Rămâi conectat

Actualitate

610 de persoane din Cugir incluse într-un program pentru combaterea sărăciei

cugirinfo.ro

Publicat

în

La aproape un an de zile de la demararea activităților din proiectul „INCLUZIV – investiţie europeană pentru dezvoltarea socială în Cugir”, 610 persoane primesc în prezent sprijinul și asistență necesară pentru a depăși situațiile vulnerabile în care se află.

Este vorba în mare majoritate de cetățeni apartinând minorității rome din zonele Coșbuc, Râul Mic și Rozelor, care se confruntă cu probleme complexe: de la lipsa educației, a unui loc de muncă, a actelor de stare civilă și proprietate, până la condiții de locuire precare, probleme de sănătate, abandon familial și discriminare.

Prin proiect se urmareste sa se reducă numărul de persoane aflate în risc de sărăcie şi excluziune socială din comunităţile marginalizate în care există populație aparținând minorității rome, prin implementarea de măsuri integrate. Aceste măsuri sunt aplicate printr-o serie de activități derulate de către partenerii proiectului: Primăria Cugir, Serviciul de Asistență Socială Cugir, Școlile Gimnaziale “Singidava” și “Iosif Pervain” și ONG-urile- Asociația “Alternative Sociale Millenium” și Asociația Centrul de Resurse și Formare în Profesiuni Sociale “Pro Vocatie”.

Cei 610 beneficiari selectați din cele trei zone ale localității sunt sprijiniți pe de o parte să își dezvolte deprinderile pentru viață și abilitățiile de accesare a diferitelor resurse necesare, iar pe de altă parte să aibă acces la o serie de servicii integrate. Concret, activitățile proiectului includ patru componente interconectate: educație, ocupare și antreprenoriat, acte locuire, servicii socio-medicale și antidiscriminare.

De componenta educație beneficiază 117 copii romi din ciclul I-VIII, din cadrul celor două școli partenere, care, pe parcursul anului școlar au urmat programul “Școală după școală”, unde au primit asistenţă psihopedagogică pentru recuperarea decalajelor în învăţare, suport pentru efectuarea temelor, consiliere psihologică, precum și o serie de activităţi remediale.

Tot prin acest program, elevii au fost implicați în activităţi destinate dezvoltarii atitudinii active, pozitive şi de integrare în comunitate, participând la excursii și la o serie de evenimente cum ar fi: Ziua Internationala a Copilului, Ziua Nationala, Ziua Europei, Ziua Tolerantei, etc.

În sensul combaterii sărăciei și excluziunii sociale, proiectul furnizează servicii de consiliere și formare pentru un număr de 68 de persoane, dintre care 20 s-au calificat în domeniul peisagistic, iar alte 48 urmează în prezent cursurile de lucrător în comerț și lucrător-prelucrător la rece. După realizarea acestor pași de calificare profesională, se va avea în vedere că beneficiarii să obțină un loc de muncă în domeniile respective.

O altă componentă a proiectului vizează dezvoltarea deprinderilor atreprenoriale, astfel încât au fost selectate un număr de 50 de persoane dornice să-și dezvolte afaceri pe cont propriu, cărora li se oferă în prezent consiliere și consultanță în realizarea planurilor de afaceri. Din numărul total al acestora, șase vor fi propuse de către o comisie specializată, pentru a primii subventii în valoare de 25.000 de euro și suport specific spentru înființarea, dezvoltarea și derularea afacerii. Este un aspect de inovare socială locală întrucât, până în prezent, nu au mai fost realizate astfel de acțiuni în comunitate.

Printre problemele majore cu care se confruntă populația de etnie romă din zonele vizate se numără condițiile de locuire precare, problemele de sănătate și lipsa actelor de stare civilă și proprietate. De aceea, proiectul “Incluziv” are în vedere reabilitarea unui număr de 68 de locuințe din cel mai degradat bloc din oraș, denumit „NATO”, locuit în proporție de 99% de familii de etnie roma, extrem de sărace. În acest sens, au fost realizate PT-ul și DALI–ul, iar în perioada imediat următoare va fi declanșată procedura de achiziție publică a lucrărilor.

Tot la faza de DALI se află și amenajarea Centrului comunitar integrat socio-medical „Michelangelo”, care își va aduce aportul în viitor la îmbunătățirea stării de sănătate a populației de etnie roma. În ceea ce privește problemele privind actele de identitate, stare civilă, proprietate și de obținere a drepturilor de asistență socială, până în prezent au fost identificate peste 100 de documente cu probleme, activitatea continuând pe tot parcursul proiectului. În vederea reglementării acestor probleme, a fost achiziționat un serviciu pentru acordarea de asistența juridica necesara.

Proiectul “INCLUZIV – investiţie europeană pentru dezvoltarea socială în Cugir”, finanțat prin POCU 2014-2010, Apel de proiecte 3- “Dezvoltare Locală Integrată (DLI 360°) în comunităţile marginalizate ”;Axa Prioritară 4 – „Incluziunea socială şi combaterea sărăciei”. Are o valoare totală de 14.431.852,75 lei, din care 14.285.038,41 lei este valoarea cofinantarii Uniunii Europeane.


 Urmărește cugirinfo.ro și pe GOOGLE NEWS


Actualitate

Se împlinesc 119 ani de la inaugurarea liniei de cale ferată Șibot – Cugir

cugirinfo.ro

Publicat

în

Calea ferată de pe cursul mijlociu al Mureșului, a fost construită de Societatea Căilor Ferate Locale Șibot–Cugir, societate cu capital privat, între anii 1905 – 1906.

Linia este simplă, avea o lungime de 13 kilometri, fiind una electrificată. Linia a fost folosită decenii întregi pentru industria din orașul de la „poalele Drăganei, și pentru transportul de călători. Linia este racordată în stația Șibot din linia principală Alba Iulia – Arad.

De la înființare și până în 1919, calea ferată a fost exploatată de MAV ( Căile Ferate de Stat Maghiare), conform condițiilor din actul de concesiune.

După Marea Unire de la 1918, linia de cale ferată Șibot – Cugir intră în exploatarea Căilor Ferate Române (CFR), linie particulară. În 1926, statul român răscumpără toate acțiunile Societății, rămânând în fapt proprietarul unic al căii ferate.

Astăzi, din păcate, linia CFR 206 este închisă circulației, deși în vremurile bune, pe această linie de cale ferată circula cel mai lung tren „Cugireana”.

În anii 80, „Cugireana” transporta zilnic între 7.000 (atâtea abonamente existau pentru acest tren în anii 1986-1989, reiese din registrele CFR) și 10.000 de navetiști, muncitori din Teiuș, Alba Iulia, Blaj, Aiud și Ocna Mureș, toți angajați la Uzina Mecanică din Cugir, unde munceau atunci peste 18.000 de oameni.

Devenise cel mai lung tren din Europa, cu 18 vagoane etajate și necesitatea „fracționării” la intrarea în gară, pentru că dintr-o bucată nu încăpea și atunci, trebuia „rupt” în două.

Pe lângă „Cugireana”, pe linia de cale ferată Șibot-Cugir, mai circulau alte două trenuri de călători: „Clujana” (Cugir–Cluj-Napoca și retur) și „Sibiana” (Sibiu–Cugir retur).

În anul 1980 erau șapte trenuri pe zi între Șibot și Cugir și călătoria dura 20 de minute, iar în 1989 erau 8 trenuri pe sens. În 1998 erau șase trenuri pe sens, iar în 2005, doar patru trenuri și drumul dura 26-28 de minute. În 2010 erau șase trenuri.

În Mersul Trenurilor publicat la final de 2014, linia 206 figura pe traseul Alba Iulia – Șibot – Cugir, 5 trenuri pe sens, 37 km, o oră. În martie 2015, Regiotrans anunța că se retrage de pe linia 206, iar la final de an 2015 CFR Călători anunța că introduce patru trenuri pe zi. La 1 martie 2018 CFR a renunțat la cele patru curse între Teiuș și Cugir.


 Urmărește cugirinfo.ro și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Actualitate

Sute de cugireni au participat la Slujba Deniei Prohodului, oficiată la Catedrala „Adormirii Maicii Domnului”

cugirinfo.ro

Publicat

în

Sute de credincioși au participat vineri seară, la slujba Deniei Prohodului Domnului, oficiată la Catedrala Ortodoxă „Adormirii Maicii Domnului”, din Cugir.

Încă de la ora 18.00, credincioșii s–au adunat cu mic cu mare la slujba de înmormântare a Mântuitorului Hristos, având de îndurat vremea mohorâtă de afară, cu o ploaie măruntă și deasă. Aici aceștia au aprins lumânări și au cântat, alături de preoți, Prohodul Domnului.

La finalul slujbei, preoții împreună cu credincioșii prezenți la slujbă, cu lumânări în mână au mers în procesiune cu Sfântul Epitaf (o bucată de pânză zugrăvită cu scena punerii în mormânt a Mântuitorului), și au înconjurat de trei ori lăcașul de cult.

Procesiunea simbolizează cortegiul funerar care l-a purtat pe Iisus Hristos, de la locul unde a fost răstignit pe muntele Golgota, până la mormânt. Ultima oprire se face în fața ușii bisericii, unde soborul de preoți a oficiat o scurtă slujbă. Apoi preotul trece primul pe sub Sfântul Epitaf, urmat apoi de credincioșii care au participat la Slujba Prohodului. Trecerea pe sub Sfântul Epitaf simbolizează trupul coborât de pe cruce al Mântuitorului, pentru a învia împreună cu El. După terminarea procesiunii, Sfântul Epitaf este dus în Altarul Bisericii, fiind așezat pe Sfânta Masă din Altar. Aici va rămâne în toată perioada pascală, până în ajunul sărbătorii Înălţării Domnului, când este aşezat la locul său în biserică. Vinerea Mare sau Vinerea Neagră, este ultima zi din Săptămâna Patimilor, este ziua care a pătimit și a fost răstignit Iisus Hristos.

Prohodul Domnului este o alcătuire de slujbă în trei stări, cu o melodie frumoasă, cântată și de credincioși, pe care se cântă textele rânduite de Sfânta Biserică, texte numite Prohodul Domnului, ce se încadrează la slujba Utreniei din Sâmbăta Mare, din Sâmbăta Sfintelor Pătimiri și care se oficiază, de fapt, vineri seara.

Iisus Hristos, Fiul lui Dumnezeu, a murit pe cruce după firea omenească, iar Prohodul Domnului este un fel de slujbă de înmormântare, în care se pomenește importanța morții Mântuitorului, care s-a făcut pentru oameni și pentru mântuirea lor.

Alcătuirea Prohodului este atribuită imnografului bizantin Iosif Studitul. În țara noastră, această slujbă a fost tipărită pentru prima oară la Buzău, în anul 1836.

Slujbele dedicate Învierii Domului, vor avea loc în noaptea de sâmbătă spre duminică, cu începere de la ora 12:00.


 Urmărește cugirinfo.ro și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Actualitate

Program special de circulație al autobuzelor, în perioada 18-21 aprilie 2025, pe raza orașului Cugir

cugirinfo.ro

Publicat

în

Primăria orașului Cugir a făcut public programul special de circulație al autobuzelor, pe durata Sărbătorilor Pascale 2025.

Programul de circulație al acestora este următorul:

• Vineri 18 aprilie 2025:

CUGIR INTERIOR:
Plecare LIDL: 8:00; 9:00; 10:00; 11:00; 12:00; 13:00.
Plecare Rîul Mic: 8:30; 9:30; 10:30; 11:30; 12:30; 13:30.

CUGIR – VINEREA:

PLECARE VINEREA:
6:30; 8:00; 9:00; 10:00; 11:00; 12:00; 13:00; 13:30; 14:00; 15:00; 16:00; 17:00; 18:00.
PLECARE CUGIR:
7:00; 8:30; 9:30; 10:30; 11:30; 12:30; 13:30; 13:30; 14:30; 15:30; 16:30; 17:30; 18:30.

Sâmbătă 19 aprilie 2025:

CUGIR INTERIOR:
Plecare LIDL: 8:00; 9:00; 10:00; 11:00; 12:00; 13:00.
Plecare Rîul Mic: 8:30; 9:30; 10:30; 11:30; 12:30; 13:30.

CUGIR – VINEREA:

PLECARE VINEREA:
6:30; 8:00; 9:00; 10:00; 11:00; 12:00; 13:00; 14:00; 15:00; 16:00; 17:00; 18:00.
PLECARE CUGIR:
7:00; 8:30; 9:30; 10:30; 11:30; 12:30; 13:30; 14:30; 15:30; 16:30; 17:30; 18:30.

Duminică 20 aprilie și Luni 21 aprilie 2025 NU circulă!


 Urmărește cugirinfo.ro și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Actualitate

Administrație

Știri din zonă

Stiri din Alba

Știrea ta

Politică

Societate

Economie

Sport

Din județ

Cele mai citite știri

cugirinfo, stiri cugir, informatii cugir