Rămâi conectat
Călin Mătieș - Deputat

Actualitate

Casa de Cultură a orașului Cugir a fost gazda workshopului intitulat „Problema romilor de la teorie la practică”

cugirinfo.ro

Publicat

în

Cu câteva zile înainte de a celebra „Ziua Internațională a Romilor”, Serviciul Public de Asistență Socială din Cugir (SPAS) a organizat ieri, 31 martie 2017, la Casa de Cultură un workshop intitulat „Problema romilor de la teorie la practică”, cadru menit să dezbată  probleme legate de cooperare, transfer de experiență și bune practici, acțiuni fundamentale pentru promovarea de politici pentru beneficiarii populației de etnie romă.

Aceasta, în contextul în care, s-a constatat că situația a stagnat  sau s-a  înrăutățit, în toate domeniile majore: de la educația și  dezvoltarea timpurie a copilului, până la modelarea atitudinilor în societate și respectarea drepturilor fundamentale.

De aici și mesajul ca, este din ce în ce mai evidentă nevoia unor abordări și a unor politici mai flexibile, pentru rezultate concrete într-un interval de timp prevăzut. ,,Obiectivul workshop-ului organizat astăzi la Cugir este acela de a realiza o punte între autoritățile publice, cercetători și reprezentanți ai sectorului neguvernamental, prin crearea unui model concret de comunicare în interiorul acestuia, astfel încât oamenii din categoriile vizate se vor putea întâlni și dezbate informal pe subiecte stabilite anterior diverse soluții care să convină tuturor instituțiilor implicate”, declara în deschiderea simpozionului, Adriana Crișan – reprezentant al SPAS Cugir. În cadrul manifestării au fost prezentate trei conferințe având ca teme: ,,Identificarea standardelor de profesionalizare a intervențiilor în comunitățile defavorizate”. Autori: drd. Ioan Goracel – U.V.Timișoara și conf.univ. dr. Mironică Corici – UV Timișoara);  ,,Creșterea calității vieții în comunitățile rome prin participarea la activități culturale și spirituale” – Studiu științific educația non – formală. Autori: drd. Ioan Goracel,  prof. teolog Ioan Smultea – Liceul Tehnologic Teregova,  Manoela Tudor – Școala Gimnazială Zăvoi; ,,Importanța programelor sociale și a proiectelor de dezvoltare educațională a resurselor umane în societatea civilă a comunităților defavorizate”(drd. Ioan Goracel, masterand Geanina Marian, drd. Valentin Lakatoș.

La eveniment au participat și au adresat alocuțiuni: viceprimarul Cugirului ing. Călin Furdui, prof. Rodica Florea –  director Casa de Cultură, jr. Viorica Nedel – șef Serv. SPAS Cugir, Elena Muțiu – facilitator ROMACT, Marcela Șerban ,,Alternativa Socială ,,Millenium”, prof. Floare Vlasea – director Școala Gimnazială ,,Singidava” Cugir, Maria Ciociu – Agenția Națională a Romilor, Cristian Roman – reprezentant SPAS Cugir. Au mai fost prezenți reprezentanți ai Poliției Oraș Cugir, funcționari din cadrul SPAS Cugir, ai unităților locale de învățământ și ai Poliției locale Cugir.

Constantin PREDESCU


 Urmărește cugirinfo.ro și pe GOOGLE NEWS


Actualitate

„Toamna scrisului” – atelier de scriere creativă Verbum, la Centrul Cultural „Valentin Uritescu” din Cugir

cugirinfo.ro

Publicat

în

La Centrul Cultural „Valentin Uritescu” din Cugir, care găzduiește lunar în cadrul Proiectului Verbum, un atelier de scriere creativă, a avut loc joi, 31 octombrie 2024, a VIII-a întâlnire din acest an cu tema „Toamna scrisului”. Proiectul este inițiat de Consiliul Județean Alba și de Biblioteca Județeană „Lucian Blaga” din Alba Iulia și reunește lunar scriitori consacrați, dar și tineri talentați din orașul Cugir.

Moderatoarea evenimentului, doamna prof. dr. Luminița Cebotari a menționat faptul că „tema aleasă sugerează bogăția și frumusețea limbajului în anotimpul schimbărilor. Fiecare expresie, fiecare rând pare desprins dintr-un tablou plin de culori tomnatice calde și linii delicate. La această întâlnire cuvintele s-au așezat la locul lor cu o greutate aparte și pentru toți participanții a fost un prilej de introspecție într-un anotimp al comunicării sensibile în care limbajul a devenit o punte între emoție și rațiune, între noi și natură”.    

Cei 11 participanți la atelierul de scriere creativă sunt de la unitățile școlare din Cugir. Ne-am bucurat astfel de prezența doamnei director Diane Dobrean, prof. Diana Sibișan, a doamnelor Elena Mateica, Maria Dodoc, Ana Bejenar Bugeag și a elevilor: Sofia Maria Dodoc, Răzvan Dorin Gurgui, Antonia Bianca DiNardo. Participanții, alături de coordonatorul evenimentului prof. Luminița Cebotari, au recitat din poezii și creații proprii, au prezentat ultimele cărți citite.

Constantin PREDESCU


 Urmărește cugirinfo.ro și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Actualitate

Dezbatere privind prevenția cancerului mamar, la Centrul „LOTUS” din Cugir

cugirinfo.ro

Publicat

în

Joi, 31 octombrie 2024 s-a încheiat la Cugir „luna roz”- luna dedicată prevenției și conștientizării cancerului mamar. Direcția de Asistență Socială a Orașului Cugir (DAS), împreună cu Primăria orașului Cugir, a organizat la Centrul „Lotus”, un eveniment de conștientizare a importanței prevenției cancerului mamar.

Într-un oraș care învață – titulatura UNESCO dată orașului nostru ,ne-am dorit venim în spijinul femeilor din comunitate, cu informații de calitate cu privire la această boală, care, în zilele noastre, poate fi atât de ușor prevenită, a declarat directorul executiv al DAS, ec. Silviu Samoilescu.

Părintele Adrian Cebotari a vorbit despre sănătate, care trebuie consideră un „dar divin”, precum și despre faptul avem datoria de a ne îngriji de sănătatea noastră.

La rândul său, doctorul Tudor Alexandru, medic specialist obstetrică-ginecologie la Spitalul „Elysee” din Alba Iulia, a subliniat importanță examinărilor de screening mamar, de tipul mamografiei, examinări pe care orice femeie ar trebui le facă după împlinirea vârstei de 40 de ani.

Psihologul Corina Olteanu a vorbit participantelor despre importanța igienei psihice, a echilibrului psihic și al stării de sănătate. De asemenea, a subliniat importanța interacțiunilor sociale în comunitate, interacțiuni care contribuie și ele la menținerea sănătății comunității.

Evenimentul a fost moderat de doctor Terezia Mureșan-Samoilescu, medic primar chirurg, cu competență în îngrijiri paliative, care a vorbit despre importanțarețelei de suport” pe care pacienta diagnosticată cu cancer la sân trebuie se bazeze. Domnia sa a subliniat importanța prevenției cancerului mamar, prin mijloace simple, precum screeningul mamografic, dar și faptul , atunci când o pacienta este diagnosticată cu cancer la sân, chiar dacă i se pare nu mai există soluții, de fiecare dată „se mai poate face ceva”.

Cu spijinul oferit de Spitalul „Elysee”, persoanele care au fost prezente la eveniment, s-au putut înscrie pe liste pentru efectuarea gratuită a unei mamografii, interpretată de un medic radiolog supraspecializat în patologie mamară.

„Dorim continuăm aceste evenimente dedicate educației pentru sănătate în rândul cetățenilor comunității noastre, deoarece Cugirul este un oraș care învață, a spus directorul DAS.

Constantin PREDESCU


 Urmărește cugirinfo.ro și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Actualitate

Două proiectile găsite pe raza orașului Cugir, asanate de echipa pirotehnică din cadrul ISU Alba

cugirinfo.ro

Publicat

în

În cursul dimineții de miercuri, 30 octombrie 2024, echipa pirotehnică din cadrul ISU Alba a intervenit pe raza orașului Cugir pentru asanarea a două proiectile rămase neexplodate.

„Echipa pirotehnică din cadrul ISU Alba a fost solicitată să intervină pentru asanare muniției rămasă neexplodată, în orașul Cugir. În urma misiunii pirotehnice au fost asanate 2 proiectile. Forțele alocate: 1 x autospecială pirotehnică”, a transmis ISU Alba.


 Urmărește cugirinfo.ro și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Actualitate

Administrație

Știri din zonă

Stiri din Alba

Știrea ta

Politică

Societate

Economie

Sport

Din județ

Cele mai citite știri

cugirinfo, stiri cugir, informatii cugir