Rămâi conectat

Actualitate

Bărbat de 30 de ani din Cugir acuzat de 11 fapte de înșelăciune, trimis în judecată de poliţiştii Serviciului de Investigare a Criminalităţii Economice din cadrul IPJ Alba

cugirinfo.ro

Publicat

în

politia_arest_dubaPoliţiştii de investigare a criminalităţii economice din cadrul IPJ Alba au finalizat cercetările şi au propus emiterea rechizitoriului şi trimiterea în judecată a unui bărbat cercetat pentru fapte de înşelăciune. Acesta ar fi contractat mai multe lucrări de construcţii şi amenajări, ar fi încasat avansuri şi nu şi-ar mai fi achitat obligaţiile. Au fost înşelate astfel 11 persoane, iar prejudiciul total a fost estimat la peste 40.000 de lei.

La finalul lunii octombrie 2016, poliţiştii Serviciului de Investigare a Criminalităţii Economice din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Alba au finalizat cercetările faţă de S.L., de 30 de ani, din Cugir, bănuit de comiterea unui număr de 11 fapte de înşelăciune.

Din cercetări a rezultat că, în perioada februarie–iulie 2016, S.L. a pretins că oferă servicii de renovarea imobiliară, termoizolare, lucrări în domeniul instalațiile sanitare, de gaz și electrice, promovându-le prin afișe postate pe stâlpii şi la intrarea în scări de bloc din municipiul Alba Iulia dar şi prin anunţuri postate pe internet.

Bărbatul se întâlnea cu potenţialii clienţi, pentru stabilirea detaliilor privind lucrările de renovare, iar cu ocazia acestor întâlniri încerca să obțină, sub diferite pretexte, contravaloarea lucrărilor sau o sumă de bani, cât mai mare, cu titlul de avans.

Ulterior, fie nu mai efectua deloc lucrarea, fie efectua lucrări derizorii de pregătire a acesteia, făcute cu intenția de a câștiga încrederea cocontractantului şi pentru a obține de la acesta alte sume de bani.

Într-una din situaţii, păgubitul i-a încredințat materiale de construcţii, pentru a le folosi la renovarea unui imobil, însă S.L. şi le-a însușit. Într-o altă situație, unul dintre păgubiţi a ajuns la o înțelegere cu S.L., ca, pentru o parte din valoarea lucrării de renovare, să-i cedeze un autoturism. Pentru a se putea stabili prețul autoturismului s-a convenit ca S.L. să-l preia pentru a-l duce la o diagnoză auto, însă ulterior a refuzat să-l mai restituie.

Cu ocazia verificărilor, poliţiştii au stabilit, de asemenea, că bărbatul se angaja să efectueze lucrări la instalația de gaz și instalația electrică, cu toate că nu era autorizat să efectueze acest tip de lucrări şi că nu avea salariaţi, cu toate că dădea asigurări persoanelor cu care contracta, că lucrarea va fi finalizată într-un termen foarte scurt deoarece are mai multe echipe de muncitori specializaţi.

Prejudiciul provocat astfel, unui număr total de 11 părţi vătămate, a fost calculat la suma de 40.151 lei.

Poliţiştii Serviciului de Investigare a Criminalităţii Economice din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Alba au finalizat cercetările în cauză şi au înaintat dosarul Parchetului de pe lângă Judecătoria Alba Iulia cu propunere de emitere a rechizitoriului şi trimitere în judecată a lui S.L., pentru comiterea infracţiunii de înşelăciune, faptă prevăzută de art. 244 alin. 1 și 2 Cod Penal, totul cu aplic. art. 38 alin. 1 Cod Penal (11 fapte în concurs).


 Urmărește cugirinfo.ro și pe GOOGLE NEWS


Publicitate
Click pentru a comenta

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Actualitate

Vineri începe cea de-a XVII-a ediție a Festivalului Cetăților Dacice. Vezi programul

cugirinfo.ro

Publicat

în

Ajunsă la ediția a XVII-a, sărbătoarea care transformă an de an locațiile de desfǎşurare într-o poartă vie spre Antichitate, Festivalul Cetăților Dacice, reușește, și în acest sezon, să propună publicului mai mult decât un simplu festival de reenactment: o veritabilă frescă vie, o călătorie culturală și spirituală în lumea fascinantă a dacilor și romanilor, cu tot ce avea mai autentic această civilizație a marginilor de imperiu.

Organizat de Consiliul Județean Alba, Muzeul Național al Unirii Alba Iulia, Centrul de Cultură „Augustin Bena” Alba şi Primăria Orașului Cugir, festivalul este o manifestare complexă, structurată pe conferințe, expoziții, demonstrații de luptă, meșteșuguri, gastronomie, dans, muzică tradițională și competiții antice, adresate tuturor vârstelor și nivelurilor de curiozitate culturală.

Debutul ediției este rezervat, cum se cuvine, dialogului științific. Aurel Rustoiu și Claudiu Purdea oferă, prin conferințele lor, perspective vii asupra patrimoniului dacic din Munții Șureanu și asupra pericolelor contemporane ce amenință vestigiile antice. Expoziția dedicată momântului prințului dac de la Cugir vine să întărească rolul acestui festival ca formator de conștiință patrimonială, aducând în fața publicului descoperiri care transced simpla valoare istorică.

Seara, pe aleea pietonală, preambulul bătăliei dintre daci și romani animă orașul, deschizând seria spectacolelor de reenactment cu participarea Cimpoierilor din Transilvania și a trupelor istorice, în acorduri de cimpoi, scuturi încleștate și replici de săbii, totul în ton cu atmosfera ancestrală.

De departe cea mai densă zi a festivalului, sâmbăta debutează cu concursuri dedicate copiilor, continuând apoi cu ceremonia de deschidere a taberei militare și meșteșugărești. Această parte rămâne, an de an, inima autentică a festivalului, unde publicul poate experimenta interactiv ateliere de fierărie, pielărie, ceramică, metaloplastie, monetărie, țesătorie și chiar gastronomie antică, într-o formulă educativă și participativă de excepție.

Prezentările trupelor de reenactment (Garda Apulum, Terra Dacica Aeterna, Historia Renascita, Ludus Dacicus, etc.) fac deliciul vizitatorilor, iar demonstrațiile de luptă, dansurile antice ale Nimfelor Dace și momentele de teatru istoric creează un cadru ceremonial în care istoria devine spectacol, iar spectacolul, lecție vie.

Seara culminează cu Bătălia pentru Dacia, momentul cel mai așteptat de public, în care toate trupele de reconstituire se întâlnesc într-un spectacol de luptă impresionant, urmat de Rugul lui Zamolxis — ritualul care dă sens metafizic întregului eveniment, evocând sacrificiul simbolic al preotului trimis către zei.

În noaptea care încheie ziua de sâmbătă, Draco Festival aduce sunetul arhaic al Cimpoierilor din Transilvania într-un concert special, iar DJ John Way închide programul cu o infuzie de vibe contemporan peste rădăcini arhaice, confirmând elasticitatea culturală a festivalului.

Dacă ziua de duminică începe cu DEcathlonul Dacic, o competiție spectaculoasă, unde publicul este invitat să admire probe inspirate din ritualurile și pregătirile de luptă ale strămoșilor, finalul ediției este încredințat folclorului.

Spectacolul folcloric reunește ansambluri consacrate precum „Câmpul Pâinii”, „Doina Aiudului”, „Doina Șibotului”, alături de voci îndrăgite ca Mariana Anghel, Mirela Mănescu, Cosmina Mateș, Ana Berindei, Alin Joldeș și grupul instrumental „Dor”, oferind un tablou muzical care leagă moștenirea precreștină de zestrea folclorică modernă.

Festivalul Cetăților Dacice 2025 este un fenomen cultural complex, care îmbină cercetarea arheologică, pedagogia culturală, performanța artistică și emoția colectivă, în cel mai autentic spațiu posibil: în cetățile reale și imaginare ale dacilor.

Este un festival care educă fără să predea, fascinează fără să artificializeze și oferă, în fiecare an, o lecție de identitate, asumare culturală și bucurie a apartenenței, se arată într-un comunicat de presă.

• Programul celei de-a XVII-a ediții a Festivalului Cetăților Dacice:

VINERI, 20 iunie 2025

16:00 Dacii de ieri și povestea patrimoniului arheologic de astăzi în două conferințe
Aurel Rustoiu, Cetatea și cimitirul dacic de la Cugir. Arheologie și istorie
Claudiu Purdea, De la furt la piața internațională de artefacte. Braconarea patrimoniului arheologic din Munții Șureanu
Centrul Cultural Cugir
Expoziția
Mormântul prințului dac de la Cugir. Repere arheologice și istorice
Centrul Cultural Cugir

21:00 – Preambulul bătăliei dintre daci şi romani – cu implicarea Cimpoierilor din Transilvania şi a trupelor de reconstituire istorică din festival
Aleea pietonală din centrul oraşului Cugir

SÂMBĂTĂ, 21 iunie 2025

09:00 – Concurs de istorie pentru copii „Pui de dac”; Pentatlonul dacic al copiilor
Participă: şcoli din localităţile Cugir, Cricău, Cetatea de Baltă, Ighiu, Săsciori
Parcul Stadion, Cugir

11.00 – VIRTUTE ET LABORE. Ceremonia oficială de deschidere, inaugurarea taberei militare şi meşteşugăreşti, prezentarea trupelor de reconstituire istorică antică şi a atelierelor interactive de reenactment
fierărie
metaloplastie
officina scriptoria
de Re culinaria
prelucrarea lemnului
pielărie
ceramică
pirogravură în lemn
monetărie
țesătorie
machete
antrenamente de luptă
jocuri antice
atelier musical cu Cimpoierii din Transilvania
miscellanea
Participă: Garda Apulum – Alba Iulia, Terra Dacica Aeterna – Cluj-Napoca; Omnis Barbaria – Baia Mare; Historia Renascita – Pitești; Veteres Milites – Sibiu; Sagittarii Getici din Apus; Nimfele Dace – Zalău; Dacii Singidavei – Cugir; Legio Dacica – Alba Iulia; Cimpoierii din Transilvania
Stadionul Parc, Cugir

16:00 – Ziua Feteştilor Româneşti – prezentare soiuri autohtone de vin
Stadionul Parc, Cugir

17:00 – Trimisele Terpsihorei. Dansuri antice – Nimfele dace şi Ielele Singidavei
Stadionul Parc, Cugir

18:00 – Sub veghea lui Zalmoxis. Prezentarea triburilor dacice și aliaților lor Pedestraşi şi Călăreţi
Stadionul Parc, Cugir

18:30 – Ocrotiți de Marte. Salutul legiunilor romane și demonstrații de tehnică militară romană
Stadionul Parc, Cugir

19:00 – Sub semnul lui Nemesis. Jocuri de gladiatori – Ludus Ursus Nigrus, Ludus Apulensis şi Ludus Dacicus
Stadionul Parc, Cugir

20:00 – Bătălia pentru Dacia cu implicarea tuturor trupelor de reconstituire istorică din festival
Stadionul Parc, Cugir

20:45 – „Chemarea focului” – Rugul lui Zalmoxis
Stadionul Parc, Cugir

21:00 – DRACO FESTIVAL Concert extraordinar Cimpoierii din Transilvania
Stadionul Parc, Cugir

22.00 – DJ John Way – Citadel Vibes, show de muzică electronică
Stadionul Parc, Cugir

DUMINICĂ, 22 iunie 2025

15:30 – DECATHLONUL DACIC
Ielele Singidavei
Stadionul Parc, Cugir
Arcul viteazului (tir cu arcul)
Rapid şi puternic (transport 25 kg de nisip)
Suliţaşul Cetăţii (aruncarea suliţei la distanţă)
Cel mai iute de picior (ştafetă, alergare cu butucul)
Braţul de fier (skandenberg)
Să ne unim forţele (tras cu frânghia)
Luptătorul dac (luptă pe butuci)
Voinicul din Cetate (aruncarea bolovanului)
Îndemânare şi curaj (căţăratul pe catarg)
Cărăuşii Cetăţii (transport apă)

19:00 – Spectacol folcloric
Ansamblul Folcloric „Câmpul Pâinii” din Vinerea
Ansamblul Folcloric „Doina Aiudului” din Aiud
Ansamblul Folcloric „Doina Şibotului” din Şibot
Mariana Anghel
Mirela Mănescu
Cosmina Mateș
Ana Berindei
Alin Joldeş și Grupul instrumental „DOR”
Stadionul Parc, Cugir


 Urmărește cugirinfo.ro și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Actualitate

Chartare Interact Club Cugir – tineri voluntari dedicați comunității

cugirinfo.ro

Publicat

în

Recent, într-un cadru festiv, a avut loc ceremonia de chartare a Interact Club Cugir, club format din tineri cu dorința de a se implica activ în sprijinul comunității locale cugirene.

Clubul funcționează sub aripa ,,Rotary Club Cugir Anima Mundi”, iar chartarea marchează începutul oficial al activităților de voluntariat ale acestui grup energic și implicat.

Evenimentul a fost onorat de prezența Guvernatorului Districtului Rotary 2241 – Mihaela Vlad, precum și a unor lideri rotarieni cu experiență – Ovidiu Coș și Florin Mărginean (Past District Governors), Anca Mănescu (Secretar Districtual) și Lucian Docea (Asistent Districtual).

Au fost prezenți și reprezentanți ai cluburilor Rotary și Interact din Alba Iulia, Sebeș, Aiud, Hațeg și Deva, Câmpia Turzii, subliniind sprijinul larg al comunității rotariene. Și bineînțeles, n-au lipsit de la eveniment, cluburile Interact din: Hateg (club naș), Alba Iulia, Sebeș și Deva.

„Chartarea clubului Interact Cugir este o dovadă că spiritul voluntariatului este viu în rândul tinerilor și că schimbarea începe prin implicare, prietenie și valori comune”, ne-a declarat Dorina Satmari de la Rotary Club Cugir Anima Mundi

 

Constantin PREDESCU


 Urmărește cugirinfo.ro și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Actualitate

Bărbat de 54 de ani din Cugir cercetat de polițiști, după ce a fost depistat conducând băut pe strada Rozelor

cugirinfo.ro

Publicat

în

În noaptea de 16/17 iunie 2025, polițiștii din Cugir au oprit, pentru control, pe strada Rozelor din orașul Cugir, un autoturism condus de un bărbat, în vârstă de 54 de ani, din Cugir.

Bărbatul a fost testat cu aparatul etilotest, rezultând valoarea de 0,76 mg/litru alcool pur în aerul expirat, motiv pentru care a fost condus la spital, în vederea stabilirii alcoolemiei.


 Urmărește cugirinfo.ro și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Actualitate

Administrație

Știri din zonă

Stiri din Alba

Știrea ta

Politică

Societate

Economie

Sport

Din județ

Cele mai citite știri

cugirinfo, stiri cugir, informatii cugir