cugirinfo, stiri cugir, informatii cugir

Acasă » Administraţie » Aproape 60 de incinte cu acces pe bază de cartelă sunt pregatite pentru colectarea selectivă a deseurilor din orașul Cugir

Aproape 60 de incinte cu acces pe bază de cartelă sunt pregatite pentru colectarea selectivă a deseurilor din orașul Cugir

Publicat în 26.11.2019 la ora 10:00

„De mai bine de două luni, Primăria Cugir a început amenajarea spațiilor necesare pentru colectarea separată a deșeurilor, pe tipuri de fracții: gunoi menajer, hârtie, carton, metal, plastic și sticlă. În momentul de față sunt finalizate platformele pe care se vor afla viitoarele puncte de colectare.

Totodată, au fost contractate 59 de incinte de colectare a deșeurilor, executate din structuri metalice, care vor înmagazina un număr de șase containere pentru colectarea separată deșeurilor. Acestea sunt dotate cu sisteme de acces pe bază de cartelă, deocamdată achiziționandu-se 15.000 de cartele de acces, câte două pentru fiecare apartament arondat punctului de colectare corespunzător”.

Afirmația aparține viceprimarului Călin Furdui care spune că a sosit timpul să se treacă la o colectare mult mai eficientă a gunoiului. Viceprimarul a mai precizat că a fost nevoie să se amâne trecerea la un sistem integrat de gestiune a deșeurilor datorită faptului că nu s-a deschis Depozitul de la Galda de Jos, unde trebuie să ajungă gunoiul din tot județul Alba.

„Pentru cetățenii care nu știu ce treabă avem noi cu acest depozit, trebuie să precizăm că orașul Cugir este parte componentă a unui proiect cu fonduri europene derulat prin intermediul Asociaţiei de Dezvoltare Intercomunitară „Salubris” Alba, din care fac parte toate unităţile administrativ-teritoriale din judeţ.

Proiectul presupune extinderea la nivelul întregului județ a unui sistem modern, centralizat și uniform de gestiune a deșeurilor, în conformitate cu legislația națională și europeană. Acest lucru ar urma să se facă prin prin staţiile de transfer de la Tărtăria şi Blaj, care vor prelua rezidurile din zonă și le vor trimite la Centrul de Management Integrat al Deşeurilor de la Galda de Jos, unde va fi depozitat.

Deși sunt construite, aceste obiective nu funcționează pentru că nu sunt finalizate licitațiile organizate de CJ Alba pentru pentru delegarea prin concesiune a operării şi administrării lor. Așadar, chiar dacă orașul nostru are un operator pentru implemetarea sistemului integrat, acesta nu-și poate începe activitatea, întrucât costurile pentru transportul și depozitarea la halde din alte județe sau regiuni depășește valoarea contractului încheiat.

În aceste condiții, Cugirul a prelungit contractual cu vechiul operator, care continuă să colecteze gunoiului de la populație și persoane juridice la prețurile și condițiile de până acum”, a precizat edilul.

Viceprimarul mai spune că imediat ce lucrurile se vor debloca la nivel județean, orașul Cugir va face un pas important în sensul colectării eficiente a rezidurilor, astfel încât să crestem cantitatea de gunoi ce poate fi recuperată, făcând astfel economie atât în buzunarul cetățeanului, cât și în cel al administrației locale.

Constantin PREDESCU

Acest articol a fost citit de 789 ori

Comentarii

2 Comentarii la Aproape 60 de incinte cu acces pe bază de cartelă sunt pregatite pentru colectarea selectivă a deseurilor din orașul Cugir

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.