Învăţământ - Cultură
Adelina Șuvaina, elevă a Colegiului Național „David Prodan” Cugir, calificare la etapa națională a Olimpiadei de Filosofie
Anul acesta, filologii de la „David Prodan” au ținut să iasă în evidență prin rezultatele remarcabile obținute, iar astăzi o să vă vorbim despre Adelina Șuvaina, o elevă de 10, un 10 obținut nu doar la clasă, ci și la etapa județeană a Olimpiadei de Filosofie. Această performanță extraordinară i-a adus, de altfel, și calificarea mult așteptată la etapa națională.
Fire optimistă, și conștiincioasă, după, cum o caracterizează, toți colegii ei, Adelina s-a îndrăgostit iremediabil după primele lecturi, după cum ea însăși ne-a mărturisit, de această materie aparent ușoară, dar care necesită, de fapt, o gândire critică foarte bine dezvoltată, o minte analitică și o perspectivă inovativă și complexă asupra conceptelor filosofice. Desi materia Filosofie se studiază doar în clasa a XII-a, metodologia permite ca elevii din clasele IX-XI să participe totuși la această olimpiadă iar Adelina a profitat din plin ce această oportunitate. Deși este doar în clasa a X-a, eleva noastră pe lângă ambiție posedă si curaj și o excepțională capacitate de sinteză, lucru care a ajutat-o enorm în cadrul probei scrise.
Aceste calități, împreună cu un efort susținut și multă disciplină, au contribuit esențial la calificarea sa în etapa națională a competiției. Am rugat-o pe Adelina să ne spună în câteva cuvinte cum a fost pentru ea toată această experiență și dacă s-a așteptat la un asemenea rezultat extraordinar – care pe noi ne-a bucurat enorm.
„Sunt foarte fericită să pot împărtăși cu voi un moment extrem de special din viața mea: anul acesta a fost pentru prima oară când am participat la Olimpiada de Filosofie, concurs la care, în etapa județeană, am obținut nota maximă și m-am calificat la faza națională- moment unic pentru mine.
La început, când m-am înscris, nu știam la ce să mă aștept. Eram plină de incertitudine și de frică, îndoindu-mă de abilitățile mele. Nu aveam nici cea mai mică idee că voi ajunge aici, dar parcă totul a fost posibil printr-o combinație de muncă, încredere și, mai ales, sprijinul celor din jur.
Îi mulțumesc din tot sufletul doamnei profesoare Oarga Serafina, care m-a ghidat cu răbdare, mi-a dat curajul să continui atunci când am avut dubii și mi-a arătat cât de important este să crezi în propriile forțe. Fără ajutorul și încrederea ei, nu aș fi ajuns până aici.
Acum, când privesc înapoi, mi se pare greu de crezut ce s-a întâmplat și cât de mult am învățat pe parcursul acestei experiențe. Și totuși, mă simt mai puternică și mai motivată ca niciodată să continui pe acest drum. Sper ca și la etapa națională să obțin un rezultat bun.”
Noi nu avem nici un dubiu, Adelina, că vei face față cu brio etapei naționale, că determinarea și conștiinciozitatea de care ai dat dovadă până acum te vor purta în continuare spre succesul pe care ți-l dorești și ne vei reprezenta cu onoare.
Felicitări și mult succes, Adelina!
Prof. Alisie Anca

Învăţământ - Cultură
Elevi de la Liceul Tehnologic „I.D. Lăzărescu din Cugir”, vizită memorabilă la Auschwitz – Birkenau, Polonia
Un grup de elevi de la Liceul Tehnologic „I.D. Lăzărescu” Cugir, coordonați de către Suciu Cristian, Popa Codruț, Stoica Mihaela și Iancu Ionuț, au participat în perioada 24-27 aprilie 2025, la o excursie de studiu efectuată la Auschwitz – Birkenau, Polonia.
Cu vârste cuprinse între 14-18 ani, adolescenții au putut afla de la fața locului de ororile petrecute împotriva umanității, de crimele și nedreptățile suferite de victime, au pus întrebări și au primit răspunsuri privitoare la influențele de putere și nedreptățile ce au avut loc în acest spațiu devenit muzeu al memoriei colective.
Lecția predată s-a încheiat printr-o scurtă meditație privitoare la responsabilitate, pornind de la spusele unui supraviețuitor: „Opusul dragostei nu e ura, ci indiferența și fiecare dintre noi ar trebui să fie mai atent la ce se petrece în jurul său.”
Următoarea oprire a fost la Universitatea din Cracovia, unde încă din 1362 se studia, tinerii fiind curioși de evoluția științei pe parcursul atâtor secole.
Un ultim popas a fost făcut în capitala Ungariei – Budapesta, pentru a admira arhitectura, stilul de viață și deschiderea spre nou, elevii fiind încântați de aspectele geografice și culturale descoperite acum, în epoca contemporană.
Învăţământ - Cultură
O nouă performanță pentru Școala Gimnazială „Singidava” Cugir: Cârjean Andreea Maria, mențiune la etapa națională a Olimpiadei de Religie – Cultul Ortodox
Cârjean Andreea Maria, elevă în clasa a VIII-a la Școala Gimnazială Singidava Cugir, coordonată de către dna profesor Pascal Daniela, a reprezentat cu succes județul Alba la etapa națională a Olimpiadei de Religie, Cultul Ortodox, desfășurată în perioada 22-27 aprilie 2025, la Slobozia, județul Ialomița.
Competiția, un eveniment de înaltă ținută spirituală și educațională, a reunit peste 300 de elevi de gimnaziu din toate colțurile țării. Într-o atmosferă încărcată de emoție, credință și dorință de cunoaștere, Andreea a reușit o performanță deosebită, clasându-se pe locul al IV-lea la nivel național și obținând o merituoasă Mențiune.
Andreea Cârjean este recunoscută pentru seriozitatea, creativitatea și dăruirea sa în promovarea valorilor religioase și culturale. Prin implicarea și bucuria cu care abordează studiul religiei, ea contribuie activ la păstrarea și transmiterea valorilor ortodoxe și a tradițiilor naționale.
D-na. profesor Pascal Daniela subliniază faptul că: „Andreea a demonstrat că prin muncă și perseverență se pot atinge performanțe remarcabile, devenind un model pentru colegii săi. Rezultatul său remarcabil aduce onoare atât școlii, cât și comunității locale, fiind un exemplu de credință autentică în rândul tinerilor”.
La rândul ei, instituția locală de ănvățământ a declarat: „Suntem tare mândri de Andreea Cârjean, care a dus numele școlii noastre până la etapa națională a Olimpiadei de Religie și a reușit o performanță deosebită! Bravo, Andreea, pentru seriozitatea, credința și bucuria cu care ai muncit! Felicitări și doamnei profesoare Pascal Daniela, care a fost alături de Andreea cu răbdare, încredere și multă pricepere. Succesul vostru ne inspiră și ne dă încredere că, prin muncă și suflet, orice vis poate deveni realitate”.
O felicităm și noi pe ambițioasa performeră, familia acesteia și pe doamna profesor Daniela Pascal.
Îi dorim Andreei mult succes în continuare!
Constantin PREDESCU
Învăţământ - Cultură
Irina Rita Codrea, elevă a Școlii Gimnaziale „Singidava” Cugir, mențiune la etapa națională a Olimpiadei de Istorie
Școala Gimnazială „Singidava” Cugir confirmă încă o dată statutul său de instituție educațională de prestigiu. Eleva Irina Rita Codrea (clasa a VIII-a) a fost distinsă cu Mențiune la etapa națională a Olimpiadei de Istorie, desfășurată în perioada 14–18 aprilie 2025, la Piatra Neamț.
Irina s-a remarcat printr-o cunoaștere temeinică a istoriei, un spirit analitic fin și o pasiune autentică pentru această disciplină, reușind să strălucească într-o competiție de nivel înalt, la care au participat cei mai buni elevi din întreaga țară.
Această realizare deosebită este și rezultatul unei colaborări excelente cu doamna profesor Irina Andrei, cea care a ghidat-o cu profesionalism, răbdare și dedicare în pregătirea pentru concurs.
„Irina este o elevă deosebită, pasionată de istorie și mereu dornică să învețe lucruri noi. A muncit mult și s-a pregătit cu seriozitate, iar rezultatul obținut este pe deplin meritat. Mă bucur că am putut să-i fiu alături și îi doresc mult succes în tot ce urmează!” a menționat doamna profesor Irina Andrei.
La rândul său, conducerea unității școlare a declarat: „Eleva Irina Rita Codrea este o tânără ambițioasă, cu un spirit competitiv puternic. A muncit mult, și-a dorit cu adevărat să se remarce și a reușit prin perseverență și seriozitate. Este genul de elev care nu se mulțumește cu puțin și care își dorește mereu să fie mai bun. Suntem mândri de parcursul ei și încrezători că va continua să ne surprindă plăcut și pe viitor. Le felicităm atât pe ea, cât și pe doamna profesor Irina Andrei pentru această performanță. Este o dovadă a muncii susținute și a valorii învățământului din Școala Singidava, cetate a străbunilor, vatră a urmașilor! Irina a dovedit că numele școlii nu este întâmplător! Istoria își găsește loc în specificul școlii noaste”.
Parcursul Irinei nu se oprește aici. Ea va reprezenta județul Alba și la Olimpiada de Religie – Cultul Greco-Catolic, care va avea loc în perioada 30 aprilie – 4 mai 2025, la Cluj-Napoca.
Felicitări, Irinei Rita Codrea și familiei sale! Felicitări, doamnei profesor Irina Andrei! Mult succes în continuare!
Constantin PREDESCU
-
Din judeţacum 12 luni
Mesaje de Paste 2024. SMS-uri, urări şi felicitări pe care le poţi trimite celor dragi de Sfintele Pasti | cugirinfo.ro
-
Din judeţacum 12 luni
Mesaje de Paște fericit 2024. SMS-uri urări şi felicitări de Sfintele Pasti pe care le poţi trimite prietenilor | cugirinfo.ro
-
Mondenacum 9 luni
Mesaje de Sfânta Maria 2024. URĂRI, FELICITĂRI și SMS-uri care pot fi trimise persoanelor care își serbează onomastica | cugirinfo.ro
-
Mondenacum o săptămână
Când pică Paștele ortodox și cel catolic 2026, dar și în următorii ani | cugirinfo.ro
-
Din judeţacum o săptămână
MESAJE de Sfântul Gheorghe 2025. SMS-uri, urări şi felicitări pe care le poţi transmite celor dragi de ziua numelui | cugirinfo.ro
-
Administraţieacum 7 luni
Premiu simbolic oferit de Primărie unor societăți comerciale din Cugir, cu prilejul aniversării a 225 de ani de tradiție industrială a orașului
-
Mondenacum 11 luni
Sfinții Constantin și Elena 2024. FELICITARI, MESAJE și URARI pentru cei care își sărbătoresc onomastica | cugirinfo.ro
-
Sportacum 5 luni
Triumf pentru șahiștii de la Metalurgistul Cugir, la „Cupa de Iarnă” desfășurată la Sibiu