Rămâi conectat

Actualitate

A fi sau a nu fi pe piaţa industriei de armament

Redacția Cugirinfo.ro

Publicat

în

arme cugir in americaPrimul deceniu de după Revoluţie a marcat scăderea dramatică a exportului de arme din ţara noastră, de la valori anuale de peste 100 de milioane de dolari (121 de milioane de dolari în 1994, 167 de milioane de dolari în 1995) la 37,8 milioane dolari în 2000 şi chiar 24,5 milioane de dolari în 2001.

România cădea astfel pe locul 40 în lume, ieşind din top 10, unde se găsea altădată. După 2002, industria de armament românească reuşeşte să găsească pe piaţa internaţională un culoar prin care putea menţine capacitatea de a produce şi exporta competitiv, urmând o perioadă de creştere a vânzărilor, astfel că din 2002 până în 2013, valoarea exporturilor de arme creşte de aproape patru ori, prefigurând atingerea în decursul anilor următori a nivelului atins înainte de marea cădere. Creşterile se datorează găsirii de noi parteneri, dar şi redescoperirii unora tradiţionali, Statele Unite devenind în ultimii zece ani una din cele mai importante pieţe de export. De asemenea, de mai multe ori, în această perioadă, apar în topul beneficiarilor ţări din Asia şi Orientul Mijlociu. „Trebuie arătat că acest reviriment al recâştigării pieţelor a produs un nou fenomen şi anume că odată cu aderarea la Uniunea Europeană şi intrarea în NATO s-a trecut la alte compatibilităţi, cu alte armamente decât avea România în dotare şi a devenit normal ca producţia românească să fie orientată către partenerii noştri strategici’’, arăta recent Dan Tache, director general al Companiei Naţionale Romarm.

Potrivit unor studii, vânzările de armament înregistrate la nivel mondial între 2007-2013 sunt cu o cincime mai mari decât între 2003-2007. Pe timp de criză, maşinile şi uneltele războiului s-au vândut mai bine decât cele ale păcii. Piaţa armelor a avut în ultimii ani o valoare de 60-70 de miliarde de dolari, Statele Unite situându-se pe locul I, acoperind 78% din piaţa mondială. SUA sunt urmate de Rusia, Germania, Franţa şi Marea Britanie.

• Investiţiile în retehnologizare-soluţia salvării industriei de apărare

Una dintre marile probleme privind greutăţile întâmpinate în producţia de armament o reprezintă retehnologizarea. Fiind societate cu capital integral de stat, statul are o obligaţie morală faţă de acest proiect, dat fiind faptul că CN Romarm este o companie care are piaţă mai ales la export şi este obligată să facă această investiţie. Vechimea tehnologiilor, de care se leagă costuri de producţie foarte mari, este cea mai gravă dintre bolile industriei de apărare. Totodată, industria de apărare suferă din lipsa de investiţii în retehnologizare. Riscăm să ieşim de pe piaţă din cauza costurilor de producţie. „Ori fără investiţii în tehnologie, industria românească de armament nu poate ţine pasul cu concurenţa de pe piaţa internaţională. Am venit în sprijinul uzinelor şi prin acea ordonanţă prin care am şters arieratele, numai ce ţine de industria de apărare, dar constatarea este aceea că fără dotare tehnologică nu putem vorbi de restructurarea şi reorganizarea acestui sector”, a declarat nu cu mult timp în urmă, la Cugir, ministrul Economiei, Constantin Niţă. Ministrul Economiei a mai arătat că „este nevoie de acte normative, care aşteaptă să fie puse în dezbatere şi adoptate de Parlament, precum Legea industriei de apărare, trebuie să dea posibilitatea ca aceste unităţi să se mişte mult mai autonom decât în momentul de faţă. În al doilea rând, trebuie ca prin Departamentul de comerţ exterior să se promoveze produse industriale pentru pieţele externe, iar OPSPI (Oficiul Partipaţiilor Statului şi Privatizării în Industrie) şi Romarm să îşi exercite atribuţiile de acţionari aşa cum trebuie”.

• Anularea datoriilor, o soluţie bună, dar care îndeamnă la prudenţă

După cum se cunoaşte, Guvernul a adoptat în urmă cu două luni o măsură de a şterge datorii de peste un miliard de lei din conturile unor fabrici de armament, măsură care este dată şi de actualul context regional geopolitic, care impune întărirea capacităţii de apărare a României prin acţiuni imediate de redresare economico-financiare a acestor operatori economici. Au fost înscrise în această măsură unităţile cu capital integral de stat. De fapt, ştergerea datoriilor ar fi doar o jumătate de măsură, căci datoriile s-ar putea acumula din nou şi în câţiva ani s-ar ajunge la aceeaşi situaţie. În principiu, aceste fabrici sunt nerentabile, dar ele au fost întreţinute în primul rând din motive de prudenţă militară. De aceea, toate guvernele de dreapta sau de stânga au menţinut în funcţie anumite capacităţi de producţie ca simplă măsură de precauţie. Războiul este o posibilitate cu probabilitate foarte mică, dar nu imposibilă. Chiar şi aşa guvernanţii au fost acuzaţi că în ultimii 10 ani au abandonat industria de apărare şi că preferă proiecte frivole, căci în realitate numărul angajaţilor din aceste unităţi a scăzut în mod constant. Momentul actual poate reprezenta un impuls pentru industria de apărare, dar în realitate fără un proiect ambiţios de modernizare, mai devreme sau mai târziu se va ajunge în acelaşi punct: datorii mari, lipsa comenzilor şi perspectiva sumbră a lichidării. „În termeni radicali, România fie va investi în proiecte de anvergură, fie va ajunge încetul cu încetul să renunţe aproape complet la propria sa industrie de apărare. Realitatea este că România se află în fiecare zi în faţa unor alegeri dificile pe care, evitându-le, nu face decât să permită timpului să ia decizii în locul ei”, observa recent un analist de la publicaţia DW-Bucureşti.

Constantin PREDESCU

FOTO: ARHIVĂ


 Urmărește cugirinfo.ro și pe GOOGLE NEWS


Actualitate

Bărbat de 38 de ani din Cugir cercetat de polițiști, după ce a fost depistat în timp ce conducea cu permisul suspendat, pe o stradă din Alba Iulia

cugirinfo.ro

Publicat

în

Duminică, 19 mai 2024, în jurul orei 02.00, polițiștii de ordine publică din cadrul Poliției Municipiului Alba Iulia au depistat un bărbat de 38 de ani, din Cugir, în timp ce conducea un autoturism, pe strada Regimentul V Vânători din Alba Iulia, având permisul de conducere suspendat.

Față de bărbat, cercetările sunt continuate sub aspectul săvârșirii infracțiunii de conducere cu permisul suspendat.

FOTO: ARHIVĂ


 Urmărește cugirinfo.ro și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Actualitate

Tânăr de 20 de ani din Cugir cercetat de polițiști, după ce a fost depistat conducând un moped fără permis, la Vințu de Jos

cugirinfo.ro

Publicat

în

Miercuri, 15 mai 2024, în jurul orei 17.00, polițiștii Secției 2 Poliție Rurală Vințu de Jos au depistat un tânăr de 20 de ani, din Cugir, în timp ce circula cu un moped, pe DJ 107C, pe raza localității Vințu de Jos, fără a poseda permis de conducere pentru nicio categorie de autovehicule.

Față de mopedist, cercetările sunt continuate sub aspectul săvârșirii infracțiunii de conducere fără permis.

FOTO: ARHIVĂ


 Urmărește cugirinfo.ro și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Actualitate

Vineri, 17 mai 2024, Radu Matei Todoran își lanseaza volumul „Transilvania. Lacrimi și cruci”, la Centrul Cultural Cugir

cugirinfo.ro

Publicat

în

O întâlnire emoționantă va avea loc vineri, 17 mai 2024 (de la ora 17.00) în urbea copilăriei și al adolescenței scriitorului Radu Matei Todoran, Cugir, locul unde autorul a trăit și a învățat ce înseamnă prietenia, bucuria, speranța și munca. Scriitorul dorește o discuție cu publicul despre Transilvania, despre istoria ei zbuciumată, despre oamenii care au respirat aici și apoi au coborât în glia străbună spre a-și trimite în locul lor urmașii să construiască mai departe, să zidească până la capăt această adevărată Grădină a Maicii Domnului!

Potrivit autorului, „Transilvania. Lacrimi și cruci” este o operă literară ce explorează istoria și destinul Transilvaniei, un teritoriu marcat de conflicte etnice, religioase și politice de-a lungul secolelor. Autorul își propune să ofere o perspectivă complexă și profund umană asupra regiunii, îmbinând elemente de ficțiune cu evenimente istorice reale, într-o narativă captivantă și emoționantă.

Cartea se concentrează pe anumite perioade critice din istoria Transilvaniei, ilustrând lupta populațiilor locale pentru păstrarea identității, limbii și credinței în fața dominației străine și a politicii de asimilare.

Todoran aduce în prim-plan povești personale ale unor personaje profund ancorate în realitățile socio-politice ale epocii, prin care cititorul poate experimenta trăirile, speranțele și deziluziile oamenilor de rând.

„Transilvania. Lacrimi și cruci” este remarcabilă prin detaliile istorice meticulos documentate, prin descrierile vii ale peisajelor și tradițiilor locale, precum și prin analiza sensibilă a impactului evenimentelor istorice asupra vieții cotidiene a oamenilor.

Autorul folosește un stil narativ fluid și accesibil, capabil să mențină interesul cititorilor de la prima până la ultima pagină.

Prin această carte, Radu Matei Todoran nu doar că aduce un omagiu bogatei istorii a Transilvaniei, dar și invită la reflecție asupra temelor universale ale apartenenței, identității și rezistenței în fața adversității.

Este o lectură esențială pentru oricine este interesat de istoria și cultura românească, oferind o înțelegere aprofundată a unei regiuni cu un mozaic cultural unic.

Constantin PREDESCU


 Urmărește cugirinfo.ro și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Actualitate

Administrație

Știri din zonă

Stiri din Alba

Știrea ta

Politică

Societate

Economie

Sport

Din județ

Cele mai citite știri

cugirinfo, stiri cugir, informatii cugir