Administraţie
Aproape 60 de incinte cu acces pe bază de cartelă sunt pregatite pentru colectarea selectivă a deseurilor din orașul Cugir
„De mai bine de două luni, Primăria Cugir a început amenajarea spațiilor necesare pentru colectarea separată a deșeurilor, pe tipuri de fracții: gunoi menajer, hârtie, carton, metal, plastic și sticlă. În momentul de față sunt finalizate platformele pe care se vor afla viitoarele puncte de colectare.
Totodată, au fost contractate 59 de incinte de colectare a deșeurilor, executate din structuri metalice, care vor înmagazina un număr de șase containere pentru colectarea separată deșeurilor. Acestea sunt dotate cu sisteme de acces pe bază de cartelă, deocamdată achiziționandu-se 15.000 de cartele de acces, câte două pentru fiecare apartament arondat punctului de colectare corespunzător”.
Afirmația aparține viceprimarului Călin Furdui care spune că a sosit timpul să se treacă la o colectare mult mai eficientă a gunoiului. Viceprimarul a mai precizat că a fost nevoie să se amâne trecerea la un sistem integrat de gestiune a deșeurilor datorită faptului că nu s-a deschis Depozitul de la Galda de Jos, unde trebuie să ajungă gunoiul din tot județul Alba.
„Pentru cetățenii care nu știu ce treabă avem noi cu acest depozit, trebuie să precizăm că orașul Cugir este parte componentă a unui proiect cu fonduri europene derulat prin intermediul Asociaţiei de Dezvoltare Intercomunitară „Salubris” Alba, din care fac parte toate unităţile administrativ-teritoriale din judeţ.
Proiectul presupune extinderea la nivelul întregului județ a unui sistem modern, centralizat și uniform de gestiune a deșeurilor, în conformitate cu legislația națională și europeană. Acest lucru ar urma să se facă prin prin staţiile de transfer de la Tărtăria şi Blaj, care vor prelua rezidurile din zonă și le vor trimite la Centrul de Management Integrat al Deşeurilor de la Galda de Jos, unde va fi depozitat.
Deși sunt construite, aceste obiective nu funcționează pentru că nu sunt finalizate licitațiile organizate de CJ Alba pentru pentru delegarea prin concesiune a operării şi administrării lor. Așadar, chiar dacă orașul nostru are un operator pentru implemetarea sistemului integrat, acesta nu-și poate începe activitatea, întrucât costurile pentru transportul și depozitarea la halde din alte județe sau regiuni depășește valoarea contractului încheiat.
În aceste condiții, Cugirul a prelungit contractual cu vechiul operator, care continuă să colecteze gunoiului de la populație și persoane juridice la prețurile și condițiile de până acum”, a precizat edilul.
Viceprimarul mai spune că imediat ce lucrurile se vor debloca la nivel județean, orașul Cugir va face un pas important în sensul colectării eficiente a rezidurilor, astfel încât să crestem cantitatea de gunoi ce poate fi recuperată, făcând astfel economie atât în buzunarul cetățeanului, cât și în cel al administrației locale.
Constantin PREDESCU

Administraţie
Vineri 13 iunie 2025: Acțiune de DEZINSECȚIE, DEZINFECȚIE ȘI DERATIZARE în spațiile exterioare și toaletele publice de pe domeniul public al orașului CUGIR
Vineri 13 iunie 2025, începând cu ora 21:00 se va desfășura o acțiune de DEZINSECȚIE, DEZINFECȚIE ȘI DERATIZARE în spațiile exterioare și toaletele publice de pe domeniul public.
Serviciul Public de Gospodarire Locală Cugir va demara o etapă de operațiuni de dezinsecție, dezinfecție si deratizare preventivă în zone vizând toaletele publice, parcurile de pe domeniul public si privat al orașului Cugir și a localității Vinerea.
Zonele în care se vor executa operațiunile de dezinsecție vor fi presemnalizate prin plăcuțe de avertizare.
Se recomandă ca persoanele vârstnice, persoanele cu probleme cardiace și respiratorii precum și copiii, să evite zonele în care se efectuează aceste operațiuni pentru a nu intra în incidență de acțiune a aparatelor pulverizatoare.
• În atenția apicultorilor
Vă comunicăm faptul ca operațiunile de dezinsecție se vor efectua cu mijloace terestre, în cadrul tuturor parcurilor și locurilor de joacă. Cu aceasta ocazie vă rugăm să luați măsurile necesare pentru prevenirea intoxicațiilor la albine.
Scopul operațiunii de dezinsecție îl reprezintă complexul de masuri care combat/previn înmulțirea insectelor ectoparazite (căpușe, țânțari, muște, tauni, etc.) care constituie o sursă de infecție și care pot vehicula germenii patogeni ai unor boli infecțioase sau generatoare de disconfort.
Dezinfecţia reprezinta procedura de distrugere a majorităţii microorganismelor patogene sau nepatogene de pe orice suprafeţe (inclusiv tegumente), utilizându-se agenţi fizici şi/sau chimici iar deratizarea urmărește în special înlăturarea rozătoarelor.
Produsele folosite pentru această operațiune sunt: SOLFAC COMBI NF produs ce se regăseste în Registrul Național al Produselor Biocide și este autorizat pentru profilaxia sanitar umană de Ministerul Sănătății – Comisia Națională a Produselor Biocide; avand avizul cu nr. 5018BIO/18/12.24 si RODEX PASTA BAIT avizat de Comisia Nationala pentru Produse Biocide.
Această operațiune va fi executată de către SC Derat Mouse SRL, societate certificată cu competențe profesionale de dezinfecție, deratizare, dezinsecție și se desfășoară în conformitate cu prevederile legale în vigoare.
Administraţie
Străzile Deal din Vinerea și Plevnei din Cugir vor fi reabilitate și modernizate
Vineri, 30 mai 2025, a fost semnat contractul de execuție pentru modernizarea a două artere rutiere importante: strada DEAL din localitatea Vinerea și strada PLEVNEI din Orașul Cugir, în cadrul unui proiect dedicat îmbunătățirii infrastructurii locale și creșterii calității vieții pentru toți locuitorii.
Această inițiativă face parte dintr-o strategie mai amplă de modernizare a infrastructurii locale, cu obiectivul de a construi un oraș care răspunde nevoilor reale ale cetățenilor săi.
Primarul orașului Cugir, Adrian Teban a semnat contractul de execuție al lucrării cu societatea S.C. ELIS PAVAJE S.R.L, reprezentată de administratorul, Vasile Goța, în valoare de peste 6.300.000 lei.
Executantul va avea termen de 22 de luni din care, 4 luni sunt alocate proiectării, iar 18 luni sunt alocate alocate execuției pentru modernizarea străzilor. Este un pas major spre dezvoltare, siguranță și confortul cetățenilor Orașului Cugir.
Proiectul include:
– Modernizarea carosabilului
– Executarea trotuarelor
– Canalizare pluvială
– Reabilitare podeț
Investiția face parte din proiectul ”Dezvoltarea infrastructurii de transport prin modernizare de străzi în orașul Cugir, Jud. Alba” finanțat în totalitate prin Programul Național de Investiții „Anghel Saligny”.
Administraţie
Investiție de aproape 6 milioane de lei în modernizarea drumului „Calea Gorunilor”, care face legătura între localitățile Vinerea și Pișchinți
Drumul „Calea Gorunilor” va fi modernizat printr-o investiție de aproape 6 milioane lei, creându-se astfel un acees modern și legătură între Vinerea și Pișchinți.
„Oraşul Cugir a accesat fonduri naționale din programul Anghel Saligny, pentru modernizarea drumului Calea Gorunilor, care face legătura dintre Vinerea şi Pişchinţi.
Drumul va oferi un acces modern către Poiana cu Goruni şi va face legătura mai uşoară cu Pişchințul.
Lungimea drumului este de 3,3 km, valoarea contractului fiind de aproape 6.000.000 lei. Lucrările au termen de execuție de 28 de luni.
Primarul Adrian Teban, însoțit de domnul inspector al Serviciului de Urbanism – Gros Leon, precum și reprezentanți de la Transgaz S.A. și Elis Pavaje, s-au deplasat astăzi în teren pentru predarea amplasamentului.
La momentul actual, a fost realizată predarea de amplasament și finalizarea proiectului tehnic. În urma eliberării autorizației de construire a carosabilului, s-a discutat despre amplasament, măsurători, partea tehnică de modernizare a carosabilului precum și înființarea de trotuare”, au transmis reprezentanții Primăriei orașului Cugir.
-
Mondenacum 10 luni
Mesaje de Sfânta Maria 2024. URĂRI, FELICITĂRI și SMS-uri care pot fi trimise persoanelor care își serbează onomastica | cugirinfo.ro
-
Mondenacum 2 luni
Când pică Paștele ortodox și cel catolic 2026, dar și în următorii ani | cugirinfo.ro
-
Din judeţacum 2 luni
MESAJE de Sfântul Gheorghe 2025. SMS-uri, urări şi felicitări pe care le poţi transmite celor dragi de ziua numelui | cugirinfo.ro
-
Administraţieacum 9 luni
Premiu simbolic oferit de Primărie unor societăți comerciale din Cugir, cu prilejul aniversării a 225 de ani de tradiție industrială a orașului
-
Mondenacum 4 săptămâni
Sfinții Constantin și Elena 2025. FELICITARI, MESAJE și URARI pentru cei care își sărbătoresc onomastica | cugirinfo.ro
-
Sportacum 6 luni
Triumf pentru șahiștii de la Metalurgistul Cugir, la „Cupa de Iarnă” desfășurată la Sibiu
-
Din judeţacum 2 luni
Când sunt Floriile Ortodoxe și Catolice în următorii ani | cugirinfo.ro
-
Sportacum 8 luni
„Roș-albaștrii” – remiză externă, după un meci nebun: ACS Mediaș – Metalurgistul Cugir 2-2 (0-0)
Milea Adela
26.11.2019 la 21:56
O tâmpenie cu cartelele de acces! O sa ne plimbam cu gunoiu în mana prin tot orașul ca nu suntem lângă punctul nostru de acces? În orașele civilizate ați avut unde sa aruncați gunoiul când ați fost? Când plecați din localitate, veniți cu sticlele adunate în mașină înapoi în Cugir ca celelalte orase nu va lăsa să aruncați la ele deșeurile? Îmi pare rau ca ne mai dam și mari cu asemenea masuri.
Cristal
27.11.2019 la 21:29
Ai dreptate, nu am auzit inca niciunde de așa ceva, e o prostie care încurcă mai mult decât să descurce o problema. Oamenii vor arunca gunoaie in aceasta viziune, oriunde nimeresc deoarece nu vor putea sa arunce gunoiul în zona special amenajata că nu au acces. E aiurea.