Rămâi conectat

Actualitate

8 Martie, Ziua Internaţională a Femeii: Semnificație și scurt istoric. Cum este sărbătorit 8 Martie în lume? | cugirinfo.ro

cugirinfo.ro

Publicat

în

8 Martie, Ziua Internaţională a Femeii: Semnificație și scurt istoric. Cum este sărbătorit 8 Martie în lume? | cugirinfo.ro

8 Martie, Ziua Internaţională a Femeii • Semnificația zilei de 8 martie • Când a apărut Ziua Femeii sau Ziua Mamei?  8 martie scurt istoric • Cum este sărbătorit 8 Martie în lume?

Ziua Internaţională a Femeii, celebrată pe 8 martie, nu este o sărbătoare atât de veche. Prima dată, această sărbătoare a avut loc pe 19 mai 1911 în Germania, Austria, Danemarca şi în alte câteva ţări europene, unde s-au desfăşurat marşuri şi manifestaţii cu caracter socialist. Data a fost aleasă de femeile germane pentru că, la aceeaşi dată în anul 1848, regele Prusiei a trebuit să facă faţă unei revolte armate şi a promis că va face o serie de reforme, inclusiv introducerea votului pentru femei.

Contrar aşteptărilor, Ziua Femeii, pe care o sărbătorim pe 8 Martie, nu este la fel de veche ca Mărţişorul. Această sărbătoare s-a născut undeva la începutul secolului trecut, şi este strâns legată de mişcarea feministă, şi destul de ciudat, de ideologia socialistă.

În 1908, 15.000 de femei au mărţăluit în New York City cerând un program de lucru mai scurt, salarii mai bune şi dreptul la vot, iar în 1909, potrivit unei declaraţii a Partidului Socialist din America, Ziua Internaţională a Femeii a fost stabilită pe 28 februarie.

Un an mai târziu, în 1910, în urma unei Conferinţe a Muncitoarelor de la Copenhaga, unde au participat peste 100 de femei din 17 ţări, s-a hotărât ca Ziua Femeii să fie sărbătorită în aceiaşi zi peste tot în lume, data de 8 martie fiind aleasă abia în 1913.

Ziua Internaţională a Femeii este astăzi sărbătoare oficială în Afganistan, Armenia, Azerbaijan, Belarus, Burkina Faso, Cambodia, China (numai pentru femei, Cuba, Georgia, Guinea-Bissau, Eritrea, Kazakhsan, Kyrgyzstan, Laos, Madagascar (numai pentru femei), Republica Moldova, Mongolia, Muntenegru, Nepal (doar pentru femei), Rusia, Tajikistan, Turmkmenistan, Uganda, Ucraina, Uzbekistan, Vietnam si Zambia. Potrivit tradiţiei, în această zi bărbaţii le oferă mamelor, soţiilor, prietenelor, colegelor, etc. buchete de flori şi mici cadouri. În anumite ţări, Ziua Internaţională a Femeii coincide cu Ziua Mamei, sărbătoare în care mamele şi bunicile primesc cadouri de la copii şi nepoţi.

Cu toate că această sărbătoare s-a născut din dorinţa de a face ca femeia să-i devină egală bărbatului, persoanele de sex feminin încă nu sunt plătite la fel ca bărbaţii, nu sunt prezente în acelaşi număr ca bărbaţii în afaceri şi politică, iar violenţele comise împotriva acestora sunt mult mai grave decât cele suferite de bărbaţi.

• În Armenia, potrivit Wikipedia după prăbuşirea Uniunii Sovietice, sărbătorirea Zilei Internaţionale a Femeii a fost abandonată şi înlocuită cu ziua „Maternităţii şi a Frumuseţii”, celebrată pe 7 aprilie.

• În această zi, în Italia, femeile primesc de la bărbaţi mimoze. Obiceiul este similar cu cel din Rusia şi Albania, unde pe lângă mimoze, doamnele mai primesc şi ciocolată.

• În România, Bulgaria, Croaţia, Estonia, Ungaria, Republica Moldova, Muntenegru, Rusia, Serbia, Slovacia şi Slovenia, cel mai comun cadou sunt florile.

• În unele ţări, precum Portugalia, femeile sărbătoresc ziua de 8 martie cu petreceri la care au acces doar doamnele.

• În ţări precum India şi Pakistan, aceasta zi este plină de semnificaţii având în vedere restricţiile culturale şi religioase la care sunt supuse femeile.

• În Polonia, această zi esta marcată, pe lângă florile şi cadourile pentru doamne, de numeroase demonstraţii feministe.

În unele cazuri, Ziua Internaţională a Femeii a dus la o serie de practici care au discriminat bărbaţii. De exemplu, în Marea Britanie, Consiliul Tower Hamlets a închis una dintre librăriile sale pentru toţi bărbaţii într-o zi de 8 martie. Astfel, angajaţii de sex masculin şi toţi bărbaţii care doreau să-şi facă abonament sau să citească au trebuit sa găsească în acea zi, un alt loc.

Un alt exemplu este cel din 8 martie 2000, când un grup de militanţi feminişti a ars crucifixe pe treptele unei biserici romano-catolice din Montreal, Canada.

În Republica Cehă, având în vedere că sărbătoarea Zilei Femeii era legată de ideologia comunistă, această zi a căzut în uitare după prăbuşirea Uniunii Sovietice. Desigur, social-democraţii şi comuniştii cehi nu s-au lăsat bătuţi aşa că, sărbătoarea Zilei Femeii pe 8 martie a fost „reabilitată” recent de Parlamentul ceh şi numită „zi oficială importantă”.

Ziua Internaţională a Femeii a stârnit violenţe la Teheran în Iran pe 4 martie 2007. Atunci poliţia a bătut şi arestat  zeci de femei şi bărbaţi care plănuiau organizarea unui miting pe 8 martie. Potrivit Wikipedia, Shadi Sadr Mahbubeh Abbasgholizadeh şi alte câteva persoane din cele care au fost arestate atunci au fost eliberate pe 19 martie, astfel punând capăt unei greve a foamei de 15 zile.


 Urmărește cugirinfo.ro și pe GOOGLE NEWS


Actualitate

Sute de credincioși au participat duminică, 8 iunie 2025, la slujba de Rusalii oficiată la Catedrala „Adormirea Maicii Domnului”, din orașul Cugir

cugirinfo.ro

Publicat

în

Duminică, 8 iunie 2025, sute de credincioși au participat la slujba de Rusalii, la Catedrala din Cugir. S-au rugat pentru sfintirea tarinilor, a spicelor de grau si a apei.

Creștinii ortodocși și cei greco-catolici sărbătoresc astăzi Sărbătoarea Rusaliilor, care reprezintă Pogorârea Duhului Sfânt peste Sfinții Apostoli adunați în foișorul din Ierusalim. Este praznuita la 50 de zile de la Invierea Domnului. Sfântul Duh le-a dăruit Sfințiilor Apostoli, le-a dăruit capacitatea de a-și răspândi învățăturile în toate limbile pământului.

La Catedrala Ortodoxă din orașul Cugir a fost sărbătoare, sute de credincioși au participat la slujba Sfântei Liturghii a Sfântului Ioan Gură de Aur.

După taina Sfantei Liturghii, pe esplanada din fața lăcașului de cult, preoții au rostit rugăciuni pentru sfințirea țaranilor (holdelor), a spicelor de grâu și a apelor. La finalul slujbei, credincioșii au luat acasă spice de grâu și apă sfințită, cu care își vor binecuvanta casele.

De altfel, în Duminica Rusaliilor se obișnuiește să fie aduse spice de grâu, amintind de vremea secerișului. Spicele de grau simbolizeaza și „limbile de foc ale Sfântului Duh care s-a pogorât peste Sfinții Apostoli”.

 

Sorin GIURCA


 Urmărește cugirinfo.ro și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Actualitate

Comunitățile din orașul Cugir și localitatea Vinerea s-au unit pentru a celebra cu evlavie și bucurie sărbătoarea Rusaliilor

cugirinfo.ro

Publicat

în

La finalul acestei săptămâni, comunitățile din orașul Cugir și localitatea Vinerea s-au unit pentru a celebra cu evlavie și bucurie sărbătoarea Rusaliilor, una dintre cele mai importante sărbători ale Bisericii Ortodoxe Române.

Rusaliile sunt sărbătorite la 50 de zile după Paște. Cu rădăcini adânci în spiritualitatea românească, această sărbătoare marchează Pogorârea Sfântului Duh și este însoțită de obiceiuri menite să protejeze gospodăriile și sufletele oamenilor.

Un moment cu profundă încărcătură simbolică a fost sfințirea spicelor de grâu, oficiată de preoți în cadrul slujbei. Acest gest ritualic exprimă recunoștința față de roadele pământului și binecuvântarea muncii câmpului, având o semnificație aparte pentru comunitățile care își păstrează legătura cu natura și agricultura. Grâul ca simbol al vieții, al renașterii și al belșugului, este adus înaintea altarului ca ofrandă și este binecuvântat de preoți. În tradiția ortodoxă, grâul este strâns legat de taina Euharistiei – el devine pâine, trup dăruit. Grâul sfințit a fost apoi împărțit credincioșilor, ca simbol al belșugului și al protecției divine.

Evenimentul s-a bucurat de o participare numeroasă, semn că aceste tradiții continuă să unească generații și să întărească spiritul comunitar.


 Urmărește cugirinfo.ro și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Actualitate

Bărbat de 71 de ani cercetat de polițiștii din Cugir sub aspectul săvârșirii infracțiunii de braconaj cinegetic

cugirinfo.ro

Publicat

în

Sâmbătă, 31 mai 2025, în jurul orei 21.50, polițiștii din Cugir au fost sesizați cu privire la faptul că mai multe persoane desfășoară activități de braconaj, pe raza orașului.

Polițiștii s-au deplasat în zona indicată de către apelant și au oprit, pentru control, un autoturism condus de un bărbat de 46 de ani, din Cugir, în care se mai aflau trei bărbați.

În urma controlului autoturismului, polițiștii au identificat o armă de vânătoare, un încărcător în care se aflau două cartușe și doi saci în care se aflau un căprior și un ied împușcați.

Din verificările efectuate de polițiști, a reieșit că, unul dintre cei trei bărbați, în vârstă de 71 de ani, în timp ce se afla la o partidă de vânătoare organizată, ar fi tras două focuri de armă împușcând un căprior, pentru care deținea autorizație de vânătoare și un ied, pentru care nu avea autorizația necesară.

Polițiștii au ridicat arma de vânătoare, au indisponibilizat bunurile folosite și provenite din săvârșirea infracțiunii și au întocmit dosar penal, pentru săvârșirea infracțiunii de braconaj cinegetic.


 Urmărește cugirinfo.ro și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Actualitate

Administrație

Știri din zonă

Stiri din Alba

Știrea ta

Politică

Societate

Economie

Sport

Din județ

Cele mai citite știri

cugirinfo, stiri cugir, informatii cugir