Rămâi conectat

Actualitate

A fi sau a nu fi pe piaţa industriei de armament

Redacția Cugirinfo.ro

Publicat

în

arme cugir in americaPrimul deceniu de după Revoluţie a marcat scăderea dramatică a exportului de arme din ţara noastră, de la valori anuale de peste 100 de milioane de dolari (121 de milioane de dolari în 1994, 167 de milioane de dolari în 1995) la 37,8 milioane dolari în 2000 şi chiar 24,5 milioane de dolari în 2001.

România cădea astfel pe locul 40 în lume, ieşind din top 10, unde se găsea altădată. După 2002, industria de armament românească reuşeşte să găsească pe piaţa internaţională un culoar prin care putea menţine capacitatea de a produce şi exporta competitiv, urmând o perioadă de creştere a vânzărilor, astfel că din 2002 până în 2013, valoarea exporturilor de arme creşte de aproape patru ori, prefigurând atingerea în decursul anilor următori a nivelului atins înainte de marea cădere. Creşterile se datorează găsirii de noi parteneri, dar şi redescoperirii unora tradiţionali, Statele Unite devenind în ultimii zece ani una din cele mai importante pieţe de export. De asemenea, de mai multe ori, în această perioadă, apar în topul beneficiarilor ţări din Asia şi Orientul Mijlociu. „Trebuie arătat că acest reviriment al recâştigării pieţelor a produs un nou fenomen şi anume că odată cu aderarea la Uniunea Europeană şi intrarea în NATO s-a trecut la alte compatibilităţi, cu alte armamente decât avea România în dotare şi a devenit normal ca producţia românească să fie orientată către partenerii noştri strategici’’, arăta recent Dan Tache, director general al Companiei Naţionale Romarm.

Potrivit unor studii, vânzările de armament înregistrate la nivel mondial între 2007-2013 sunt cu o cincime mai mari decât între 2003-2007. Pe timp de criză, maşinile şi uneltele războiului s-au vândut mai bine decât cele ale păcii. Piaţa armelor a avut în ultimii ani o valoare de 60-70 de miliarde de dolari, Statele Unite situându-se pe locul I, acoperind 78% din piaţa mondială. SUA sunt urmate de Rusia, Germania, Franţa şi Marea Britanie.

• Investiţiile în retehnologizare-soluţia salvării industriei de apărare

Una dintre marile probleme privind greutăţile întâmpinate în producţia de armament o reprezintă retehnologizarea. Fiind societate cu capital integral de stat, statul are o obligaţie morală faţă de acest proiect, dat fiind faptul că CN Romarm este o companie care are piaţă mai ales la export şi este obligată să facă această investiţie. Vechimea tehnologiilor, de care se leagă costuri de producţie foarte mari, este cea mai gravă dintre bolile industriei de apărare. Totodată, industria de apărare suferă din lipsa de investiţii în retehnologizare. Riscăm să ieşim de pe piaţă din cauza costurilor de producţie. „Ori fără investiţii în tehnologie, industria românească de armament nu poate ţine pasul cu concurenţa de pe piaţa internaţională. Am venit în sprijinul uzinelor şi prin acea ordonanţă prin care am şters arieratele, numai ce ţine de industria de apărare, dar constatarea este aceea că fără dotare tehnologică nu putem vorbi de restructurarea şi reorganizarea acestui sector”, a declarat nu cu mult timp în urmă, la Cugir, ministrul Economiei, Constantin Niţă. Ministrul Economiei a mai arătat că „este nevoie de acte normative, care aşteaptă să fie puse în dezbatere şi adoptate de Parlament, precum Legea industriei de apărare, trebuie să dea posibilitatea ca aceste unităţi să se mişte mult mai autonom decât în momentul de faţă. În al doilea rând, trebuie ca prin Departamentul de comerţ exterior să se promoveze produse industriale pentru pieţele externe, iar OPSPI (Oficiul Partipaţiilor Statului şi Privatizării în Industrie) şi Romarm să îşi exercite atribuţiile de acţionari aşa cum trebuie”.

• Anularea datoriilor, o soluţie bună, dar care îndeamnă la prudenţă

După cum se cunoaşte, Guvernul a adoptat în urmă cu două luni o măsură de a şterge datorii de peste un miliard de lei din conturile unor fabrici de armament, măsură care este dată şi de actualul context regional geopolitic, care impune întărirea capacităţii de apărare a României prin acţiuni imediate de redresare economico-financiare a acestor operatori economici. Au fost înscrise în această măsură unităţile cu capital integral de stat. De fapt, ştergerea datoriilor ar fi doar o jumătate de măsură, căci datoriile s-ar putea acumula din nou şi în câţiva ani s-ar ajunge la aceeaşi situaţie. În principiu, aceste fabrici sunt nerentabile, dar ele au fost întreţinute în primul rând din motive de prudenţă militară. De aceea, toate guvernele de dreapta sau de stânga au menţinut în funcţie anumite capacităţi de producţie ca simplă măsură de precauţie. Războiul este o posibilitate cu probabilitate foarte mică, dar nu imposibilă. Chiar şi aşa guvernanţii au fost acuzaţi că în ultimii 10 ani au abandonat industria de apărare şi că preferă proiecte frivole, căci în realitate numărul angajaţilor din aceste unităţi a scăzut în mod constant. Momentul actual poate reprezenta un impuls pentru industria de apărare, dar în realitate fără un proiect ambiţios de modernizare, mai devreme sau mai târziu se va ajunge în acelaşi punct: datorii mari, lipsa comenzilor şi perspectiva sumbră a lichidării. „În termeni radicali, România fie va investi în proiecte de anvergură, fie va ajunge încetul cu încetul să renunţe aproape complet la propria sa industrie de apărare. Realitatea este că România se află în fiecare zi în faţa unor alegeri dificile pe care, evitându-le, nu face decât să permită timpului să ia decizii în locul ei”, observa recent un analist de la publicaţia DW-Bucureşti.

Constantin PREDESCU

FOTO: ARHIVĂ


 Urmărește cugirinfo.ro și pe GOOGLE NEWS


Actualitate

Miercuri, 15 ianuarie 2025: Reuniune dedicată Zilei Culturii Naționale, organizată la Cugir

cugirinfo.ro

Publicat

în

Miercuri, 15 ianuarie 2025, începând cu ora 18.00, cetățenii orașului Cugir sunt invitați la Centrul Cultural „Valentin Uritescu” din Cugir la o interesantă și inedită întâlnire, prima din acest an.

Organizat sub semnul Culturii Naționale, pe lângă ceaiul servit din partea casei, participanții și-au propus să dezbată și Calendarul Cultural pentru anul care tocmai a început, dar și pentru a se și delecta cu momente ad-hoc dedicate zilei poetului nepereche, Mihai Eminescu.

După cum declară primarul Adrian Teban, este un prilej propice „să planificăm împreună un an cultural bun, cu evenimente pentru fiecare dintre noi și pentru întreaga comunitate”.

Potrivit edilului „localnicii sunt invitați să vină cu propuneri noi și colaborări viitoare pentru a putea corela toate evenimentele și spectacolele viitoare astfel încât, împreună să ne dezvoltăm cât mai frumos ca și comunitate, prin artă și cultură”.

„Nu ezitați să veniți însoțiți de instrumentul muzical preferat sau cu o poezie în buzunar, pentru a sărbători Ziua Culturii Naționale conturând împreună o strategie și o planificare locală care să o susțină”, au precizat și reprezentanții Centrului Cultural.

 

CONSTANTIN PREDESCU


 Urmărește cugirinfo.ro și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Actualitate

Sute de cugireni au participat luni, 6 ianuarie 2025, la slujba Agheazmei Mari oficiată pe platoul din fața Catedralei „Adormirea Maicii Domnului”

cugirinfo.ro

Publicat

în

Locuitorii orașului Cugir, au participat la Slujba de Bobotează. Credincioșii au plecat acasă cu apă sfințită Pe o vreme primăvăratică, sute de cugireni ai orașului Cugir, au participat astăzi la slujba specială de Bobotează(sfinţire a apelor), numită şi Agheasma Mare.

Apa primită astăzi, are puteri tămăduitoare asupra sufletului şi trupului celui care o bea.

Sărbătorile de Iarnă, se vor încheia marți cu Sărbătoarea Sfântului Ioan Botezătorul.

Slujba Bobotezei a început la ora 09.00 cu Liturghia sfântului Ioan Gură de Aur Arhiepiscopul Constantinopolului, urmată de cea a sfințirii Aghiasmei Mari. Slujba a avut loc pe platoul din fața Catedralei „Adormirii Maicii Domnului” din Cugir, fiind oficiată de către preoții parohi Adrian Cebotari și Bogdan Șalariu.

Tot aici, organizatorii au pregătit 7 butoaie umplute cu apă, puse la dispoziția credincioșilor care au dorit să ia apă sfințită acasă.

În final, la sfârşitul slujbei de Bobotează, credincioşii au primit şi binecuvântarea preoţilor slujitori.

• Ce este Aghiasma Mare și cum se bea

Practic, după ce se cheamă Duhul Sfânt, mâna preotului binecuvântează cruciş apa de trei ori, apoi se rosteşte iar o rugăciune, după care procedeul este repetat. La sfârşit, în apă se cufundă crucea şi busuiocul.

Agheasma de Bobotează este considerată apa sfințită cu cele mai mari puteri, este apa ce rămâne “vie” și proaspătă timp îndelungat fară a se deteriora odată cu trecerea timpului.

Agheasma cea Mare se săvârşeşte de către arhiereu sau preot într-un cadru festiv, numai în biserică, lângă o apă curgătoare, lângă un lac sau la malul mării, şi numai de Bobotează sau în Ajunul ei.

Aceasta este tămăduitoare şi are putere sfinţitoare foarte mare, pentru că este sfinţită în chiar ziua în care Mântuitorul a sfinţit apele, botezându-Se în Iordan.

În restul anului, cei opriți de la Sfânta Împărtășanie, ca mângâiere si nădejde a mântuirii lor, au voie sa o ia după ce se spovedesc.

Mai poate fi luată și imediat după Sfânta Împărtăşanie.

Ea se mai folosește la sfințirea bisericilor, a antimiselor, a Sfântului si Marelui Mir, precum si la casele tulburate de demoni.

Azi se stropesc cu Aghiasma Mare toate casele, ogoarele, viile, livezile si animalele, pentru a le feri de toată reaua întâmplare. Unii credincioși obișnuiesc sa o păstreze în vase curate, ca pe o binecuvântare, ani în șir, aceasta rămânând curată si plăcută la gust.

 

Aghiasma Mică se bea imediat după Sfânta Anafură, în tot cursul anului.

Prin stropirea cu apă sfințită duhurile cele viclene se gonesc din tot locul, oamenii se acoperă și se păzesc de tot lucrul rău, se aduce îndestulare gospodăriilor, se tămăduiesc bolile și se dăruiește iertare de păcatele mici.

Această apă se foloseşte de către preot la săvârșirea ierurgiilor (slujbe mici), sfințirea fântânilor, a icoanelor, a bisericii care a suferit o reparație de mică anvergură, a veșmintelor si obiectelor de cult.

Se mai folosește și la alte slujbe, precum binecuvântarea începerii semănatului, sfinţirea vaselor, izbăvirea viilor si grădinilor bântuite de lăcuste si gândaci.

Cunoscută sub denumirea Botezul Domnului, Boboteaza aminteşte de momentul în care Iisus Hristos, la vârsta de 30 de ani, a fost botezat de Sfântul Ioan Botezătorul în râul Iordan.

Evanghelistul Matei spune că Iisus a venit din Galileea la râul Iordan, unde boteza Ioan Botezatorul, cerând să fie şi el botezat. Ioan i-a spus: „Eu am trebuinţă să fiu botezat de tine şi tu vii la mine”, iar la răspunsul lui Iisus că aşa se cuvine, acesta a fost botezat în cele din urmă de către Ioan.

Boboteaza este o manifestare a celor trei elemente ale Treimii: Fiul este botezat în Iordan de către Ioan Botezătorul, Sfântul Duh se coboară asupra lui Iisus în chip de porumbel, iar Tatăl din cer îl declară că fiind Fiul Său.


 Urmărește cugirinfo.ro și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Actualitate

Scriitorul Radu Matei Todoran, despre brutăria LAE PECU: „Dacă ați fost în Cugir și nu ați gustat măcar un covrig, ați fost deageaba!”

cugirinfo.ro

Publicat

în

„Ceva dospește aici!”. Este mesajul afișat pe clădira din Cugir, în care își desfășoară activitatea brutăria lui LAE PECU. O deviză susținută de o veche tradiție în panificație, narată de scriitorul Radu Matei Todoran din județul Alba, într-un periplu prin prezent și amintire.

„Născut la Pianu, crescut și școlit la Cugir și cantonat definitiv în Alba Iulia, mă consider ca aparținând în mod egal celor trei localități ale județului Alba. În ultimul timp, mi-am făcut un obicei de a merge cel puțin o dată pe săptămână la localul Wake Up din Cugir, pentru a bea o cafea cu prietenii din generală și liceu.

Pentru mine, călătoria aceasta se constituie într-un fel de pios ”pelerinaj” spre orașul tinereților mele! Mă umplu cu aerul proaspăt al văii Cugirului și mușc cu poftă din cea mai bună pâine din lume: pâinea de la brutăria lui LAE PECU! Dacă ați fost în Cugir și nu ați gustat măcar un covrig marca ”LAE” înseamnă că ați fost deageaba! Și știți de ce? Pentru că, CEVA DOSPEȘTE AICI! Aceasta este deviza!

Am intrat pe poarta pe care intram și acum 60 de ani, cu sfială și am găsit minunile de brazi de Crăciun împodobiți cu globuri, colaci și covrigi! În solemna curte a lui Lae Pecu, Dumnezeu să-l odihnească, emoționat, am scăpat pe piatra veche o lacrimă în amintirea lui, un bun prieten!”, înșiră în al său periplu Radu Matei Todoran.


 Urmărește cugirinfo.ro și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Actualitate

Administrație

Știri din zonă

Stiri din Alba

Știrea ta

Politică

Societate

Economie

Sport

Din județ

Cele mai citite știri

cugirinfo, stiri cugir, informatii cugir