Rămâi conectat

Administraţie

A fost inaugurată oficial Secția Maternitate-Ginecologie-Pediatrie a Spitalului Orășenesc Cugir

cugirinfo.ro

Publicat

în

Zi importantă pentru orașul Cugir. De astăzi, sistemul medical local a mai făcut un pas major în evoluția sa, prin inaugurarea Secției Maternitate-Ginecologie-Pediatrie.

Clădirea a trecut în ultimii doi ani printr-un amplu proces de transformare, devenind performantă atât ca și condiții medicale, cât și energetic.

Proaspăt modernizata clădire a fost inaugurată în prezența oficialităților locale și județene, a personalului din spital și a echipei de implemantare a proiectului din cadrul primăriei.

Evenimentul a debutat cu o slujbă religioasă de sfințire și tăierea panglicii inaugurale de către: Primarul, Adrian Teban, Președintele CJ Alba, Ion Dumitrel, Vicepreședintele CJ Alba , Marius Hațegan, Directorul ADR Centru, Simion Crețu și Directorul STC, Gheorghe Achim.

Au mai fost prezenți parlamentarii de Alba, Marcel Tuhuț (PSD), Florin Roman (PNL) și Beniamin Teodosiu (USR), precum și autorității din domeniu medical judetean, Directorul DSP Alba , Alexandru Sinea, manageri și directori de spitale din județ.

Au onorat cu prezența la eveniment, două personalități respectate și apreciate în comunitatea locală pentru dedicarea de care au dat dovadă de-a lungul vieții lor profesionale și umane, unul fiind “medic” spiritual, părintele Gheorghe Donu, iar celălalt medic pediatru, Doctorul Karlheinz Ludwig.

Trebuie spus că investiția de față este de o importanță majoră în asigurarea sănătății populației și în stimularea creșterii natalității, întrucât va facilita accesul copiilor, mămicilor și tuturor femeilor din Cugir și localitățile limitrofe, la servicii medicale de specialitate, pe plan local. După cum se știe, în ultimii ani, din cauza condițiilor igienico-sanitare improprii, nașterile înregistrate în Cugir nu au avut loc în secția spitalului din localitate. Acest lucru se va schimba, iar tinerele mame nu vor mai trebui să se deplaseze la spitalele din alte localități.

Totodată, investiția este relevantă pentru eforturile administrației locale privind tranziția ecologică, Secția Maternitate-Pediatrie-Ginecologie fiind prima clădire din oraș care folosește în mare parte energii regenerabile.

Atingerea obiectivelor amintite au fost posibile prin implementarea de către Primăria Cugir a proiectului „Creşterea eficienţei energetice în clădire publică Secţia Maternitate şi Pediatrie – Spital Orăşenesc Cugir”- POR 2014-2020, în valoare totală de 13.188.692,45 lei.

Constantin PREDESCU


 Urmărește cugirinfo.ro și pe GOOGLE NEWS


Administraţie

Prin punerea în funcţiune a unei centrale fotovoltaice „Parcul Industrial Cugir” devine prosumator

cugirinfo.ro

Publicat

în

„Parcul Industrial Cugir” pune în funcţiune o centrală fotovoltaică, prin care va putea acoperi mare parte din energia necesară pentru alimentarea subconsumatorilor parcului, la un preț mai mic decât energia convențională. Recent, a fost finalizată investiția privind punerea în funcțiune a unei centrale fotovoltaice amplasată pe acoperișul-terasă al Halei de producție nr. 4 în incinta societății.

„Astfel, energia produsă în această centrală acoperă o mare parte din energia necesară pentru alimentarea subconsumatorilor parcului, la un preț mai mic decât energia convențională, iar cantitatea de energie produsă și neconsumată se introduce în sistemul electric național (SEN).

Prin urmare, societatea Parcul Industrial Cugir SA deține și calitatea de prosumator, având Certificat de racordare și producere emis de Distribuție Energie Electrică România – Sucursala Alba”, se arată într-un raport de specialitate ce însoţeşte un proiect de hotărâre cu privire la acordarea unui mandat special reprezentantului Judeţului Alba în Adunarea Generală a Acţionarilor, Simion Creţu, proiect aprobat în şedinţa ordinară din noiembrie a Consiliului Judeţean Alba.

Potrivit unei adrese transmise CJ Alba, se solicită acordarea unui mandat special reprezentantului Județului Alba pentru completarea obiectului secundar de activitate, cu activitatea „Producția de energie electrică – Cod CAEN 3511”. Prin urmare, se impune modificarea art.6 din Actul constitutiv al societăţii, Obiectul secundar de activitate al Întreprinderii Publice – Societatea „Parcul Industrial Cugir” SA prin completare obiectului secundar de activitate cu Cod CAEN 3511 Producția de energie electrică.

UAT – Județul Alba este acționar unic la Societatea „Parcul Industrial Cugir” SA.

În aceeaşi şedinţă s-a discutat şi despre rectificarea Bugetului de venituri şi cheltuieli pe anul 2023 şi a anexelor sale. Principali indicatori care se vor modifica sunt veniturile totale, de la 1.628.800 de lei la 1.729.395 de lei, și cheltuielile totale, de la 1.540.708 lei la 1.635.895 de lei. În consecinţă, se observă o creștere a profitului brut, de la 88.092 de lei la 93.500 de lei.

Operatorii economici pot proceda la rectificarea bugetului de venituri şi cheltuieli atunci când, din motive temeinic justificate, sunt necesare modificări ale nivelului indicatorilor economico-financiari aprobați iniţial, în cazul de faţă în 26 ianuarie 2023.

UAT – Județul Alba este acționar unic la Societatea „Parcul Industrial Cugir” SA


 Urmărește cugirinfo.ro și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Administraţie

Contracte de finanțare în valoare de 33,8 milioane de lei, pentru investiții cu fonduri din PNRR, la Cugir

cugirinfo.ro

Publicat

în

Recent, au fost semnate cinci contracte de finanțare nerambursabilă între orașul Cugir și Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației pentru realizarea unor investiții cu fonduri provenite din Programul Național de Redresare și Reziliență.

Potrivit primarului Adrian Teban, este vorba despre proiecte în valoare de peste 33.800.000 de lei (fără TVA) prin care administrația locală își propune să reabiliteze și să eficientizeze mai multe clădiri publice.

„Majoritatea contractelor semnate astăzi vizează obiective ce aparțin infrastructurii învățământului local și reprezintă o completare la cele 6 proiecte cu fonduri europene pe care le avem în momentul de față în implementare. Așadar, avem șansa ca prin PNRR să reabilităm și clădirile celorlalte instituții care nu au fost eligibile prin POR și astfel să avem o rețea școlară modernizată în totalitate”, susține edilul.
Potrivit acestuia, trei dintre contractele semnate sunt destinate eficientizării energetice a Liceului Teoretic „David Prodan”, precum și valorificării clădirilor ce-i aparțin, iar altul se referă la reabilitarea căminului din cadrul Colegiului Tehnic „I.D. Lăzărescu”.

Cele cinci proiecte finanțate prin PNRR vor fi implementate pe parcursul a 24-25 de luni.

Constantin PREDESCU


 Urmărește cugirinfo.ro și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Administraţie

Proiect pentru construirea unui parc fotovoltaic în orașul Cugir

cugirinfo.ro

Publicat

în

Consiliul Local Cugir a aprobat în ședință extraordinară realizarea proiectului „Construire parc fotovoltaic în orașul Cugir”, propus la finanțare din Fondul pentru Modernizare, Programul-cheie 1: Surse regenerabile de energie și stocarea energiei”, derulat de Ministerul Energiei.

Potrivit HCL Cugir nr. 227/14.11.2023, valoarea totală a proiectului este în cuantum de 7.591.031,54 de lei cu T.V.A., din care valoarea totală eligibilă 5.752.481,54 lei și valoarea neeligibilă 1.838.550 lei.

Aleșii locali au mai aprobat contribuția proprie în proiect, a 1.838.550 de lei, reprezentând cheltuielile neeligibile ale proiectului. Cuantumul lucrărilor va fi prevăzut în bugetul Orașului Cugir pentru perioada de realizare a investiției, în cazul obținerii finanțării.

Principalele activități din cadrul proiectului, care vor duce la înființarea parcului fotovoltaic, sunt următoarele:

– prelucrarea terenului pentru aplatizarea curbelor de nivel abrupte;
– taluzarea și compactarea pământului; înființarea căilor de acces pentru activitățile de mentenanţă;
– montarea structurii metalice de susținere în fundații izolate din beton;
– montarea de panouri fotovoltaice cu puterea instalată de minimum 410 W;
– montarea invertoarelor trifazate pe suporți speciali.


 Urmărește cugirinfo.ro și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Actualitate

Administrație

Știri din zonă

Stiri din Alba

Știrea ta

Politică

Societate

Economie

Sport

Din județ

Cele mai citite știri

cugirinfo, stiri cugir, informatii cugir