”, gestionat prin Agenția Națională pentru Programe Comunitare în Domeniul Educației și Formării Profesionale.

Proiectul tehnic reunește o structură de parteneriat ce cuprinde 4 regiuni ale Europei, Județul Alba, Regiunea Centru- România, Regiunea Branderburg – Germania, regiunea Perugia și Puglia – Italia, prin intermediul unui consorțiu multiorganizațional format din 8 parteneri.

Parteneri în proiect sunt: Inspectoratul Şcolar al Judeţului Alba – coordonator parteneriat; Consiliul Judeţean Alba; Colegiul Tehnic „Alexandru Domşa”, Alba Iulia; Liceul Tehnologic „Timotei Cipariu” Blaj; Bildungsgesellschaft mbH Pritzwalk – GBG Pritzwalk, Germania; MANCOM GmbH, Germania; Umbria Training Center, Italia; Istituto Professionale Industria e Artigianato “L. Santarella”, Italia

• Perioada de implementare: 01.09.2017 – 31.08.2019, iar bugetul proiectului este de 190.225,00 euro

Conform prezentării făcute reprezentanții Consiliului Județean Alba, obiectivul general al proiectului este creşterea atractivităţii învăţământului profesional şi tehnic(IPT) pentru elevi si părinţi, prin elaborarea unei strategii eficiente de promovare si orientare a elevilor in cariera, astfel incat numarul elevilor  care opteaza pentru IPT in zonele de provenienta ale scolilor partenere in proiect, sa creasca cu 5%, in intervalul 2017-2019 (perioada derularii proiectului).

În cadrul acestui proiect au avut loc și urmează să se desfășoare o serie de activităși, precum:Întâlniri, workshopuri cu toţi actorii implicaţi în domeniul ÎPT (elevi, părinţi, agenţi economici, şcoli, autorităţi locale) în vederea stabilirii de acţiuni comune care să vizeze dezvoltarea ÎPT şi o mai bună comunicare a şcolilor tehnologice cu agenţii economici; în vederea asigurării unei mai bune cunoaşteri a agenţilor economici din judeţ, a meseriilor, a traseului educaţional şi profesional; Realizarea unui Ghid de consiliere vocaţională, adresat profesorilor, formatorilor, experţilor, managerilor, factorilor de decizie din domeniul ÎPT în vederea facilitării orientării şi consilierii vocaţionale a elevilor şi tinerilor în acest domeniu;  Realizarea unui notebook al meseriilor; Realizarea unui e-book cu poveşti de succes ale absolvenţilor de ÎPT din fiecare ţară participantă la proiect; Realizarea unui site al proiectului care va cuprinde şi un muzeu virtual care va cuprinde pagina meseriilor, imagini ale produselor realizate de elevi, proiecte pentru certificarea competenţelor, un istoric al meseriilor, evoluţia tehnologică şi utilajele utilizate de-a lungul timpului; Realizarea unui Plan de acţiune pentru creşterea atractivităţii ÎPT, elaborat în cooperare şcoală – mediu de afaceri – autorităţi publice locale; Activităţi de formare pe termen scurt pentru profesori, formatori, experţi, manageri, factori de decizie din domeniul ÎPT, în vederea schimbului de bune practici în domeniul promovării şi dezvoltării ÎPT. Întâlnirea s-a dovedit un cadru de schimb de idei și bune practici între actorii implicați în învățământul profesional și tehnic, dar și un punct de porire pentru noi colaborări de viitor. Au participat la dezbateri: Jörg Ahlgrimm, Anja Rosemann, Anne Jacob, Klaus-Peter Krüger,Andreas Kotzorek (toți din Germania), Lenica Bucur, Roxana Roman, Marilena Moga și Lidia Dogaru( din partea Consiliului Județean Alba), dr. ing.Emil Nicolae Muntean, președintele Asociației de Dezvoltare Socioo – Economic Alba – director general la Parcul Indusdtrial Cugir. Deși au avut doar statutul de invitați la eveniment, au vorbit despre implicarea orașului Cugir în dezvoltarea în localitate a învățământului profesional și tehnic: prof. Ionuț Iancu – director la Colegiul tehnic ,,Ion D. Lăzărescu” Cugir, respectiv prof. Liliana Dache, prof. Stela Predescu – director adjunct la Școala Gimnazială ,,Singidava” Cugir, Diana Morar- reprezentant Nova Grup Cugir și Adrian Păștină (SC Uzina Mecanică Cugir).

Constantin PREDESCU


 Urmărește cugirinfo.ro și pe GOOGLE NEWS


Actualitate

Vineri, 29 septembrie 2023: Ziua Porților Deschise, pe șantierul arheologic de pe Cetatea din Cugir

cugirinfo.ro

Publicat

în

Vineri, 29 septembrie 2023, începând cu ora 10.00 locuitorii Cugirului sunt invitați în șantierul arheologic de pe Cetate, la Ziua Porților Deschise.

În cadrul proiectelor demarate cu privire la promovarea obiectivelor istorice și turistice ale Cugirului, un loc aparte îl ocupă Cetatea dacică.

Astfel, începând din acest an, un grup de arheologi condus de dr. Aurel Rustoiu de la Institutul de Arheologie și Istoria Artei al Academiei Române din Cluj-Napoca, împreună cu studenți și doctoranzi de la Universitatea „Babeș-Bolyai” și de la Academia Română, în cooperare cu Muzeul Național al Uniri din Alba Iulia, au reluat cercetările arheologice în Cetate.

Atât informațiile privind săpăturile mai vechi cât și rezultatele cercetărilor de anul acesta vor fi aduse la cunoștința publicului și a presei vineri 29 septembrie 2023, când va avea loc „Ziua porților deschise în Cetatea dacică de la Cugir”, începând cu ora 10.00. Manifestarea constituie și un preambul al evenimentului „Noaptea Cercetătorilor Europeni” organizat în aceeași zi de către Muzeul Național al Unirii din Alba Iulia.

Constantin PREDESCU


 Urmărește cugirinfo.ro și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Actualitate

Joi, 28 septembrie 2023: O nouă întâlnire a cercului de scriere creativă „Verbum”, la Cugir

cugirinfo.ro

Publicat

în

Joi, 28 septembrie 2023, de la ora 17.00, la Centrul Cultural Cugir va avea loc o nouă întâlnire a cercului de scriere creativă „Verbum”, în compania scriitorilor consacrați, ori aspiranți, din fiecare comunitate.

Intrarea la cercul de scriere creativă este condiționată doar de apetitul pentru lectură, scris și cultură. Mai mult, autorii celor mai reușite creații literare au șansa de a fi publicați, gratuit, în antologia „Verbum”, publicație anuală a Consiliului Județean Alba și a Bibliotecii Județene „Lucian Blaga” Alba, care ajunge în acest an la cea de-a V-a ediție.

Activitățile de joi au loc în cadrul Proiectul 3.19 Verbum, Programul 3 ANIMAȚIE CULTURALĂ, în organizarea Consiliului Județean Alba și a Bibliotecii Județene „Lucian Blaga” Alba, în parteneriat cu Centrul Cultural Cugir și Primăria Orașului Cugir.


 Urmărește cugirinfo.ro și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Actualitate

Trei străzi din Cugir au rămas astăzi, 26 septembrie 2023, fără a potabilă, în urma unei avari la o conductă

cugirinfo.ro

Publicat

în

O avarie s-a produs marți, 26 septembrie 2023, la conducta de apă potabilă, din Cugir. Locuitorii de pe trei străzi din oraș au rămas fără apă potabilă până la remedierea defecțiunii.

„SC APA CTTA SA ALBA – Sucursala Cugir informează consumatorii că în data de 26.09.2023, furnizarea apei va fi întreruptă în orașul Cugir pe str. George Enescu, str. Mihai Eminescu și str. Arieșului din cauza unei avarii la conducta de apă potabilă, până la remedierea acesteia.

La reluarea furnizării cu apă potabilă, este posibil să apară depășiri ale parametrului turbiditate, în acest caz rugăm clienții să utilizeze apa numai în scopuri menajere. Eventualele perturbații și zonele în care apar acestea trebuie semnalate imediat la numărul de telefon: 0258751139, în vederea intervenției. Vă mulțumim pentru înțelegere și ne cerem scuze pentru orice disconfort creat”, a transmis Apa CTTA Alba.


 Urmărește cugirinfo.ro și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Actualitate

Administrație

Știri din zonă

Stiri din Alba

Știrea ta

Politică

Societate

Economie

Sport

Din județ

Cele mai citite știri

cugirinfo, stiri cugir, informatii cugir