Actualitate
Andreea Boltașu, tânăra care suferă de o boală cruntă, nu se mai poate opera și dorește ca banii strânși din donații să ajungă la alți doi copii bolnavi din Cugir
„Asociația “Ține de Tine!” dorește să aducă la cunoștința opiniei publice noua lovitură pe care a primit-o, zilele trecute, Andreea Boltașu, tânăra de 18 ani din Cugir, pentru care asociația a mobilizat oamenii din oraș pentru a o sprijini în suferința pe care o poartă de la vârsta de 11 ani.
După setul de analize din luna martie 2017 medicii i-au recomandat ca soluție pentru ”ghemul” de vene crescut pe creier o complicată intervenție chirurgicală numită embolizare, care ar fi costat-o 17.000 de euro, bani pe care familia nu i-a avut. Speranțele Andreei au prins viață când, prin moblizarea generală a tuturor oamenilor cu suflet mare din Cugir, a firmei Star Transmission Cugir și multor ale firme, s-a reușit strângerea sumei de 10.000 de euro.
Pentru că o parte consistentă a sumei de bani a fost stânsă la sfârșitul lunii octombrie, familia a hotârât să înceapă prima etapă a intevenției chirurgicale. Speranțele Andreei de a scăpa definitiv de boală au fost retezate brutal, atunci când în urma controlului dinaintea intevenției medicii au constatat că situația s-a schimbat și nu mai era identică cu cea constatată la analizele făcute în luna martie. Medicii i-au transmis că dacă va face interveniția va rămâne paralizată pe viață pe partea dreaptă a corpului. Ca alternativă, i-a fost recomandat un tratament zilnic ce îi poate ține boala sub control și care se ridică la 100 de euro pe lună.
Andreea va fi dependentă toată viața de acest tratament, care nu o face bine, doar ameliorează durerea. Este a doua oară când acestei fete, atât de încercată, îi sunt distruse speranțele de a scăpa definitiv de boală. La vârsta de 11 ani, medicii au stabilit că ”ghemul” de vene poate fi îndepărtat prin operație. A fost pregătită pentru intervenție, iar în ziua cea mare un medic francez, aflat întâmplător în spitalul bucureștean, s-a uitat peste analizele fetei și a descoperit că situația era mult mai complicată decât s-a constatat inițial, iar o operație pentru Andreea în această situație ar fi adus ori moartea pe masa de operație, ori să nu se mai trezească niciodată și să rămână în starea de ”legumă”.
Asociația “Ține de Tine!” este în continuare alături Andreea în această perioadă foarte delicată pentru ea și dorește să își exprime solidaritatea și admirația profundă pentru faptul că luptă cu boala și o poartă cu demnitate și cu maximă discreție de atâția ani. Asociația îi transmite că ea este un erou pe care îl admiră profund și căruia îi acordă tot respectul pentru că, în ciuda atâtor lovituri primite, a găsit întotdeauna puterea necesară de a lupta în continuare și nu s-a lăsat copleșită de piedicile și încercările atât de dificile prin care a trecut până acum și trece în continuare.
Admirația și respectul asocițaiei față de Andreea au crescut și mai mult în aceste zile, datorită dorinței ei pe care a făcut-o publică, aceea de a înapoia banii tuturor celor care solicită acest lucru și de a dona banii rămași altor doi tineri din Cugir care au mari probleme de sănătate și au nevoie urgentă de ajutor: George David de 18 ani, bolnav de cancer, care are nevoie de o operație în Italia, de 20.000 de euro și Mateo Cașu, de 8 ani, cu o boală care necesită o operație care costă 60.000 de dolari.
Asociația “Ține de Tine!” multumește pe această cale tuturor celor care în această perioadă au fost alături de Andreea, i-au fost aproape, au susținut-o și îi roagă să fie în continuare alături de ea, fiindcă are nevoie de sprijin. De asemenea îi îndeamnă pe toți oamenii doritori să facă un bine să urmeze exemplul Andreei de a-i ajuta pe cei doi tineri, pe care ea a ales să îi sprijine pentru ca aceștia să primească tratamentul necesar și să poată avea o viață normală.

Actualitate
17 aprilie 2025: Obiceiul „Păștenilor” din Vinerea – o tradiție păstrată cu sfințenie de la o generație la alta
În cadrul comunității din Vinerea, Joia Mare nu este doar un moment de pregătire pentru sărbătoarea Paștelui, ci o adevărată celebrare a tradiției, credinței și legăturii între generații.
Un astfel de moment deosebit se regăsește în frumosul obicei al „Păștenilor”, o tradiție care datează încă din anul 1948 și care a fost inițiată de vrednicul de pomenire preot Ioan Sabău, ctitor al Bisericii „Sf. Ierarh Nicolae” din localitate.
Anul acesta, evenimentul a fost onorat de prezența primarului orașului Cugir, Adrian Teban, viceprimarul Călin Furdui, consilieri locali și județeni, care s-au alăturat „Păștenilor” în celebrarea acestui moment deosebit al comunității.
„Păștenii” – bărbații și femeile care împlinesc 60 de ani – au fost cei care au pregătit toate cele necesare pentru slujba de binecuvântare. În dimineață de Joia Mare, aceștia s-au adunat la biserica „Sf. Ierarh Nicolae”, alături de preot, și au pornit spre casă gazdei pentru slujba pascală.
Pâinea și vinul au fost consacrate, devenind Sfintele Paști, iar la final, toți participanții au primit o felie de cozonac și un pahar de vin, păstrând astfel vie legătură cu tradițiile strămoșești.
Un moment special al ceremoniilor a fost și parastasul pentru cei care au plecat dintre noi, un gest de respect și omagiu adus celor care nu mai sunt printre noi.
Actualitate
78 de cugireni, care au împlinit 60 de ani, s-au implicat în pregătirea Sfintelor Paști, care vor fi sfințite și împărțite credincioșilor în Noaptea de Înviere
Miercuri, 16 aprilie 2025, orașul Cugir a găzduit unul dintre cele mai vechi și reprezentative obiceiuri ale Săptămânii Mari și anume Tradiția Păștenilor.
În acest an, la biserica „Sfânta Treime” din cugir, 78 de pașteni femei și bărbați care au împlinit vârstă de 60 de ani, s-au implicat în pregătirea Sfintelor Paști, constând în pâine și vin, care vor fi sfințite și împărțite credincioșilor în Noaptea de Înviere.
La eveniment au participat primarul orașului Cugir, Adrian Teban, viceprimarul Călin Furdui, consilieri locali, precum și numeroși membri ai comunității.
Obiceiul își are originile în localitatea vinerea, în anul 1948, la inițiativa preotului Ioan Sabău. Acesta a propus că persoanele care împlinesc 60 de ani într-un anumit an să devină pastenisi să pregătească sfintele paști pentru întreagă comunitate, că semn de recunoștință, binecuvântare și unitate.
Menționăm că tradiția pastenilor va continuă și în dată de 17 aprilie 2025, la două lăcașuri de cult: biserica „Sfântul Ierarh Nicolae”, din localitatea vinerea și parohia ortodoxă română Cugir V (Catedrala). Ambele comunități vor celebra cu aceeași emoție acest obicei străvechi, prin implicarea noilor pasteni și desfășurarea rânduielilor specifice perioadei pascale.
Astfel, întreagă zona a cugirului este cuprinsă de spiritul pregătirii pentru înviere, printr-un exemplu viu de credință, solidaritate și continuitate a tradiției.
Pregătirile au inclus confecționarea vaselor din lemn de brad împodobite cu verdeață și flori, procesiunea religioasă și toate rânduielile păstrate cu sfințenie de-a lungul anilor.
Actualitate
Restricții temporare de circulație, în zilele de 16 și 17 aprilie 2025, cu ocazia tradiției Păștenilor
Primăria orașului Cugir anunță că în zilele de 16 și 17 aprilie 2025, în Vinerea și Cugir vor fi impuse următoarele restricții temporare de circulație, cu ocazia tradiției Păștenilor:
Cugir, 16 aprilie 2025, orele 14.30 – 17.00:
Traseu: Casa Parohială Pintea Dumitrean – str. 21 Decembrie 1989 – str. Spicului – Biserica Sf. Treime.
Trafic deviat dinspre str. Victoriei pe str. V. Alecsandri și str. Spicului – str. 21 Decembrie 1989;
Trafic deviat dinspre str. 21 Decembrie 1989 pe str. Spicului – str. V. Alecsandri – str. Ion Creangă.
Vinerea, 17 aprilie 2025, orele 07.30 – 10.00:
Traseu: Biserica Mare – str. Principală (până la nr. 248) și retur.
Trafic deviat dinspre Șibot pe str. Culturii – Șos. de centură;
Trafic deviat dinspre Cugir pe str. Zăvoiului – str. Morilor – str. Mesteacănului.
Cugir, 17 aprilie 2025, orele 17.00 – 18.00:
Traseu: str. Ion Creangă 133A – str. Tineretului – str. Alexandru Sahia – Parohia Ortodoxă Română Cugir V (Catedrala).
Trafic deviat pe str. Alexandru Sahia – str. Nicolae Bălcescu.
-
Din judeţacum 12 luni
Mesaje de Paste 2024. SMS-uri, urări şi felicitări pe care le poţi trimite celor dragi de Sfintele Pasti | cugirinfo.ro
-
Din judeţacum 12 luni
Mesaje de Paște fericit 2024. SMS-uri urări şi felicitări de Sfintele Pasti pe care le poţi trimite prietenilor | cugirinfo.ro
-
Mondenacum 8 luni
Mesaje de Sfânta Maria 2024. URĂRI, FELICITĂRI și SMS-uri care pot fi trimise persoanelor care își serbează onomastica | cugirinfo.ro
-
Mondenacum 12 luni
Când pică Paștele ortodox și cel catolic 2025, dar și în următorii ani | cugirinfo.ro
-
Actualitateacum 12 luni
MESAJE de Sfântul Gheorghe 2024. SMS-uri, urări şi felicitări pe care le poţi transmite celor dragi de ziua numelui | cugirinfo.ro
-
Administraţieacum 7 luni
Premiu simbolic oferit de Primărie unor societăți comerciale din Cugir, cu prilejul aniversării a 225 de ani de tradiție industrială a orașului
-
Mondenacum 11 luni
Sfinții Constantin și Elena 2024. FELICITARI, MESAJE și URARI pentru cei care își sărbătoresc onomastica | cugirinfo.ro
-
Sportacum 4 luni
Triumf pentru șahiștii de la Metalurgistul Cugir, la „Cupa de Iarnă” desfășurată la Sibiu