Actualitate
Casa de cultură din Cugir a găzduit ieri cea de-a IV-a ediție a evenimentului „Un mărțișor pentru Mama”
Peste 150 de persoane au venit ieri seară, să urmărească spectacolul organizat (în avans) de Casa de Cultură din Cugir cu prilejul Zilei Internaționale a Femeii, eveniment pregătit de profesorii Petru Adam și Radu Beșliu intitulat sugestiv „Un mărțișor pentru Mama”, eveniment aflat anul acesta la cea de-a IV-a ediție.
O manifestare de suflet, pentru care organizatorii au pregătit un program variat cu scene de teatru, cântece și dansuri moderne, avându-i ca protagoniști pe membrii cercurilor artistice din cadrul Casei Orășenești de Cultură. În debutul spectacolului, cei prezenți au avut prilejul să urmărească piesa ,,Don Juan” pusă în scenă de actrița și regizoarea Maria Dodoc. În continuare, au urcat pe scenă, membrii Cercului de canto, pian și chitară pregătiți de profesoara Corina Băcăințan, care au interpretat un „Mărțișor muzical” cu mai multe piese dedicate celei mai scumpe și iubită ființă care exită – „mama”.
O frumoasă prezentare a venit din partea grupului artistic „Mlădițe cugirene”, copii pregătiți de profesoara Ionela Popa, după care, elevii Clubului de Dans Sportiv „Pro Dance” ai antrenorului Sergiu Pordan au făcut cadou spectatorilor un „mărțișor dansant” compus din interpretări standard și latino – americane. O prestație de excepție, care a electrizat asistența a aparținut Cercului de fanfară al Casei de Cultură, formația pregătită de profesorii Petru Adam și Radu Beșliu constituită din avansați, blockflote și începători, au interpretat laolaltă piese de mare sensibilitate dedicate zilei mamei și primăverii, piese tradiționale românești aplaudate la scenă deschisă de cei prezenți. Evenimentul s-a încheiat cu recitalul artistului Vasile Palfi (acest Hrușcă al Cugirului), care a dedicat un buchet de melodii doamnelor și domnișoarelor.
Sărbătoarea a fost onorată de invitați de onoare ai directoarei Casei de Cultură, profesoara Rodica Florea și anume de familia Christine și Johannes Heidecker, care locuiește de câțiva ani în orașul Cugir. Participanții au avut ocazia să viziteze expoziția de desene și mărțișoare cu tema „Parada Mărțișorului”, situată în holul instituției de cultură, realizată de către elevi preșcolari și școlari ai Școlii Gimnaziale „Singidava”.
Constantin PREDESCU

Actualitate
Sute de credincioși au participat duminică, 8 iunie 2025, la slujba de Rusalii oficiată la Catedrala „Adormirea Maicii Domnului”, din orașul Cugir
Duminică, 8 iunie 2025, sute de credincioși au participat la slujba de Rusalii, la Catedrala din Cugir. S-au rugat pentru sfintirea tarinilor, a spicelor de grau si a apei.
Creștinii ortodocși și cei greco-catolici sărbătoresc astăzi Sărbătoarea Rusaliilor, care reprezintă Pogorârea Duhului Sfânt peste Sfinții Apostoli adunați în foișorul din Ierusalim. Este praznuita la 50 de zile de la Invierea Domnului. Sfântul Duh le-a dăruit Sfințiilor Apostoli, le-a dăruit capacitatea de a-și răspândi învățăturile în toate limbile pământului.
La Catedrala Ortodoxă din orașul Cugir a fost sărbătoare, sute de credincioși au participat la slujba Sfântei Liturghii a Sfântului Ioan Gură de Aur.
După taina Sfantei Liturghii, pe esplanada din fața lăcașului de cult, preoții au rostit rugăciuni pentru sfințirea țaranilor (holdelor), a spicelor de grâu și a apelor. La finalul slujbei, credincioșii au luat acasă spice de grâu și apă sfințită, cu care își vor binecuvanta casele.
De altfel, în Duminica Rusaliilor se obișnuiește să fie aduse spice de grâu, amintind de vremea secerișului. Spicele de grau simbolizeaza și „limbile de foc ale Sfântului Duh care s-a pogorât peste Sfinții Apostoli”.
Sorin GIURCA
Actualitate
Comunitățile din orașul Cugir și localitatea Vinerea s-au unit pentru a celebra cu evlavie și bucurie sărbătoarea Rusaliilor
La finalul acestei săptămâni, comunitățile din orașul Cugir și localitatea Vinerea s-au unit pentru a celebra cu evlavie și bucurie sărbătoarea Rusaliilor, una dintre cele mai importante sărbători ale Bisericii Ortodoxe Române.
Rusaliile sunt sărbătorite la 50 de zile după Paște. Cu rădăcini adânci în spiritualitatea românească, această sărbătoare marchează Pogorârea Sfântului Duh și este însoțită de obiceiuri menite să protejeze gospodăriile și sufletele oamenilor.
Un moment cu profundă încărcătură simbolică a fost sfințirea spicelor de grâu, oficiată de preoți în cadrul slujbei. Acest gest ritualic exprimă recunoștința față de roadele pământului și binecuvântarea muncii câmpului, având o semnificație aparte pentru comunitățile care își păstrează legătura cu natura și agricultura. Grâul ca simbol al vieții, al renașterii și al belșugului, este adus înaintea altarului ca ofrandă și este binecuvântat de preoți. În tradiția ortodoxă, grâul este strâns legat de taina Euharistiei – el devine pâine, trup dăruit. Grâul sfințit a fost apoi împărțit credincioșilor, ca simbol al belșugului și al protecției divine.
Evenimentul s-a bucurat de o participare numeroasă, semn că aceste tradiții continuă să unească generații și să întărească spiritul comunitar.
Actualitate
Bărbat de 71 de ani cercetat de polițiștii din Cugir sub aspectul săvârșirii infracțiunii de braconaj cinegetic
Sâmbătă, 31 mai 2025, în jurul orei 21.50, polițiștii din Cugir au fost sesizați cu privire la faptul că mai multe persoane desfășoară activități de braconaj, pe raza orașului.
Polițiștii s-au deplasat în zona indicată de către apelant și au oprit, pentru control, un autoturism condus de un bărbat de 46 de ani, din Cugir, în care se mai aflau trei bărbați.
În urma controlului autoturismului, polițiștii au identificat o armă de vânătoare, un încărcător în care se aflau două cartușe și doi saci în care se aflau un căprior și un ied împușcați.
Din verificările efectuate de polițiști, a reieșit că, unul dintre cei trei bărbați, în vârstă de 71 de ani, în timp ce se afla la o partidă de vânătoare organizată, ar fi tras două focuri de armă împușcând un căprior, pentru care deținea autorizație de vânătoare și un ied, pentru care nu avea autorizația necesară.
Polițiștii au ridicat arma de vânătoare, au indisponibilizat bunurile folosite și provenite din săvârșirea infracțiunii și au întocmit dosar penal, pentru săvârșirea infracțiunii de braconaj cinegetic.
-
Mondenacum 10 luni
Mesaje de Sfânta Maria 2024. URĂRI, FELICITĂRI și SMS-uri care pot fi trimise persoanelor care își serbează onomastica | cugirinfo.ro
-
Mondenacum 2 luni
Când pică Paștele ortodox și cel catolic 2026, dar și în următorii ani | cugirinfo.ro
-
Din judeţacum 2 luni
MESAJE de Sfântul Gheorghe 2025. SMS-uri, urări şi felicitări pe care le poţi transmite celor dragi de ziua numelui | cugirinfo.ro
-
Administraţieacum 9 luni
Premiu simbolic oferit de Primărie unor societăți comerciale din Cugir, cu prilejul aniversării a 225 de ani de tradiție industrială a orașului
-
Mondenacum 3 săptămâni
Sfinții Constantin și Elena 2025. FELICITARI, MESAJE și URARI pentru cei care își sărbătoresc onomastica | cugirinfo.ro
-
Sportacum 6 luni
Triumf pentru șahiștii de la Metalurgistul Cugir, la „Cupa de Iarnă” desfășurată la Sibiu
-
Din judeţacum 2 luni
Când sunt Floriile Ortodoxe și Catolice în următorii ani | cugirinfo.ro
-
Sportacum 8 luni
„Roș-albaștrii” – remiză externă, după un meci nebun: ACS Mediaș – Metalurgistul Cugir 2-2 (0-0)