Rămâi conectat

Administraţie

Administrația locală din Cugir propune ca taxele și impozitele locale să râmână și în 2018 la nivelul actual

cugirinfo.ro

Publicat

în

Sala de ședințe a Consilului Local Cugir a găzduit ieri, 11 decembrie 2017, ședința publică în cadrul căreia s-au supus dezbaterii propunerile administrației publdice locale cu privire la impozitele și taxele locale pentru anul fiscal 2018, urmând inițierea unui proiect de hotărâre, iar în ședința ordinară a legislativului local, care va avea loc în această lună, aleșii locali să ia o decizie în acest sens. La dezbatere, pe lângă prmar, viceprimar și directorul Direcției Taxe și Impozite locale, au luat parte și un număr de aproximativ 20 de cetățeni ai orașului.

Pentru anul fiscal 2018, Primăria Cugir propune ca nivelurile impozitelor şi taxelor locale să rămănă cele de la nivelul anului 2017, în următoarea formă:

Impozitul pe clădirile rezidențiale și clădirile anexă, aflate în proprietatea persoanele fizice, este anual și se calculează conform art.457 din Legea nr.227/2015 prin aplicarea cotei de 0,1% asupra valorii impozabile a clădirii.

Pe baza unor date ipotetice prezint calculul impozitului pe clădiri cu o vechime cuprinsă între 50 și 100 de ani:

Zona A

• Apartament cu 2 camere – suprafaţă utilă 40 mp
• Impozit clădiri 2017 = 86 lei
• Impozit clădiri 2018 = 86 lei
• Casă – suprafață construită 100 mp
• Impozit clădiri 2017 = 154 lei
• Impozit clădiri 2018 = 154 lei

Zona B

• Apartament cu 2 camere – suprafaţă utilă 40 mp
• Impozit clădiri 2017 = 82 lei
• Impozit clădiri 2018 = 82 lei
• Casă – suprafață construită 100 mp
• Impozit clădiri 2017 = 147 lei
• Impozit clădiri 2018 = 147 lei

Zona C

• Apartament cu 2 camere – suprafaţă utilă 40 mp
• Impozit clădiri 2017 = 78 lei
• Impozit clădiri 2018 = 78 lei
• Casă – suprafaţă construită 100 mp
• Impozit clădiri 2017 = 140 lei
• Impozit clădiri 20182=140 lei
• Impozitul pe clădirile nerezidențiale, aflate în proprietatea persoanelor fizice, este anual și se calculează prin aplicarea cotei de 0,8% asupra valorii impozabile a clădirii.

Pe baza unor date ipotetice prezint calculul impozitului pe clădiri:
Valoarea contabilă a clădirii – apartament 46,4 mp, zona A – evaluată la 31.12.2016 este de 80.000 lei:

Anul 2017

Impozit clădiri = 640 lei

Anul 2018

Impozit clădiri = 640 lei
Impozitul pe clădirile cu destinație mixtă, aflate în proprietatea persoanelor fizice, este anual şi se calculează prin însumarea impozitului calculat pentru suprafața folosită în scop rezidențial conform art.457 cu impozitul determinat pentru suprafața folosită în scop nerezidențial, conform art.458.
Impozitul pe clădirile rezidențiale, aflate în proprietatea sau deținute de persoanele juridice,este anual și se calculează prin aplicarea cotei de 0,2% asupra valorii impozabile a clădirii.

Pe baza unor date ipotetice prezint calculul impozitului pe clădiri:

Valoarea contabilă a clădirii evaluată la 31.12.2016 este de 10.000 LEI

Impozitul pe clădirile nerezidențiale, aflate în proprietate sau deținute de persoanele juridice, este anual și se calculează conform art.460 alin.2 din Legea nr.227/2015 prin aplicarea cotei de 1% asupra valorii impozabile a clădirii.
În cazul clădirilor nerezidențiale aflate în proprietatea persoanelor juridice, utilizate pentru activități din domeniul agricol, impozitul pe clădiri se calculează prin aplicarea unei cote de 0.4% asupra valorii impozabile clădirii – art.460 alin.3 din Legea nr.227/2015 privind Codul fiscal.
Impozitul/taxa pe teren se stabileşte luând în calcul suprafața terenului, rangul localităţii în care este amplasat terenul, zona şicategoria de folosinţă a terenului, conform încadrării făcute de Consiliullocal – art.465 alin.1 dinLegea nr.227/2015 .
Impozitul/taxa pe teren aflate în proprietatea persoanelor fizice şi juridice situate în intravilanul localităţii se stabileşte anual în lei/ha, diferenţiat în funcţie de rangul localităţii şi zonarea acesteia potrivit art. 465 alin.2 din Legea 227/2015 privind Noul Cod Fiscal:
a) Dacă terenul amplasat în intravilanul localităţii este înregistrat în Registrul agricol la categoria de folosinţă terenuri cu construcţii, impozitul/taxa pe teren se stabilește prin înmulţirea suprafeței terenului, exprimată în hectare, cu suma corespunzătoare rangului localitații și a zonei din cadrul ei;
b) Dacă terenul amplasat în intravilanul localităţii este înregistrat în Registrul agricol la altă categorie de folosință decât cea de terenuri cu construcții, impozitul/taxa pe terense stabileşte prin înmulţirea suprafeţei terenului, exprimată în hectare, cusuma corespunzătoare prevăzută la465 alin.(4), iar acest rezultat se înmulţeştecu coeficientul de corecţie corespunzător prevăzut la art.465 alin. (5).
c) În cazul unui teren amplasat în extravilan, impozitul/taxa pe teren se stabileşte prin înmulţirea suprafeţei terenului, exprimată în hectare, cu suma corespunzătoare prevăzută în tabelul de la art.465 alin.7 şi cu coeficientul de corecţie prevăzut la art.457 alin.6.
Începând cu data de 1 ianuarie 2018, potrivit Legii nr.196/2017 privind modificarea art.465 din Legea nr.227/2015, terenurile înregistrate în registrul agricol la altă categorie de folosință decât cea de terenuri cu construcții în suprafață de până la 400 m² se impozitează conform categoriei de folosință din care face parte.
Pe baza unor date ipotetice prezint calculul impozitului pe teren:
Pentru terenurile cu construcţii

Zona A

Teren cu suprafaţă de 400 mp
Impozit 2017 =262 lei
Impozit 2018= 262 lei

Zona B

Teren cu suprafaţă de 400 mp
Impozit 2017 =178 LEI
Impozit 2018 =178 LEI

Zona C

Teren cu suprafaţă de 400 mp
Impozit 2017 = 85 LEI
Impozit 2018 = 85 LEI
Impozitul pe mijlocul de transport se calculează în funcţie de capacitatea cilindrică a acestuia, prin înmulţirea fiecărei grupe de 200 cm³ sau fracţiune din aceasta cu suma corespunzătoare de la art.470 alin.2,5,6,7,8 din Legea nr.227/2015.

Au mai fost prezentate: Taxa pentru folosirea mijloacelor de reclamă, Impozitul pe spectacole, Taxe special ș.a.

Pentru anul fiscal 2018 s-a propus stabilirea bonificaţiei de 10 % pentru plata cu anticipație a impozitului pe clădiri, teren şi pe mijloacele de transport, pentru persoanele fizice și o bonificație de 5% pentru plata cu anticipație a impozitului pe clădiri, teren şi pe mijloacele de transport, pentru persoanele juridice.

Constantin PREDESCU


 Urmărește cugirinfo.ro și pe GOOGLE NEWS


Publicitate
Un comentariu

Un comentariu

  1. Avatar

    Alexandru Nicolae Fonoage

    12.12.2017 la 16:41

    Bună ziua, pentru cititorii dvs. poate este de actualitate știrea, dar aș vrea să vă sesizez în legătura cu singura proprietate din orașul Cugir la care nu se poate ajunge cu un mijloc de transport fie el căruță sau camion… Proprietatea se află pe strada Cetății numărul 29 și cu toate că are o adresă nu are ieșire la stradă decât un trotuar de pietoni.Taxele și impozitele sunt plătite la zi, Primăria și domnul primar și viceprimar au fost sesizați de mai multe ori dar nu s-a rezolvat nimic. Nu știu la cine ar trebui să mă adresez deoarece la adresa sus menționata locuiesc doi bătrâni de 70 de ani la care nu poate ajunge nici măcar salvarea să nu mai vorbesc de o căruță de lemne…Oare e chiar așa de insensibilă administrația locală?!?! Chiar nu știu ce să mai cred… Mulțumesc anticipat pentru o eventuală reacția a dumneavoastră.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Administraţie

Festivități la început de nou an școlar, la Cugir. Elevii au fost primiți în instituții proaspăt modernizate

cugirinfo.ro

Publicat

în

În majoritatea instituțiilor educaționale au fost organizate festivități de deschidere la care au participat elevi, profesori, părinți și oficialități locale.

O mare parte dintre elevii cugireni au fost primiți în școli proaspăt modernizate, cu săli de clasă dotate cu materiale didactice noi.

Prezent la festivități, primarul Adrian Teban a declarat că: „Modernizarea celorlalte corpuri de clădiri se apropie de final iar până la finalul anului vor fi finalizate complet.

Am organizat investițiile în așa fel încât fiecare școală să fie capabilă să înceapă noul an școlar la cel puțin unul dintre localuri.

În ceea ce ne privește, ca administrație locală, prin investițiile realizate, am dovedit faptul că educația a fost, este și va fi o prioritate la nivel local dar suntem conștienți că mai sunt îmbunătățiri de adus, dar și alte noi investiții.

Dragi elevi, vă doresc să începeți acest an cu determinare, curaj, disciplină și încredere în voi înșivă! De asemenea, să vă implicați activ în activitățile școlare pentru a obține rezultate cât mai bune.

Educația este cea mai mare investiție pe care o puteți face în voi înșivă, iar noi suntem aici să vă sprijinim prin creșterea gradului de învățare și confort în școli.

Să vă bucurați și să folosiți ceea ce s-a realizat pentru voi dar să le lasați în aceleași condiții și celor care vor veni după voi.

Să aveți un an școlar plin de realizări, împliniri și bucurii!”

Chiar dacă a fost un an complicat în contextul proceselor de modernizare, acestea se apropie de final, iar învățământul cugirean beneficiază de peste 14 milioane de euro investiți din fonduri europene și confinanțare locală.

Constantin PREDESCU


 Urmărește cugirinfo.ro și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Administraţie

Primarul Adrian Teban a verificat stadiul lucrărilor de modernizare la școlile gimnaziale și la Colegiul Tehnic I.D. Lăzărescu din Cugir

cugirinfo.ro

Publicat

în

În cursul zilei de joi, 5 septembrie 2024, primarul Cugirului, Adrian Teban, a verificat stadiul în care se află lucrările de modernizare la școlile gimnaziale și la Colegiul Tehnic I.D. Lăzărescu.

Se apropie de final modernizarea Școlilor Gimnaziale „I. Pervain”. Lucrările sunt realizate în procent de 95%.

În cadrul evaluării în teren realizată de edilul Adrian Teban, constructorii au dat asigurări că lucrările la școlile gimnaziale se vor încheia în decurs de o lună.

La Școala Gimnazială nr. 3 lucrările se apropie de final. Lucrările la corpul de pe strada Doinei sunt realizate în proporție de peste 95% urmând realizarea finisajelor, a curții, lucrările urmând a se finaliza în decursul acestui an.

Tot prin acest proiect s-a realizat modernizarea corpurilor de pe Aleea Constructorului și Vinerea.

La Colegiul Tehnic I.D. Lăzărescu, lucrările din clădirea cu laboratoarele de specialitate și a sălii de sport sunt realizate în proporție de aproximativ 85%, urmând a fi finalizate până la finalul acestui an.

La Școala Gimnazială Singidava, localul de pe strada Al. Sahia lucrările sunt finalizate în proporție de peste 99%, iar in perioada următoare va fi convocată comisia de recepție.

În ultimii ani, administrația locală a investit peste 14 milioane de euro în modernizarea și dotarea clădirilor de învățământ.


 Urmărește cugirinfo.ro și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Administraţie

De astăzi, 1 septembrie 2024, pacienții Spitalului Orășenesc Cugir vor beneficia de hrană preparată în cadrul blocului alimentar propriu

cugirinfo.ro

Publicat

în

Începând de duminică, 1 septembrie 2024, pacienții Spitalului Orășenesc Cugir vor beneficia de hrană praparată în cadrul blocului alimentar propriu.

Primarul Adrian Teban a declarat: „Sunt mulțumit de colaborarea dintre Primăria Orașului Cugir și echipa managerială a spitalului condusă de Florin Arion, fapt care a dus din nou la investiții în cadrul spitalului nostru. De asemenea, a ținut să precizeze faptul că scopul principal al acestei investiții este acela de a contribui la îmbunătățirea serviciilor alimentare oferite pacienților în cadrul spitalului, pentru a asigura în totalitate pregătirea și prepararea hranei în regim propriu în cadrul blocului alimentar. În același timp, s-a urmărit eficientizarea din punct de vedere termic și al consumurilor privind clădirea dar și îndeplinirea condițiilor optime de funcționare din punct de vedere sanitar, de igienă și confort”.

S-a finalizat investiția „Reabilitare bloc alimentar și birouri”, investiție de peste 250 000 euro din fonduri proprii.

S-au executat lucrări de:

– refacere finisaje interioare și exterioare
– se vor reface toate instalațiile electrice, termice și sanitare
– montare tâmplării PVC4 cu geamuri termopan
– învelitoare din țiglă ceramică
– șarpantă din lemn ecarisat de rășinoase, amplasarea elementelor șarpantei urmând elementele structurale din fier beton armat și a zidăriilor portante cu rol de preluare și descărcare a încărcărilor structurale spre fundații
– refacerea buiandrugilor
– trotuare de protecție de minim 60 cm, din beton, cu pantă de scurgere care să asigure înlăturarea apelor pluviale
– anvelopări etc.

De asemenea, blocul alimentar a fost dotat și utilat cu echipamente industriale profesionale precum și mobilier specific din inox.

Blocul alimentar este autorizat DSP și DSV și respectă toate circuitele obligatorii de igienă.


 Urmărește cugirinfo.ro și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Actualitate

Administrație

Știri din zonă

Stiri din Alba

Știrea ta

Politică

Societate

Economie

Sport

Din județ

Cele mai citite știri

cugirinfo, stiri cugir, informatii cugir