Rămâi conectat

Actualitate

Casa de Cultură a orașului Cugir a fost gazda workshopului intitulat „Problema romilor de la teorie la practică”

cugirinfo.ro

Publicat

în

Cu câteva zile înainte de a celebra „Ziua Internațională a Romilor”, Serviciul Public de Asistență Socială din Cugir (SPAS) a organizat ieri, 31 martie 2017, la Casa de Cultură un workshop intitulat „Problema romilor de la teorie la practică”, cadru menit să dezbată  probleme legate de cooperare, transfer de experiență și bune practici, acțiuni fundamentale pentru promovarea de politici pentru beneficiarii populației de etnie romă.

Aceasta, în contextul în care, s-a constatat că situația a stagnat  sau s-a  înrăutățit, în toate domeniile majore: de la educația și  dezvoltarea timpurie a copilului, până la modelarea atitudinilor în societate și respectarea drepturilor fundamentale.

De aici și mesajul ca, este din ce în ce mai evidentă nevoia unor abordări și a unor politici mai flexibile, pentru rezultate concrete într-un interval de timp prevăzut. ,,Obiectivul workshop-ului organizat astăzi la Cugir este acela de a realiza o punte între autoritățile publice, cercetători și reprezentanți ai sectorului neguvernamental, prin crearea unui model concret de comunicare în interiorul acestuia, astfel încât oamenii din categoriile vizate se vor putea întâlni și dezbate informal pe subiecte stabilite anterior diverse soluții care să convină tuturor instituțiilor implicate”, declara în deschiderea simpozionului, Adriana Crișan – reprezentant al SPAS Cugir. În cadrul manifestării au fost prezentate trei conferințe având ca teme: ,,Identificarea standardelor de profesionalizare a intervențiilor în comunitățile defavorizate”. Autori: drd. Ioan Goracel – U.V.Timișoara și conf.univ. dr. Mironică Corici – UV Timișoara);  ,,Creșterea calității vieții în comunitățile rome prin participarea la activități culturale și spirituale” – Studiu științific educația non – formală. Autori: drd. Ioan Goracel,  prof. teolog Ioan Smultea – Liceul Tehnologic Teregova,  Manoela Tudor – Școala Gimnazială Zăvoi; ,,Importanța programelor sociale și a proiectelor de dezvoltare educațională a resurselor umane în societatea civilă a comunităților defavorizate”(drd. Ioan Goracel, masterand Geanina Marian, drd. Valentin Lakatoș.

La eveniment au participat și au adresat alocuțiuni: viceprimarul Cugirului ing. Călin Furdui, prof. Rodica Florea –  director Casa de Cultură, jr. Viorica Nedel – șef Serv. SPAS Cugir, Elena Muțiu – facilitator ROMACT, Marcela Șerban ,,Alternativa Socială ,,Millenium”, prof. Floare Vlasea – director Școala Gimnazială ,,Singidava” Cugir, Maria Ciociu – Agenția Națională a Romilor, Cristian Roman – reprezentant SPAS Cugir. Au mai fost prezenți reprezentanți ai Poliției Oraș Cugir, funcționari din cadrul SPAS Cugir, ai unităților locale de învățământ și ai Poliției locale Cugir.

Constantin PREDESCU


 Urmărește cugirinfo.ro și pe GOOGLE NEWS


Actualitate

Patologia venoasă, în atenţia unor specialişti din sănătate reuniți la Cugir. Noile ţinte terapeutice în boala venoasă cronică

cugirinfo.ro

Publicat

în

Circa 30 de medici specialişti, de familie şi farmacişti din Cugir, au discutat ieri după amiază, despre cele mai bune soluţii de tratament în cazul patologiei venoase, o boală des întâlnită în comunitate.

Cei prezenţi au împărtăşit informaţii valoroase necesare pentru aplicarea cât mai corectă a tratamentelor şi parcurgerea procesului de reevaluare a pacientului cu această suferinţă.

Accentul a fost pus pe variantele terapeutice disponibile la ora actuală, dar, mai ales pe importanţa colaborarii dintre specialiştii din domeniul medical, deoarece protocoalele actuale de tratament pot fi applicate corect pacienţilor doar dacă aceştia sunt evaluati de specialist, la indicaţia medicului de familie şi, în final, prescripţia medicală este onorată la nivelul farmaciilor.

Masa rotundă cu tema “Inflamaţia vasculară şi difuncţia endotelială: noile ţinte terapeutice în boala venoasă cronică” a fost organizat de dr. Terezia Mureşan-Samoilescu, în colaborare cu Alfasigma.

„Mi s-a părut extrem de important această întâlnire a cadrelor medicale implicate în tratarea pacientului cu patologie venoasă şi doresc să le mulţumesc tuturor pentru deschiderea de care au dat dovadă participând efectiv la discuţii. Pe lângă tratamentul medicamentos al bolii venoase cornice, cu preparate medicamentoase care să susţină funcţia endoteliului venos şi care să transforme “insuficienţa” venoasă în sufiecienţa, funcţionalitate venoasă, există şi alte aspect la fel de importante în tratarea acestei afecţiuni şi care ţin de igiena personală, stilul de viaţă (evitarea consumului de toxice, renunţarea la fumat şi practicarea exerciţiilor fizice). Pentru binele pacientului, reţeaua de colaborare între profesioniştii din domeniul medical trebuie să fie una funcţională. Am vorbit la această întâlnire despre rezultatele tratamentului pe bază de Sulodexid, substanţă care “hrăneşte“ endoteliul venos şi care are proprietăţi antiinflamatorii foarte bune. Nu este neapărat vorba despre o noutate a tratamentului, ci, mai exact, despre nevoia colaborării corecte a specialiştilor implicaţi în diagnosticare şi tratament, pentru ca el să ajungă să fie utilizat în favoarea pacientului.” (dr. Terezia Mureşan-Samoilescu, medic chirurg chirurgie generală).

Constantin PREDESCU


 Urmărește cugirinfo.ro și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Actualitate

Mai multe blocuri de pe strada George Coșbuc au rămas fără apă potabilă, în urma unei avarii la o conductă

cugirinfo.ro

Publicat

în

În dimineața zilei de miercuri, 20 septembrie 2023, furnizarea apei este întreruptă în orașul Cugir pe strada George Coșbuc, fiind afectate blocurile: nr. 6, nr. 8, nr. 10, dar și două case cu nr. 2, respectiv nr. 4, din cauza unei avarii produse la o conductă.

„SC APA CTTA SA ALBA – Sucursala Cugir informează consumatorii că în data de 20.09.2023, furnizarea apei va fi întreruptă în orașul Cugir pe str. George Coșbuc, fiind afectate blocurile: nr. 6, nr. 8, nr. 10, dar și două case cu nr. 2, respectiv nr. 4, din cauza unei avarii la conducta de apă potabilă, până la remedierea acesteia.

La reluarea furnizării cu apă potabilă, este posibil să apară depășiri ale parametrului turbiditate, în acest caz rugăm clienții să utilizeze apa numai în scopuri menajere.

Eventualele perturbații și zonele în care apar acestea trebuie semnalate imediat la numărul de telefon: 0258751139, în vederea intervenției”, a transmis Apa CTTA Alba.


 Urmărește cugirinfo.ro și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Actualitate

Sâmbătă, 16 septembrie 2023, la Cugir a avut loc o acțiune de ecologizare în cadrul campaniei „Let’s do it, Romania!”

cugirinfo.ro

Publicat

în

În fiecare an, orașul Cugir este solidar cu eforturile depuse în întreaga lume de a curăța deșeurile de pe suprafața Pământului într-o singură zi, printr-o campanie derulată în peste 190 de țări simultan.

Astfel, sâmbătă 16 septembrie, sub sloganul Let’s do it, Romania!- Let’s do it, Cugir!, 60 de voluntari din localitate s-au mobilizat și au adunat gunoaiele aruncate de către unii cetățeni iresponsabili, din zona albiilor Râului Mare și Râului Mic, a Drumului Județean 704, între Șibot și Vinerea și din pășunea Sub vii din Vinerea. .

Voluntarii Cugirului au colectat selectiv 160 de saci cu pet-uri și alte materiale plastice, hărtie, sticle, metal, dar și deșeuri mari precum mobilier, saltele, anvelope, etc. Acestea au fost predate operatorului de salubritate SC RER Vest SA.

Acțiunea a fost organizată de Primăria Cugir și Serviciul Public de Gospodărire Locală, iar voluntarii implicați fac parte din Asociația Năsăpiște, Colegiul Național “David Prodan”, Romsilva-Ocolul Silvic Cugir precum și simpli cetățeni.

Echipamentele necesare demersului de curățenie (saci și mănuși) au venit din partea echipelor de organizare Let’s Do It, Romania!

Campania Let’s Do It, Romania! a fost organizată pentru prima dată pe 16 septembrie 2009. Patrusprezece ani mai târziu, pe 16 septembrie 2023, la nivelul întregii țări s-a dorit implicarea a 100.000 de cetățeni în ceea ce se consideră „cea mai mare mobilizare de voluntari din România, pentru a face curățenie în toată țara într-o singură zi” și pentru a crește gradul de conștientizare privind protejarea mediului înconjurător.

Constantin PREDESCU


 Urmărește cugirinfo.ro și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Actualitate

Administrație

Știri din zonă

Stiri din Alba

Știrea ta

Politică

Societate

Economie

Sport

Din județ

Cele mai citite știri

cugirinfo, stiri cugir, informatii cugir