cugirinfo, stiri cugir, informatii cugir

Acasă » Actualitate » A început cea de-a XX-a ediție a Festivalului „Toamna Cugireană” – 2017

A început cea de-a XX-a ediție a Festivalului „Toamna Cugireană” – 2017

Publicat în 16.09.2017 la ora 16:32

Cea de-a XX-a ediție a festivalului „Toamna Cugireană”, programată pentru zilele de 16 și 17 septembrie 2017, s-a deschis sâmbătă dimineața, începând cu ora 10:00, în fața Primăriei din Cugir. Ceremonia a început prin intonarea de către fanfarele Centrului de și Cultură și Creație ,,Augustin Bena” Alba Iulia și a Casei de Cultură Cugir, a imnurilor României, Uniunii Europene și Landului din Bavaria.

Misiunea de deschidere a festivalului i-a revenit primarului orașului, Adrian Teban, care a cerut permisiunea celor prezenți să se adreseze în limba engleză, având în vedere că la eveniment participă ca invitate și delegații srtăine.

În minitribuna amenajată pe scările instituției au luat loc: viceprimarul și administratorul special al orașului, Călin Furdui, respective Marius Jibotean, vicepreședintele Consliului Județean Alba, Dumitru Fulea, consilierii județeni Cătălin Comșa și Dan Cherecheș, consilieri ai legislativului local, directorii generali ai celor două fabric cugirene de armament și muniție, Mircea Trifan, respectiv Nicolae Mihăilesc, directorul general al Parcului Industrial Cugir, Emil Muntean, reprezentanți ai unor agenți economici și instituții din oraș.

Au urmărit evenimentul de deschidere și au susținut alocuțiuni, reprezentanții delegațiilor participante la proiectul ,,Cetățeni pentru Europa”, un proiect care se derulează zilele acestea la Cugir și în care sunt parteneri: Mellieha (Malta), Casalborgone (Italia), Riga (Letonia), Vecpiebalgas Novads (Letonia), Amatas Novads (Letonia), Adenau (Germania), Stalbes Pagasts-Pargaujas Novads (Letonia), Acquaviva Delle Fonti (Italia) şi Cavriglia (Italia). A fost prezent de asemenea ca invitat și primarul orașului Wasserburg -Germania, localitate înfrățită cu orașul Cugir.

A urmat vizitarea expozițiilor situate la parterul Casei de Cultură, organizate cu acest prilej de câțiva agenți reprezentativi ai orașului, precum: cele două societăți cugirene de armament și muniție(expoziții de tehnică militară): Sc Uzina Mecanică și Fabrica de Arme Cugir, Star Transmission Cugir, Nova Group, prezentare de produse de panificație, de mobilă, artă fotografică, trofee de vânătoare, expoziție de legume și fructe.

De o mare atracție s-a bucurat Expoziția muzeală organizată de Asociația Pro Cugir condusă de Aurel Voicu, care se prezenta în prim plan cu patru mașini de cusut executate în perioada 1840 – 1947. Și în acest an, cugirenii au fost întâmpinați pe o parte și alta a străzii ”21 Decembrie 1989” de „Târgul Meşterilor Populari”, în cadrul căruia vizitatorii pot admira și cumpăra produse confecționate de către aceștia sau diverse produse comerciale fabricate de unități specializate, pentru adulți și copii, chioșcuri cu băuturi alcoolice și răcoritoare, produse alimentare preparate și semipreparate.

Domină și de această dată produse tradiționale românești cum ar fi podoabe, împletituri, oale din lut, curele și hamuri din piele, articole de vestimentație prelucrate din in,cânepă, bumbac, coșuri, sculpturi din lemn și icoane vopsite pe lemn sau pe sticlă, dantelărie, instrumente muzicale, etc. Evenimentul organizat de către Consiliul Local și Primăria Cugir, va cuprinde o paletă largă de manifestări, la care au fost invitați să ia parte locuitorii orașului de la poalele Drăganei și nu numai. Vom reveni.

Constantin PREDESCU

Acest articol a fost citit de 307 ori

A început cea de-a XX-a ediție a Festivalului „Toamna Cugireană” – 2017
4 (80%) 3 votes

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.