Actualitate
Centrul Regional de Resurse pentru Ocupare și Formare Profesională Cugir a găzduit o masă rotundă cu tema „Parteneriat tehnic pentru inovare şi cooperare în domeniul formare profesională”
În cadrul Programului Erasmus+, la Centrul Regional de Resurse pentru Ocupare și Formare Profesională Cugir s-a desfășurat ieri, 7 decembrie 2017, dezbaterea în cadrul proiectului:„Parteneriat tehnic pentru inovare şi cooperare în domeniul formare profesională VET”, gestionat prin Agenția Națională pentru Programe Comunitare în Domeniul Educației și Formării Profesionale.
Proiectul tehnic reunește o structură de parteneriat ce cuprinde 4 regiuni ale Europei, Județul Alba, Regiunea Centru- România, Regiunea Branderburg – Germania, regiunea Perugia și Puglia – Italia, prin intermediul unui consorțiu multiorganizațional format din 8 parteneri.
Parteneri în proiect sunt: Inspectoratul Şcolar al Judeţului Alba – coordonator parteneriat; Consiliul Judeţean Alba; Colegiul Tehnic „Alexandru Domşa”, Alba Iulia; Liceul Tehnologic „Timotei Cipariu” Blaj; Bildungsgesellschaft mbH Pritzwalk – GBG Pritzwalk, Germania; MANCOM GmbH, Germania; Umbria Training Center, Italia; Istituto Professionale Industria e Artigianato “L. Santarella”, Italia
• Perioada de implementare: 01.09.2017 – 31.08.2019, iar bugetul proiectului este de 190.225,00 euro
Conform prezentării făcute reprezentanții Consiliului Județean Alba, obiectivul general al proiectului este creşterea atractivităţii învăţământului profesional şi tehnic(IPT) pentru elevi si părinţi, prin elaborarea unei strategii eficiente de promovare si orientare a elevilor in cariera, astfel incat numarul elevilor care opteaza pentru IPT in zonele de provenienta ale scolilor partenere in proiect, sa creasca cu 5%, in intervalul 2017-2019 (perioada derularii proiectului).
În cadrul acestui proiect au avut loc și urmează să se desfășoare o serie de activităși, precum:Întâlniri, workshopuri cu toţi actorii implicaţi în domeniul ÎPT (elevi, părinţi, agenţi economici, şcoli, autorităţi locale) în vederea stabilirii de acţiuni comune care să vizeze dezvoltarea ÎPT şi o mai bună comunicare a şcolilor tehnologice cu agenţii economici; în vederea asigurării unei mai bune cunoaşteri a agenţilor economici din judeţ, a meseriilor, a traseului educaţional şi profesional; Realizarea unui Ghid de consiliere vocaţională, adresat profesorilor, formatorilor, experţilor, managerilor, factorilor de decizie din domeniul ÎPT în vederea facilitării orientării şi consilierii vocaţionale a elevilor şi tinerilor în acest domeniu; Realizarea unui notebook al meseriilor; Realizarea unui e-book cu poveşti de succes ale absolvenţilor de ÎPT din fiecare ţară participantă la proiect; Realizarea unui site al proiectului care va cuprinde şi un muzeu virtual care va cuprinde pagina meseriilor, imagini ale produselor realizate de elevi, proiecte pentru certificarea competenţelor, un istoric al meseriilor, evoluţia tehnologică şi utilajele utilizate de-a lungul timpului; Realizarea unui Plan de acţiune pentru creşterea atractivităţii ÎPT, elaborat în cooperare şcoală – mediu de afaceri – autorităţi publice locale; Activităţi de formare pe termen scurt pentru profesori, formatori, experţi, manageri, factori de decizie din domeniul ÎPT, în vederea schimbului de bune practici în domeniul promovării şi dezvoltării ÎPT. Întâlnirea s-a dovedit un cadru de schimb de idei și bune practici între actorii implicați în învățământul profesional și tehnic, dar și un punct de porire pentru noi colaborări de viitor. Au participat la dezbateri: Jörg Ahlgrimm, Anja Rosemann, Anne Jacob, Klaus-Peter Krüger,Andreas Kotzorek (toți din Germania), Lenica Bucur, Roxana Roman, Marilena Moga și Lidia Dogaru( din partea Consiliului Județean Alba), dr. ing.Emil Nicolae Muntean, președintele Asociației de Dezvoltare Socioo – Economic Alba – director general la Parcul Indusdtrial Cugir. Deși au avut doar statutul de invitați la eveniment, au vorbit despre implicarea orașului Cugir în dezvoltarea în localitate a învățământului profesional și tehnic: prof. Ionuț Iancu – director la Colegiul tehnic ,,Ion D. Lăzărescu” Cugir, respectiv prof. Liliana Dache, prof. Stela Predescu – director adjunct la Școala Gimnazială ,,Singidava” Cugir, Diana Morar- reprezentant Nova Grup Cugir și Adrian Păștină (SC Uzina Mecanică Cugir).
Constantin PREDESCU

Actualitate
Un recidivist din Cugir se întoarce la închisoare, după ce a amenințat și mușcat de mână un polițist
Un recidivist din Cugir va întoarce la închisoare după ce a ultragiat un polițist. Sorin Adrian M. a fost a fost condamnat, la Judecătoria Alba Iulia, la pedeapsa de 2 ani de închisoare, în regim de detenție.
Bărbatul mai trebuie să îi plătească polițistului suma de 5.000 de lei daune morale. Incidentul a avut loc în 18 iunie 2022, când un echipaj mixt de poliție s-au prezentat în Cugir pentru a verifica măsura preventivă a arestului la domiciliu a unei persoane.
În timp ce se deplasau în zona unde se afla domiciliul celui pe care trebuiau să îl verifice, polițiștii au observat un grup de aproximativ cinci persoane având în mână sticle cu băutură alcoolică.
„Una dintre aceste persoane, s-a postat în fața autospecialei de poliție și a gesticulat că aruncă cu sticla în aceasta. În momentul în care ag. șef principal de poliție a încercat identificarea acestuia și imobilizarea, în vederea conducerii la sediul poliției, inculpatul a devenit agitat și recalcitrant, amenințând și exercitând acte de violență asupra agentului șef principal de poliție, mușcându-l de antebrațul drept (cauzându-i leziuni care au necesitat pentru vindecare 3-4 zile de îngrijiri medicale) și lovindu-l cu pumnul în zona gâtului”, se precizează în rechizitoriul procurorilor.
Cel de-al doilea polițist a declarat, ulterior, că persoana respectivă a venit în dreptul portierei și le-a adus injurii spunând „bai p… voi știți că eu astăzi m-am liberat din pușcărie”, ocazie cu care i-au cerut să se legitimeze.
„A devenit agitat și recalcitrant, l-a amenințat cu acte de violență cu voce tare și încercând să îi lovească, dar era ținut să nu ajungă la ei de către persoanele cu care se afla. În acel moment, în timp ce au încercat să stabilească identitatea persoanei recalcitrante, acesta s-a apropiat și i-a îmbrâncit, motiv pentru care au luat decizia de a-l imobiliza în vederea conducerii la sediul poliției”, a spus polițistul, chemat ca martor.
Acesta a mai susținut că, la fața locului, s-au adunat aproximativ 50 de persoane, el și colegii săi fiind loviți, scuipați și împiedicați să îl ducă pe bărbatul recalcitrant la sediul poliției. Bărbatul a continuat să se manifeste agresiv și după ce a fost introdus în autospeciala poliției, stând cu picioarele pe portieră, și împingând portiera astfel încât să nu poată fi închisă de către agenții de poliție.
La sediul poliției, inculpatul a continuat să înjure și să îl amenințe cu acte de violență pe agentul șef de poliție, căruia în altercație i-a fost ruptă uniforma în 2 locuri, pe umărul stâng și în zona subrațului drept. Sorin Adrian M. a spus că l-a agresat pe polițist numai după ce acesta l-a lovit și l-a strâns de gât.
În final, bărbatul a fost achitat pentru infracțiunea de tulburare a ordinii și liniștii publice și a fost condamnat pentru ultraj. Hotărârea din 29 mai 2025 poate fi contestată cu apel.
Actualitate
Slujba de sfințire a capelei mortuare din incinta Bisericii „Sfinții Trei Ierarhi”, din Cugir
Vineri, 13 iunie 2025, a fost inaugurată și sfințită capela mortuară din incinta Bisericii „Sfinții Trei Ierarhi” din Cugir, o realizare posibilă prin inițiativa primarului Adrian Teban și a Consiliului Local, susținută cu căldură și implicare de preotul paroh Ioan Cândea și de numeroși credincioși ai orașului.
Capela a fost gândită ca un spațiu modern, curat și bine organizat, în sprijinul familiilor îndurerate, indiferent de confesiunea religioasă:
Structura capelei:
• Nivelul 1 (subsol) – destinat celorlalte culte religioase: sală mare, sală de îmbălsămare, 2 băi, spațiu de depozit;
• Nivelul 2 (parter) – destinat cultului ortodox: sală mare, 2 băi, vestiar și spațiu de depozit.
La intrare a fost amenajată și o centrală termică modernă, pentru a asigura confortul necesar în orice anotimp.
Primarul Adrian Teban a declarat: „Inaugurarea acestei capele reprezintă un pas important în sprijinul familiilor îndoliate din comunitatea noastră. Ne-am dorit să oferim un spațiu civilizat, bine organizat și accesibil tuturor cultelor, în care momentele despărțirii să poată fi trăite cu liniște, demnitate și respect. Le mulțumesc tuturor celor care s-au implicat – consilierilor locali, reprezentanților Bisericii și cetățenilor – pentru contribuția lor la realizarea acestui proiect de interes public”.
La slujba de sfințire au fost prezenți mai mulți preoți din zonă, alături de numeroși credincioși, semn că această lucrare este nu doar utilă, ci și profund simțită de întreaga comunitate.
Prin acest proiect, Cugirul dovedește că adevărata forță a unei comunități stă în unitate, respect și grija față de cei aflați în suferință. Nu doar zidurile contează, ci lumina pe care o putem aprinde unii în sufletul celorlalți.
Actualitate
Sute de credincioși au participat duminică, 8 iunie 2025, la slujba de Rusalii oficiată la Catedrala „Adormirea Maicii Domnului”, din orașul Cugir
Duminică, 8 iunie 2025, sute de credincioși au participat la slujba de Rusalii, la Catedrala din Cugir. S-au rugat pentru sfintirea tarinilor, a spicelor de grau si a apei.
Creștinii ortodocși și cei greco-catolici sărbătoresc astăzi Sărbătoarea Rusaliilor, care reprezintă Pogorârea Duhului Sfânt peste Sfinții Apostoli adunați în foișorul din Ierusalim. Este praznuita la 50 de zile de la Invierea Domnului. Sfântul Duh le-a dăruit Sfințiilor Apostoli, le-a dăruit capacitatea de a-și răspândi învățăturile în toate limbile pământului.
La Catedrala Ortodoxă din orașul Cugir a fost sărbătoare, sute de credincioși au participat la slujba Sfântei Liturghii a Sfântului Ioan Gură de Aur.
După taina Sfantei Liturghii, pe esplanada din fața lăcașului de cult, preoții au rostit rugăciuni pentru sfințirea țaranilor (holdelor), a spicelor de grâu și a apelor. La finalul slujbei, credincioșii au luat acasă spice de grâu și apă sfințită, cu care își vor binecuvanta casele.
De altfel, în Duminica Rusaliilor se obișnuiește să fie aduse spice de grâu, amintind de vremea secerișului. Spicele de grau simbolizeaza și „limbile de foc ale Sfântului Duh care s-a pogorât peste Sfinții Apostoli”.
Sorin GIURCA
-
Mondenacum 10 luni
Mesaje de Sfânta Maria 2024. URĂRI, FELICITĂRI și SMS-uri care pot fi trimise persoanelor care își serbează onomastica | cugirinfo.ro
-
Mondenacum 2 luni
Când pică Paștele ortodox și cel catolic 2026, dar și în următorii ani | cugirinfo.ro
-
Din judeţacum 2 luni
MESAJE de Sfântul Gheorghe 2025. SMS-uri, urări şi felicitări pe care le poţi transmite celor dragi de ziua numelui | cugirinfo.ro
-
Administraţieacum 9 luni
Premiu simbolic oferit de Primărie unor societăți comerciale din Cugir, cu prilejul aniversării a 225 de ani de tradiție industrială a orașului
-
Mondenacum 4 săptămâni
Sfinții Constantin și Elena 2025. FELICITARI, MESAJE și URARI pentru cei care își sărbătoresc onomastica | cugirinfo.ro
-
Sportacum 6 luni
Triumf pentru șahiștii de la Metalurgistul Cugir, la „Cupa de Iarnă” desfășurată la Sibiu
-
Din judeţacum 2 luni
Când sunt Floriile Ortodoxe și Catolice în următorii ani | cugirinfo.ro
-
Sportacum 8 luni
„Roș-albaștrii” – remiză externă, după un meci nebun: ACS Mediaș – Metalurgistul Cugir 2-2 (0-0)