cugirinfo, stiri cugir, informatii cugir

Acasă » Societate » Învăţământ - Cultură » Academicianul David Prodan omagiat la Școala Gimnazială din Săliștea

Academicianul David Prodan omagiat la Școala Gimnazială din Săliștea

Publicat în 16.03.2019 la ora 10:00

Miercuri, 13 martie 2019, elevi de la Liceul Teoretic „David Prodan” din Cugir, însoțiți de profesoara Alina Boboia, s-au deplasat la Săliștea, unde s-au întâlnit cu elevii Școlii Gimnaziale „David Prodan” din localitate, locul de naștere al ilustrului academician David Prodan, părintele spiritual al celor două instituții de învățământ.

Oaspeții cugireni au fost întâmpinați cu entuziasm de directorul școlii, profesoara Ionela Suciu și de elevii unității școlare, oferindu-le acestora oportunitatea de a-l comemora împreuna pe marele profesor și istoric.

După cum ne-a informat profesoara Alina Boboia (Cabinetul Documentare și Informare), activitatea culturală a avut un real succes dat fiind faptul că elevii Liceului Teoretic „David Prodan” Cugir au interacționat cu elevii gazdă , reușindu-se ca evenimentul să aibă o ținută specială. În acest sens, a fost organizat un concurs de poezie patriotică, s-a prezentat viața si activitatea academicianului, fiind expuse lucrări scrise din vasta operă a acestuia.

Din prezentarea făcută de directorul instituției școlare, elevii au aflat ca David Prodan s-a născut la 13 martie 1902 în satul Cioara, astăzi Salistea , Județul Alba si s-a stins din viața la 11 iunie 1992 la Cluj Napoca. A avut o prodigioasă activitate didactică: arhivar (1938), bibliotecar principal, bibliotecar-șef la Biblioteca Principală Universitară (1943-1948), profesor la Facultatea de Istorie a Universității clujene (1948-1962), șef de Secție la Institutul de Istorie Națională Cluj-Sibiu (1943-1948). Șef de Secție la Institutul de Istotie si Arheologie din Cluj (1948-1972), membru corespondent 1948 și titular al Academiei Române 1955.

A mai fost Președinte de onoare al „Centrului de studii Transilvane” (1991-2992) și membru al Asociației istoricilor Americani.

La finalul activității, elevii celor două școli au primit diplome și pliante din partea organizatorilor.

Facebook 

Acest articol a fost citit de 221 ori

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.