Actualitate
Când pică Paștele ortodox și cel catolic în anul 2016 | cugirinfo.ro
Când se vor sărbători Paștele ortodox și cel catolic în anul 2016 | cugirinfo.ro
Paștele ortodox va fi sărbătorit, în anul 2016, în data de 1 mai, potrivit calendarului creștin ortodox. Paștele catolic va fi sărbătorit în data de 27 martie, potrivit calendarului romano-catolic.
Paştele este o sărbătoare a cărei dată este variabilă şi în jurul căreia sunt fixate alte sărbători, precum Rusaliile. Regula după care se calculează ziua exactă a fost stabilită la Sinodul Ecumenic de la Niceea, în 325 e.n. Astfel, Paştele Ortodox este sărbătorit, în fiecare an, în duminica imediat următoare lunii pline de după echinocţiul de primăvară. Dacă această duminică se suprapune Paştelor iudeilor (14 Nisan – a şaptea lună a anului ecleziastic şi prima lună a anului civil în calendarul ebraic), sărbătoarea va fi mutată în duminica următoare.
Când pică Pastele Ortodox în anii 2015-2025
2016 – 1 mai
2017 – 16 aprilie
2018 – 8 aprilie
2019 – 28 aprilie
2020 – 19 aprilie
2021 – 2 mai
2022 – 24 aprilie
2023 – 16 aprilie
2024 – 5 mai
2025 – 20 aprilie
Când pică Paştele Catolic între anii 2016-2020:
2016 – 27 martie
2017 – 16 aprilie
2018 – 1 aprilie
2019 – 21 aprilie
2020 – 12 aprilie
Sărbătoarea Paştelui este momentul în care prăznuim “omorârea morţii, sfărâmarea iadului şi începătura altei vieţi veşnice şi săltând îl lăudam pe Mântuitorul, pe cel unul binecuvântat şi preamărit, Dumnezeul părinţilor noştri”. Ca acest lucru să se întâmple cu adevărat şi în noi este nevoie ca sa zicem “fraţilor şi celor ce ne urăsc pe noi şi să iertăm toate pentru Înviere şi aşa să strigam: Hristos a înviat din morţi cu moartea pe moarte călcând şi celor din morminte viaţă dăruindu-le”
POSTUL PAŞTELUI, adică postul dinaintea Învierii Domnului, este cel mai lung şi mai aspru dintre cele patru posturi de durată ale Bisericii Ortodoxe. De aceea, în popor, este numit, în general, Postul Mare şi aduce aminte de postul de 40 de zile ţinut de Mântuitor înainte de începerea activităţii sale mesianice.
În general, preoţii şi scriitorii bisericeşti privesc acest post ca pe o instituţie de origine apostolică. În primele trei secole, durata şi felul postirii nu erau însă uniforme peste tot. Astfel, după mai multe mărturii, unii posteau numai o zi, în Vinerea Patimilor, alţii două zile, adică în vinerea şi sâmbăta de dinainte de Paşti, alţii trei, o săptămână sau chiar până la şase săptămâni. La Ierusalim, în secolul IV, se postea opt săptămâni înainte de Paşti, pe când în Apus, în aceeaşi vreme, postul dura doar 40 de zile.
De la sfârşitul secolului al III-lea, postul cel mare a fost împărţit în două perioade distincte, cu denumiri diferite: Postul Păresimilor (Patruzecimii), sau postul prepascal, care ţinea până la Duminica Floriilor şi avea o durată variabilă, şi Postul Paştilor (postul pascal), care ţinea o săptămână, din Duminica Floriilor până la cea a Învierii şi era foarte aspru. Abia în secolul al IV-lea, după uniformizarea datei Paştilor, hotărâtă la Sinodul I Ecumenic, Biserica de Răsărit (Constantinopol) a adoptat definitiv vechea practică, de origine antiohiană, a postului de şapte săptămâni, durată pe care o are şi astăzi, cu toate că deosebirile dintre bisericile locale asupra duratei şi modului postirii au persistat după acel moment.

Actualitate
Între 20 și 22 iunie 2025, Cugirul va găzdui o nouă ediție a Festivalului Cetăților Dacice
Între 20 și 22 iunie 2025, Festivalul Cetăților Dacice își va deschide din nou porțile, readucând la viață mituri, legende și fapte de arme ce vor trezi mândria străbună în sufletul fiecărui participant.
Vor răsuna pași de legionari romani și strigăte de războinici daci, în vreme ce nimfele vor dansa ritualic în lumina torțelor. Asediul Cetății Singidava va fi reînscenat, iar fumul rugului dacic se va înălța, ca-n vechime, purtând către zei mesajul curajului și al onoarei.
Meșteșugari iscusiți vor da viață taberelor antice, iar copiii — pui de daci — vor învăța să descopere povestea neamului din care se trag. Decathlonul Dacic va pune la încercare vitejia și spiritul de echipă, într-o întrecere ce va aminti de vechile olimpiade ale cetăților.
Seara, spectacolul Rugului Dacic va transforma noaptea în legendă, iar cântecul, dansul și focul vor scrie povești de neuitat pe cerul Cugirului. Sub semnul Lupului Dacic, orașul va vibra de istorie, tradiție și spirit comunitar.
Festivalul Cetăților Dacice 2025 va fi, din nou, o călătorie în timp, o pledoarie pentru identitate, o lecție vie despre rădăcinile noastre adânci, despre eroii și credințele unui popor care a știut mereu să-și păstreze sufletul liber, se arată într-un comunicat al organizatorilor.
Actualitate
Un recidivist din Cugir se întoarce la închisoare, după ce a amenințat și mușcat de mână un polițist
Un recidivist din Cugir va întoarce la închisoare după ce a ultragiat un polițist. Sorin Adrian M. a fost a fost condamnat, la Judecătoria Alba Iulia, la pedeapsa de 2 ani de închisoare, în regim de detenție.
Bărbatul mai trebuie să îi plătească polițistului suma de 5.000 de lei daune morale. Incidentul a avut loc în 18 iunie 2022, când un echipaj mixt de poliție s-au prezentat în Cugir pentru a verifica măsura preventivă a arestului la domiciliu a unei persoane.
În timp ce se deplasau în zona unde se afla domiciliul celui pe care trebuiau să îl verifice, polițiștii au observat un grup de aproximativ cinci persoane având în mână sticle cu băutură alcoolică.
„Una dintre aceste persoane, s-a postat în fața autospecialei de poliție și a gesticulat că aruncă cu sticla în aceasta. În momentul în care ag. șef principal de poliție a încercat identificarea acestuia și imobilizarea, în vederea conducerii la sediul poliției, inculpatul a devenit agitat și recalcitrant, amenințând și exercitând acte de violență asupra agentului șef principal de poliție, mușcându-l de antebrațul drept (cauzându-i leziuni care au necesitat pentru vindecare 3-4 zile de îngrijiri medicale) și lovindu-l cu pumnul în zona gâtului”, se precizează în rechizitoriul procurorilor.
Cel de-al doilea polițist a declarat, ulterior, că persoana respectivă a venit în dreptul portierei și le-a adus injurii spunând „bai p… voi știți că eu astăzi m-am liberat din pușcărie”, ocazie cu care i-au cerut să se legitimeze.
„A devenit agitat și recalcitrant, l-a amenințat cu acte de violență cu voce tare și încercând să îi lovească, dar era ținut să nu ajungă la ei de către persoanele cu care se afla. În acel moment, în timp ce au încercat să stabilească identitatea persoanei recalcitrante, acesta s-a apropiat și i-a îmbrâncit, motiv pentru care au luat decizia de a-l imobiliza în vederea conducerii la sediul poliției”, a spus polițistul, chemat ca martor.
Acesta a mai susținut că, la fața locului, s-au adunat aproximativ 50 de persoane, el și colegii săi fiind loviți, scuipați și împiedicați să îl ducă pe bărbatul recalcitrant la sediul poliției. Bărbatul a continuat să se manifeste agresiv și după ce a fost introdus în autospeciala poliției, stând cu picioarele pe portieră, și împingând portiera astfel încât să nu poată fi închisă de către agenții de poliție.
La sediul poliției, inculpatul a continuat să înjure și să îl amenințe cu acte de violență pe agentul șef de poliție, căruia în altercație i-a fost ruptă uniforma în 2 locuri, pe umărul stâng și în zona subrațului drept. Sorin Adrian M. a spus că l-a agresat pe polițist numai după ce acesta l-a lovit și l-a strâns de gât.
În final, bărbatul a fost achitat pentru infracțiunea de tulburare a ordinii și liniștii publice și a fost condamnat pentru ultraj. Hotărârea din 29 mai 2025 poate fi contestată cu apel.
Actualitate
Slujba de sfințire a capelei mortuare din incinta Bisericii „Sfinții Trei Ierarhi”, din Cugir
Vineri, 13 iunie 2025, a fost inaugurată și sfințită capela mortuară din incinta Bisericii „Sfinții Trei Ierarhi” din Cugir, o realizare posibilă prin inițiativa primarului Adrian Teban și a Consiliului Local, susținută cu căldură și implicare de preotul paroh Ioan Cândea și de numeroși credincioși ai orașului.
Capela a fost gândită ca un spațiu modern, curat și bine organizat, în sprijinul familiilor îndurerate, indiferent de confesiunea religioasă:
Structura capelei:
• Nivelul 1 (subsol) – destinat celorlalte culte religioase: sală mare, sală de îmbălsămare, 2 băi, spațiu de depozit;
• Nivelul 2 (parter) – destinat cultului ortodox: sală mare, 2 băi, vestiar și spațiu de depozit.
La intrare a fost amenajată și o centrală termică modernă, pentru a asigura confortul necesar în orice anotimp.
Primarul Adrian Teban a declarat: „Inaugurarea acestei capele reprezintă un pas important în sprijinul familiilor îndoliate din comunitatea noastră. Ne-am dorit să oferim un spațiu civilizat, bine organizat și accesibil tuturor cultelor, în care momentele despărțirii să poată fi trăite cu liniște, demnitate și respect. Le mulțumesc tuturor celor care s-au implicat – consilierilor locali, reprezentanților Bisericii și cetățenilor – pentru contribuția lor la realizarea acestui proiect de interes public”.
La slujba de sfințire au fost prezenți mai mulți preoți din zonă, alături de numeroși credincioși, semn că această lucrare este nu doar utilă, ci și profund simțită de întreaga comunitate.
Prin acest proiect, Cugirul dovedește că adevărata forță a unei comunități stă în unitate, respect și grija față de cei aflați în suferință. Nu doar zidurile contează, ci lumina pe care o putem aprinde unii în sufletul celorlalți.
-
Mondenacum 10 luni
Mesaje de Sfânta Maria 2024. URĂRI, FELICITĂRI și SMS-uri care pot fi trimise persoanelor care își serbează onomastica | cugirinfo.ro
-
Mondenacum 2 luni
Când pică Paștele ortodox și cel catolic 2026, dar și în următorii ani | cugirinfo.ro
-
Din judeţacum 2 luni
MESAJE de Sfântul Gheorghe 2025. SMS-uri, urări şi felicitări pe care le poţi transmite celor dragi de ziua numelui | cugirinfo.ro
-
Administraţieacum 9 luni
Premiu simbolic oferit de Primărie unor societăți comerciale din Cugir, cu prilejul aniversării a 225 de ani de tradiție industrială a orașului
-
Mondenacum 4 săptămâni
Sfinții Constantin și Elena 2025. FELICITARI, MESAJE și URARI pentru cei care își sărbătoresc onomastica | cugirinfo.ro
-
Sportacum 6 luni
Triumf pentru șahiștii de la Metalurgistul Cugir, la „Cupa de Iarnă” desfășurată la Sibiu
-
Din judeţacum 2 luni
Când sunt Floriile Ortodoxe și Catolice în următorii ani | cugirinfo.ro
-
Sportacum 8 luni
„Roș-albaștrii” – remiză externă, după un meci nebun: ACS Mediaș – Metalurgistul Cugir 2-2 (0-0)