Rămâi conectat

Economie

Angajații unei companii cu fabrici în Cugir și Sebeș au câștigat o „luptă” importantă. Vezi pentru ce drepturi au militat

cugirinfo.ro

Publicat

în

A fost o luptă crâncenă pentru muncitorii de la fabrica STC din Cugir care au militat sub conducerea lui Călin Giurgiu, cel care conduce sindicatul ICA de la Star Transmission. Sindicatultul Liber Independent (ICA) este de asemenea un membru al sindicatului industriAll-BNS.

Cu numai un an în urmă, 650 din cei aproape 1200 de angajați ai fabricii care produce componente de motoare, au decis să se alăture unui sindicat. Când au cerut un contract colectiv, au fost amenințați în schimb cu transferul producției în Rusia. Colegii nu s-au lăsat din a lupta, totuși. Au rămas uniți, au luptat împreună și, într-un final, au izbutit împreună.

În tot acest timp dificil, au fost reconfortați și au putut conta pe ajutorul industriAll Europe și industriAll Global Union. Atitudinea anti-sindicalistă a făcut intervenția industriAll Europe necesară pentru a reaminti managementului local faptul că acordul ,,Global Framework Agreement” semnat cu acest sindicat lega companiile din întreaga familie Daimler. Muncitorii au dus acest caz în Justiție cu succes și, într-un final, în primăvara anului 2020, în ciuda piedicilor impuse de pandemia de Covid-19, au ales un comitet sindical pentru a negocia primul contract colectiv din ultimii 20 de ani.

Managementul a început astfel demersurile pentru oferirea unui contract colectiv în iulie 2020 și s-a angajat să ducă negocierile la bun sfărșit până la finalul lunii august 2020. Sindicatului i-au fost oferite o cameră de ședințe și un birou la sediul companiei. Biroul nu însemna mai mult decăt o cameră aproape goală cu o masă și niște scaune, ceea ce reprezenta o bătaie de joc față de un mediu de lucru și un echipament adecvat, dar a însemnat totuși un progres pentru colegii din sindicat. Un calculator a fost adus de către sindicatul ICA și un început a fost astfel materializat.

,,Este o victorie importantă, până acum” , a subliniat Călin Giurgiu. ,,Chiar dacă toate sucursalele Daimler s-au angajat în a respecta drepturile muncitorilor și de a recunoaște dreptul angajaților de a avea un contract colectiv, managementul din Cugir s-a comportat ca și cum cuvântul ,,dialog” era un cuvânt străin.”

Se pare că managementul local, constituit din câțiva emigranți germani, încă trebuie să învețe că dialogul este purtat și în România, nu doar în Germania. Aceștia au eșuat să vină cu propriul model de contract la prima negociere, așa cum au promis și de asemenea au pasat vina reducerilor de personal din cauza pandemiei de Covid-19 care a afectat producția. Aceștia au interzis dialogul dintre comitet și muncitori și au insistat să trateze majoritatea informațiilor drept confidențiale, chiar dacă au fost deja publicate de presă.

Lupta continuă deci, iar cererile sunt clare: muncitorii doresc un contract colectiv iar sindicatul dorește să interacționeze cu angajații fabricii.

Luc Triangle, Secretarul General al industriall Europe spune: ,, Muncitorii de la Star Transmission pot avea încredere în ajutorul oferit de către noi în această luptă. Mai ales în timpuri incerte din punct de vedere economic, dialogul și participarea muncitorilor sunt cruciale pentru a găsi soluții sustenabile și acceptabile. Pentru ca și sindicatele locale să poată să își joace rolul, ele trebuie în primul rând lăsate să comunice frecvent cu muncitorii. Este fundamental pentru o serie de negocieri corecte cu managerii.”

sursa: industriall-europe.eu


 Urmărește cugirinfo.ro și pe GOOGLE NEWS


Economie

Reprezentanți ai fabricilor din Cugir, participare la Târgul de echipamente de vânătoare și industria sportului din Nurnberg

cugirinfo.ro

Publicat

în

În perioada 29 februarie – 3 martie 2024, la Nurnberg – Germania are loc cea de-a 50-a ediție a târgului „IWA Outdoor Classics – 2024”, cea mai mare expoziție din lume pentru vânătoare și industria sportului țintă. Expozanții își expun îmbrăcămintea, echipamentul de exterior, armele, accesoriile și alte articole.

La eveniment participă delegații de la cele două societăți de armament și muniție din Cugir, (Fabrica de Arme, respectiv UMC) conduse de ing. Mircea Trifan și ing. Grațian Duma.

De menționat faptul că delegații Fabricii de Arme se vor revedea la manifestarea din Nuremberg cu reprezentanți ai partenerului merican „CENTURY 2000”, cu care dezvoltă relații comerciale de aproape 25 de ani, dar și cu alte firme interesate de produsele fabricate la Cugir

IWA Outdoor Classics 2024 are o istorie de expoziții de calitate și va avea un număr mare de participanți internaționali pentru a crește afacerile expozanților. Vor fi expozanți din întreaga lume, inclusiv vânzători de arme, oficiali civili, vânzători de echipamente de autoapărare și multe altele.

Constantin PREDESCU


 Urmărește cugirinfo.ro și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Economie

Locuri de muncă disponibile în orașul CUGIR, la data de 27 februarie 2024

cugirinfo.ro

Publicat

în

AJOFM Alba a transmis lista cu locurile de muncă disponibile, la data de 27 februarie 2024, pe raza orașului CUGIR.

Persoanele interesate sa ocupe un loc de munca pot viziona ofertele accesând www.anofm.ro, selectati AJOFM Alba, sectiunea Persoane fizice – Locuri de munca vacante sau se pot prezenta la sediul agentiei judetene pentru ocuparea fortei de munca de domiciliu sau resedinta.

Vă prezentăm mai jos lista locurilor de muncă vacante în orașul Cugir și numerele de telefon/adresele de e-mail ale angajatorilor, de la care puteți obține mai multe detalii:

AGENT OCUPAŢIA NR. LMV NR. TELEFON/E-MAIL
SC BAYERN MOBILE SOLUTION SA AGENT DE VÂNZARI 1 0723313572
LEX PROTECT BUZĂU SRL AGENT DE SECURITATE 2 resurseumane@lexprotect.ro
ALPINA TEC LOGISTIC SRL AJUTOR BUCATAR 2 0720085887
ALPINA TEC LOGISTIC SRL MUNCITOR NECALIFICAT LA DEMOLAREA CLADIRILOR, CAPTUSELI ZIDARIE, PLACI MOZAIC, FAIANTA, GRESIE, PARCHET 2 0720085887
LIBRA GUARD SRL AGENT DE SECURITATE 5 0758113603
ELIT SRL MANIPULANT MARFURI 1 0737466103

 Urmărește cugirinfo.ro și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Economie

Uzina Mecanică Cugir își construiește o centrală fotovoltaică, cu o putere maximă instalată de de 993 kW

cugirinfo.ro

Publicat

în

Agenția pentru Protecția Mediului Alba a dat undă verde pentru proiectul „Realizare sistem de producere energie electrică din surse regenerabile – centrală fotoelectrică”.

Prin acest proiect se va realiza o capacitate de productie energie electrica din surse regenerabile de energie solara cu o putere maxima instalata de de 993 kW.

Panourile fotovoltaice se vor monta pe un teren in incinta unitatii in suprafata de 15.675 de metri pătrați. Prin această investitie beneficiarul doreste sa isi asigure prin productie locala energia necesara pentru consumul propriu al unitatii.

Sistemul fotovoltaic propus va fi compus din:

– 1822 panouri fotovoltaice (545 W/panou),
– invertoare 100 kW fiecare (10 buc);
– tablou electric, conexiuni, cabluri electrice.

Pe platforma industriala UMC I unde se va implementa proiectul, titularul beneficiaza de un ATR de 5 MW.

Furnizarea energiei electrice catre punctele de consum din cadrul unitatii dar si in reteaua nationala (eventualul surplus) se va face prin intermediul unui post de transformare existent (1000 KVA).


 Urmărește cugirinfo.ro și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Actualitate

Administrație

Știri din zonă

Stiri din Alba

Știrea ta

Politică

Societate

Economie

Sport

Din județ

Cele mai citite știri

cugirinfo, stiri cugir, informatii cugir