Administraţie
A fost lansat proiectul “Reabilitarea şi modernizarea reţelei de străzi din Cugir’’
În prezenţa primarului Adrian Teban, în sala de protocol a Primăriei Cugir a avut loc astăzi, 24 iunie 2014, conferinţa de lansare a proiectului, “Reabilitarea şi modernizarea reţelei de străzi: str.1 Mai, str. Mihai Viteazu, str. Avram Iancu, str. Vasile Alecsandri, str. 21 Decembrie 1989, str. Râul Mic şi str. Eroilor – Vinerea, Oraşul Cugir, Judeţul Alba”, termenul de finalizare fiind 29.11.2015.
Proiectul este finanţat prin Programul Operaţional Regional, Axa prioritară 2 – „Îmbunătăţirea infrastructurii de transport regionale şi locale”, Domeniu major de intervenţie 2.1 „Reabilitarea şi modernizarea reţelei de drumuri judeţene, străzi urbane-inclusiv construcţia/reabilitarea şoselelor de centură”. Programul Operaţional Regional este implementat la nivel național de către Ministerul Dezvoltării Regionale şi Aministraţiei Publice, în calitate de Autoritate de Management, iar la nivel regional de către ADR Centru, organism intermediar al programului ce monitorizează implementarea acestui proiect.
Valoarea totală a proiectului este de 20.427.773,48 lei, din care valoarea totalǎ eligibilǎ a proiectului este 16.421.352,00 lei, valoarea TVA aferentǎ cheltuielilor eligibile este de 3.941.124,48 lei, iar valoarea neeligibilǎ este de 65.297,00 lei. Din valoarea totalǎ eligibilǎ a proiectului 14.204.469,48 lei (86,5%) reprezintă finanţare nerambursabilǎ din FEDR, 1.888.455,48 lei (11,5%) reprezintǎ finanţare nerambursabilǎ din bugetul naţional şi 328.427,04 lei (2%) co-finanţarea eligibilă a Oraşului Cugir, la care se adaugǎ 65.297 lei valoare ne-eligibilǎ.
În concordanţă cu obiectivul strategic al Programului Operaţional Regional, obiectivul principal al administraţiei publice locale din oraşul Cugir constă în sprijinirea unei dezvoltări economice, sociale, durabile şi echilibrate teritorial, a tuturor cartierelor oraşului, potrivit nevoilor şi resurselor specifice, cu accent pe sprijinirea dezvoltării durabile, îmbunătăţirea mediului de afaceri şi a infrastructurii de bază.
Din acest motiv, obiectivul general al proiectului este îmbunătăţirea accesibilităţii oraşului şi mobilităţii populaţiei, bunurilor şi serviciilor, în vederea stimulării dezvoltării economice durabile, obiectivele specifice care contribuie la atingerea obiectivului final fiind:
Reabilitarea şi modernizarea a 6.89071 km din reţeaua de străzi urbane din oraşul Cugir; Crearea condiţiilor de circulaţie pentru transportul public local de călători; Îmbunătăţirea condiţiilor rutiere de transport (accesibilitate, siguranţă, timp) pentru locuitorii oraşului Cugir şi pentru cei aflaţi în tranzit; Reducerea discrepanţelor între cartiere din punct de vedere al dotărilor de infrastructură rutieră; Adaptarea structurii stradale şi crearea de facilităţi pentru accesul persoanelor cu handicap.
Obiectivele se vor realiza printr-o alocare a fondurilor diferenţiată pe străzi, în funcţie de gradul de degradare şi printr-o strânsă coordonare cu acţiuni şi activităţi realizate în cadrul altor proiecte de dezvoltare, în vederea creşterii confortului social al locuitorilor, creşterii atractivităţii oraşului şi stimulării dezvoltării economice.
Principalele rezultate ale proiectului se subsumeazǎ punerii în fapt a lucrǎrilor de reabilitare a reţelelor de strǎzi şi de apǎ/canalizare, dupǎ cum urmeazǎ:
– Lungimea străzilor orăşeneşti reabilitate/modernizate – 6.890,71 m; Trotuare modernizate cu facilitǎţi pentru persoane cu mobilitate redusă – 14.369 mp; Lungimea reţelei de canalizare pluvială extinsă – 2037 m; Lungimea reţelei de canalizare menajera extinsă – 1516 m; Lungimea reţelei de canalizaţie realizatǎ – 4665 m; Lungimea reţelei de apǎ potabilă extinsă – 700 m; Lungimea reţelei de apǎ potabilă modernizatǎ – 775m; Poduri modernizate/construite – 2.
La eveniment au luat parte managerul de proiect ing. Călin Furdui, arhitectul şef al oraşului ing. Victor Sava, consilieri locali şi funcţionari ai primăriei.
Constantin PREDESCU

Administraţie
Autoritățile din Cugir consideră de importanță majoră înființarea unui muzeu tehnic al orașului
Administrația publică a orașului Cugir a venit cu ideea inițierii unui proiect pentru înființarea unui muzeu tehnic în localitate, care să funcționeze într-o altă locație, separat de cele 16 secțiuni existente în cadrul muzeului local amplasat în clădirea ce adăpostește Clubul Copiilor și Elevilor din Cugir.
Potrivit președintelui Asociației „Pro Cugir”, ing. Aurel Voicu, initiativa acestui demers îi apartine primarului Adrian Teban care a recomandat recent, găsiea unor soluții pentru realizarea unui muzeu tehnic în Cugir, propunând o colaborare strânsă între Centrul Cultural Cugir și Asociația „Pro Cugir”, menită să identifice cele mai bune oportunități pentru atigerea unui astfel de deziderat.
După cum susține Voicu, la muzeul local pe care acesta l-a înființat și coordonat, timp de mai mulți ani, sunt deja, 3 sectiuni care conțin obiecte unicate și documente cu caracter tehnic de valoare, unele dintre ele de importanță națională.
În calitateaa sa de coordonator, Voicu a declarat că se regăsesc printre secțiuni: o isorie a fabricii de fier și otel, istoria orașului Cugir, sectiunea realizari tehnice de exceptie, unde se află singura colecție de mașini de cusut din perioada 1946 – 1990, printre aceste mașini și unele de proveniență străine, precum și prima mașină casnică cu pedala din lemn. Tot aici, este expus strungul „Pionier”, mașina de spalat rufe cu pulsator si automată, roti dințate fabricate la cugir, piese maca Cugir folosite la autoturismele românești Aro si Dacia, dar și machete de mașini unelte.
Urmează ca o echipă formată din specialiști, din reprezentanți ai Centrului Cultural și Asociației „Pro Cugir”să facă pe parcurs, deplasări la cele două fabrici, la alte unități din oraș, pentru identificarea unor obiecte de tehnică importante, de mașini și utilaje care au făcut istorie de-a lungul vremii, ce pot fi achiziționate și care să fie interesante pentru dotarea unui muzeu tehnic, cât și pentru vizitatori.
„Propunerea primarului Adrian Teban, de înființare la Cugir a unui muzeu tehnic o găsesc de importanță majoră. Această recomandare presupune o obligație morală, o necesitate pentru oraș, având în vedere că aici a existat prima fabrică de metalurgie și prelucrarea metalului din zona Transilvaniei cu o vechime de aproape 225 de ani, fapt ce a creat de-a lungul timpului un cunoscut și binemeritat brand Cugir”, a ținut să precizeze Aurel Voicu.
Constantin PREDESCU
Administraţie
Începând de astăzi, 30 mai 2023, au intrat în vigoare modificări și restricții de circulație pe mai multe străzi din orașul Cugir
Începând de astăzi, 30 mai 2023, șoferii din Cugir trebuie să respecte modificările privind prioritățile de circulație rutieră pe străzile Ion Creangă și Trandafirilor și noile restricții de circulație impuse pe strada Trandafirilor. Restricții de circulație au mai fost instituite pe străzile Viitorului și Nicolae Bălcescu.
• „Cedează trecerea” pe Trandafirilor și „Drum cu prioritate” pe strada Ion Creangă
Primăria Oraşului Cugir a solicitat Inspectoratului de Poliție al Județului Alba – Poliția Orașului Cugir avizul necesar mutării indicatorului rutier “cedează trecerea” de pe strada I. Creangă, nr. 94, pe strada Trandafirilor, nr. 4. Totdată, a fost solicitat avizul amplasării indicatorului “drum cu prioritate” pe strada Ion Creangă, nr. 94. Noile modificări s-au considerat necesare întrucât la orele de vârf se forma o coloană de mașini de aproximativ 150 m pe strada I. Creangă.
Totodată a fost avizată amplasarea, pe ambele sensuri de circulație ale străzii Trandafirilor, a indicatorului rutier “oprirea interzisă”, în vederea fluidizării traficului rutier și evitării ambuteiajelor provocate de autoturismele oprite pe partea carosabilă.
• „Staționarea interzisă” pe străzile Viitorului și N. Bălcescu
Tot de astăzi au fost amplasate mijloace de semnalizare rutieră în zona Spitalului Orășenesc Cugir astfel:
– amplasarea a două indicatoare rutiere “staționarea interzisă” pe ambele sensuri de circulație ale străzii Viitorului, de la intersecția cu strada Nicolae Bălcescu până la Valea Viilor;
– amplasarea a două indicatoare rutiere “staționarea interzisă” pe ambele sensuri de circulație ale străzii Nicolae Bălcescu, de la intersecția cu strada Unirii până la intersecția cu strada Ion Creangă.
Prin aceste noi restricții se urmărește îmbunătățirea condițiilor de trafic în zonă, evitarea de ambuteiaje rutiere, facilitarea circulației autobuzelor și accesului autovehiculelor de intervenție.
După instituirea acestor restricții, accesul pacienților sau aparținătorilor acestora, respectiv al vizitatorilor, cu autoturismele în parcarea din incinta Spitalului Orășenesc Cugir – zona Policlinică este permis zilnic, în intervalul orar 07:00-22:00.
Administraţie
De la 1 ianuarie 2024, impozitele și taxele locale din Cugir vor fi majorate cu 13,8%
Aleșii Cugirului au aprobat pentru anul fiscal 2024 indexarea cu rata inflației de 13,8% a nivelurilor valorilor impozabile, a impozitelor și taxelor locale, a altor taxe și a taxelor speciale care constau într-o anumită sumă în lei.
Potrivit art. 491 alin.1 din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, “în cazul oricărui impozit sau oricărei taxe locale, care constă într-o anumită sumă în lei sau care este stabilită pe baza unei anumite sume în lei, sumele respective se indexează anual, până la data de 30 aprilie, de către consiliile locale, ţinând cont de rata inflaţiei pentru anul fiscal anterior, comunicată pe site-urile oficiale ale Ministerului Finanţelor Publice şi Ministerului Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice”.
Prin comunicatul de presă nr.13/13.01.2023 al Institutului Național de Statistică, s-a comunicat faptul că pentru anul fiscal 2022 rata inflației a fost de 13,8%.
Constantin PREDESCU
-
Din judeţacum 2 luni
Mesaje de Paste. SMS-uri, urări şi felicitări pe care le poţi trimite celor dragi de Sfintele Pasti | cugirinfo.ro
-
Mondenacum 6 luni
MESAJE de Crăciun fericit! Urări și felicitări pe care le poți trimite celor dragi | cugirinfo.ro
-
Din judeţacum 4 luni
Cum vor sărbătorii românii Crăciunul și Anul Nou 2021. Ce spune Raed Arafat | cugirinfo.ro
-
Mondenacum 2 luni
Când pică Paștele ortodox și cel catolic în următorii ani | cugirinfo.ro
-
Din judeţacum 2 luni
Mesaje de Paște fericit. SMS-uri urări şi felicitări de Sfintele Pasti pe care le poţi trimite prietenilor | cugirinfo.ro
-
Mondenacum 3 luni
MESAJE de 8 MARTIE, Ziua Femeii. Felicitări, urări și SMS-uri pentru femeile din viața voastră | cugirinfo.ro
-
Actualitateacum 2 luni
MESAJE de 1 Aprilie, Ziua Păcălelilor. FARSE și PĂCĂLELI pe care le poţi transmite prietenilor | cugirinfo.ro
-
Mondenacum 4 luni
Obiceiuri şi tradiţii de Anul Nou: Pluguşorul, Capra, umblatul cu Ursul, Sorcova. Cele mai frumoase obiceiuri din ţara noastră | cugirinfo.ro
cornelia
24.06.2014 la 22:30
Dar strada care duce la sc.generala nr 2 spre Ghe.Asachi ?,plina de gropi si de apa cand ploua ? Vai de copilasi cand merg la scoala ,ce sa zic ,e o zona care intereseaa prea putin!
Marius
25.06.2014 la 22:02
cornelia, lasa ca au asfaltat in COSBUC!Domnule Primar, cu ce bani pavati trotuarele din COSBUC si asfaltati drumul din COSBUC?Zona aia chiar trebuia acuma modernizata???Noi ne rupem masinile pe alte strazi si Dumneata asfaltezi Cosbucul!!!Tare!Iit asiguri iarasi voturile???A… era sa uit: de izolat termic blocurile nu te-ai gandit?Ca saptiu verde le-ai facut,de asfaltat ai asfaltat,acum faci trotuarele… poate o sa le repari si blocurile si sa le stergi si datoriile!Jeg de om ce esti!Cersiti voturi la tigani ca romanii nu o sa va mai voteze!Oare interfon la scarile de bloc le-ai pus ca asa promiteai prin Cosbuc in campanie!?Sau ai uitat?De exemplu pe Str.V.Alecsandri la iesirea catre strada principala… tu ai mers pe acolo cu masina?Sau nu iti pasa daca rupis masina,ca doar e masina de serviuciu si se repara pe banii fraierilor, am uitat.Noi ne reparam masinile pe banii nostrii gunoi de om ce esti!