Actualitate
Impresiile istoricului Zoltan Banner despre realizarea frescelor de pe actualul Centru Cultural și atmosfera „satului” Cugir de la începulul anilor ’60
Centrul Cultural Cugir a menționat un articol publicat în anul 1960 care relatează, în detaliu imaginea frescelor din actuala clădire a Centrului Cultural din Cugir, dar și atmosfera anilor ’60, când autorul articolului a petrecut câteva zile în oraș.
Note despre un oraș în creștere al clasei muncitoare
Articol apărut la Cluj în ziarul Utunk, semnat de Banner Zoltan(17 iunie 1960).
Presa vremii relatează cu amănunte realizarea frescelor din actuala clădire a Centrului Cultural Cugir precum și pictorii acestora, iar prin intermediul autorului articolului, care probabil a petrecut câteva zile la noi în oraș, avem și o descriere mai amplă a atmosferei locului în anii 60. Un articol plin de elemente descriptive și presărat cu umor, despre Cugir în anii 60.
Dacă pășim în afara ușii de sticlă duble și străbatem foaierul noii case de cultură – nu demult a trecut prin fața noastră prima furtună de vară timpurie – spre stânga ne apare în față noul Cugir cu cele șaizeci de blocuri de locuințe, pe balcoane flori și cărucioare de copii în curți tufe de lilieci, arbori de lămâi și peri.
Abecedarul Cugirean
Acum nouă ani a fost turnată în pământ prima literă fundament de beton. Prima din cele 8 blocuri pentru tineri. De atunci tot mai mult se îndepartează valurile de porumb și orz și, din an în an, fabrica este cuprinsă tot mai mult de oraș, în a cărei dezvoltare puternică, aproape de pe o zi pe alta, tinerii devin adulți și batrânii întineresc.
Odinioară Cugirul a fost un sat deosebit. Doar câțiva dintre locuitori lucrau în fabrică. O brazdă de pământ primită de la părinți ține și acela care s-a dus totuși să lucreze ca muncitor.
Din satele din împrejurimi și din ținuturi mai îndepărtate sunt ceilalți acaparați.
Așa au dorit, prin schimbarea permanentă a mentalității muncitorești să zdrobească voința clasei sociale. – așa a spus nea Briciu, a cărui tată dobora păduri, iar el a devenit constructorul perioadei comuniste. S-a confruntat până la sfârșit cu toate etapele acestui proces de decenii. În august 1944 a stat în fața primei comisii a fabricii. De atunci, de două ori, a fost secretar al organizației de partid, are trei băieți muncitori, a construit casa din împrumut și acum colectează din propriu destin date pentru „economia politică” cugireană.
„Milițianul/paznicul stătea chiar și lângă utilaje, în spatele nostru. Dacă cineva lipsea o zi –carcera. Dacă lipsea doua zile – închisoare. Sindicat nu aveam. 350 lej plăteam pentru un pat. Aveam un medic la trei mii de persoane. Piața era doar o dată pe săptămână, duminica, dar așa scump era ca de abia ne cumpăram ceva. Probabil, nu voi putea mulțumi partidului niciodată pentru ce mi-a oferit”.
Între timp părăsim strada șerpuită a vechiului Cugir, pe alocuri încă pavată cu piatră, și călcăm pe asfaltul noului Cugir. Cu barbați nu ne-am prea întâlnit. În aceste ore de după masa, această zonă pare a fi a femeilor și copiilor. În vecinatatea blocurilor marginale deja se toarnă beton la etajul doi al noului rând de blocuri.
Aici ne ghidează un nou cronicar: Emil Stroe, constructor cugirean care în plimbare ne povestește despre literele abecedarului.
„De abia au fost meșteri constructori mai în vârstă de 30 ani. Nici din rândul locuitorilor nu erau mulți. Aici, de expemplu, sunt cele 8 blocuri pentru tineri. Primele 3 sunt locuite de tinere familii.
În blocul 4 locuiește formația și artistul de flaut/fluier Ilie Mateiaș care este dascălul vlăstarelor Cugirene, predându-le acompaniament și cântece populare. Blocul 5 este al fetelor. În jurul lui, o sută de camioane au dus molozul și au adus pământ pentru construcția celui mai frumos parc. Blocurile 6-8 erau ale baieților, locuințe-garsoniere.
Anul trecut de 8 Martie locuitorii acestora au surprins fetele cu radio și pick-up. În semn de mulțumire i-au învățat să facă curățenie și să facă ordine în dulap, chiar mai mult, să gătească ceva și să spele. ( asta probabil nu au facut-o de bună voie ci cu gândul că probabil, într-o zi, și ele se vor muta în blocurile 1-3.)
Acestea sunt blocurile a,b,c si d pentru tineri ingineri, muncitori de elită și familii în formare, în apartamente cu 1-2-3 camere, cu faianță și gresie în baie.
Dar s-a construit și ,,litera mare a abecedarului’’: construcții comunitare și locuri de distracție – spital, liceu de zi și seral, stadion, casa de cultură, ștrand, grădina de vară și parcuri.
Imagini nu prea sunt în camerele cugirene. Se găsesc totuși covoare populare, tapeturi și așternuturi. Cărți am găsit peste tot: pe masă, pe pat, pe rafturi, la cupluri căsătorite și în locuițele burlacilor.
În anul 1959 numărul cititorilor în bibliotecă era de 8373. Nici o carte nu se întoarce până nu este citită de toată familia. Interesant că acești noi sosiți în oraș și întemeietori de oraș îndrăgesc Vernet. Dar au „stors” în citit și Balzac, Cezar Birotteau și Zaharia Stancu
„Rădăcinile sunt amare” sau „Fii omului cu inima de piatră” sau „Omul de aur” de Jokai Mor. Setea de cultură este de nestăvilit. Este interesant cât de ușor renunță la vase/căni și picturi pe sticlă, moștenirea bunicilor de sute de ani, care nu-și mai găsesc locul în noile apartamentele orășenești. (Acestea sunt duse acasă de pictori și în mod uimitor, această nesecată artă populară hrănește și duce la realizarea noilor fresce.
Promisiune pentru adulți
În acea după masă, când am plecat din Cugir, în poarta fabricii, una din brigadele tinere ale turnătoriei a fost așteptată de grupa de pionieri: brigada lui Herța Vasile. În numele celor 300 de pioneri din orașel, băiețelul cu păr șaten saluta eroii concursului-congres care au terminat cu 2 săptămâni față de plan și acum, când aceste rânduri vor apărea, probabil, în zilele de după congres turnătoria va alimenta oțelul cugirean în matrițe. Buchete de lilieci au fost dăruite și au promis că după maturizare și ei vor munci la fel de sârguincioși pentru comunism la fel ca și acești oameni de douăzeci de ani.
Până când acești copii vor crește va trebui să scriu un alt fel de reportaj despre Cugir: „Orașul din jurul fabricii”, a transmis Centrul Cultural Cugir.
Actualitate
Cetățean italian, fost administrator al unei firme din Cugir, trimis în judecată pentru evaziune fiscală
Un cetățean italian cu domiciliul în Elveția, fost administrator al unei societăți comerciale din Cugir cu obiect de activitate în domeniul transporturilor de mărfuri, a fost trimis în judecată de Parchetul de pe lângă Tribunalul Alba pentru o eveziune fiscală în valoare de 6.390 de lei.
Pe data de 25 septembrie 2024, un judecător de la Tribunalul Alba a admis dosarul și a constatat legalitatea sesizării instanței. Anterior, același magistrat a constatat neregularitatea rechizitoriului și a solicitat procurorilor să completeze documentul prin „indicarea împrejurărilor de loc, timp şi mod în care au fost săvârșite actele materiale reţinute” și să indice „veniturile care se presupune că au fost realizate, dar nu ar fi fost evidenţiate în contabilitate de către inculpat”.
Potrivit anchetei, „faptele inculpatului constând în aceea că în perioada 01.01.2016-14.02.2018, în calitate de administrator al S.C. Brimar Com Impex S.R.L., nu a înregistrat în contabilitatea societăţii veniturile realizate, cauzând bugetului de stat un prejudiciu total în valoare de 6.390 lei, întrunesc elementele constitutive ale infracţiunii de evaziune fiscală (3 acte materiale, corespunzătoare situaţiilor financiare şi declaraţiilor fiscale aferente anilor 2016, 2017 şi 2018).
Anchetatorii au susținut că, pentru fiecare din cei trei ani (2016, 2017, 2018), inculpatul (Pompeo B.), în calitate de administrator al societății, nu a evidenţiat veniturile obţinute în situaţiile financiare ale societăţii şi nici nu a depus declaraţiile fiscale aferente. „Infracţiunea de evaziune fiscală constând în omisiunea, în tot sau în parte, a evidenţierii, în actele contabile ori în alte documente legale, a operaţiunilor comerciale realizate sau a veniturilor realizate, se consumă la data efectuării operaţiunilor neevidențiate obţinerii veniturilor, pentru fiecare dintre cei 3 ani în parte, având un caracter continuu în fiecare exerciţiu financiar, şi se epuizează la data încetării activităţii infracţionale, omisiunea presupunând 3 etape după întocmirea documentului justificativ (factura): neînregistrarea documentului justificativ în evidenţa contabilă a societăţii, neîntocmirea situaţiei financiare anuale şi nedepunerea declaraţiei fiscale”, se precizează în încheierea Tribunalului Alba, prin care a fost admis rechizitoriul.
Potrivit Codului Penal, bărbatul riscă pentru fapta sa închisoarea între 2 și 8 ani. Firma acesatuia a fost radiată în 2023, după derularea unei proceduri de insolvență la cererea AJFP Alba.
Actualitate
Înaltpreasfințitul Părinte Irineu a oficiat slujba de târnosire a Bisericii Ortodoxe cu hramul „Sfinții Trei Ierarhi” din Cugir
Înaltpreasfințitul Părinte Irineu – Arhiepiscop al Alba Iuliei, a poposit duminică, 6 octombrie 2024, în mijlocul credincioșilor din parohia Cugir VI, protopopiatul Sebeș.
Întâistătătorul Eparhiei a oficiat slujba de sfințire a bisericii cu hramul „Sfinții Trei Ierarhi” (Biserica de pe deal), în prezența unui numeros sobor de preoți și diaconi. Apoi, IPS Irineu a celebrat Dumnezeiasca Liturghie a Sfântului Ioan și a rostit cuvântul de învățătură.
La finalul slujbei, pentru activitatea pastoral-misionară și administrativ-gospodărească desfășurată în acest locaș de cult, părintele Ioan Cândea, preot al parohiei Cugir VI începând cu data de 23 martie 2014, a fost hirotesit întru iconom-stavrofor. De asemenea, în semn de apreciere pentru sprijinul oferit la edificarea și înfrumusețarea bisericii „Sfinții Trei Ierarhi”, Adrian Teban, primarul orașului Cugir, împreună cu ostenitorii și binefăcătorii din localitate, au primit din partea Arhipăstorului Diplome de aleasă cinstire.
Biserica „Sfinții Trei Ierarhi” din Cugir a fost zidită în anul 1990, edificiul având inițial destinația de capelă funerară. Locașul nu a funcționat potrivit scopului inițial, fiind deservită slujirii liturgice, la dorința credincioșilor din cartierul „Micro 7”. În data de 29 august 1999, cu ocazia înființării parohiei Cugir VI, a fost numit ca slujitor la altarul bisericii „Sfinții Trei Ierarhi” preotul Ioan Cândea senior (trecut la cele veșnice în urmă cu 10 ani.
În anul 2007, a început procesul de extindere a locașului bisericesc devenit între timp neîncăpător.
În perioada 2012-2019, au fost efectuate numeroase lucrări de înfrumusețare și împodobire a interiorului și exteriorului bisericii. În anul 2019, a fost montat noul iconostas, realizat din lemn de tei. De asemenea, între anii 2018 și 2024, în vremea păstoririi părintelui Ioan Cândea junior, locașul de cult a fost împodobit cu o frumoasă picturiă, lucrarea fiind executată în tehnica fresco de către pictorul Cristian Popescu. În tot acest timp, biserica „Sfinții Trei Ierarhi” a fost înzestrată cu toate cele necesare cultului divin, fiind pregătită pentru sfințire.
Constantin PREDESCU
Actualitate
„Puterea de a îmbrățișa” – eveniment desfășurat la Cugir cu prilejul „Săptămânii conșientizării depresiei postpartum”
În „Săptămâna constientizării depresiei postpartum”, Directia de Asistenta Sociala (DAS) Cugir, a continuat seria de activități de promovare a sănatatii în comunitate, prin organizarea evenimentului „Puterea de a îmbrațișa” – editia I, reuniune desfășurată la „Casa Cugireană”, cu sprijinul Primăriei și care s-a adresat proaspetelor mamici din comunitate.
După cum se știe, depresia postpartum este o condiție patologică des întâlnită si de multe ori nerecunoscută și nediagnosticată, care influențează negativ viața mamei si a bebelușului. Ambii trec printr-o perioada de „adaptare” si de multe ori au nevoie de sprijin specializat.
„Din acest motiv, am invitat alaturi de noi specialisti in domeniu, carora tinerele mamici se pot adresa cu incredere. Astfel, asistentii medicali, Lavinia Drăghiță si Silvia Cândea au vorbit participantelor despre importanta alaptarii la sân a bebelusului si au venit cu exemple de buna practica in ingrijirea copilului. Doamna doctor Roxana Seișanu, medic primar obstetrică-ginecologie, a discutat aspecte legate de perioada perinatala, perioada extrem de sensibila pentru mamici, in care, uneori pot sa apara toate conditiile favorizante ale aparitiei depresiei postnatale. La rândul său, domnul doctor Ludwig Karlheinz, reputat medic pediatru al comunitatii noastre, a adus in atentia participantelor sfaturi utile despre ingrijirea nou nascutului, sfaturi care sa reprezinte un sprijin real si entru acestea si sa preintampine aparitia depresiei postpartum”, a dorit să precizeze directorul executiv al DAS Cugir, ec. Silviu Samoilescu.
Potrivit psihologului clinician, Corina Olteanu, în situatia dificila a aparitiei depresiei postpartum, psihologul reprezinta cu siguranta un mare sprijin, iar tinerele mame trebuie sa cunoasca faptul ca o consiliere psihologica tintita poate fi de mare ajutor.
O abordare de mare interes a venit din partea doamnei doctor Olimpia Candrea, reprezentant al Directiei de Sanatate Publica Alba, care a subliniat importanta unor astfel de intalniri pentru comunitate.
Mulțumind moderatorului întâlnirii, d-nei. jurist Viorica Nedel – șef serviciu SPAS, directorul Samoilescu a spus: „Ne dorim ca acest eveniment sa devina o traditie anuala si sa venim in continuare in sprijinul comunitatii noastre”.
La întâlnire a mai luat parte și medicul de familie, dr. Dima Cristian.
Constantin PREDESCU
-
Mondenacum 10 luni
MESAJE de Crăciun fericit! Urări și felicitări pe care le poți trimite celor dragi | cugirinfo.ro
-
Mondenacum 5 luni
Când pică Paștele ortodox și cel catolic 2025, dar și în următorii ani | cugirinfo.ro
-
Din judeţacum 6 luni
Mesaje de Paste 2024. SMS-uri, urări şi felicitări pe care le poţi trimite celor dragi de Sfintele Pasti | cugirinfo.ro
-
Din judeţacum 5 luni
Mesaje de Paște fericit 2024. SMS-uri urări şi felicitări de Sfintele Pasti pe care le poţi trimite prietenilor | cugirinfo.ro
-
Mondenacum 7 luni
MESAJE de 8 MARTIE, Ziua Femeii 2024. Felicitări, urări și SMS-uri pentru femeile din viața voastră | cugirinfo.ro
-
Mondenacum 2 luni
Mesaje de Sfânta Maria 2024. URĂRI, FELICITĂRI și SMS-uri care pot fi trimise persoanelor care își serbează onomastica | cugirinfo.ro
-
Actualitateacum 6 luni
MESAJE de Sfântul Gheorghe 2024. SMS-uri, urări şi felicitări pe care le poţi transmite celor dragi de ziua numelui | cugirinfo.ro
-
Mondenacum 5 luni
Sfinții Constantin și Elena 2024. FELICITARI, MESAJE și URARI pentru cei care își sărbătoresc onomastica | cugirinfo.ro