Rămâi conectat

Sport

Călin Moldovan, antrenor Metalurgistul: „La Cugir am dat peste o oază de stabilitate în fotbalul românesc, lucrurile fiind bine puse la punct organizatoric şi financiar”

cugirinfo.ro

Publicat

în

calin-moldovan-metalurgistul-nov-2015Când a preluat corabia “roş-albaştrilor”, respectiv Metalurgistul Cugir, Călin Moldovan se găsea într-o situaţie deloc fericită. Bulversată de problemele de sănătate ale antrenorului Cristian Coroian, echipa de sub Drăgana fusese părăsită după eşecul dur de la Lugoj, din etapa a 6-a a Seriei a 4-a, şi de Marius Opric “mantaua de haină rea”.

Până la finele turului, Călin Moldovan a redresat barca Metalurgistului şi a încheiat prima parte a campionatului pe poziţia secundă, la 3 puncte de locul ce duce în eşalonul secund, cu şanse serioase de promovare. După ce în două rânduri n-a ajuns la Cugir, deşi s-au purtat negocieri în acest sens, antrenorul braşovean (va împlini 49 de ani în 8 august) a îndreptat lucrurile sub Drăgana, având 7 victorii din 8 meciuri pe banca tehnică. Ca şi jucător (fundaş central şi mijlocaş central), braşoveanul a strâns peste 250 de meciuri în Divizia B (Tractorul Braşov şi Gaz Metan Mediaş) şi 52 în Divizia A (cu FC Braşov, în 1994-1996, când a fost coleg de compartiment cu Daniel Isăilă, actualul secund al echipei naţionale). A cunoscut în carieră gustul unei unice promovări (ca şi fotbalist sau antrenor), când Revoluţia din ’89 l-a prins în armată, la IMASA Sf. Gheorghe, din Liga a 3-a în Liga a 2-a. Ca şi tehnician a început în 2001, secund la Tractorul Braşov, urmând bornele Arieşul Turda, iar apoi principal la Forex Braşov, Luceafărul Oradea sau FC Zagon, în liga a doua şi a treia. Pentru a afla mai multe despre ce s-a întâmplat în toamnă în mandatul lui Moldovan şi ce-şi propune în primăvara fierbinte, vă invităm să lecturaţi interviul ce urmează.

– Domnule Moldovan, aţi preluat Metalurgistul Cugir într-un moment delicat, la mijlocul primei părţi a campionatului şi iernaţi pe locul secund. Cum catalogaţi evoluţia echipei în turul Ligii a 4-a?

– Dacă ne raportăm la poziţia din clasament, putem vorbi despre un parcurs bun. Dar dacă privim rezultatele, ţinând cont de componenţa valoroasă a lotului şi condiţiile de care beneficiem la Cugir, atunci putem afirma că era loc de mai mult. Locul doi e bun însă, în condiţiile unui început oscilant.

– Cât timp v-a luat până să spuneţi “da” ofertei de la Metalurgistul, în plin campionat, într-o situaţie deloc satisfăcătoare şi după alte două runde de discuţii din trecut, inclusiv înaintea debutului campionatului?

– În vară, când iarăşi s-a pomenit numele meu, nu am fost dezamăgit, aceea a fost opţiunea conducătorilor. Este bine că am avut şansa să ne cunoaştem reciproc, să ne dăm seama ce fel de oameni suntem, mă bucur că i-am cunoscut atunci pe oficialii cugireni. La fotbal se întâmplă astfel de lucruri, am trăit o experienţă de viaţă, am respectat-o. În toamnă, când a venit noua propunere, n-am stat să mă gândesc, am răspuns afirmativ, fără niciun fel de reţinere. Îmi doream să ajung la Metalurgistul, au fost discuţii şi după necazul cu Cristi Coroian, antrenor care are un mare merit în ce s-a întâmplat în fotbalul din Cugir.

– Ca şi o concluzie, sunteţi satisfăcut de rezultatele obţinute sub Drăgana până în prezent?

– Sunt mulţumit în primul rând de tot ceea ce înseamnă activitatea echipei. Băieţii s-au dovedit receptivi, iar la nivelul conducerii se transmite multă linişte, nu mai merge ca şi înainte când era aplicată ideea “eu fac, eu dreg”. Fiecare ştie ce are de făcut, importante fiind rezultatele şi ceea ce arată echipa pe gazon.

– Haideţi să fim mai concreţi. Care sunt plusurile şi minusurile identificate după parcurgerea primei părţi a campionatului?

– Ca şi „bile albe” menţionez faptul că echipa şi-a recăpătat încrederea, dând dovadă de caracter. Nu este uşor să revii, după o serie de rezultate neconforme cu valoarea lotului, însă când până la finele turului realizezi un parcurs aproape fără greşeală, se poate vorbi despre o tărie morală. Haideţi să discutăm şi despre nemulţumiri: este clar că avem probleme în jocurile din deplasare, unde rezultatele înregistrate nu s-au dovedit cele aşteptate. Aici avem de lucrat mental, iar în plus trebuie să încercăm să înbunătăţim capitolul juniori. Este o realitate, am fost nemulţumit în multe rânduri de prestaţia tinerilor şi în consecinţă, în această iarnă remedierea acestui aspect rămâne principala noastră ţintă.

– La Cugir nu se vorbeşte deschis de promovare, însă şansele la Liga a 2-a sunt reale, cu numai trei puncte de recuperat. Atacă Metalurgistul accederea în eşalonul superior?

– Să o luăm treptat, în pauza competiţională vrem să ne pregătim foarte bine, să avem o bază. Este cert că ne propunem să ne menţinem acolo sus, în primele locuri, dar să nu uităm concurenţa acerbă venită dinspre alte trei echipe, ASU Poli Timişoara, Performanţa Ighiu şi Naţional Sebiş, cu intenţii declarate de promovare. Ne dorim să continuăm pe linia ascendentă, să ne angrenăm în lupta pentru locurile fruntaşe, mizând în primul rând pe omogenitate şi aprofundarea relaţiilor de joc.

– Cum aţi regăsit fotbalul din Vestul Ţării? Cum vi se pare Seria a 4-a, raportat la cele trăite la FC Zagon, în zona estică a ţării?

– Să lămurim foarte clar lucrurile. Fotbalul românesc este în criză, în ligile inferioare sunt probleme mari de tot, cu echipe ce abia se adună, două-trei antrenamente pe săptămână şi deplasări istovitoare în dimineaţa jocului. La Zagon, în ultima parte a experienţei s-a destrămat o echipă stabilă, deci trebuie să ne ştim lungul nasului şi ce vrem. La Cugir am dat peste o oază de stabilitate în fotbalul românesc, lucrurile fiind bine puse la punct organizatoric şi financiar. În fotbalul autohton sunt probleme, am văzut şi în alte părţi, iar aici este un avantaj pentru noi, pentru că fotbaliştii joacă, primesc ceea ce li se promite şi ar fi păcat să nu fructifice acest atuu al Cugirului. Revenind la întrebare, seria este una echilibrată, asta e sigur. Ca şi în întreg fotbalul românesc, nivelul valoric nu este extrem de ridicat, dar categoric Seria a 4-a este cea mai bine organizată, singura cu 15 competitoare din toată Liga a 3-a, de aici retrogradează totuşi o echipă.

– Aţi avut un parcurs remarcabil, cu 21 de puncte din 24 posibile, singurul eşec fiind însă unul ce a lăsat urme, în derby-ul judeţean de pe “Cetate”, cu Performanţa Ighiu.

– Cu certitudine că a durut acea înfrângere cu conjudeţenii, atât cât doare pierderea unui meci. Acum, după ce s-a încheiat turul, putem spune că dacă am fi câştigat la Alba Iulia, eram lideri după încheierea turului. Să nu uităm însă că Performanţa Ighiu, de ce nu, atât prin declaraţiile oficiale, cât şi prin rezultate şi modul în care s-a mişcat în campania de transferuri reprezintă o candidatură fermă la promovare. Pe de altă parte, nu este o noutate pentru mine o serie pozitivă îndelungată. În 2013, cu FC Zagon au fost 8 meciuri fără eşec, 6 victorii şi două remize, dar şi fără gol primit, într-o serie grea, cu Câmpina, Piteşti şi Târgovişte şi în poartă cu un junior, Bela Feher, ce nu evoluase anterior.

– Să încheiem cu o întrebare despre viitor. De ce nu se vorbeşte deschis la Cugir despre atacarea promovării în Liga a 2-a?

– Cugirul fotbalistic ştie ce vrea, ne vedem de treaba noastră, facem ce putem, nu punem din start presiunea promovării, să afirmăm că că dorim cu orice preţ să ajungem în Liga a 2-a. Visăm ca promovarea să vină în urma muncii şi a ceea ce realizăm la antrenamente şi în jocuri. Nimeni nu este ipocrit să spună că nu doreşte primul loc, dar nu suntem disperaţi. Ne propunem să jucăm, cât se poate mai bine, iar dacă terminăm în fruntea ierarhiei ar fi perfect.

– Vă mulţumim şi baftă în primăvară.


 Urmărește cugirinfo.ro și pe GOOGLE NEWS


Sport

Din sezonul următor, portarul cugirean Ianis Herlea va evolua pentru CSM Unirea Alba Iulia

cugirinfo.ro

Publicat

în

Portarul cugirean în vârstă de 17 ani va trece de la Metalurgistul Cugir, formația din orașul natal, la conjudețeana CSM Unirea Alba Iulia, în campionatul viitor.

Cele două cluburi au discutat pe seama transferului, iar „roș-albaștrii” nu s-au opus oportunității ca tânărul portar, născut în 2008, produs 100 la sută al Metalurgistului, să facă pasul spre o grupare ce-și propune să promoveze în Liga 2.

Herlea a debutat în Liga 3 în urmă cu 2 ani, în mai 2023, într-o confruntare Metalurgistul Cugir – Corvinul Hunedoara, scor 1-1, iar în ultimul sezon antrenorul Lucian Itu l-a introdus în dese rânduri între buturi, la concurență cu Perjeriu. Asta inclusiv în partida de pe „Cetate”, din sezonul regular, în nocturnă, încheiată cu o surprinzătoare remiză, scor 1-1

În campionatul viitor „alb-negrii” mizează pe portari under, pe Darius Roman și Ianis Herlea, dar se mai caută și alte opțiuni, asta în condițiile în care se dorește încheierea colaborării cu experimentatul Bălgrădean, aflat însă sub contract.


 Urmărește cugirinfo.ro și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Sport

Alergătorul cugirean, Vasile Hârjoc – medalie de Argint, la Campionatul European de Alergare Montană din Sicilia

cugirinfo.ro

Publicat

în

Duminica, 1 iunie 2025, în Sicilia – Italia s-a încheiat Campionatul European de Alergare Montană Masters cu lunga și dificila probă de 29 km și diferența pozitivă de nivel de 1.920 m, competiție desfășurată pe muntele din apropierea vulcanului încă activ Etna.

S-a urcat pana la cota 2.430 m, temperatura fiind scăzută cu vânt și pe alocuri cu praf vulcanic. A fost proba cu ce-i mai mulți atleti înscriși pe categoriile de vârstă de la +35 și ultima categorie de +75 ani. Atleții din România s-au comportat onorabil și de această dată obținând rezultate bune la individual și pe echipe. Judetul Alba a avut în lotul României trei atleti: Aurelian Zăgrean și Adrian Deac ambi de la C.S. „Mica Romă” Blaj și Vasile Hârjoc de la C.S. „Metalurgistul” Cugir (antrenor prof.Gheorghe Haprean) .

În prima zi de concurs Adrian Deac a alergat proba scurtă de 9 km ,obținând locul 15 la categ. +45, iar a doua zi la proba verticală de 4 km, locul 14. Aurelian Zăgrean la proba lungă de 29 km a terminat cu timpul de 4h 15min, ocupând locul 18. Tot la proba lungă de 29 km cu diferența pozitivă de teren a alergat Vasile Harjoc obținând timpul de 4h 45 min 21 sec, situându-se pe locul 5 la individual.

Atletul cugirean, alături de colegii: Victor Georgescu din București și Jean Benchea din Bacău a fost medaliat cu Argint la categoria + 70 ani. După cum ne relata Vasile Hârjoc, peste două săptămâni va avea loc Campionatul Național de Cros, în jud. Prahova, iar peste o luna C.N.de Alergare Montană de la Stâna de Vale cu o etapă de cupă europeană inclusă în concurs.

 

Constantin PREDESCU


 Urmărește cugirinfo.ro și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Sport

Tenismenul cugirean Robert Paștiu, locul I la turneul „Florin Mergea Tennis Academy”, desfășurat la Târgu Jiu

cugirinfo.ro

Publicat

în

Tenismenul cugirean, Robert Paștiu a participat sâmbătă, 31 mai 2025, în Municipiul Târgu Jiu, la turneul de tenis „FLORIN MERGEA TENNIS ACADEMY”.

Turneul de la Târgu Jiu, este unul dintre cele mai mari turnee de juniori din țară. La finalul partidelor desfășurate de pe tabloul de concurs, Robert Paștiu a obtinut locul 1 la Campionatul Național „Tenis10″.

„Mulțumim pentru pregătire antrenorului Lucian Rada! Felicitări, Robert!”, au transmis reprezentanții clubului Metalurgistul Cugir.


 Urmărește cugirinfo.ro și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Actualitate

Administrație

Știri din zonă

Stiri din Alba

Știrea ta

Politică

Societate

Economie

Sport

Din județ

Cele mai citite știri

cugirinfo, stiri cugir, informatii cugir