cugirinfo, stiri cugir, informatii cugir

Acasă » Economie » Calin Giurgiu, lider sindical ICA-STC: „Tribunalul Alba ne-a luat dreptul la apărare!”

Calin Giurgiu, lider sindical ICA-STC: „Tribunalul Alba ne-a luat dreptul la apărare!”

Publicat în 30.09.2020 la ora 12:10

Ieri, 29 septembrie 2020, trebuia aibă loc greva de avertisment la Star Transmission, însă Tribunalul Alba a decis că acțiunea de protest este ilegală.

Acțiunea salariaților STC a fost blocată de Tribunalul Alba, la solicitarea conducerii Star Transmission în baza Art. 198-200 din Legea dialogului social, care precizează ce se întâmpla dacă conducerea societății consideră greva este ilegală.

 Art. 198 zice că dacă conducerea societății consideră că greva este ilegală, fuge repede la tribunal și solicită ÎNCETAREA GREVEI! Nu se poate solicită altceva pe procedura de urgență! Art. 199 spune că tribunalul are termen de maxim două zile lucratoare pentru a judeca solicitarea angajatorului de ÎNCETARE A GREVEI! Termenul de maxim două zile nu este valabil pentru alte reclamații ale angajatorului.

Ori conducerea STC a cerut două lucruri:

a) constatarea nelegalitatii grevei de avertismentdin 29 septembrie (nu se încadreaza la urgență);

b) încetarea grevei nelegale (se încadreaza la urgență).

Conducerea societății a înregistrat reclamatia în data de 25 septembrie 2020. Tribunalul Alba a fost extrem de harnic și a fixat termen imediat, având în vedere că prima și ultima zi, nu se numără. Procesul a avut loc în data de 28 septembrie la ora 14:00.

Pe noi ne-au anunțat telefonic, pe telefonul fix al sindicatului (din Brașov) la ora 11:30. La ora 11:49 ne-au trimis pe e-mail documentele (aproximativ 400 pagini) depuse vineri la tribunal, de conducerea STC. În 131 de minute ar fi trebuit să citim, să ne facem un punct de vedere asupra acuzațiilor conținute în cele aproximativ 400 de pagini, să răspundem la toate aceste acuzații (în scris) și tot în acest timp, să ajungem și la Tribunalul Alba.

În fapt, prin ceea ce a făcut, noi considerăm că Tribunalul Alba ne-a luat dreptul la apărare! Art.200 zice ce poate să facă tribunalul:

– Să respingă cererea angajatorului

– Să admită cererea angajatorului și să dispună încetarea grevei că fiind ilegală.

Ce a făcut Tribunalul Alba? A admis în parte cererea angajatoruluisi a constatat nelegalitatea grevei de avertisment. Adică a judecat pe procedura de urgență, exact solicitarea care nu se încadra la urgență! De ce au pus un termen de zero zile, când legea le permitea să pună un termen de două zile? Unde era urgența extraordinară, în condițiile în care greva nici nu se declanșase?

Tribunalul Alba ne acordă 10 zile pentru apel. Problema este că dacă facem apel și câștigăm, este doar pentru palmares. Nu vom mai putea face greva în dată de 29 septembrie 2020. Prin apel, doar o să pierdem timp, lucru care arfi doar pe placul conducerii STC.

Punctul nostru de vedere? Dorim să continuăm negocierile și, în cazul în care nu vom ajunge la o întelegere, vom relua procedura de declarare a conflictului de muncă. Precizăm (inclusiv pentruconducerea STC) că greva de avertisment face parte din dialogul social care are loc între partenerii sociali (sindicat–patronat). În acest caz, dialogul socială fost întrerupt în mod brutal, prin actiunea introdusa de conducerea STC la Tribunalul Alba.

Noi considerăm (până la proba contrarie) că afirmatiaconducerii STC, că dorește continuarea dialogului social, este cel puțîn neadevărată! Pe cei care mai au dubii în ceea ce privește „dorința conducerii STC de a continuă dialogul social”, îi anunțăm că în dată de 25.09.2020 ne-au invitat, în scris, la o ședința de negociere pentru dată de 30.09.2020.

După soluția dată de tribunal, în dată de 29.09.2020 ne-au anunțat, tot în scris, că, „având în vedere decizia Tribunalului Albade ieri, 28.09.2020, ședința de mâine (30.09.202) se anulează.

Sindicatul Liber Independent ICA,
Lider ICA-STC, Calin-Iosif Giurgiu

Acest articol a fost citit de 1661 ori

Comentarii

Un Comentariu la Calin Giurgiu, lider sindical ICA-STC: „Tribunalul Alba ne-a luat dreptul la apărare!”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.