Rămâi conectat

Actualitate

Când începe Postul Paștelui 2023. Postul Mare este cel mai lung și mai aspru post de peste an | cugirinfo.ro

cugirinfo.ro

Publicat

în

Când începe Postul Paștelui 2023 . Postul Mare este cel mai lung și mai aspru post de peste an | cugirinfo.ro

Paștele este una dintre sărbătorile mari de peste an, dar spre deosebire de Crăciun, acesta nu se sărbătorește în fiecare an la aceeași dată. În 2023, atât Paștele ortodox, cât și cel catolic for fi sărbătorite în luna aprilie.

În 2023, Paștele ortodox va pica duminică 16 aprilie, iar Paștele catolic va fi sărbătorit în data de 9 aprilie.

Așa cum este tradiția, duminica Floriilor este sărbătorită cu o săptămână înainte de Paște. Astfel,  Floriile ortodoxe 2023 pică pe 9 aprilie, iar cele catolice pe 2 aprilie.

Citește și: Mesaje de Paște. Urări de Paște. Felicitări de Paște care pot fi transmise prin SMS de Sfintele Paști

Românii au liber în prima și în a doua zi de Paște, iar începând din anul 2018, și Vinerea Mare este zi liberă. Astfel, în 2023 salariații vor sta acasă pe:

  • 14 aprilie 2023 – Vinerea Mare – zi liberă sărbătorită vineri;
  • 16 aprilie 2023 – Paște Ortodox – zi liberă sărbătorită duminică;
  • 17 aprilie 2023– a doua zi de Paște Ortodox – zi liberă sărbătorită luni.

Postul Paștelui va începe luni, 27 februarie 2023, și are o durată de 40 de zile, până la sărbătoarea Învierii Domnului, care va avea loc pe 16 aprilie 2022.

Postul Paștelui 2023 este cel mai lung post de peste an, dar și cel mai greu de ținut, dat fiind că sunt cele mai puține dezlegări la pește:

  • 25 martie- la sărbătoarea Bunei Vestiri
  • 9 aprilie- la sărbătoarea Intrării Domnului în Ierusalim, Floriile

Citește și: Obiceiuri, tradiții și superstiții românești de Paște. Credințe și Superstiții de Paște

Lăsatul secului de carne pentru Postul Mare al Paștelui din 2023 va avea loc duminică, 26 februarie. Cu o săptămână înainte de începerea Postului Paștelui, credincioșii au voie să consume brânză, ouă și lapte. Aceasta se mai numește și Săptămâna Brânzei sau Săptămâna Albă.

Paștele catolic 2023 va pica în data de 9 aprilie. Postul Paștelui catolic va începe pe data de 22 februarie și se va termina în data de 8 aprilie.

Ce este interzis să faci în Postul Paștelui 2023?

  • În Postul Paștelui nu se fac nunți, botezuri și cumetrii.
  • În Postul Paștelui, biserica spune că nu se cântă și nu se dansează.
  • În Postul Mare nu se consumă carne, ouă, lapte, brânză și nici alte derivate din acestea.
  • În Postul Paștelui nu se bea alcool și nu se fumează.
  • Nu se mănâncă pește în Postul Paștelui, dacă nu este zi cu dezlegare.
  • În Săptămâna Patimilor se ține un post mai aspru, urmând ca în Vinerea Mare să nu se mănânce deloc.
  • În Postul Paștelui, creștinii trebuie să se roage mai mult.
  • În Postul Paștelui este interzisă împreunarea dintre femeie și bărbat.

 Urmărește cugirinfo.ro și pe GOOGLE NEWS


Actualitate

Zi de mare sărbătoare la Vinerea, unde „păștenii” au dus la Biserică pâinea și vinul, pentru a fi pregătite pentru Noaptea de Înviere

cugirinfo.ro

Publicat

în

La Vinerea, în Miercurea Mare preotul merge la casa gazdei pentru a o sfinți și pentru a se face sfeştanie în gospodăria proaspăt zugrăvită.

Urmează Joia Mare, zi de mare sărbătoare, când de dimineață „păștenii” se adună la biserica din localitate, iar în frunte cu preotul pleacă la casa pășteanului care a deținut rolul de gazdă.

Acolo la casa gazdei se va face o slujbă religioasă, „păștenele” au împărțit lumânări frumos împodobite cu verdeață, iar după slujbă, pâinea se va de pune în desagi iar vinul într-un butoi nou de lemn pentru a fi dus la biserică.

Este momentul în care paștile sunt duse la lăcașul de cult de către alaiul format din prapori, preoți, oficialități și „păștenii” îmbracați în costume populare.

În fața alaiului merg bărbații cu desagii cu pâine, iar în spate femeile cu ciuberele împodobite cu verdeață, urmați de ceilalți participanți la eveniment.

La biserică se continuă slujba de sfințire a vinului și a pâinii care vor deveni Sfintele Paști, la finalul căreia fiecare persoană servește un pahar de vin şi o felie de cozonac, așa precum „feliile de viață”, le-au adus urcușuri sau coborâșuri.

În decursul aceleași slujbe ei participă și la un parastas în memoria colegilor de generație care au încetat din viață înainte de a împlini 60 de ani.


 Urmărește cugirinfo.ro și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Actualitate

Bărbat de 30 de ani din Cugir cercetat de polițiști, după ce a furat două biciclete din scara unui bloc

cugirinfo.ro

Publicat

în

Marți, 30 aprilie 2024, polițiștii de investigații criminale din cadrul Poliției Orașului Cugir au identificat un bărbat de 30 de ani, din Cugir, ca persoană bănuită de săvârșirea unei infracțiuni de furt calificat, faptă sesizată poliției la data de 25 aprilie 2024.

Se pare că, în noaptea de 24/25 aprilie 2024, bărbatul ar fi pătruns în scara unui bloc din Cugir de unde ar fi sustras două biciclete, cu scopul de a le valorifica, ulterior.

Ambele biciclete au fost recuperate de polițiști și restituite păgubiților.

Cercetările sunt continuate, pentru stabilirea întregii activități infracționale a bărbatului.

FOTO: ARHIVĂ


 Urmărește cugirinfo.ro și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Actualitate

Procesiune dedicată Sfintelor Paști, organizată de Biserica Ortodoxă „Adormirea Maicii Domnului” din Cugir

cugirinfo.ro

Publicat

în

O manifestare de mare încărcătură spirituală s-a desfășurat în seara zilei de miercuri, 1 mai 2024, la Cugir prin organizarea unei procesiuni care a precedat intrarea cu pâinea Paștilor în Biserica Ortodoxă ce poartă hramul „Adormirea Maicii Domnului”.

Dacă în cazul „obiceiului păștenilor” din satul Vinerea credincioșii care împlinesc 60 de ani și fac parte din același leat oferă întregului sat pâinea și vinul de Paști, la biserica amintită din Cugir, tuturor credincioșilor aparținând celui mai numeros cartier din oraș, care frecventează aceast locaș de cult, li se oferă pâinea și vinul Paștilor

Potrivit preotului paroh, Adrian Cebotari, este primul an în care s-a petrecut această frumoasă manifestare la Cugir, care reprezintă vechile tradișii în zona Transilvaniei.

S-a pornit de la familia Băcăințan Ioan și Anca într-o procesiune organizată, pe Bulevardul Alexandru Sahia, cu ciubere și coșuri în care se afla pâinea pentru sărbătoarea Paștilor, având în față bărbații bisericii, urmați de femei, tineri și copii – toți îmbrăcați în haine naționale.

La procesiune au fost prezenți cei doi preoți slujitori ai Bisericii Ortodoxe ,,Adormirea Maicii Domnului”: părintele Adrian Cebotari și părintele Bogdan Șalariu, primarul orașului Cugir, Adrian Teban, oficialități locale, precum și mai mulți cugireni sosiți acasă de sărbătorile pascale.

Părintele Adrian Cebotari ne-a declarat că: „M-am bucurat de prezența atât de numeroasă a credincioșilor la eveniment, fapt pentru care doresc să le mulțumesc celor peste 350 de participanți care au onorat demersul nostru din această seară. Cred că alături de credincioșii de la procesiune ne-au fost aproape persoane din întregul cartier: unii au asistat din fața blocurilor de locuințe, alții au ieșit la ferestre, alții ne-au întâmpinat la intrarea în bisrică”.

Constantin PREDESCU


 Urmărește cugirinfo.ro și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Actualitate

Administrație

Știri din zonă

Stiri din Alba

Știrea ta

Politică

Societate

Economie

Sport

Din județ

Cele mai citite știri

cugirinfo, stiri cugir, informatii cugir