Rămâi conectat

Administraţie

Administrația publică locală a orașului Cugir preocupată de protejarea patrimoniului cultural național

cugirinfo.ro

Publicat

în

În perioada 8-21 august 2023, în cadrul procedurii de evaluare a dosarului de nominalizare a Frontierelor Imperiului Roman-Dacia pentru înscrierea în Lista Patrimoniului Mondial UNESCO, s-a desfășurat în România misiunea tehnică de evaluare ICOMOS (International Council on Monuments and Sites).

În acest proiect a fost inclus și castrul de marș de pe Vârful Comărnicel aflat parțial în perimetrul UAT Cugir.

Misiunea a fost organizată de Ministerul Culturii, prin Institutul Național al Patrimoniului și Muzeul Național de Istorie a Transilvaniei, în colaborare cu Comisia Națională Limes, autorități centrale, județene și locale, precum și cu Direcțiile pentru Cultură din cele 16 județe implicate.

În cadrul acestor întâlniri a fost prezent și primarul Adrian Teban, arătând astfel că administrația publică locală este pregătită să își asume obligațiile ce îi revin în privința protejării patrimoniului cultural național prin asigurarea unui rol activ în privința demersurilor de conservare și punere în valoare a siturilor arheologice.

„Au fost discutate aspecte privind: fundamentarea delimitării siturilor și a zonelor lor de protecție; istoricul conservării și restaurărilor ruinelor, precum și măsurile necesare pentru asigurarea în viitor a unei bune stări fizice de conservare; acțiunile necesare pentru întreținerea și monitorizarea siturilor precum și pentru gestiunea contextului urban și a peisajului, viziunea și proiectele autorităților centrale și locale, instrumentele legale de protecție, implicarea actuală și proiectele de viitor ale comunităților locale, precum și interpretarea și comunicarea semnificației limesului dacic. Un accent deosebit a fost pus pe modalitățile în care aceste situri sunt și vor fi conservate și puse în valoare prin proiecte sustenabile care să creeze plus valoare pentru comunități, asumarea unor măsuri concrete – inclusiv legislative – pentru îmbunătățirea protejării siturilor nominalizate și crearea unui mecanism de gestiune și protecție integrată, eficient pe termen lung, care să includă autorități și instituții, comunități locale și experți”, a ținut să precizeze primarul orașului Cugir.

Constantin PREDESCU


 Urmărește cugirinfo.ro și pe GOOGLE NEWS


Administraţie

Vineri 13 iunie 2025: Acțiune de DEZINSECȚIE, DEZINFECȚIE ȘI DERATIZARE în spațiile exterioare și toaletele publice de pe domeniul public al orașului CUGIR

cugirinfo.ro

Publicat

în

Vineri 13 iunie 2025, începând cu ora 21:00 se va desfășura o acțiune de DEZINSECȚIE, DEZINFECȚIE ȘI DERATIZARE în spațiile exterioare și toaletele publice de pe domeniul public.

Serviciul Public de Gospodarire Locală Cugir va demara o etapă de operațiuni de dezinsecție, dezinfecție si deratizare preventivă în zone vizând toaletele publice, parcurile de pe domeniul public si privat al orașului Cugir și a localității Vinerea.

Zonele în care se vor executa operațiunile de dezinsecție vor fi presemnalizate prin plăcuțe de avertizare.

Se recomandă ca persoanele vârstnice, persoanele cu probleme cardiace și respiratorii precum și copiii, să evite zonele în care se efectuează aceste operațiuni pentru a nu intra în incidență de acțiune a aparatelor pulverizatoare.

• În atenția apicultorilor

Vă comunicăm faptul ca operațiunile de dezinsecție se vor efectua cu mijloace terestre, în cadrul tuturor parcurilor și locurilor de joacă. Cu aceasta ocazie vă rugăm să luați măsurile necesare pentru prevenirea intoxicațiilor la albine.

Scopul operațiunii de dezinsecție îl reprezintă complexul de masuri care combat/previn înmulțirea insectelor ectoparazite (căpușe, țânțari, muște, tauni, etc.) care constituie o sursă de infecție și care pot vehicula germenii patogeni ai unor boli infecțioase sau generatoare de disconfort.

Dezinfecţia reprezinta procedura de distrugere a majorităţii microorganismelor patogene sau nepatogene de pe orice suprafeţe (inclusiv tegumente), utilizându-se agenţi fizici şi/sau chimici iar deratizarea urmărește în special înlăturarea rozătoarelor.

Produsele folosite pentru această operațiune sunt: SOLFAC COMBI NF produs ce se regăseste în Registrul Național al Produselor Biocide și este autorizat pentru profilaxia sanitar umană de Ministerul Sănătății – Comisia Națională a Produselor Biocide; avand avizul cu nr. 5018BIO/18/12.24 si RODEX PASTA BAIT avizat de Comisia Nationala pentru Produse Biocide.

Această operațiune va fi executată de către SC Derat Mouse SRL, societate certificată cu competențe profesionale de dezinfecție, deratizare, dezinsecție și se desfășoară în conformitate cu prevederile legale în vigoare.


 Urmărește cugirinfo.ro și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Administraţie

Străzile Deal din Vinerea și Plevnei din Cugir vor fi reabilitate și modernizate

cugirinfo.ro

Publicat

în

Vineri, 30 mai 2025, a fost semnat contractul de execuție pentru modernizarea a două artere rutiere importante: strada DEAL din localitatea Vinerea și strada PLEVNEI din Orașul Cugir, în cadrul unui proiect dedicat îmbunătățirii infrastructurii locale și creșterii calității vieții pentru toți locuitorii.

Această inițiativă face parte dintr-o strategie mai amplă de modernizare a infrastructurii locale, cu obiectivul de a construi un oraș care răspunde nevoilor reale ale cetățenilor săi.

Primarul orașului Cugir, Adrian Teban a semnat contractul de execuție al lucrării cu societatea S.C. ELIS PAVAJE S.R.L, reprezentată de administratorul, Vasile Goța, în valoare de peste 6.300.000 lei.

Executantul va avea termen de 22 de luni din care, 4 luni sunt alocate proiectării, iar 18 luni sunt alocate alocate execuției pentru modernizarea străzilor. Este un pas major spre dezvoltare, siguranță și confortul cetățenilor Orașului Cugir.

Proiectul include:

– Modernizarea carosabilului
– Executarea trotuarelor
– Canalizare pluvială
– Reabilitare podeț

Investiția face parte din proiectul ”Dezvoltarea infrastructurii de transport prin modernizare de străzi în orașul Cugir, Jud. Alba” finanțat în totalitate prin Programul Național de Investiții „Anghel Saligny”.


 Urmărește cugirinfo.ro și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Administraţie

Investiție de aproape 6 milioane de lei în modernizarea drumului „Calea Gorunilor”, care face legătura între localitățile Vinerea și Pișchinți

cugirinfo.ro

Publicat

în

Drumul „Calea Gorunilor” va fi modernizat printr-o investiție de aproape 6 milioane lei, creându-se astfel un acees modern și legătură între Vinerea și Pișchinți.

„Oraşul Cugir a accesat fonduri naționale din programul Anghel Saligny, pentru modernizarea drumului Calea Gorunilor, care face legătura dintre Vinerea şi Pişchinţi.

Drumul va oferi un acces modern către Poiana cu Goruni şi va face legătura mai uşoară cu Pişchințul.

Lungimea drumului este de 3,3 km, valoarea contractului fiind de aproape 6.000.000 lei. Lucrările au termen de execuție de 28 de luni.

Primarul Adrian Teban, însoțit de domnul inspector al Serviciului de Urbanism – Gros Leon, precum și reprezentanți de la Transgaz S.A. și Elis Pavaje, s-au deplasat astăzi în teren pentru predarea amplasamentului.

La momentul actual, a fost realizată predarea de amplasament și finalizarea proiectului tehnic. În urma eliberării autorizației de construire a carosabilului, s-a discutat despre amplasament, măsurători, partea tehnică de modernizare a carosabilului precum și înființarea de trotuare”, au transmis reprezentanții Primăriei orașului Cugir.


 Urmărește cugirinfo.ro și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Actualitate

Administrație

Știri din zonă

Stiri din Alba

Știrea ta

Politică

Societate

Economie

Sport

Din județ

Cele mai citite știri

cugirinfo, stiri cugir, informatii cugir