Rămâi conectat

Administraţie

Activităţi medicale de calitate desfăşurate de Serviciul Public de Asistenţă Socială Cugir

Redacția Cugirinfo.ro

Publicat

în

primarie-cugir-nouServiciul Public de Asistenţă Socială (SPAS) din cadrul Primăriei Cugir a prezentat recent un Raport de informare adresat consiliului local din care rezultă activităţile din cadrul Biroului Asistenţă medicală, Asistenţă medicală şcolară, respectiv Asistenţă medicală comunitară desfăşurate la nivel local pe ultimul semestru al anului trecut.

Potrivit raportului, prezentat de şefa SPAS, jr. Viorica Ştirb Nedel, activitatea din cadrul Compartimentului Asistenţă medicală comunitară a fost desfăşurată din luna aprilie 2014, doar prin intermediul asistentei medicale comunitare angajate cu normă întreagă şi care este plătită prin transfer din bugetul DSP Alba.
Atribuţiile asistenţilor medicali comunitari au fost stabilite în scopul soluţionării problemelor medico-sociale ale individului/familiei prin colaborarea cu medicii de familie din cadrul oraşului, precum şi cu alte instituţii cu competenţe în acest sens. Astfel, personalul a încercat, în principal, monitorizarea şi furnizarea serviciilor pentru nou-născuţii, gravidele şi lăuzele de pe raza oraşului şi a localităţilor aparţi­nătoare, în acelaşi timp acordând servicii medicale şi altor categorii de persoane conform necesităţilor identificate în comunitate. Totodată, beneficiarilor acestui serviciu li s-a oferit consiliere cu privire la măsurile necesare adoptării unui stil de viaţă adecvat, sub titulatura generică educaţie pentru sănătate (planning familial, consiliere medicală etc.).
În ceea ce priveşte monitorizarea nou-născuţilor, angajata din cadrul Compartimentului Asistenţă medicală comunitară a obţinut informaţii cu privire la beneficiarii pe care trebuie să îi ia în evidenţă prin intermediul colaborării cu Serviciul Public Comunitar Local de Evidenţă a Populaţiei Cugir, care lunar transmite nou-născuţii de pe raza oraşului Cugir. Astfel, s-a reuşit  monitorizarea stării de sănătate a nou-născuţilor în perioada cea mai apropiată de la naştere. Acest demers este foarte important, deoarece există anumite categorii de persoane din zonele de risc ale comunităţii locale care nu cunosc practicile necesare a fi realizate nou-născutului în primele luni, alimentaţia obligatorie, vaccinările ce trebuie realizate şi nu-şi înscriu copiii la un medic de familie.
Având în vedere faptul că cele mai multe cazuri provin din familii defavorizate cu risc socio-medical, asistentul medical comunitar împreună cu asistentul social au acordat sprijin familiilor care au venit din alte localităţi pentru înscrierea la un medic de familie, precum şi a persoanelor adulte care nu au realizat acest demers. Se încearcă astfel, păstrarea unei legături permanente cu cadrele medicale de specialitate din localitate. Momentan, toate persoanele luate în evidenţe şi monitorizate de serviciul SPAS  sunt  înscrise la medicul de familie.
„În semestrul care a trecut, asistentul medical comunitar a  monitorizat starea de sănătate a mamelor minore şi a sugarilor, nefiind înregistrate probleme. Menţionăm faptul că la nivelul oraşului Cugir am monitorizat un număr de 8 mame minore, toate fiind persoane cu risc medico-social, majoritatea de etnie romă şi un număr de 17 gravide dintre care 4 de etnie romă”, se arată în raport.
În ce priveşte activitatea din cadrul cabinetelor medicale şcolare, aceasta s-a desfăşurat normal, prin intermediul medicilor şi a asistentelor din cadrul celor două cabinete (medical şi stomatologic), care au furnizat serviciile de asistenţă medicală preşcolarilor, elevilor şi studenţilor de pe raza oraşului Cugir.
Activitatea desfăşurată în semestrul II al anului 2014, în cadrul celor două compartimente poate fi sintetizată astfel: asistenţa medicală comunitară: în semestrul II al anului 2014,  un număr de 1073 de persoane dintre care 127 de etnie romă au fost asistate  de către  asistentul medical comunitar, cu atribuţii. În ceea ce priveşte asistenţa medicală şi stomatologică, aceasta se asigură preşcolarilor, elevilor şi studenţilor în cadrul cabinetului medical şi stomatologic al Şcolii Gimnaziale „Singidava” de către medicii Ştefan Miere şi Olimpia Lacotoş. Potrivit raportului, la nivelul oraşului Cugir există următoarea situaţie:   asistenţa medicală stomatologică este asigurată de personal specializat în cadrul cabinetului stomatologic şcolar, raportându-se în semestrul II din 2014, un număr total de  370 de persoane (preşcolari, elevi, studenţi), cărora li s-au efectuat 738  tratamente.   Asistenţa medicală este caracterizată  prin controlul periodic efectuat preşcolarilor, numărul copiilor fiind de 486, o contribuţie importantă fiind a medicului primar care desfăşoară activităţi medicale atât la nivel individual, cât şi la nivelul colectivităţii.
Asistenţa medicală la nivelul colectivităţii poate fi caracterizată prin: supravegherea epidemiologică din cadrul tuturor instituţiilor de învăţământ din oraş, realizată după vacanţele din lunile septembrie şi noiembrie; verificarea stării de sănătate a personalului blocului alimentar din grădiniţe, cantine şcolare; vizarea modului de întocmire a meniurilor din grădiniţe, cantine şcolare; verificarea efectuării examinărilor medicale de către personalul didactic.
„Scopul tuturor acestor servicii prezentate sumar, în raport, realizate printr-o colaborare permanentă între diverse instituţii responsabile, este menţinerea unei stări de sănătate în parametrii normali a persoanelor din cadrul comunităţii”, se precizează în raportul prezentat de şefa Serviciului de Asistenţă Socială.

Constantin PREDESCU


 Urmărește cugirinfo.ro și pe GOOGLE NEWS


Administraţie

Orașul Cugir, în Programul privind creşterea eficienţei energetice a infrastructurii de iluminat public

cugirinfo.ro

Publicat

în

Consiliul Local Cugir a adoptat o hotărâre privind participarea oraşului Cugir la Programul de creştere a eficienţei energetice a infrastructurii de iluminat public prin depunerea spre finanţare a proiectului „Modernizarea sistemului de iluminat public în orașul Cugir”.

Valoarea totală a proiectului este în cuantum 3.083.558,25 lei (inclusiv TVA), din care valoarea totală eligibilă (buget de stat) 2.999.990,00 lei lei și valoarea neeligibilă 83.568,25 lei.

De asemenea, aleșii locali au aprobat asigurarea de la bugetul local a sumei de 83.568,25 (TVA inclus), reprezentând cheltuieli neeligibile în cadrul proiectului susmenționat.

Scopul Programului îl reprezintă îmbunătăţirea calităţii mediului prin reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră prin utilizarea unor corpuri de iluminat cu surse LED care să determine o eficienţă energetică ridicată şi poluare luminoasă minimă.

Obiectul demersului vizează modernizarea sistemelor de iluminat public prin înlocuirea corpurilor de iluminat existente având un consum ridicat de energie electrică cu corpuri de iluminat cu surse LED, completarea sistemului de iluminat public existent cu corpuri de iluminat cu surse LED (în situaţiile în care stâlpii de pe tronsonul respectiv nu sunt echipaţi cu corpuri de iluminat sau acestea sunt deteriorate/nefuncţionale), extinderea sistemului de iluminat existent, precum şi achiziţionarea şi instalarea sistemelor de telegestiune aferente obiectivelor de investiţii.

 

Constantin PREDESCU


 Urmărește cugirinfo.ro și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Administraţie

Împrumut de peste 7,2 milioane lei, pentru proiecte nefinalizate, la Cugir

cugirinfo.ro

Publicat

în

Consiliul Local Cugir a aprobat în ședință extraordinară, contractarea de la Trezoreria Statului a unui împrumut în valoare de 7.260.000 lei, pentru proiectele nefinalizate, cu fonduri de la Uniunea Europeană, cu o maturitate de maximum 5 ani.

Potrivit hotărârii adoptate, contractarea împrumutului se face pentru două proiectele nefinalizate: Revitalizarea și îmbunătățirea calității vieții din zona urbană arondată școlii Iosif Pervain, pentru suma de 1.270.000 lei; Revitalizarea și îmbunătățirea calității vieții din zona urbană arondată școlii Singidava, pentru suma de 5.990.000

Din bugetul local al orașului Cugir se asigură integral plata serviciului anual al datoriei publice locale aferent împrumutului.

Pe întreaga durată a serviciului datoriei publice locale, ordonatorul principal de credite are obligaţia să publice pe pagina de internet a orașului Cugir următoarele date:

Hotărârea Comisiei de autorizare a împrumuturilor locale, precum şi orice modificări şi/sau completări ale acesteia; valoarea împrumutului contractat, în valuta de contract; gradul de îndatorare a orașului Cugir; durata serviciului datoriei publice locale, cu precizarea perioadei de graţie şi a perioadei de rambursare a împrumutului; dobânzile, comisioanele şi orice alte costuri aferente fiecărei finanţări rambursabile; plăţile efectuate din fiecare finanţare rambursabilă.

 

Constantin PREDESCU


 Urmărește cugirinfo.ro și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Administraţie

Calendarul târgurilor și pieţelor din Cugir, pentru anul 2025

cugirinfo.ro

Publicat

în

Consilierii orașului Cugir au aprobat în ședință ordinară, „Calendarul târgurilor și pieţelor” din localitate pentru anul 2025.

Prin adresa transmisă de către Consiliul Judeţean Alba și înregistrată la Primăria oraşului Cugir s-a solicitat transmiterea, până la data de 20.12.2024, Hotărârea Consiliului Local care să cuprindă data, locația, zilele și tipurile târgurilor și piețelor din orașul Cugir, date care vor fi cuprinse în „Calendarul târgurilor și pieţelor din Judeţul Alba” pentru anul 2025.

Astfel, aleșii locali au stabilit zi de piaţă: zilnic de luni până sâmbătă – Piaţa „Complex”, duminica, Piaţa „1 Mai”.

Târg lunar: Piaţa „1 Mai”, în datele: 26.01.2025; 23.02.2025; 30.03.2025; 27.04.2025; 25.05.2025; 29.06.2025; 27.07.2025; 31.08.2025; 28.09.2025; 26.10.2025; 30.11.2025; 14.12.2025.

Constantin PREDESCU


 Urmărește cugirinfo.ro și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Actualitate

Administrație

Știri din zonă

Stiri din Alba

Știrea ta

Politică

Societate

Economie

Sport

Din județ

Cele mai citite știri

cugirinfo, stiri cugir, informatii cugir