Rămâi conectat
Nicolae Ciucă - 2024

Actualitate

A început cea de-a XX-a ediție a Festivalului „Toamna Cugireană” – 2017

cugirinfo.ro

Publicat

în

Cea de-a XX-a ediție a festivalului „Toamna Cugireană”, programată pentru zilele de 16 și 17 septembrie 2017, s-a deschis sâmbătă dimineața, începând cu ora 10:00, în fața Primăriei din Cugir. Ceremonia a început prin intonarea de către fanfarele Centrului de și Cultură și Creație ,,Augustin Bena” Alba Iulia și a Casei de Cultură Cugir, a imnurilor României, Uniunii Europene și Landului din Bavaria.

Misiunea de deschidere a festivalului i-a revenit primarului orașului, Adrian Teban, care a cerut permisiunea celor prezenți să se adreseze în limba engleză, având în vedere că la eveniment participă ca invitate și delegații srtăine.

În minitribuna amenajată pe scările instituției au luat loc: viceprimarul și administratorul special al orașului, Călin Furdui, respective Marius Jibotean, vicepreședintele Consliului Județean Alba, Dumitru Fulea, consilierii județeni Cătălin Comșa și Dan Cherecheș, consilieri ai legislativului local, directorii generali ai celor două fabric cugirene de armament și muniție, Mircea Trifan, respectiv Nicolae Mihăilesc, directorul general al Parcului Industrial Cugir, Emil Muntean, reprezentanți ai unor agenți economici și instituții din oraș.

Au urmărit evenimentul de deschidere și au susținut alocuțiuni, reprezentanții delegațiilor participante la proiectul ,,Cetățeni pentru Europa”, un proiect care se derulează zilele acestea la Cugir și în care sunt parteneri: Mellieha (Malta), Casalborgone (Italia), Riga (Letonia), Vecpiebalgas Novads (Letonia), Amatas Novads (Letonia), Adenau (Germania), Stalbes Pagasts-Pargaujas Novads (Letonia), Acquaviva Delle Fonti (Italia) şi Cavriglia (Italia). A fost prezent de asemenea ca invitat și primarul orașului Wasserburg -Germania, localitate înfrățită cu orașul Cugir.

A urmat vizitarea expozițiilor situate la parterul Casei de Cultură, organizate cu acest prilej de câțiva agenți reprezentativi ai orașului, precum: cele două societăți cugirene de armament și muniție(expoziții de tehnică militară): Sc Uzina Mecanică și Fabrica de Arme Cugir, Star Transmission Cugir, Nova Group, prezentare de produse de panificație, de mobilă, artă fotografică, trofee de vânătoare, expoziție de legume și fructe.

De o mare atracție s-a bucurat Expoziția muzeală organizată de Asociația Pro Cugir condusă de Aurel Voicu, care se prezenta în prim plan cu patru mașini de cusut executate în perioada 1840 – 1947. Și în acest an, cugirenii au fost întâmpinați pe o parte și alta a străzii ”21 Decembrie 1989” de „Târgul Meşterilor Populari”, în cadrul căruia vizitatorii pot admira și cumpăra produse confecționate de către aceștia sau diverse produse comerciale fabricate de unități specializate, pentru adulți și copii, chioșcuri cu băuturi alcoolice și răcoritoare, produse alimentare preparate și semipreparate.

Domină și de această dată produse tradiționale românești cum ar fi podoabe, împletituri, oale din lut, curele și hamuri din piele, articole de vestimentație prelucrate din in,cânepă, bumbac, coșuri, sculpturi din lemn și icoane vopsite pe lemn sau pe sticlă, dantelărie, instrumente muzicale, etc. Evenimentul organizat de către Consiliul Local și Primăria Cugir, va cuprinde o paletă largă de manifestări, la care au fost invitați să ia parte locuitorii orașului de la poalele Drăganei și nu numai. Vom reveni.

Constantin PREDESCU


 Urmărește cugirinfo.ro și pe GOOGLE NEWS


Actualitate

Ziua Internațională a Persoanelor Vârstnice, sărbătorita la asezământul social „Sfântul Ierarh Nectarie”, din Cugir

cugirinfo.ro

Publicat

în

Marți, 1 octombrie 2024, la sediul Așezământului Social „Sfântul Ierarh Nectarie” din orașul Cugir, protopopiatul Sebeș, beneficiarii Serviciului social de îngrijire la domiciliu pentru persoane adulte cu dizabilități au sărbătorit Ziua internațională a persoanelor vârstnice.

Începând cu ora 17:00, la sediul așezământului, aceștia au fost primiți cu mare căldură, participând la activitățile organizate cu prilejul acestei zile. Au avut parte de o masă festivă pe cinste, au socializat, au ascultat muzică și s-au bucurat nespus de acest eveniment.

La sfârșitul evenimentului, beneficiarii prezenți au primit în dar un tort gustos, cate un coș cu fructe și câte o iconiță. Ne bucurăm nespus de mult pentru că în cadrul acestui eveniment am putut aduce bucurie pe chipurile acestor persoane minunate de care zilnic ne îngrijim. Rugăm pe Milostivul Dumnezeu să dăruiască tuturor vârstnicilor bătrâneți binecuvântate și multă sănătate. În același timp, aducem mulțumire tuturor oamenilor de bine care ne ajută în desfășurarea serviciilor sociale.

Așezământul social „Sfântul Ierarh Nectarie” din Cugir a fost înființat în anul 2022, în cadrul Parohiei Ortodoxe „Adormirea Maicii Domnului” Cugir V, în parteneriat cu DGASPC Alba, Consiliul Județean Alba, Asociația Filantropia Ortodoxă Alba Iulia și Primăria orașului Cugir. Așezământul social oferă îngrijire la domiciliu zilnic unui număr de 10 beneficiari de pe raza orașului Cugir, proiectul așezământului fiind „Îngrijirea la domiciliu a persoanelor adulte cu dizabilități”.

Pr. Bogdan Șalariu


 Urmărește cugirinfo.ro și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Actualitate

Joi, 10 octombrie 2024: Ana-Maria Păunescu prezintă două volume de poezii la Centrul Cultural din Cugir

cugirinfo.ro

Publicat

în

Joi, 10 octombrie 2024, pasionații de poezie sunt invitați la Centrul Cultural din Cugir, unde Ana-Maria Păunescu își va prezenta cele mai recente două volume de versuri, și anume „Toate poeziile pe care nu ți le-am scris” și „Ai vreme să vorbim?”.

„Vă invităm alături de o prezență feminină a poeziei româneșt însoțită la Cugir de două volume proaspete. Așadar, faceți-vă vreme să vorbim despre poezia scrisă de Ana-Maria Păunescu și mai ales să ne reîntâlnim la un ceai aromatizat cu versuri.

Despre poezia Anei-Maria Păunescu ne va vorbi doamna profesor Luminița Radu Cebotari iar despre frumusețea versurilor pe strune de chitară ne va aminti Clasa de Chitară a Cercului de muzică, condusă de Attila Doszlop. Poezie, muzică, ceai, o rețetă minunată pentru o seară de octombrie!” au transmis reprezentanții Centrului Cultural din Cugir, pe rețelele de socializare.

Ana-Maria Păunescu s-a născut pe 25 decembrie 1990, în București, într-o casă cu poezie și aer de Crăciun. După ce a terminat liceul Cervantes din capitală, a continuat să studieze limba spaniolă la Universitatea București, terminând, în anul 2012, Facultatea de Limbi și Literaturi Străine (secția spaniolă-portugheză) și în anul 2014 masteratul în aceeași instituție.

În vara anului 2022, a publicat volumul „Toate poeziile pe care nu ți le-am scris”, versuri prin care a reușit să spargă liniștea în care se adăpostise ani la rând și să dea ochii cu oamenii care au avut inimile deschise pentru iubire și adevăr. Cartea a primit „Premiul pentru poezie” al revistei Literatura și Arta și „Premiul pentru poezie” al Fundației Niște Țărani.


 Urmărește cugirinfo.ro și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Actualitate

Dezbatere despre prevenirea agravării funcțiilor motrice, la Centrul „LOTUS” Cugir

cugirinfo.ro

Publicat

în

La Centrul de Asistență și Recuperare pentru Persoane Vârstnice Lotus din cadrul Direcției de Asistență Socială (DAS) Cugir, preocuparea pentru starea de bine a seniorilor beneficiari ai Centrului, capătă valențe multiple.

Potrivit directorului executiv al Direcției de Asistență Socială Cugir – economist Silviu Samoilescu, activitățile organizate în acest cadru, acoperă deopotrivă aspecte care țin de sănătatea fizică, emoțională, spirituală și relațională, grație invitaților pe care îi avem alături de noi. Astăzi, în cadrul unei dezbateri referitoare la stabilitatea mersului, doctorul Ludwig Karlheinz a adus în discuție importanța menținerii/ameliorarii capacităților fizice ale vârstnicilor, accentuând asupra modului în care se poate interveni pentru prevenirea apariției/agravării funcțiilor motrice. După cum se știe, unul dintre factorii care conduc la dependențele persoanelor vârstnice sunt accidentele casnice, care pot fi corelate cu o scădere a capacității de menținere a stabilității mersului.

„Din aceste considerente, educarea seniorilor cu privire la măsurile preventive este cu atât mai oportună, cu cât patologia geriatrică este mai complexă și variată”, a dorit să sublinieze dr-ul Ludwig Karlheinz.

Legat de realizarea unor astfel de activități medicale în cadrul Centrului „Lotus”, directorul Samoilescu a ținut să declare că: „ne-am propus să organizăm lunar asemenea evenimente, pe teme cât mai diverse, având în vedere că Centrul reprezintă o locație adecvată și tot mai frecventabilă de către seniori. Un loc potrivit, merit special în realizarea acestuia avându-l după cum se știe, Primăria și Consiliul Local Cugir”.

La eveniment au luat parte: Viorica Nedel – șef serviciu SPAS Cugir și Carmen Sulincean – șef Centru „Lotus”.

Constantin PREDESCU


 Urmărește cugirinfo.ro și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Actualitate

Administrație

Știri din zonă

Stiri din Alba

Știrea ta

Politică

Societate

Economie

Sport

Din județ

Cele mai citite știri

cugirinfo, stiri cugir, informatii cugir